Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

PENSIILE FACULTATIVE ING

diverse


PENSIILE FACULTATIVE ING

(PILON 3)


GHID OPERATIONAL


Mai 2007
Cuprins


1. Descrierea produsului 2

2. Procesul operational de vanzare si comunicare cu sediul central   6

2.1. Abordarea manuala 6

2.2. Abordarea automata 9

2.3. Reguli de completare a documentelor 15

3. Plata contributiilor 17

3.1. Descrierea Serviciului on-line pentru Administrarea Platilor 17

3.2. Efectuarea platilor 18

4. Tranzactii si optiuni pe durata contractului 19

4.1. Modificari minore 19

4.2. Modificarea nivelului contributiei 20

4.3. Suspendarea / Incetarea platii contributiei 20

4.4. Reluarea platii contributiei 20

4.5. Schimbarea angajatorului 20

4.6. Transferul de la / catre un alt fond de pensii facultative 20

4.7. Informarea participantului 21

5. Comanda materialelor pentru sustinerea vanzarilor 22

6. Detalii de contact cu sediul central ING Asigurari de Viata   23

Anexe

Anexa 1 - Intrebari si Raspunsuri 24

Anexa 2 - Materiale pentru sustinerea vanzarilor   46

Set Angajator

Mapa

Brosura Angajator

Prezentare Angajator

Set Angajat

Brosura Angajat

Prezentare Angajat

Prospect ING Clasic

Anexa 3 - Formulare

Act individual de aderare ING Clasic

Formular de instiintare a angajatorului

Formular pentru modificarea datelor angajatorului

Formular pentru modificarea datelor personale ale participantului

Formular de schimbare a angajatorului

Formular pentru modificarea contributiei

Formular pentru suspendarea / incetarea platii contributiei

Formular pentru reluarea platii contributiei

Cerere de transfer

Exemple de formulare completate.
Descrierea produsului


Produsul de pensie facultativa presupune doua etape diferite:

Etapa beneficiilor - clientul solicita pensia, care este platita din fondurile acumulate. Detaliile despre modul de plata a beneficiilor (sub forma de anuitati) vor fi cunoscute īn momentul elaborarii legislatiei specifice.


Participantul poate adera la mai multe fonduri de pensii facultative. ING lanseaza doua fonduri de pensii facultative ING Clasic si ING Optim, ale caror diferente constau in garantiile oferite si comisioanele percepute. Restul caracteristicilor sunt aceleasi.


Partile implicate

Administratorul - furnizorul fondului (rilor) de pensii facultative este ING Asigurari

Platitorul contributiei - angajatorul participantului sau entitatea juridica asimilata angajatorului sau chiar particpantul (īn cazul liber-profesionistilor)

Participanti

Nivelul contributiei si modalitatea de plata

Contributiile esalonate platite pentru participant se acumuleaza īn contul sau individual de pensie.

Conform legii pensiilor facultative, atāt angajatul cāt si angajatorul pot contribui īn contul participantului.

Nivelul maxim - 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Acest plafon este valabil pentru toate fondurile.

Nivelul minim al contributiei totale (contributie participant + contributie angajator) - 45 RON / luna.

Contributiile sunt platite lunar prin intermediul angajatorului (īn unele cazuri, sunt platite de catre participanti - liber profesionisti)

Contributia corespunzatoare lunii t trebuie virata de catre platitor pāna pe data de 25 a lunii t+1.

Contributiile se platesc pe toata durata etapei de contributii, daca participantul nu a solicitat suspendarea/ īncetarea lor.

Contul individual de pensie

Fiecare participant va avea un cont individual de pensie deschis pentru un fond. Valoarea contului este reprezentata de valoarea activelor nete personale, calculata ca produsul dintre numarul de unitati de fond si valoarea unitatii.


Contributia va fi transformata īn unitati de fond īn ziua imediat urmatoare zilei īn care banii au fost īnregistrati īn sistemul de administrare.


Īnainte de convertirea contributiilor īn unitati se deduce comisionul de administrare. Contributia neta rezultata se converteste īn unitati prin īmpartirea contributiei nete la valoarea calculata a unitatii pentru ziua īn care se face conversia.


Nr. Unitati = (contributie totala - comision de administrare) / valoarea unitatii = contributie neta- valoarea unitatii


Va exista un singur tip de unitati de fond si un singur tip de pret al unitatii de fond (numit Valoarea unitatii).


Valoarea initiala a unei unitati de fond va fi de 10 (zece) lei (RON).

Garantia relativa la piata

Randament minim garantat (calculat pe baza performantei tuturor fondurilor de pensii). Īn esenta, performantele tuturor fondurilor de pensii trebuie sa se situeze deasupra acestui randament. Acest randament se calculeaza ca un procent din media performantelor tuturor fondurilor de pensii, ponderate cu dimensiunea lor.

Politica de investitii

Ambele fonduri vor avea aceeasi structura de active (vezi Prospectul fiecarui fond) si un grad de risc mediu. Fondurile vor aborda o structura mixta īntre clase de active, īn limitele Legii. Fondurile vor urmari īn principal, dar fara a se limita la acestea, 3 (trei) mari clase de active: titlurile de stat, obligatiunile corporative si actiunile cotate pe piete reglementate:

 • 30% (maxim 35%) actiuni cotate pe piete reglementate
 • minim 65%) instrumente cu venit fix. Instrumente cu venit fix sunt:

instrumente ale pietei monetare, inclusiv numerar si depozite

Pietele financiare pe care investeste Administratorul:

a)      piata monetara - specializata īn tranzactii cu titluri financiare pe termen scurt (pāna la 1 an), cum ar fi: depozite bancare, cerificate de depozit, titluri de stat cu discount pāna la 1 (un) an etc. din Romānia, Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si state terte;

b)      piata de capital - specializata īn tranzactii cu titluri financiare pe termen mediu sau lung, cum ar fi: actiuni, obligatiuni, titluri de stat cu maturitate mai mare de 1 (un) an etc. din Romānia, Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si state terte.

De asemenea, administratorul poate investi pe piata valutara si pe piata instrumentelor financiare derivate.


Īn conformitate cu articolul 87 din Lege, investitiile Fondului vor fi facute exclusiv īn:

a)      instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite īn lei la o banca, persoana juridica romāna, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romāniei si care nu se afla īn procedura de supraveghere speciala ori de administrare speciala sau a carei autorizatie nu este retrasa, fara sa depaseasca un procent mai mare de 20% din valoarea totala a activelor Fondului;

b)      titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romānia, emise de state membre ale Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European, īn procent de pāna la 70% din valoarea totala a activelor Fondului;

c)      obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romānia sau din statele membre ale Uniunii Europene ori apartinānd Spatiului Economic European, īn procent de pāna la 30% din valoarea totala a activelor Fondului;

d)      valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romānia, din statele membre ale Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European, īn procent de pāna la 50% din valoarea totala a activelor Fondului;

e)      titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte, īn procent de pāna la 15% din valoarea totala a activelor Fondului;

f)       obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de autoritatile administratiei publice locale din state terte, īn procent de pāna la 10% din valoarea totala a activelor Fondului;

g)      obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si īndeplinesc cerintele de rating, īn procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor Fondului;

h)      titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv īn valori mobiliare din Romānia sau din alte tari, īn procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor Fondului;

i)        instrumente financiare derivate, doar īn masura īn care contribuie la scaderea riscurilor generale ale activelor sau faciliteaza gestionarea eficienta a acestora;

j)        alte forme de investitii prevazute de normele adoptate de Comisie.

Deduceri fiscale

Formula EET (exempt exempt taxed - exceptat exceptat taxat)

Suma reprezentānd contributiile la Fond este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, īn limita unei sume reprezentānd echivalentul īn lei al sumei de 200 (douasute) euro, īntr-un an fiscal.

Suma reprezentānd contributiile la Fond ale unui angajator proportional cu cota acestuia de participare este deductibila, la calculul profitului impozabil, īn limita unei sume reprezentānd, pentru fiecare participant, echivalentul īn lei al sumei de 200 (douasute) euro, īntr-un an fiscal.

Anuitatile vor fi impozitate.

Tranzactii permise

Modificarea nivelului contributiei

Nivelul contributiei poate fi schimbat oricānd, iar noua valoare intra īn vigoare īncepānd cu luna urmatoare.

Suspendarea / incetarea contributiilor oricand pe perioada de plata a contributiilor

Contul individual de pensie va fi īn continuare administrat de ING pāna la īnceperea etapei de beneficii sau pāna la data unui eventual transfer. Participantul poate relua plata contributiilor (pastrānd acelasi nivel sau modificāndu-l) catre acelasi cont.

Transferul activelor contului individual la alt fond de pensii (supus unei taxe de penalizare daca transferul este efectuat īn primii 2 ani de la subscrierea la fondul anterior)

Conditii de eligibilitate pentru īnceperea etapei de beneficii si modalitati de plata

c)      activele personale >= suma stabilita pentru pensii facultative (urmeaza sa fie stabilita īn norme)

Daca b) sau c) nu sunt īndeplinite, suma din contul individual va fi platita ca suma forfetara sau anuitati pe durata de maxim 5 ani

Īn caz de invaliditate, suma din cont este platita fie:

 • suma forfetara sau anuitati pe durata de maxim 5 ani (daca c) nu este īndeplinit)
 • anuitati (vor fi definite prin norme)

Īn cazul decesului participantului suma este platita beneficiarilor legali. Clarificari sunt necesare īn cazul pensiei facultative cu componenta de supravietuitor / viagera


Garantia oferita de fondul de pensii facultative ING Clasic

Fond

Garantie

ING Clasic

Garantia relativa la piata

*      Rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative din piata va fi egala cu minimul dintre:

*      50% din rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinuta in ultimele 24 de luni;

*      Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinuta in ultimele 24 de luni minus 4%.

*      In cazul in care rata de rentabilitate a unui fond este mai mica decat rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor timp de 4 trimestre consecutive Comisia va retrage administratorului autorizatia de functionare.

*      Daca rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative ING va fi sub rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor, vom acoperi diferenta dintre rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor si rata medie de rentabilitate a fondului ING obtinuta in ultimele 24 de luni.


Fondul ING Clasic

Tip comision

Valoare

Cand se percepe

Comisionul de administrare dedus din contributii


Se deduce lunar din contributia platita

Comisionul de administrare dedus din activul fondului


Se inregistreaza zilnic in calculul valorii activului net.

Taxa nu va reduce numarul de unituri din contul participantului, ci va fi dedusa din valoarea totala a activelor pentru a se calcula valoarea neta a activelor. Astfel, taxa influenteaza performanta fondului, nu numarul de unituri.

Comision de transfer


In cazul in care transferul are loc in primii 2 ani de la data aderarii.

Comision pentru informatii suplimentare


2. Procesul operational de vanzare si comunicarea cu sediul central


In cazul vanzarii Business-to-Business si apoi individuale, pot exista doua abordari in functie de numarul de angajati ai companiei:

*      Abordarea manuala (completarea actelor de aderare manual) - daca numarul de angajati <50

*      Abordarea automata (completarea actelor de aderare automat) - daca numarul de angajati >50


2.1. Abordarea manuala


Pas 1 - Contact angajator


Pas 2 - Interviu/prezentare angajator (1-3 persoane cheie)

Setul de materiale pentru angajator contine:

mapa angajator

brosura angajator

brosura angajat

prezentarea pentru angajator


Se va prezenta Serviciul Administrare Plati (modalitate web pentru facilitarea platii contributiilor).

Se va obtine acordul de la angajator pentru sustinerea prezentarii pentru angajati.


Pas 3 - Prezentarea produsului si a fondurilor (unui grup de angajati)

Setul de materiale pentru angajati contine:

brosuri angajat

prezentarea pentru angajati


Este necesara prezentarea Prospectului fondului de pensii facultativa participantului. Prospectul contine urmatoarele informatii:

obiectivele fondului

modalitatea dobāndirii calitatii de participant la fond

informatii privind contributia la acel fond

informatii privind politica de investitii, principiile investitionale si riscurile aferente luate īn calcul

regimul fiscal al contributiilor participantilor

informatii privind nivelul si structura cheltuielilor (comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului)

modalitatile de transfer la un alt fond de pensii facultative si valoarea penalitatilor

modalitatea de plata a pensiilor facultative

conditiile de acordare a prestatiilor facultative īn caz de invaliditate


Se va incerca obtinerea acordului de la angajati.


Pas 4 - Completare/semnare acte de aderare

Set de documente:

1. Formularul individual de aderare se completeaza* si semneaza de catre Participant. Exista 3 copii originale ale formularului de aderare:

*      primele 2 exemplare raman la participant. Unul este pastrat de catre participant, iar unul este inmanat de participant angajatorului

*      al 3-lea exemplar(Originalul) ramane la agent in vederea transmiterii la sediul central


* Completarea actelor individuale de aderare se poate face si centralizat de catre angajator, insa semnatura Participantilor este necesara.

2. Prospectul fondului - 1 exemplar pentru fiecare participant, in functie de fondul ales; acest exemplar trebuie inmanat Participantului

3. Copie contract societate civila - 1 exemplar pentru fiecare participant; acest exemplar trebuie inmanat Participantului


Se vor obtine copii dupa actele de identitate ale participantilor, semnate de catre acestia.

Se va obtine lista excel cu participantii, fie de la angajator, fie prin centralizarea de catre agent a actelor individuale de aderare.


Pas 5 - Instiintare angajator

Documente:

 1. Formularul de instiintare angajator este completat de catre angajator in 2 exemplare:

*      Copia ramane la angajator

*      Originalul ramane la agent in vederea transmiterii acestuia la sediul central

Se completeaza, semneaza si stampileaza de catre reprezentantul legal al angajatorului. Se completeaza un singur formular pentru toti angajatii care devin Participanti.

 1. Anexa la Formularul de Īnstiintare a Angajatorului - tabel excel cu toti angajatii (2 exemplare: 1 ramane la angajator, al doilea la agent) dupa modelul:

*      Se completeaza cu datele din certificatul de inregistrare al societatii de la Registrul Comertului

*      Conform legislatiei, trebuie sa contina:

semnatura reprezentantului legal al angajatorului

stampila societatii

data semnarii

*      Se ataseaza la Formularul de Instiintare a Angajatorului


Pasii 3, 4 si 5 se pot parcurge intr-o singura intalnire, cu acordul angajatorului.


Pas 6 - Obtinere copie certificat inregistrare la Registrul Comertului al angajatorului

Copia certificatului trebuie sa fie semnata si stampilata de catre angajator.


Pas 7 - Predarea documentatiei la secretariatul agentiei

Se face cel mai tarziu in ziua imediat urmatoare zilei semnarii actelor de aderare.

Setul de documente aferent unui grup de contracte trebuie sa contina:

actele inviduale de aderare completate si semnate de Participanti

copii dupa actele de identitate (BI/CI) ale participantilor

formularul de instiintare a angajatorului

anexa la formularul de instiintare a angajatorului

copie dupa cerificatul de inregistrare la Registrul Comertului al angajatorului


Pas 8 - Verificare documentatie de catre Unit Manager, respectiv de catre EBRM si GIAM

Presupune verificarea semnaturilor si a completarii actelor de aderare, a actului de instiintarea a angajatorului si a anexei.

GIAM si EBRM sunt responsabili de verificarea documentelor si de corectitudinea informatiilor transmise. Orice informatie gresita duce la intarzierea emiterii.


Pas 9 - Transmiterea documentatiei la Sediul Central - Departamentul Mid Office Pensii

*            setul intreg de documente este insotit de un borderou de corespondenta(care va fi completat de secretara agentiei)

*            transmiterea se face prin curier cel mai tarziu in ziua imediat urmatoare predarii la secretariat


Borderou Documente trimise la Insurance Operations - Mid Office Pensii

Data :

Agentia

Completat de:

Nr. CRT

Nume participant/companie

Mid Office Pensii

Primire

Act aderare

Data semnarii

Formular instiintare angajator (cu anexa)

Copie BI/CI, Certificat RC, ANEXA etc. (trimise separate de cerere)

ALTELE (Tipul Documentului)


Popescu Ion

xPopescu Gheorghe

xPopescu Vasile

xPopescu Dumitru
x
Dumitrescu Ion

schimbare angajatorS.C. COMP S.R.L.X

Pas 10 - Verificarea documentatiei la sediul central

Presupune verificarea de catre operatorii Departamentului Operations a urmatoarelor aspecte:

*            daca actele de aderare, formularele de īnstiintare a angajatorului si listele participantilor sunt semnate si datate;

*            daca toate cāmpurile din documente sunt completate corect

*            daca actul de aderare este īnsotit de copia actului de indentitate a participantului si specimenul de semnatura al acestuia

*            daca Formularul de Īnstiintare al Angajatorului este īnsotit de copia certificatului de īnregistrare la Camera Comertului, semnat si stampilat de catre angajator;

*            īn cazul īn care platitorul este o persoana juridica - daca actul de aderare este īnsotit de copia semnata si stampilata a Certificatului de Īnregistrare la Registrul Comertului


Pas 11 - Procesarea documentatiei in sistem

Daca toate documentele sunt corecte si complete, contractele de pensie sunt emise.

Pas 12 - Rapoarte erori

Pot exista urmatoarele tipuri de erori:

*            Erori in actul de aderare

o        necompletarea unui camp obligatoriu

o        greseli de nume, CNP, etc

o        corecturi, stersaturi, etc

Aceste tipuri de erori vor duce la anularea actului individual de aderare, fiind necesara completarea unui nou act de aderare de catre participantul respectiv.

*            Semnaturi care nu corespund

Īn cazul īn care semnatura difera īn actul de aderare fata de alte documente semnate de acel client, este contactat direct clientul. Daca sunt necesare investigatii suplimentare, cazul este trasmis catre divizia de Investigatii.

*            Alte erori sau lipsa documente angajat sau angajator

Pentru toate tipurile de erori se va transmite un mesaj in agentie, in vederea remedierii erorilor semnalate.

Administratorul va informa agentul de marketing, pe e-mail, pentru fiecare angajator, ce acte de aderare nu au fost acceptate si motivele neacceptarii. Aceasta se va face zilnic, la momentul procesarii actelor de aderare in sistem.


In cazul in care actul de aderare este respins se va completa manual de catre participant un nou act. Dupa completare, aceste acte de aderare vor fi transmise catre Administrator pentru o noua validare.


Dupa corectarea erorilor contractele de pensie vor fi emise.Abordarea automata


Pas 1 - Contact angajator


Pas 2 - Interviu/prezentare angajator (1-3 persoane cheie)

Setul de materiale pentru angajator contine:

mapa angajator

brosura angajator

brosura angajat

prezentarea pentru angajator


Se va prezenta Serviciul Administrare Plati (modalitate web pentru facilitarea platii contributiilor).

Se va obtine acordul de la angajator pentru sustinerea prezentarii pentru angajati.


Pas 3 - Prezentarea produsului si a fondurilor (unui grup de angajati)

Setul de materiale pentru angajati contine:

brosuri angajat

prezentarea pentru angajati


Este necesara prezentarea Prospectului fondului de pensii facultativa participantului. Prospectul contine urmatoarele informatii:

obiectivele fondului

modalitatea dobāndirii calitatii de participant la fond

informatii privind contributia la acel fond

informatii privind politica de investitii, principiile investitionale si riscurile aferente luate īn calcul

regimul fiscal al contributiilor participantilor

informatii privind nivelul si structura cheltuielilor (comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului)

modalitatile de transfer la un alt fond de pensii facultative si valoarea penalitatilor

modalitatea de plata a pensiilor facultative

conditiile de acordare a prestatiilor facultative īn caz de invaliditate


Se va incerca obtinerea acordului de la angajati.


Pas 4 - Obtinerea fisierului excel cu angajatii care vor deveni participanti la Fondul de Pensii

Lista se va obtine de la angajator (Departamentul Resurse Umane), preferabil in format electronic. Fisierul trebuie sa aiba urmatorul format:


Tabel completat de AM, UM si Agenti


Nr crt

CNP Participant

Nume

Prenume 1

Prenume 2

Tara

Str.

Nr.

Bl.

Sc.

Ap.

Locali-tate

Judet/Sector

Cod

postalPopescu

Ion

Viorel

Romania

Florilor

Bucuresti

Sector 1
Vasile

Florina

Ioana

Romania

Teilor

Pitesti

Arges
Fond

B1-Clasic

B2-Optim

Valoarea contributiei angajator (RON)

Valoarea contributiei angajat (RON)

Ziua lunara de plata

Data primei contributii

(an/luna/zi)

Numele Agentului

Cod Agent       (se comunica codul intern din sistem)

B1

Gheorghe Ion


B2

Gheorghe IonDetalii de completare:

Numele si prenumele trebuie sa fie identice cu cele din buletin/carte de identitate

Adresa permanenata - cea din BI/CI

Fond

o        B1 - pentru Clasic

o        B2- pentru Optim

Valoare contributie angajator = contributia lunara a angajatorului. Daca nu exista se va lasa necompletat

Valoare contributie angajat = contributia lunara a angajatului. Daca nu exista se va lasa necompletat

Ziua lunara de plata - ziua din fiecare luna cand se va face plata contributiei. Angajatorul furnizeaza aceasta informatie

Data primei contributii - se completeaza cu formatul: aaaallzz (unde a = an, l = luna, z = ziua)

Cod agent de marketing   - codul de pensii al agentului de marketing (va fi diferit de cel pentru asigurari de viata).Tabel completat de GIAM si EBRM


Nr crt

CNP Participant

Nume

Prenume 1

Prenume 2

Tara

Str.

Nr.

Bl.

Sc.

Ap.

Locali-tate

Judet/Sector

Cod

postalPopescu

Ion

Viorel

Romania

Florilor

Bucuresti

Sector 1
Vasile

Florina

Ioana

Romania

Teilor

Pitesti

Arges
Fond

B1-Clasic

B2-Optim

Valoarea contributiei angajator (RON)

Valoarea contributiei angajat (RON)

Ziua lunara de plata

Data primei contributii

(an/luna/zi)

Numele Agentului

Cod Agent 1 (se comunica codul intern din sistem)

Cod Agent 2 (se comunica codul intern din sistem)

B1

Gheorghe IonB2

Gheorghe IonDetalii de completare:

Numele si prenumele trebuie sa fie identice cu cele din buletin/carte de identitate

Adresa permanenata - cea din BI/CI

Fond

B1 - pentru Clasic

B2- pentru Optim

Valoare contributie angajator = contributia lunara a angajatorului. Daca nu exista se va lasa necompletat

Valoare contributie angajat = contributia lunara a angajatului. Daca nu exista se va lasa necompletat

Ziua lunara de plata - ziua din fiecare luna cand se va face plata contributiei. Angajatorul furnizeaza aceasta informatie

Data primei contributii - se completeaza cu formatul: aaaallzz (unde a = an, l = luna, z = ziua)

Cod agent de marketing 1

Cod agent de marketing 2

La completarea acestui tabel pot exista urmatoarele situatii:

GIAM vinde singur, situatie in care codul agentului este completat in coloana "cod agent 1"

GIAM vinde impreuna cu EBRM - in aceasta situatie in coloana "cod agent 1" este trecut GIAM-ul care se ocupa de service participant (care va apare pe actul de adeziune) si in coloana "cod agent 2" este trecut EBRM

GIAM vinde cu un alt GIAM - in prima coloana este trecut GIAM care se ocupa de service participant si in cea de-a doua coloana este trecut celalalt GIAM

EBRM vinde singur, situatie in care codul EBRM este trecut in prima coloana corespunzatoare agentulului 1.Nota. In cazul in care angajatorul nu furnizeaza in format electronic datele din tabelul de mai sus, agentul de marketing va completa acest tabel cu datele care lipsesc. In caz contrar datele printate pe formular vor fi incomplete si vor trebui completate in momentul semnarii actului de adeziune de catre participant.Pas 5 - Transmiterea fisierului excel cu participantii la sediul central

Se va face prin e-mail de catre agent sau de asistenta agentiei pe adresa: pensii@ingromania.ro

Se vor transmite pe e-mail si datele angajatorului: nume, sediul social, activitatea principala, cod unic de identificare.

Obligatoriu se trimite copie dupa documentele care atesta inregistrarea la registrul comertului prin fax sau scanate pe mail.

Fax: 021 402 8554- Telefonul de la Mid Office


Pas 6 - Procesarea fisierului excel la sediul central

Presupune introducerea in mod automat a datelor participantilor in sistem. In cazul in care exista erori in tabel, se va transmite acest lucru prin e-mail in agentie in vederea corectarii erorilor.

In cazul EBRM si GIAM erorile se vor transmite pe e-mail in atentia EB Sales Development Officer.


Pas 7 - Tiparirea actelor individuale de aderare

Actele individuale de aderare se tiparesc la sediul central cu datele participantilor si ale agentului de marketing conform fisierului excel.


Pas 8 - Transmiterea actelor de aderare tiparite in agentie

Administratorul va transmite in agentie prin Cargus, in atentia agentului de marketing actele de aderare tiparite in minim 48 h de la primirea fisierului Excel.

Fiecare act de aderare va avea un numar de inregistrare unic. Actele de aderare vor fi transmise in baza unui borderou.

Agentul de Marketing va confirma/infirma primirea actelor de aderare sau va anunta erorile de livrare, in termen de 24 h, in scris, la adresa de e-mail INGInsurance.FM@ingromania.ro. Administratorul, in functie de caz, va rezolva situatia in minim 48h.

Īn momentul primirii actelor de aderare agentul de marketing va verifica daca toate datele tiparite sunt corecte si corespund cu datele furnizate de catre angajator.


Pas 9 - Completarea/ semnarea actelor de aderare

Set de documente:

1. Formularul individual de aderare se completeaza* si semneaza de catre Participant. Exista 3 copii originale ale formularului de aderare:

*      primele 2 exemplare raman la participant. Unul este pastrat de catre participant, iar unul este inmanat de participant angajatorului

*      al 3-lea exemplar (Originalul) ramane la agent in vederea transmiterii la sediul central.


Īn momentul primirii actului de aderare participantul va verifica daca toate datele tiparite sunt corecte si va completa datele lipsa. Īn cazul īn care participantul va observa date tiparite incorect, va semnala acest lucru agentului de marketing si va completa un nou act de aderare.


* Completarea actelor individuale de aderare se poate face si centralizat de catre angajator, insa semnatura Participantilor este necesara.

2. Prospectul fondului - 1 exemplar pentru fiecare participant, in functie de fondul ales; acest exemplar trebuie inmanat Participantului

3. Copie contract societate civila - 1 exemplar pentru fiecare participant; acest exemplar trebuie inmanat Participantului


Se vor obtine copii dupa actele de identitate ale participantilor, semnate de catre acestia.
Pas 10 - Instiintare angajator

Documente:

4.Formularul de instiintare angajator este completat de catre angajator in 2 exemplare:

*      Copia ramane la angajator

*      Originalul ramane la agent in vederea transmiterii acestuia la sediul central

Se completeaza, semneaza si stampileaza de catre reprezentantul legal al angajatorului. Se completeaza un singur formular pentru toti angajatii care devin Participanti.

5. Anexa la Formularul de Īnstiintare a Angajatorului - tabel excel cu toti angajatii (2 exemplare: 1 ramane la angajator, al doilea la agent) dupa modelul:


*      Se completeaza cu datele din certificatul de inregistrare al societatii de la Registrul Comertului

*      Conform legislatiei, trebuie sa contina:

semnatura reprezentantului legal

stampila societatii

data semnarii

*      Se ataseaza la Formularul de Instiintare a Angajatorului


Pasii 9 si 10 se pot parcurge intr-o singura intalnire, cu acordul angajatorului.


Pas 11 - Obtinere copie certificat inregistrare la Registrul Comertului al angajatorului

Copia certificatului trebuie sa fie semnata si stampilata de catre angajator.


Pas 12 - Predarea documentatiei la secretariatul agentiei

Se face cel mai tarziu in ziua imediat urmatoare zilei semnarii actelor de aderare.

Setul de documente aferent unui grup de contracte trebuie sa contina:

actele inviduale de aderare completate si semnate de Participanti

copii dupa actele de identitate (BI/CI) ale participantilor

formularul de instiintare a angajatorului

anexa la formularul de instiintare a angajatorului

copie dupa cerificatul de inregistrare la Registrul Comertului al angajatorului


Pas 13 - Verificare documentatie de catre Unit Manager, respectiv de catre EBRM si GIAM

Presupune verificarea semnaturilor si a completarii actelor de aderare, a actului de instiintarea a angajatorului si a anexei.

GIAM si EBRM sunt responsabili de verificarea documentelor si de corectitudinea informatiilor transmise. Orice informatie gresita duce la intarzierea emiterii.
Pas 14 - Transmiterea documentatiei la Sediul Central - Departamentul Mid Office Pensii

*            setul intreg de documente este insotit de un borderou de corespondenta. Borderoul care se va completa este acelasi cu cel descris la Pasul 9 - la abordarea manuala.

*            transmiterea se face prin curier cel mai tarziu in ziua imediat urmatoare predarii la secretariat


Pas 15 - Verificarea documentatiei la sediul central

Presupune verificarea de catre operatorii Departamentului Operations a urmatoarelor aspecte:

*            daca actele de aderare, formularele de īnstiintare a angajatorului si listele participantilor sunt semnate si datate;

*            daca toate cāmpurile din documente sunt completate corect;

*            daca actul de aderare este īnsotit de copia actului de indentitate a participantului si specimenul de semnatura al acestuia;

*            daca Formularul de Īnstiintare al Angajatorului este īnsotit de copia certificatului de īnregistrare la Camera Comertului, semnat si stampilat de catre angajator;

*            īn cazul īn care platitorul este o persoana juridica - daca actul de aderare este īnsotit de copia semnata si stampilata a Certificatului de Īnregistrare la Registrul Comertului.


Pas 16 - Procesarea documentatiei in sistem

Daca toate documentele sunt corecte si complete, contractele de pensie sunt emise.


Pas 17 - Rapoarte erori

Pot exista urmatoarele tipuri de erori:

*            Erori in actul de aderare

o        necompletarea unui camp obligatoriu

o        greseli de nume, CNP, etc

o        corecturi, stersaturi, etc

Aceste tipuri de erori vor duce la anularea actului individual de aderare, fiind necesara completarea unui nou act de aderare de catre participantul respectiv.

*            Semnaturi care nu corespund

Īn cazul īn care semnatura difera īn actul de aderare fata de alte documente semnate de acel client, este contactat direct clientul. Daca sunt necesare investigatii suplimentare, cazul este trasmis catre divizia de Investigatii.

*            Alte erori sau lipsa documente angajat sau angajator


Pentru toate tipurile de erori se va transmite un mesaj in agentie, in vederea remedierii erorilor semnalate.

Administratorul va informa agentul de marketing, pe e-mail, pentru fiecare angajator, ce acte de aderare nu au fost acceptate si motivele neacceptarii. Aceasta se va face zilnic, la momentul procesarii actelor de aderare in sistem.

In cazul in care actul de aderare este respins se va completa manual de catre participant un nou act. Dupa completare, aceste acte de aderare vor fi transmise catre Administrator pentru o noua validare.

Dupa corectarea erorilor contractele de pensie vor fi emise.2.3. Reguli de completare a documentelor


A.    

Sectiunea 7

 

Sectiunea 2

 

Sectiunea 1

  Actul individual de aderare


Sectiunea 1 - Date privind agentul de marketing

Aceasta sectiune este completata de catre agentul de marketing.

Sectiunea 2 - Date privind participantul

Numele, prenumele, adresa resedintei permanente, trebuie sa fie identice cu cele din actul de identitate.

Sectiunea 3 - Date privind contributia

Valoarea contributiei proprii: Contributia lunara platita de catre participant

Valoarea contributiei angajatorului: Contributia lunara platita de catre angajator.

Valoarea totala a contributiei lunare: Contributia totala platita de participant si angajator.

Data la care se face prima plata - este data la care se va vira prima contributie la fondul de pensie. La aceasta data se va plati contributia aferenta lunii semnarii actului de aderare.

ex: Data la care se face prima plata: 20/06/2007.

Data semnarii actului de aderare: 28/05/2007.

Īn acest caz la data de 20/06/2007 se va face plata pentru contributia aferenta lunii 05 (mai).

Plata lunara a contributiei se va face la data de - se completeaza ziua la care se va vira contributia īn fiecare luna.

Platitorul contributiei:

- Se va bifa "Angajator" īn cazul īn care participantul este angajat, iar contributia va fi platita obligatoriu de catre angajator.

- Se va bifa "Participant" īn cazul īn care participantul este autorizat sa desfasoare si sa obtina venituri din activitati independente potrivit Legii nr. 571/2003, este membru societatilor cooperative aflate sub incidenta Legii nr. 1/2005, este persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale, astfel cum sunt definite īn Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale, persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole potrivit Legii nr. 571/2003.

Sectiunea 4 Date privind platitorul

Īn cazul īn care participantul este angajat iar plata contributiei se va face de catre angajator, la aceasta sectiune se vor completa datele angajatorului.

Īn cazul īn care participantul nu este angajat dar face parte din categoria persoanelor care pot īncheia o pensie facultativa si vireaza contributiile personal, se vor completa datele participantului.

Sectiunile 5 si 6 Sunt precompletate cu informatii despre ING si banca depozitara.

Sectiunea 7 - Date privind structura familiei participantului, venit lunar individual, ocupatia, domeniul ocupatiei.

Sectiunea 8 - Acordul pentru prelucrarea datelor

Sectiunea 9 - Trebuie sa contina numele īn clar si semnatura participantului.

Toate cāmpurile marcate cu * sunt obligatorii.


B. Formularul de īnstiintare a angajatorului
Sectiunea 1 - Date privind agentul de marketing

Sectiunea 2 - Date privind platitorul

Se va completa de catre angajator cu datele din Certificatul de Īnregistrare la Registrul Comertului.

Sectiunea 3 Date privind reprezentantul legal al societatii

acordul pentru prelucrarea datelor si semnatura reprezentantului legal sunt obligatorii.

Sectiunea 4 - Date privind persoana de contact din partea Societatii

acordul pentru prelucrarea datelor si semnatura persoanei de contact sunt obligatorii.

Sectiunea 5 - Activare serviciu administrare plati

Se recomanda activarea acestui serviciu

Pentru mai multe detalii verificati sectiunea destinata Serviciului on-line pentru Administrarea Platilor.

Sectiunea 6 - Precompletata cu datele bancii depozitare.

Sectiunea 7 - Trebuie sa contina numele societatii īn clar si stampila societatii.


Sectiunile 2, 3, 4, 5, se vor completa de catre angajator.
3. Plata contributiilor


Administratorul va pune la dispozitia angatorilor Serviciul de Administrare a Platilor,o aplicatie "web" ce poate fi accesata pe site-ul www.ingromania.ro in baza unui nume de utilizator si a unei parole.

Plata contributiei se efectueaza lunar, fiind necesar ca angajatorul sa parcurga urmatoarele etape:

acceseaza aplicatia web;

bifeaza angajatii pentru care plateste;

salveaza lista cu angajati

printeaza detaliile platii care vor fi specificate pe OP

In cazul in care angajatorul nu are acces la internet trebuie completata o lista cu angajatii pentru care care se plateste contributia. Se va transmite pe fax lista semnata si stampilata de catre angajator la nr (catre dep. Financiar ING Asigurari de Viata). Departamentul Financiar va anunta direct angajatorul in cazul in care sumele platite nu corespund cu detaliile de plata din lista transmisa anterior pe fax (atat in minus cat si in plus).

Daca se intarzie plata cu mai mult de 10 zile fata de termenul legal (data de 25 din luna curenta pentru contributia datorata pentru luna anterioara), Administratorul va transmite notificari Angajatului si Angajatorului precum si o informare scrisa catre CSSPP.

Contractul se considera suspendat daca se intarzie plata contributiei mai mult de 3 luni.


3.1. Descrierea Serviciului on-line pentru Administrarea Platilor

Aceasta aplicatie poate fi utilizata numai de catre angajatorii care vor face plati catre fondurile de pensii facultative ING. Serviciul va fi disponibil la cererea reprezentantului legal al angajatorului, acesta avand posibilitatea de a solicita activarea fie in momentul completarii "Formularului pentru Instiintarea Angajatorului" sau ulterior semnarii acestui formular, printr-o cerere scrisa in acest sens, adresata administratorului. Conditia necesara pentru a putea beneficia de acest serviciu este existenta unei conexiuni la Internet.


Cerintele tehnice sunt urmatoarele:

sistem de operare Windows 98 sau mai recent

browser Internet Explorer 5.5 sau mai recent

pentru generarea rapoartelor sunt necesare programele Microsoft Excel si Adobe Acrobat Reader.

Beneficiile activarii serviciului on-line pentru Administrarea Platilor

Serviciul on-line pentru administrarea platilor va fi util angajatorului in :

mentinerea unei evidente a participantilor la fondurile de pensii facultative ING.

tiparirea borderoului de plata si organizarea efectuarii platilor.

mentinerea unei evidente a platilor deja efectuate.


Conform legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, angajatorul trebuie sa trimita in fiecare luna catre administratorul fondului, o situatie clara a platilor efectuate incluzand si detalii despre fiecare participant. Acest lucru se poate face foarte usor prin intermediul acestei aplicatii.


Accesarea aplicatiei

ING Asigurari de Viata S.A. in calitate de administrator, va pune la dispozitia angajatorilor, accesul la "Serviciul on-line pentru Administrarea Platilor", din pagina de internet a companiei (www.ingromania.ro), sectiunea Pensii Facultative.

Accesul se va face in baza unui nume de utilizator si a unei parole. Dupa ce datele completate in Formularul pentru Instiintarea Angajatorului vor fi procesate la sediul central, toti angajatorii care au ales sa beneficieze de acest serviciu, vor primi prin intermediul Postei Romane, pe adresa societatii mentionata in formular, un plic care va contine parola si instructiuni in ceea ce priveste obtinerea numelui de utilizator.

La prima utilizare a aplicatiei parola va putea fi schimbata. Dupa accesarea contului la dispozitia reprezentantilor angajatorului se va afla un manual de utilizare, in care pot fi gasite informatii absolut necesare in ceea ce priveste modul de utilizarea al aplicatiei.


Modul de utilizare al aplicatiei

Īn cadrul aplicatiei on-line, īn contul angajatorului, poate fi gasita o lista cu toate actele de aderare precum si notificarile de plata aferente fiecarui participant. Mai jos puteti gasi formatul acestei liste:Nr.

Nume

Prenume

CNP

Luna

Contributie angajat (RON)

Contributie angajator (RON)

Total contributie (RON)

Act de aderare nr.


Exista si posibilitatea sortarii dupa fiecare din aceste campuri.

Aceasta lista va fi actualizata zilnic.


3.2. Efectuarea platilor


3.2.1. Īn cazul angajatorilor care vor dori activarea "Serviciului on-line pentru Administrarea Platilor" se va proceda īn felul urmator:

Pentru efectuarea platilor, reprezentantul angajatorului nu trebuie decat sa salveze o lista de plata, continand toate contractele pentru care se doreste efectuarea platii.

Dupa salvarea listei, exista posibilitatea printarii unui document care va contine toate detaliile de plata precum si suma totala, in vederea platii efective a contributiilor. De asemenea exista posibilitatea exportului acestei liste intr-un fisier excel.

Odata cu salvarea listei de plata, automat va fi transmisa o confirmare de plata catre departamentul financiar.

Plata efectiva a contributiilor se va face prin ordin de plata, toate detaliile necesare in acest sens, vor fi gasite in documentul printat in momentul salvarii listei de plata. Īn acest document se va regasi un cod de identificare de 20 cifre. La completarea ordinului de plata, la rubrica detalii, se va trece obligatoriu acest cod.

3.2.2. In cazul angajatorilor care nu vor dori activarea "Serviciului on-line pentru Administrarea Platilor" se va proceda in felul urmator:


A. Angajatorii care detin un calculator si o conexiune la internet vor completa un fisier excel, similar cu cel din aplicatia web, dupa modelul prezentat mai jos.


Model fisier excel:

Nume

Prenume

Nr. Contract

CNP

Luna

An

Contributia Angajatului

Contributia
Angajatorului

Total Contributie


Dupa completare, acest tabel va fi transmis prin e-mail, catre departamentului financiar, in atentia Irinei Ciobanu, la adresa Irina.Ciobanu@ingromania.ro. Plata se va face de asemenea prin ordin de plata. La completarea acestuia, la rubrica detalii, se va trece obligatoriu un cod de identificare format din codul unic de identificare al firmei plus inca 8 cifre care sa arate data la care s-a transmis pe e-mail lista cu clientii de plata. Ex. :


Cod unic de identificare

R654545545844

Data la care s-a transmis e-mail-ul


Codul de identificare rezultat

R654545545844


B. In cazul angajatorilor care detin un calculator, dar nu au o conexiune la internet, va trebui completat un fiser excel identic cu cel de mai sus, acesta putand fi trimis catre departamentului finaciar in atentia Irinei Ciobanu, prin fax la numarul 021/402.85.14.

La completarea ordinului de plata, la rubrica detalii, se va trece obligatoriu un cod de identificare format din codul unic de identificare al firmei plus inca 8 cifre care sa arate data in care s-a trimis pe fax lista cu clientii de plata. Ex. :


Cod unic de identificare

R654545545844

Data la care s-a transmis fax-ul


Codul de identificare rezultat

R654545545844


C. Īn cazul īn care angajatorul nu detine un calculator, tabelul va fi completat pe hartie urmand a fi trimis prin fax la numarul 021/402.85.14, de asemenea catre departamentul financiar in atentia Irinei Ciobanu.

La completarea ordinului de plata, la rubrica detalii, se va trece obligatoriu un cod format din codul unic de identificare al firmei plus inca 8 cifre care sa arate data in care s-a trimis pe e-mail lista cu clientii de plata. Ex. :


Cod unic de identificare

R654545545844Data la care s-a transmis fax-ul


Codul de identificare rezultat

R6545455458444. Tranzactii si optiuni pe durata contractului


Pentru toate optiunile enumerate mai jos este necesara īnstiintarea īn scris a administratorului fondului de pensii facultative prin transmiterea īn original a formularului specific fiecarei modificari.


Modificari minore


 1. Pentru participant:

b.       Schimbarea persoanei de contact din partea societatii.

c.       Schimbarea adresei sediului social al societatii.


Pentru modificarea adresei sediului social al societatii este necesara copie a certificatului de īnregistrare la Registrul Comertului.

Pentru aceste modificari se va folosi Formularul pentru Modificarea Datelor Angajatorului (vezi anexa).


Modificarea nivelului contributiei

Poate fi facuta oricānd pe durata contractului, īnstiintānd īn scris administratorul si angajatorul cu cel putin 30 de zile calendaristice īnainte de data modificarii.

Modificarea contributiei poate fi procesata īn urmatoarele limite:

scaderea nivelului contributiei: pāna la limita minima de 45 RON / luna (valabila pentru ambele fonduri);

cresterea nivelului contributiei: pāna la limita maxima de 15% din venitul brut impozabil (conform legii).

Pentru acesta modificare se va folosi Formularul pentru Modificarea Contributiei (vezi anexa).


Suspendarea/Īncetarea platii contributiei

Participantul poate suspenda/īnceta plata contributiilor īn orice moment īnstiintānd īn scris administratorul si angajatorul, cu cel putin 30 de zile calendaristice īnainte de data suspendarii/īncetarii platii.

Īn cazul īn care timp de 3 luni nu au fost platite contributiile, plata contributiilor va fi suspendata automat.

Pentru acesta modificare se va folosi Formularul pentru Suspendarea/ Īncetarea Platii Contributiilor (vezi anexa).


Reluarea platii contributiei

Īn cazul suspendarii/īncetarii platii contributiilor, reluarea platii se face pe baza unei solicitari scrise din partea participantului.

Pentru acesta modificare se va folosi Formularul pentru Reluarea Platii Contributiilor (vezi anexa).

Dupa procesarea formularului pentru reluarea platii, Administratorul va īnstiinta participantul prin intermediul unei notificari.


Schimbarea angajatorului

Īn cazul īn care participantul isi schimba angajatorul, are obligatia de a īnstiinta administratorul de pensii facultative. Odata cu aceasta īnstiintare participantul trebuie sa transmita si Formularul de Īnstiintare a Angajatorului, completat de noul angajator.

Pentru acesta modificare se va folosi Formularul de Schimbare Angajator (vezi anexa) si Formularul de Īnstiintare a Angajatorului.Transferul de la/catre un alt fond de pensii facultative

Un participant se poate transfera la un alt fond de pensii facultative daca īndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

Pentru acesta modificare se va folosi Cerere Transfer nr.....din../../.. (vezi anexa).

Transferul la un alt fond de pensii

 • Comisionul de transfer se calculeaza īn functie de valoarea contului
 • Numarul de unitati din cont este redus prin deducerea comisionului de transfer
 • Valoarea contului ramasa dupa deducerea comisionului de transfer (si a eventualelor comisioane bancare) este transferata noului administrator.

Transfer de la un alt fond de pensii

Īn acest caz, transferul se va realiza fara deducerea comisionului de administrare. Numarul de unitati cumparate cu suma transferata va fi egal cu suma transferata / valoarea unitatii de fond

4.7. Informarea participantului

Informatii obligatorii

La fiecare aniversare, o situatie a contului va fi trimisa fiecarui participant continānd:

 • Valoarea contului
 • Numarul de unituri din cont si valoarea unei unitati
 • Informatii generale despre situatia financiara a administratorului fondului de pensii

Īn cazul modificarii schemei de pensii, administratorul transmite participantului si beneficiarului sau, dupa caz, reprezentantilor acestora, īn termen de 10 zile calendaristice, orice informatie relevanta privind schimbarea regulilor schemei de pensii facultative. īn caz ca, īn termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data informarii participantilor, jumatate plus unu din participanti nu-si exprima dezacordul cu privire la modificarile operate acestea devin valabile de drept.

Aceste informatii sunt trimise gratuit.

Informatii la cerere

Administratorul pune la dispozitia participantilor informatii privind situatia financiara, riscul investitiei, gama de optiuni de investitii, daca este cazul, portofoliul existent de investitii, precum si informatii privind expunerea la gradul de risc si costurile legate de investitii. Acest gen de informare este gratuita.


Participantul poate solicita orice gen de informatii referitoare la contul sau si la administrator. Acest gen de informare este comisionat.Toate solicitarile sau formularele transmise la sediul central trebuie semnate īn original de catre participantul la fondul de pensie facultativa. Solicitarile sau formularele transmise de catre angajator la sediul central trebuie semnate de catre reprezentantul legal.


Documentele sosite din agentii sau direct de la client vor fi īnregistrate la arhiva si introduse īn sistem de catre operatorii diviziei Data-entry. A doua zi ofiterii de pensii le vor lucra conform procedurilor:

Īn situatia īn care va fi necesar se va trimite o informare pe email sau posta.

Daca informatiile/documentele nu sunt complete se trimite mesaj catre agentul de marketing. Pāna la primirea raspunsului modificarile solicitate nu se proceseaza.

Īn momentul īn care toate informatiile sunt complete si corecte se proceseaza modificarile solicitate.


Solicitarile de informatii/explicatii, dupa verificarea semnaturii, vor fi finalizate prin īntocmirea si trimiterea unei scrisori oficiale cu raspunsul solicitat, direct catre client.


Mesajele sosite de la participanti, angajati, consultanti sau non-clienti pe adresa de e-mail pensii@ingromania.ro vor fi administrate de catre divizia MidOffice.

Administratorul informeaza anual īn scris pe fiecare participant, la ultima adresa comunicata, despre activul personal, respectiv numarul de unitati de fond si valoarea acestora, precum si despre situatia Administratorului.
Comanda materialelor pentru sustinerea vanzarii


Toate materialele ce sustin procesul de vanzare se vor comanda astfel:

Comanda se va trimite via e-mail (la INGInsurance.FM@ingromania.ro, persoana de contact Cornelia Modrea, tel. 402.85.80, int. 564)

Comanda se va completa conform tabelului atasat

E-mail-ul trebuie sa contina volumul de documente, impartit pe tip de documente (conform tabelului anexat),

Comanda va fi transmisa cel tarziu pana in data de 10 a lunii in curs, pentru a putea fi livrata in trei saptamani.

UM/GIAM trebuie sa se asigure ca numarul materialelor (acte de aderare, brosuri) va fi suficient pentru a acoperi perioada de vanzare pana la livrarea comenzii.

Livrarea se va face prin intermediul Cargusului.Numele materialului

Cod

Ultima versiune

Brosura angajator - Pilon 3

000105R


Brosura angajat - Pilon 3

000106R


Act de aderare individual A3 ING Clasic pt brokeri

000108R


Act de aderare individual A3 ING Optim pt brokeri

000110R


Act de aderare individual A4

000111R


Formular de instiintare angajator A4 pt brokeri

000113R


Propect schema de pensii ING Clasic

nu au coduri


Propect schema de pensii ING Optim
6. Detalii de contact cu Sediul Central ING Asigurari de Viata


Pentru orice informatii generale sau specifice cu privire la contractele si fondurile de pensii facultative ING puteti contacta divizia de Mid Office la numerele de telefon:

 1. Numarul de telefon pentru clienti - My'Line 021/402.83.91.
 2. Numarul de telefon pentru angajatori - 021/403.83.08.
 3. Numarul de telefon pentru agentii de marketing - Info CAV 021/402.83.99.
 4. Numarul de telefon non-clienti - Telverde 0800807007.

Sau la adresa de e-mail pensii@ingromania.ro.


Pentru informatii suplimentare despre pensiile facultative si Serviciul pentru Administrarea Platilor se poate accesa pagina www.ingromania.ro


Anexa 1 - Intrebari si raspunsuri


1. De ce sa contribui la un fond de pensii facultative?

R: Pentru ati putea suplimenta veniturile la vārsta īncheierii activitatii, prin cumularea pensiei publice cu pensia facultativa.


2. Contributia la un fond de pensii privat va afecta pensia publica?

R: Nu, participarea la un fond de pensii facultative nu va afecta pensia publica, ci va veni īn completarea acesteia.


3. De ce ar fi bine sa contribui la trei piloni?

R:

i)  Primul pilon este cel de stat si este obligatoriu. El asigura un nivel minim de securitate sociala.


ii) Al doilea pilon, al pensiilor administrate privat (pilon obligatoriu) va deveni operational din august 2007. Prin intermediul acestui pilon o parte din contributia la sistemul de pensii de stat va fi redirectionata catre un fond de pensii private. Practic fara a plati nimic in plus, puteti beneficia de o administrare mai eficienta a banilor proprii intr-un cont personal. Acest pilon este denumit obligatoriu, deoarece toti cei cu varste pana in 35 de ani, care contribuie in mod obligatoriu la sistemul de stat de pensii, vor fi obligati sa adere la un fond de pensii private din pilon 2. Sunt doua categorii de persoane care vor putea adera la un astfel de fond in mod voluntar:

Cei cu varste intre 35 si 45 de ani, care contribuie in mod obligatoriu la sistemul de stat de pensii

Cei cu varste pana in 45 de ani, care contribuie in mod voluntar sau ar putea contribui la sistemul de stat de pensii


iii) Pentru cei care vor considera ca pilonii 1 si 2 nu le aduc beneficii suficiente pentru perioada pensionarii (situatie reala avand in vedere pensia medie de stat din acest moment si faptul ca partea redirectionata din contributie pentru pilonul 1 catre pilonul 2 nu este foarte mare - de la 2% pana la 6% timp de 8 ani), s-a constituit si pilonul 3, pilonul pensiilor facultative. Acest pilon este mult mai flexibil, fiecare putand decide asupra nivelului contributiei, perioadei pe care sa plateasca contributii, fondului de pensii facultative la care sa adere.


Care sun avantajele sistemului de pensii private? Va primi persoana mai multi bani in momentul pensionarii?

R: Administrarea private a fondurilor s-a dovedit a fi mai eficienta decat cea a statului in toate tarile care au reformat sistemul de pensii. Principalul avantaj consta in faptul ca atat in cazul pilonul II, cat si III, fiecare participant va avea un cont individual in care se acumuleaza contributiile si castigurile rezultate in urma investirii contributiilor spre deosebire de sistemul de stat, in care contributiile actualilor angajati sunt redistribuite actualilor pensionari. De asemenea, fiecare participant poate monitoriza evolutia fondului la care a aderat, iar in caz de nemultumire se poate transfera la un alt fond. In plus, in cazul nefericit al pierderii vietii, banii acumulati in contul individual vor reveni mostenitorilor legali sau testamentari.


5. De ce as alege un fond de pensii facultative si nu un depozit bancar sau alte modalitati de a investi (bursa, investitii imobiliare)?

R: Pensiile private sunt produse diferite de depozitele bancare sau alte instrumente de investitii. Sunt produse destinate exclusiv economisirii / acumularii in scopul pensiei, nepermitand accesul la bani inainte de implinirea varstei de pensionare (stabilita prin lege). Contributiile participantilor se investesc in diferite instrumente financiare (instrumente cu venit fix, instrumente ale pietei monetare, actiuni) in functie de politica de investitii a fiecarui fond. De asemenea, se garanteaza o anumita performanta relativa la performanta pietei, iar administratorii de fonduri de pensii facultative pot adauga alte garantii.

Pe de alta parte, alte instrumente de investitii pot fi mai flexibile, dar mai riscante.


6. Ce este pensia facultativa?

R: Suma de bani primita de catre un participant, care a contribuit la un fond de pensii facultative, sau de catre beneficiarul acestuia, īn mod suplimentar si distinct de pensia din sistemul public de pensii.


7. Cum obtin dreptul de a primi o pensie facultativa?

R: Daca aderi la un fond de pensii facultative si contribui tu sau angajatorul plateste īn numele tau la un fond de pensii facultative.


8. Ce este un fond de pensii facultative?

R: Este un fond constituit prin contract de societate civila, īncheiat īntre participanti, potrivit cu prevederile Codului civil referitoare la societatea civila particulara si cu dispozitiile Legii privind pensiile facultative.


9. Cine poate fi administrator de fonduri de pensii īn Romānia?

R:

societate de pensii, constituita īn acest scop si autorizata de catre CSSPP. Trebuie sa fie autorizata ca societate de pensii de catre CSSPP.

societate de administrare a investitiilor

societate de asigurare

Pentru a administra un fond de pensii facultative, cele trei societati trebuie sa fie autorizate ca administrator de catre CSSPP.

orice entitate autorizata pentru aceasta activitate īntr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European.


10. Care este activitatea unui administrator al unui fond de pensii facultative?

R:

colecteaza contributiile participantilor si le transforma īn unitati de fond

evidentiaza, administreaza si investeste activele fondului de pensii facultative

calculeaza suma din contul fiecarui participant la sfārsitul perioadei de acumulare

calculeaza valoarea neta a activelor fondului de pensii facultative si al unitatii de fond, īn fiecare zi lucratoare

evidentiaza conturile individuale si furnizeaza documentele privind participarea, notificarea, informarea periodica sau transferul participantilor

gestioneaza operatiunile zilnice ale fondului de pensii facultative

gestioneaza relatiile cu entitatile implicate: depozitarul activelor, auditorul financiar, agentii de marketing

elaboreaza, prezinta, depune, publica si distribuie rapoartele despre activitatea sa de administrare si despre fondul de pensii facultative

gestioneaza, pastreaza si arhiveaza documentele privind fondul de pensii facultative administrat, activitatea proprie, participantii si beneficiarii sai

Administratorul nu poate delega raspunderea privind administrarea fondului de pensii facultative.


11. Un administrator poate administra mai multe fonduri?

R: Da, cu conditia ca pentru fiecare fond sa aiba un prospect al schemei de pensii facultative distinct si autorizat de catre CSSPP. Activele fondurilor de pensii facultative trebuie evidentiate īn conturi separate pentru fiecare fond, diferite de cele ale administratorului.


12. Ce este un depozitar?

R: Este o institutie de credit careia īi sunt īncredintate spre pastrare toate activele unui fond de pensii facultative, īn baza unui contract de depozitare īncheiat cu un administrator, īn numele fondului de pensii facultative.


13. Cine poate fi depozitar al fondurilor de pensii facultative īn Romānia?

R:

institutie de credit din Romānia, autorizata de Banca Nationala a Romāniei, avizata ca depozitar de catre CSSPP.

sucursala din Romānia a unei institutii de credit, autorizata īntr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European


14. Care este rolul unui depozitar?

R:

īnregistreaza, verifica si monitorizeaza toate activele detinute de fondul de pensii facultative pentru care desfasoara activitatea de depozitare

efectueaza plati din contul fondului de pensii facultative, numai la primirea instructiunilor din partea administratorului pentru efectuarea de investitii, stingerea obligatiilor, inclusiv plata taxelor, comisioanelor si a cheltuielilor operationale ale fondului de pensii facultative, īntocmite cu respectarea legii.

Activele fondurilor de pensii facultative trebuie evidentiate īn conturi separate pentru fiecare fond, diferite de cele ale administratorului si ale depozitarului. Toate operatiunile financiare ale fondului de pensii facultative se realizeaza numai prin intermediul depozitarului.

Daca acesta constata īncalcari ale legii, are obligatia de a notifica imediat CSSPP si administratorul.


Baca depozitara este cu certitudine tot ING BANK sau exista o reglementare care obliga administratorul fondului sa aiba contul colector la alta banca (conflict de interese)?

R:Banca depozitara nu poate fi ING BANK deoarece, in conformitate cu art.106 alin 3 din Legea nr. 204/2006, depozitarul nu trebuie sa fie o persoana afiliata administratorului (ING BANK este persoana afiliata societatii ING ASIGURARI DE VIATA).

BRD este Banca Depozitara pentru fondurile de pensii facultative ING.


16. Ce rol are auditorul financiar pentru fondurile de pensii facultative?

R:

Auditeaza situatiile financiare ale fondurilor de pensii si ale administratorilor, precum si ale celorlalte entitati de pe piata pensiilor facultative

furnizeaza servicii suplimentare, inclusiv rapoarte solicitate de catre CSSPP īn conditiile respectarii principiului independentei.

Trebuie sa aiba calitatea de auditor financiar activ, membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romānia si sa fie avizat de catre CSSPP.


Actul, documentul, legea, hotararea prin care sa reiese ca ING a fost desemnat administrator de fonduri de pensii private

R: ING ASIGURARI DE VIATA a primit din partea CSSPP decizia nr.2/03.04.2007 din care rezulta ca este autorizata ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative.
II. Criterii de eligibilitate pentru a deveni participant la un fond de pensii facultative


1. Cine poate sa participe la un fond de pensii facultative?

R:

angajatii

functionarii publici

persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta,

persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole.

Toti participantii si beneficiarii acestora la un fond de pensii facultative:

au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu

au dreptul la egalitate de tratament si īn cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei īntr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinānd Spatiului Economic European


2. Ce trebuie sa fac ca sa devin participant la un fond de pensii facultative?

R:

1. Sa īndeplinesti conditiile de eligibilitate

2. Sa semnezi actul individual de aderare la fond

3. Sa platesti prima contributie la fond, īn mod direct sau sa plateasca angajatorul, īn numele tau.

Administratorul nu poate refuza semnarea actului individual de aderare niciunei persoane care are dreptul de a participa la o schema de pensii facultative aflata īn administrarea sa.


Pot sa contribui la mai multe fonduri de pensii facultative?

R: Da, cu conditia ca valoarea totala a contributiei lunare (platita din venituri proprii) sa fie de maxim 15% din venitul salarial lunar brut sau din veniturile assimilate acestuia.


O casnica poate participa la un fond de pensii facultative?

R: Persoana casnica nu se incadreaza in categoriile de persoane mentionate de Norma nr. 12/2006 privind participantul (art.5) eligibile pentru a fi participant la un Fond de pensii facultative, deci nu poate adera (beneficia) la un fond de pensii facultative.


Persoanele care lucreaza in strainatate pot contribui (pot participa ) la acest sistem de pensii facultative?

R: In conformitate cu art.5 din Norma nr.12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative, sunt eligibile persoanele angajate potrivit Legii nr.53/2003 (Codul muncii). Prevederile acestei legi se aplica cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman. Rezulta ca pot participa la un Fond de pensii facultative doar persoanele care lucreaza in strainatate in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman.

Totodata, participantul la un fond de pensii facultative care a fost detasat in strainatate, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale. (art. 77 alin 2 din Legea nr. 204/2006)


6. Ce se īntāmpla daca īmi schimb locul de munca sau sunt detasat īntr-o alta tara?

R:

Daca īti schimbi locul de munca, domiciliul sau resedinta īn alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinānd Spatiului Economic European, īti pastrezi dreptul la pensia facultativa cāstigata īn cadrul schemelor de pensii facultative din Romānia. Aceasta īti va fi platita īn acel stat, dupa scaderea taxelor si cheltuielilor aferente.

Daca esti participant la un fond de pensii facultative din Romānia si ai fost detasat īntr-o alta tara, ai dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata respectiva.


In cazul disponibilizarilor, contributiile pot fi platite in continuare de fiecare angajat? Aceesi intrebare pentru someri ?

R: NU. Fiind disponibilizat, nu mai este angajat.

Doar participantul care este o persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta (deci nu exista notiunea de angajat si angajator), va vira contributia direct care administrator (art. 76 alin 1 din Legea nr. 204/2006).

Categoriile de persoane mentionate (disponibilizatii si somerii) nu sunt eligibile pentru a fi participanti la un Fond de pensii facultative (art.5 din Norma nr.12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative).


Ce se intampla in cazul unei perioade mai indelungate de somaj?

R: Pe perioada de somaj, persoana in cauza nu poate plati contributii la un fond de pensii facultative, insa daca a avut calitatea de participant anterior intrarii in somaj (s-au platit contributii), persoana isi va pastra drepturile asupra contului individual detinut la fondul de pensii.


Pensionarii (cei din sectoarele care se pensioneaza cu mult inainte de varsta limita, gen politie, armata) pot fi participanti la fonduri private de pensie?

R:NU. Aceste persoane (pensionarii) nu sunt eligibile pentru a fi participanti la un Fond de pensii facultative (art.5 din Norma nr.12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative).


Functionarul public este una si aceeasi persoana desemnata de lege ca bugetar? Bugetarul poate fi participant la fond? Daca da, statul Roman, care este angajator va fi obligat sa plateasca pentru bugetar?

R: NU.Conform Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica in cadrul autoritatilor administrative autonome sau in cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala si care desfasoara o activitate in baza unui raport de serviciu.

"Bugetarii" sunt persoanele angajate potrivit Legii nr. 53/2003 (Codul muncii) in cadrul autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat.

Atat functionarii publici, cat si bugetarii pot fi participanti la un fond de pensii facultatine, fiind persoane eligibile (art.5 din Norma nr.12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative).

In cazul in care aceste persoane doresc sa adere la un Fond de pensii facultative, "angajatorul" este obligat sa retina si vireze contributiile participantilor la un Fond de pensii facultative. In cazul in care doreste, "angajatorul" poate si sa suporte parte din contributia participantului.


Daca angajatul se pensioneaza anticipat inainte de 60ani , ce posibilitati are pentru a continua plata pana la varsta minima de 60 ani sau trece obilgatoriu la incasarea anuitatilor ?

R: Nu mai poate continua plata contributiilor si nici nu poate incasa anuitatile pana la implinirea varstei de 60 de ani.


Persoanele angajate legal in strainatate pot adera la un fond de pensii facultative?. Cum si cine le va face platile lunare?

R: In conformitate cu art.5 din Norma nr.12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative, sunt eligibile persoanele angajate potrivit Legii nr.53/2003 (Codul muncii). Prevederile acestei legi se aplica cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman. Rezulta ca pot participa la un Fond de pensii facultative, persoanele care lucreaza in strainatate in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman.

Totodata, participantul la un fond de pensii facultative care a fost detasat in strainatate, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale. (art. 77 alin 2 din Legea nr. 204/2006)


In ambele cazuri, contributiile vor fi retinute si virate de catre angajatorul roman.
1. Ce este actul de aderare?

R: Este un contract scris, īncheiat īntre viitorul participant si administratorul fondului de pensii facultative, care contine acordul persoanei la contractul de societate civila si la prospectul schemei de pensii facultative, precum si mentiunea ca a primit o copie a acestor documente si a acceptat continutul acestora. Este optiunea ta sa aderi la un fond de pensii facultative!


2. Ce este prospectul schemei de pensii facultative?

R: Este un document, elaborat de catre administrator si autorizat de catre CSSPP, care descrie schema de pensii facultative, termenii contractului de administrare si care cuprinde:

obiectivele fondului

modalitatea dobāndirii calitatii de participant la fond

informatii privind contributia la acel fond

informatii privind politica de investitii, principiile investitionale si riscurile aferente luate īn calcul

regimul fiscal al contributiilor participantilor

informatii privind nivelul si structura cheltuielilor (comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului)

modalitatile de transfer la un alt fond de pensii facultative si valoarea penalitatilor

modalitatea de plata a pensiilor facultative

conditiile de acordare a prestatiilor facultative īn caz de invaliditate
1. Angajatorul poate sa participe la contributia mea la un fond de pensii facultative?

R: Da, angajatorul īmpreuna cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, poate stabili prin contractul colectiv/individual de munca participarea la contributia angajatilor sai.


2. Cum platesc contributia la un fond de pensii facultative?

R:

Daca esti angajat, contributia se retine si se vireaza de catre angajator odata cu contributia de asigurari sociale (CAS), īn contul fondului de pensii facultative specificat īn actul individual de aderare

Daca esti autorizat sa desfasori o activitate independenta sau realizezi venituri din activitati profesionale sau agricole, platesti contributia asa cum este stabilit īn prospectul schemei de pensii facultative.


3.: Ce se īntāmpla cu contributia unui participant la un fond de pensii facultative?

R: Se transforma īn unitati de fond, īntr-un cont al participantului, iar administratorul investeste banii īn instrumente financiare potrivit politicii sale de investitii, definita īn prospectul schemei de pensii facultative. Suma acumulata īn contul participantului, egala cu numarul de unitati de fond detinute de acesta si īnmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond reprezinta activul personal la acestuia.

Participantul este proprietarul activului personal din contul sau. Contul nu poate face obiectul niciunei masuri de executare silita, nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite.


R: Legea nu impune un nivel minim, insa contributia minima lunara pentru a adera la un fond de pensii facultative administrat de ING este 45 RON. Conform legii, contributia Participantului nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.


Se poate distribui suma aferenta celor 15% la 2-3 administratori de pensii sau doar catre unul singur? 15% - valoarea maxima a contributiei este per contributie sau per total contributii, in cazul in care se participa la mai multe fonduri?

R: Participantul poate opta sa adere la mai multe fonduri de pensii facultative. Contributiile la toate fondurile la care participantul adera nu poate depasi procentul de 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Desi art. 76 alin 2 din Legea nr. 204/2006 mentioneaza ca, la un fond de pensii facultative contributia poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, din discutiile purtate cu CSSPP a reiesit faptul ca acest procent este cumulat pentru toate fondurile.


E posibil ca angajatul sa opteze pentru un fond iar angajatorul sa vireze contributia sa catre alt fond?

R:

- Daca intrebarea se refera la virarea contributiei angajatului de catre angajator catre alt fond decat cel la care a aderat angajatul, raspunsul este NU. Aderarea la un fond pe pensii facultative este o optiune ce apartine salariatului. Angajatorul are obligatia ca, in baza actului de aderare pus la dispozitie de catre angajat, sa-i retina si sa-i vireze angajatului contributia la Fondul ales de catre angajat.

- Daca intrebarea se refera la cazul in care angajatul a aderat la un fond la care doreste sa contribuie din venitul propriu, iar angajatorul doreste sa contribuie in numele angajatul sau in plus (beneficiu) la alt fond, atunci angajatul ar trebui (daca doreste) sa adere la fondul "recomandat / preferat" de angajator. Insa angajatorul nu poate sa il oblige pe angajat sa adere la acel fond. In lipsa acordului angajatului, angajatorul nu va putea vira contributia.


Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu īndeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) participantul a īmplinit vārsta de 60 (saizeci) de ani;

b) au fost platite minimum 90 (nouazeci) de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.

Totusi daca indeplineste conditia a), dar nu indeplineste conditiile b) sau c), are dreptul sa primeasca suma existenta in contul sau ca plata unica sau ca plati esalonate in rate pe o durata de maxim 5 ani, la alegere.


Cum poate o persoana sa afle nivelul pensiei facultative in functie de nivelul contributiei lunare?

R: Nivelul exact nu poate fi calculat deoarece depinde de profitabilitatea / performanta investitiilor facute de administrator. Insa pot fi facute estimari folosind scenarii de performanta.


Pot transfera unitatile mele de fond sotiei sau altei persoane?

R:NU. Conform art.5 alin 2 lit k din Norma nr. 6/2006 privind prospectul schemei de pensii facultative si art.11 din Prospectul schemei de pensii facultative, activul personal nu poate fi cesionat.


Care este limita duratei de suspendare?

R:Nu exista o durata maxima a perioadei de suspendare. Trebuie tinut cont insa ca dreptul la pensie se poate deschide in conditiile indeplinirii a unor conditii cumulative:

a) implinirea varstei de 60 de ani

b) minim 90 de contributii lunare platite

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Comisiei


Participantul poate cere in orice moment suspendarea contributiei, instiintand Administratorul Fondului, in scris, cu cel putin 30 zile in avans. Produsele ING prevad ca, in cazul in care timp de trei luni consecutive nu se efectueaza plata contributiei, aceasta situatie va fi considerata suspendare chiar daca nu a fost trimisa o cerere scrisa. Aceste lucruri sunt mentionate in Prospectul Fondului, iar participantul va fi informat de catre agentul de marketing inainte de semnarea actului de aderare.


Ce se intampla daca o persoana, din diferite motive, nu mai poate contribui la fond?

R: Plata contributiilor poate fi suspendata pe o anumita perioada si apoi reluata sau poate fi incetata definitive pana in momentul pensionarii. Participantul isi pastreaza drepturile asupra contului personal, el ramane proprietarului activului personal acumulat in cont. Persoana va beneficia in momentul pensionarii (deschiderii dreptului la pensie) de o pensie calculata pe baza activului personal de la acea data.


Participantul are voie sa faca retrageri partiale sau chiar sa isi retraga toata valoarea contului ?

R: Aceste optiuni nu sunt permise. Valoarea contului / activul personal poate fi numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Faptul ca fondurile accumulate sunt destinate exclusive economisirii in scopul constituirii unei pensii este unul dintre avantajele sistemului privat de pensii.


13. Se va face actualizare cu inflatia?

In cazul pensiilor facultative, nu exista optiunea de actualizare automata cu inflatia. Totusi, participantul la un fond de pensii poate decide sa isi creasca nivelul contributiei in orice moment, astfel incat sa urmareasca eventualele cresteri salariale. Totusi, cresterea contributiei trebuie sa fie aleasa astfel incat nivelul maxim de 15% din venitul lunar brut sa nu fie incalcat.

Anual, il vom anunta pe participant cu privirea la rata inflatie, astfel ca va putea sa modifice nivelul contributie considerand si aceasta informatie.
V. Dreptul la pensia facultativa; Deces, Invaliditate pe perioada de plata a contributiilor sau dupa deschiderea dreptului la pensie


1: Īn ce conditii primesc pensia mea facultativa?

R:

ai īmplinit vārsta de 60 de ani

ai platit minimum 90 de contributii lunare

activul tau personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, stabilita prin norme de catre CSSPP.

Activul personal este folosit numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Numai participantul poate solicita deschiderea dreptului la pensia facultativa, daca īndeplineste aceste conditii.


2. Cine va face plata pensiei?

R: Pensiile facultative vor fi platite de catre administratori sau de catre furnizori de pensii - societati care au ca obiect unic de activitate furnizarea de pensii. CSSPP va elabora si va transmite spre promulgare o lege speciala privind plata pensiilor.


Ce se intampla in caz de invaliditate, in cazul in care persoana nu are 90 de contributii lunare ? In cazul gradului 2 de invaliditate, ce se intimpla cu contributiile facute? Participantul are dreptul la pensie facultativa si in cazul gr 2 de invaliditate?

R: In caz de invaliditate, conform art. 94 lit b) din Legea nr. 204/2006, participantul poate obtine

i)      suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maxim 5 ani daca activul personal nu este egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime stabilite de Comisie (inca nu a fost stabilita)

ii)     o pensie facultativa ale carei conditii sunt stabilite printr-o lege speciala privind organizarea si functionare sistemului de plata a pensiilor, daca activul personal este egal cu cel putin suma necesara ob obtinerii pensiei facultative minime stabilite de Comisie (inca nu a fost stabilita). Legea privind organizarea si functionare sistemului de plata a pensiilor va fi adoptata in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 204/2006 - 31 mai 2006 (art.95 din Legea nr. 204/2006).

Art.94 lit b) din Legea nr. 204/2006, mentioneaza ca pensia de invaliditate trebuie sa fie pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii. Conform Legii nr. 19/2000, art.54 lit a) si b), atat invaliditatea de gradul I, cat si cea de gradul II sunt caracterizate prin pierderea totala a capacitatii de munca, astfel ca ambele invaliditati ar trebui sa fie luate in considerare.


Pensia facultativa poate acoperi incapacitatea de munca?

R: Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu īndeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) participantul a īmplinit vārsta de 60 (saizeci) de ani;

b) au fost platite minimum 90 (nouazeci) de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.

Exceptii:

a) participantul nu īndeplineste b) sau c), caz īn care primeste suma existenta īn contul sau ca plata unica sau plati esalonate īn rate pe o durata de maximum 5 (cinci) ani, la alegerea sa;

b) participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit Legii 19/2000, caz īn care poate obtine:

  1. suma existenta īn contul sau ca plata unica sau plati esalonate īn rate pe o durata de maximum 5 (cinci) ani, daca nu īndeplineste conditia prevazuta la litera c) a articolului precedent
  2. o pensie facultativa ale carei conditii si termene sunt stabilite prin lege speciala daca īndeplineste conditia prevazuta la litera c)

c) decesul participantului a survenit īnainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative, caz īn care suma din cont se plateste beneficiarilor

d) decesul participantului a survenit dupa deschiderea dreptului la pensia facultativa, caz īn care sumele aferente se platesc catre persoana nominalizata;

e) decesul participantului a survenit dupa deschiderea dreptului la pensia facultativa si acesta nu a ales un tip de pensie facultativa cu componenta de supravietuitor, caz īn care sumele aferente se platesc beneficiarilor.


Pana la ce varsta se obtine pensia facultativa daca la 60 de ani te vei pensiona?

R: In acest moment nu se cunosc detalii referitoare la plata pensiei facultative. Cf. articolului 95 al Legii 204/2006, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a Legii 204 / 2006 se va adopta legea speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie.


6. Invaliditatea care se ia in considerare este gradul I sau I si II conform legislatiei in vigoare?

R:Art.94 lit b) din Legea nr. 204/2006, mentioneaza ca pensia de invaliditate trebuie sa fie pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii. Conform Legii nr. 19/2000, art.54 lit a) si b), atat invaliditatea de gradul I, cat si cea de gradul II sunt caracterizate prin pierderea totala a capacitatii de munca, astfel ca ambele invaliditati ar trebui sa fie luate in considerare.


7. In cazul in care Participantul moare inainte de pensionare ce se intampla cu fondurile accumulate? Familia, sotul/sotia, pot beneficia de ele?

R: Da, mostenitorii legali sau testamentari vor beneficia de aceste fonduri.


8. Ce se intampla daca Participantul care a contribuit la fond alege sa primeasca anuitati timp de 5 ani, dar el moare in acest interval de 5 ani? Cine primeste banii care s-ar fi cuvenit Participantului?

R:Suma care s-ar fi cuvenit participantului va fi primita de catre mostenitorii legali sau testamentari ai participantului la Fondul de pensii facultative.


9. Cand incaseaza banii beneficiarul in cazul decesului Participantului, imediat sau la implinirea varstei de 60 ani ai titularului?

R: Cf. art. 77 al Legii 204 / 2006, aliniatul 4), daca un participant decedeaza inainte de pensionare, activele personale evaluate la acea data se distribuie beneficiarilor cf. actului de succesiune si normelor Comisiei. Aceste norme nu au fost inca elaborate.


Dupa implinirea varstei de 60 ani cum vor fi anuitatile: viagere sau pe perioada determinata ?

R: In acest moment nu se cunosc detalii referitoare la plata pensiei facultative. Cf. Articolului 95 al Legii 204/2006, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a Legii 204 / 2006 se va adopta legea speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie.


11. Poate o persoana sa primeasca suma existenta in cont ca o plata unica?

R: Doar in anumite conditii, si anume:

a) daca solicita dreptul la pensie, are minim 60 de ani, dar nu a efectuat minim 90 de contributii lunare si/sau activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie, participantul va putea alege ca activul personal sa ii fie platit fie ca plata unica sau ca plati esalonate in rate pe o durata de maxim 5 ani

b) daca participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit Legii 19/2000, caz īn care poate obtine:

i. suma existenta īn contul sau ca plata unica sau plati esalonate īn rate pe o durata de maximum 5 (cinci) ani, daca nu īndeplineste conditia prevazuta la litera c) a articolului precedent

ii o pensie facultativa ale carei conditii si termene sunt stabilite prin lege speciala daca īndeplineste conditia prevazuta la litera c)
VI.        Transferuri intre fonduri


1. Ma pot transfera la un alt fond? Cum?

R: Da, poti sa te transferi, dar trebuie sa īnstiintezi administratorul fondului anterior de pensii facultative si sa īi transmiti o copie a actului de aderare la noul fond. Transferul la un alt fond de pensii facultative este o optiune individuala.


2. Ce īnseamna transferul la un alt fond de pensii facultative?

R: Un transfer de lichiditati banesti efectuat de catre administratorul fondului anterior catre administratorul noului fond si transmiterea tuturor informatiilor referitoare la contributiile facute īn contul tau si la transferurile tale de lichiditati banesti. Regulile privind transferul la alt fond de pensii facultative sunt descrise īn prospectul fiecarei scheme de pensii facultative.


3. Achit penalitati daca ma transfer la un alt fond de pensii facultative?

R:

· Da, daca transferul la un nou fond se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior. Administratorul acestui fond poate percepe penalitati de transfer.

· Nu, daca transferul la un nou fond se realizeaza dupa 2 ani de la data

aderarii la fondul anterior. Administratorul fondului de pensii care transfera activul personal al participantului nu va percepe penalitati de transfer.

Valoarea penalitatilor este stabilita īn prospectul schemei de pensii facultative. Penalitatea maxima de transfer aplicata de catre administrator este de 5%.


Dupa cīt timp se poate face transferul la un alt fond de pensii ?

R: Transferul la un alt fond de pensii facultative poate avea loc īn orice moment. Daca transferul se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la Fond, administratorul poate percepe penalitati de transfer (maxim 5% din activul personal transferat).. Daca transferul se realizeaza dupa 2 ani de la data aderarii la Fond, administratorul nu va percepe penalitati (art. 92 alin 3 din Legea nr. 204/2006 si art. 10 din Norma nr.14/2006 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii facultativeVII. Deductibilitate


Cei 200 Euro deductibili sunt deductibili pentru angajat, angajator sau pentru fiecare in parte? Deducerea este de 200 euro (echivalent) pentru fiecare (angajat, angajator), adica 400 euro in total?

R: Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii private facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia in limita unei sume de 200 EUR/an fiscal.(art.76 alin 8 din Legea nr. 204/2006)

In cazul in care angajatorul a contribuit pentru un angajat de-al sau la un fond de pensii facultative, suma cu care a contribuit pentru acel angajat este deductibila pentru angajator, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume de 200 EUR/an fiscal (art.76 alin 9 din Legea nr. 204/2006).


Deduceri fiscale:

Pentru participant:

Contributiile suportate de participant in limita a 200 Euro (echivalentul in lei) / an fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit

Castigurile rezultate din investirea contributiilor sunt scutite de la plata impozitului in timpul etapei de contributii

Pentru angajator:

Contributiile suportate de angajator in limita a 200 Euro (echivalentul in lei) / an fiscal / angajat sunt scutite de la plata impozitului pe profit


Cum se deduc contributiile angajatului de la plata impozitului? Lunar, odata cu plata salariului / impozitului etc, anual, prin depunerea unui formular la finante?

R: Deducerea contributiilor la un fond de pensii facultative de la plata impozitului se va face lunar din salariu (angajatorul este responsabil), similar cu alte deduceri legale existente, dar nu mai mult de 200 Euro (echivalentul in lei) pe an. Rata de schimb va fi rata BNR din ultima zi a lunii pentru care se plateste salariul. Orice suma care depaseste limita de 200 Euro nu se va deduce.


Daca un client contribuie la pensia facultativa cu mai mult decat suma deductibila, cum plateste impozitul?

R: Ceea ce depaseste nivelul de 200 Euro pe an nu se deduce de la plata impozitului, dar se deduce din salariul net (in cazul contributiei platite de angajat). In cazul contributiei platite de angajator, ceea ce depaseste 200 de Euro, de asemenea, nu este deductibil, insa nici nu e considerat beneficiu in natura (adica nu va fi considerat bonus si deci nu va fi impozitat).


In cazul contractelor de asigurare, primele nu sunt deductibile. In plus, primele de asigurare daca sunt platite de catre angajator sunt considerate beneficiu in natura.


Angajatorul este cel care va administra deducerea contributiilor de la plata impozitului, asigurandu-se ca limita de 200 Euro nu va fi depasita. In caz contrar, la sfarsitul anului, va fi necesara o regularizare.


5. Cum se interpreteaza deductibilitatea daca o persoana este angajat la mai multe companii?

R: In cazul in care o persoana este angajata la mai multe companii, fiecare angajator poate sa-si deduca 200 EUR/an, iar participantul va putea sa-si deduca doar 200 Euro/an indiferent de numarul de fonduri la care participa sau de numarul de angajatori.
VIII. Garantii


1. Cum este garantata securitatea sistemului de pensii facultative?

R:

1. toate entitatile de pe piata pensiilor facultative (admnistratorul, prospectul schemei de pensii, fondul de pensii, depozitarul, auditorul, agentul de marketing) sunt autorizate/avizate de catre CSSPP

2. obligatia administratorilor de informare a participantilor, anual, gratuit, la domiciliul acestora, precum si obligatia de informare, la cerere, contra unui cost minim, stabilit de catre CSSPP

3. obligatia administratorilor de transparenta si raportare catre CSSPP

4. existenta depozitarilor activelor fondurilor de pensii facultative, institutii de credit autorizate de catre BNR sau filiale ale unor institutii de credit din Uniunea Europeana si Spatiul economic European si care au obligatii de raportare catre CSSPP

5. existenta auditorilor financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romānia care auditeaza fondurile de pensii si situatiile financiare ale administratorilor si care au obligatii de raportare catre CSSPP

6. constituirea de catre administratori a provizioanelor tehnice, acel volum adecvat de lichiditati, corespunzator angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investitii, care vor acoperi riscurile biometrice: deces, invaliditate si longevitate si/sau nivelele stabilite ale pensiilor, daca acestea sunt prevazute īn schemele de pensii facultative

7. fondul de garantare constituit din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii

8. supravegherea si administrarea speciala

9. toate entitatile de pe piata pensiilor facultative sunt supravegheate si controlate de catre CSSPP care elaboreaza, anual, un raport despre evolutia si functionarea piatei pensiilor private din Romānia

10. activitatea CSSPP este supusa dezbaterii Parlamentului Romāniei prin prezentarea, anual, a unui raport de activitate.


R: Rata de rentabilitate minima reprezinta minimul dintre:  1. jumatate din rata medie ponderata a tuturor fondurilor din piata si
  2. rata medie ponderata a tuturor fondurilor din piata diminuata cu 4%

Rata medie ponderata a tuturor fondurilor din piata este o medie ponderata intre ratele de rentabilitate ale fiecarui fond si ponderea acelui fond in total piata. Rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative se calculeaza ca raportul anualizat intre valoarea unitatii de fond din ziua de calcul si valoarea unei unitati de fond in urma cu 24 de luni.


Sunt contributiile asigurate / garantate intr-un fel? Cine ofera garantiile?

R: Fondurile de pensii facultative au o serie de sisteme de siguranta care sa le asigure buna functionare. In primul rand un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment (art 48). Administratorul unui fond de pensii si Fondul de pensii sunt autorizate de cate CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private). Aceasta comisie monitorizeaza si controleaza permanent activitatea tuturor admnistratorilor de fonduri de pensii private.

In plus, fiecare fond are o banca depozitara, autorizata de catre Banca Centrala si avizata de CSSPP. Fiecare fond este auditat de catre un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiar din Romania, fiind in prealabil avizat de catre CSSPP.

In scopul protejarii intereselor participantilor, se va constitui un Fond de Garantare din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii private. In cazul in care administratorul intra in imposibilitate de a plati obligatiile datorate participantilor / beneficiarilor, aceste sume vor fi platite din Fondul de Garantare.


Ce se intampla daca un fond de pensii facultative devine falimentar?

R: In primul rand, un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment.


Apoi, fiecare fond de pensii facultative nu este autorizat sa functioneze daca nu isi constituie rezerve din surse independente, altele decat banii colectati de la participantii la fond. Aceste rezerve sunt constituite in scopul acoperirii nivelul minim garantat al beneficiilor. Astfel, in cazul fondului ING Optim ING Asigurari de Viata este obligat prin lege sa constituie o rezerva din surse proprii pentru acoperirea garantiei de 0%. De asemenea, politica grupului ING impune calcularea si provizionarea unui nivel minim de capital care are scopul de a acoperi 99.95% din situatiile adverse.


Ratingul ING Group (si implicit al ING Asigurari de Viata) este superior ratingului Guvernului Romaniei ceea ce in termeni foarte simpli sugereaza faptul ca probabilitatea ca ING Asigurari de Viata sa intre in faliment este mai mica decat probabilitatea ca statul roman sa intre in faliment.


minimul dintre

din rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinuta in ultimele 24 de luni

Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinuta in ultimele de luni minus 4%.

In cazul in care rata de rentabilitate a unui fond este mai mica decat rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor timp de 4 trimestre consecutive Comisia va retrage administratorului autorizatia de functionare, iar activele fondului vor fi transferate altui fond conform reglementarilor legii si normelor Comisiei.


R: Poate exista sau nu. Acest lucru depinde de caracteristicile fondului. Puteti afla acest lucru citind prospectul fondului. Fondul de pensii facultative ING Clasic nu garanteaza o pensie minima, insa fondul de pensii facultative ING Optim garanteaza plata a minim suma contributiilor nete in anumite conditii.


7. Ce este fondul de garantare?

R:

Este un fond constituit din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii

Scopul acestui fond este de a proteja interesele participantilor/beneficiarilor fondurilor de pensii fcaultative

Din acest fond se face plata drepturilor participantilor/beneficiarilor, īn cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratori sau furnizori de pensii facultative

Se constituie, īn termen de 90 de zile calendaristice de la autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative a cel putin 3 administratori

Administrarea si utilizarea acestui fond se fac de catre un comitet format din cāte un reprezentant al administratorilor si al furnizorilor de pensii facultative

Se calculeaza si se certifica de catre un actuar

Īn scopul unei cāt mai bune valorificari, disponibilitatile fondului sunt plasate īn:

instrumente financiare ale Trezoreriei Statului sau derulate prin aceasta

titluri de stat

depozite purtatoare de dobānda

orice alte instrumente financiare stabilite de catre CSSPP

CSSPP:

stabileste modul de constituire, regimul juridic, modul de utilizare a fondului, precum si nivelul si periodicitatea platii contributiilor

monitorizeaza si controleaza administrarea si gestionarea fondului.


Fondul de garantare care trebuie instituit este recuperabil pentru administrator sau ramane in permanenta pe stand by?

R: nu avem inca o norma care sa descrie functionarea fondului de garantare


9. Ce este supravegherea speciala?

R: Este o procedura de siguranta prin care se aplica masuri suplimentare care sa limiteze riscurile si sa asigure redresarea fondului de pensii facultative. Scopul acestei masuri este protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor.


10. Cānd se instituie supravegherea speciala?

R: Īn cazul īn care se constata deficiente īn urma controalelor efectuate de catre CSSPP asupra activitatii unui administrator si a fondului de pensii facultative pe care īl administreaza.


11. Īn ce constau masurile luate de catre CSSPP?

R : CSSPP desemneaza un Consiliu de supraveghere speciala si notifica administratorul despre aceasta masura.


12. Ce rol are Consiliul de supraveghere speciala ?

R :

- are acces la toate documentele si evidentele fondului de pensii facultative si ale administratorului

- asista si supervizeaza activitatea administratorului referitoare la fondul de pensii facultative

Membrii Consiului nu se substituie organelor de conducere ale administratorului si sunt obligati sa pastreze confidentialitatea informatiilor.


13. Ce este administrarea speciala ?

R : Este o procedura de siguranta care se instituie, īn vederea protejarii drepturilor cuvenite participantilor si beneficiarilor, īn cazul suspendarii ori retragerii autorizatiei fondului de pensii facultative sau a autorizatiei de administrare.


14. Care este scopul administrarii speciale ?

R : Scopul este acela de a a pastra valoarea activelor fondurilor de pensii facultative si de a limita pierderile.


15. Cum se instituie administrarea speciala ?

R : Dupa adoptarea deciziei de suspendare sau de retragere a autorizatiei de administrare, CSSPP notifica administratorul despre suspendarea sau retragerea autorizatiei. Īn acelasi timp, solicita oferte celorlalti administratori autorizati pentru a prelua īn administrare temporara fondul si prospectul schemei de pensii facultative īn cauza. Administratorul selectat, potrivit criteriilor de selectie stabilite de catre CSSPP, preia īn administrare activele fondurilor de pensii facultative.
IX. Investitii


1. Care sunt instrumentele financiare īn care administratorul investeste activele fondului meu de pensii facultative?

R:

instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite īn lei la o banca romāna, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romāniei fara sa depaseasca un procent mai mare de 20% din valoarea totala a activelor fondului.

titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romānia, emise de state membre ale Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European in procent de pāna la 70% din valoarea totala a activelor fondului.

obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romānia sau din statele membre ale Uniunii Europene ori apartinānd Spatiului Economic European n procent de pāna la 30% din valoarea totala a activelor fondului.

valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romānia, din statele membre ale Uniunii Europene sau apartinānd Spatiului Economic European, in procent de pāna la 50% din valoarea totala a activelor fondului.

titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte in procent de pāna la 15% din valoarea totala a activelor fondului.

obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte in procent de pāna la 10% din valoarea totala a activelor fondului.

obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si īndeplinesc cerintele de rating in procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor fondului.

titluri de participare emise de catre organisme de plasament colectiv īn valori mobiliare din Romānia sau din alte tari in procent de pāna la 5% din valoarea totala a activelor fondului

alte forme de investitii stabilite prin normele CSSPP

Investitiile sunt efectuate īn conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romāniei privind operatiunile valutare.


2. Ce este politica de investire a administratorului unui fond de pensii facultative?

R:

strategie de investire a administratorului a activelor

metodele de evaluare a riscurilor investitionale

persoanele responsabile cu luarea deciziilor si realizarea investitiilor si procedurile pentru luarea acestor decizii

procedurile de management al riscului.

Politica de investire, prezentata printr-o declaratie a admnistratorului, poate fi revizuita si completata, ori de cāte ori intervine o schimbare importanta, sau cel putin o data la 3 ani, cu acordul CSSPP si cu informarea participantilor.

Politica de investitii este descrisa īn prospectul fiecarei scheme de pensii facultative.


3. Care sunt regulile de investire a activelor unui fond de pensii facultative?

R: Administratorul are obligatia sa investeasca activele fondurilor de pensii facultative īn mod prudential.

Reguli de investire:

investirea īn interesul participantilor si al beneficiarilor

investirea īntr-un mod care sa asigure securitatea, calitatea, lichiditatea si profitabilitatea investitiilor

investirea īn instrumente tranzactionate pe o piata reglementata, · investirea īn instrumente financiare derivate sunt permise doar īn masura īn care contribuie la scaderea riscurilor investitiei sau faciliteaza gestionarea eficienta a activelor

diversificarea activelor, astfel īncāt sa evite dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor


4. Cine suporta riscul investitiilor?

R: Participantul suporta riscurile investitiilor. Prin diversificarea investitiilor īn tara si strainatate, prin limitarea procentelor de investire, precum si prin investirea potrivit regulilor de investire, riscul investitional este mai scazut.


5. Unde vor fi investite activele fondurilor de pensii facultative? Pe piata interna si/sau pe piete straine?

R: pot fi investite atat pe piata interna, cat si pe piata externa

piata monetara - specializata īn tranzactii cu titluri financiare pe termen scurt (pāna la 1 an), cum ar fi: depozite bancare, certificate de depozit, titluri de stat cu discount pāna la 1 (un) an etc. din Romānia, Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si state terte;

piata de capital - specializata īn tranzactii cu titluri financiare pe termen mediu sau lung, cum ar fi: actiuni, obligatiuni, titluri de stat cu maturitate mai mare de 1 (un) an etc. din Romānia, Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si state terte.
X. Vanzare


Startul activitatii se da odata pentru toate companiile de asigurari implicate

R: NU. Nu exista un start; pentru a putea administra fonduri de pensii facultative o societate trebuie sa obtina o autorizatie in acest sens de la CSSPP (art.2 din Norma nr.2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii facultative). Fiecare societate trebuie sa depuna documentatia in vederea primirii autorizatiei ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative. Astfel ca, in functie de data depunerii documentatiei solicitate de CSSPP, difera si data primirii autorizatiei ca administrator.

Pana in prezent au primit autorizarea ca administrator al unui fond pensii facultative urmatoarele societati:ING Asigurari de Viata, AVIVA, ALLIANZ TIRIAC, BCR Asigurari de Viata S.A..


Ce se intimpla in cazul companiilor nationale (bugetare)? Cum le putem aborda? Va exista un mod de abordare la nivel de sediu central?

R: daca exista constrangeri interne cu privire la administrarea platii contributiilor la un singur furnizor, atunci abordarea va fi la nivel de sediu central Daca nu, atunci pot fi abordati si direct salariatii. Iinstitutiile bugetare de regula au sindicate si reguli de functionare deja stabilite. Ramane ca fiecare agent de marketing sa afle care sunt aceste reguli interne si sa-si adapteze abordarea in consecinta.


Se vor face conventii cu marile companii la nivel central pentru a putea aborda in teritoriu mai eficient?

R: Procesul de vanzare presupune abordarea participantilor prin angajatorul lor. Este normal ca persoana cel care vinde angajatorului pensia facultativa ca instrument de motivare a angajatilor, etc. sa incerce sa obtina din partea angajatorului suportul pentru abordarea eficienta a angajatilor din teritoriu.


Prospectul schemei de pensii facultative poate fi vazut inainte?

R: Conform art. 9 din Norma nr. 12/206 privind participantii la un fond de pensii facultative, administratorul prin intermediul agentul de marketing are obligatia de a prezenta potentialului participant continutul si termenii prospectului schemei de pensii facultative, in special drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii, a riscurilor financiare, tehnice si de alta natura, precum si asupra naturii si distributiei acestor riscuri.

Art. 15 din aceeasi Norma mentioneaza ca la semnarea actului individual de aderare, participantul primeste o copie de pe Contractul de sociatate civila si de pe prospectul schemei de pensii facultative.

Prospectul nu poate fi facut public inainte de obtinerea autorizatiei de la Comisie.


Cand realizam oferta scrisa putem propune mai multe solutii sau numai o varianta

ING va avea 2 fonduri de pensii facultative - ambele fonduri vor fi prezentate si oferite.


Daca o firma are salarii la BRD, va vrea sa faca pensii facultative cu noi?

R: In primul rand, participantul (angajatul) este cel care adera la fondul de pensii facultative si nu angajatorul. Este de presupus insa ca angajatorul va putea influenta decizia angajatilor, fapt care a determinat strategia de vanzari pe care ING o va avea, aceea de a aborda in primul rand angajatorul si factorii de decizie ai acestuia.

Daca angajatorul va decide sa suporte o parte din contributie, probabil va face o analiza a mai multor oferte: comisioane, servicii. Daca vom avea o oferta mai buna decat alt administrator, este posibil sa fim alesi. Conform legii, administratorul nu poate oferi beneficii colaterale (facilitati banesti, cadouri) altele decat cele care decurg din calitatea de Participant.

In acest moment nu se stie sigur daca BRD Asset Management va avea un fond de pensii.


Daca un administrator va solicita participarea la licitatie a ofertantilor vom avea o oferta generalizata sau vom particulariza pe plan local?

R: Legea 204/2006 privind pensiile facultative impune un tratament nediscriminatoriu pentru toti participantii la un fond de pensii facultative. Din aceasta cauza produsul din perspectiva pretului va fi unul si acelasi pentru toata lumea. Deci nu vor fi posibile particularizari de nici un fel.


Vor exista bonusuri oferite de ING (in afara celor prezentate in curs ca avantaje in fata concurentei) pentru firme cu potential mare?

R: Daca intrebarea se refera la bonusuri acordate companiilor, legea interzice cu desavarsire acordarea de orice beneficii colaterale oricarui factor de decizie al angajatorului sau oricarui participant. Daca intrebarea se refera la bonusuri de vanzare, credem ca schema de bonus este suficient de stimulativa pentru obtinerea unor volume mari de business. In plus nivelul comisionului de vanzare este consistent a.i. chiar fara bonus, in cazul contractelor mari cu multi participanti sa se obtina venituri mari.


Daca o companie doreste sa ofere pensii facultative ca un beneficiu angajatilor sai, cine va alege fondul de pensii facultative, compania sau angajatul?

R: Decizia alegerii fondului de pensii facultative este a angajatului.


R: Reputatia si experienta administratorului, caracteristicile fondului (ar trebui consultat prospectul fondului), serviciile oferite de administrator inainte si dupa aderarea la fond. Dar cel mai important este increderea in administrator.
XI. Comparatie cu produsele de tip Unit Linked de asigurari. Comparatie cu produsele concurentei


1. Produsele existente de tip Unit Linked ( Merit si Mentor ) pot fi considerate pensii facultative, conform legii 204/2006 ?

R: Nu, Merit si Mentor nu pot fi considerate produse de pensii facultative cf. Legii 204/2006. Pensia facultativa reprezinta suma platita periodic titularului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public. Pentru obtinerea acesteia, participantul trebuie sa contribuie la un fond de pensii facultative, in conditiile Legii si cf. Prospectului schemei de pensii facultative alese. Pe aceasta perioada, in baza Prospectului si a actului de adeziune la Fondul de pensii participantul nu beneficiaza de o asigurare de viata. Asigurarile de viata cu componenta de pensie suplimentara, Merit si Mentor, sunt asigurari de viata, ele imbinand componenta de protectie (deces din orice cauza si asigurari suplimentare) cu componenta de acumulare (accesul la fondurile Bond si Mixt - altele decat Fonduri de Pensii Facultative ING).


Comparatie

Pensii Facultative

Produse de tip Unit Linked


Taxe mai mici (nivele maxime stabilite prin lege)

Nu exista costuri legate de asigurarea de viata

Deduceri fiscale pentru Participant si Angajator

Plata contributiei nu implica efort din partea participantului (se realizeaza prin intermediul angajatorului)

Garantie relativa la piataProtectie prin asigurare de viata

Se pot atasa asigurari suplimentare

Flexibilitate

acces la bani prin rascumparari partiale

Implicarea angajatorului

Lipsa posibilitatii de a opta pentru fonduri diferite cadrul aceluiasi contract

Conditii de eligibilitate pentru acces la pensie:

Varsta de pensionare - cel putin 60 de ani

Minim 90 de contributii lunare

O anumita valoare a contului


Taxe mai mari

Lipsa in prezent a facilitatii de plata a primelor prin direct debit


In ce stadiu se afla concurenta vis a vis de acest produs?

R: Produsul este foarte strict reglementat prin lege, motiv pentru care ofertele concurentei strict legate de prosul nu se vor diferentia prea mult. Diferente pot aparea la structura de active a fondului, nivelul comisioanelor, nivelul minim al contributiei.


De asemenea, pot aparea diferente la nivelul serviciilor asociate, de genul celor pe care le va oferi si ING : consultanta, My'Line, web-site, Partener On-line, suport pentru angajatori.


Daca la inceputul anului trecut, in jur de 18 companii isi declarau interesul pentru intrarea pe piata pensiilor private facultative, in acest moment in jur de 10 companii au ramas active in acest sens : Allianz, Aviva, BCR Asigurari, Omniasig Life, Certinvest, Raiffeisen Asset Management, Interamerican, AIG Life, BRD Asset Management.


Pana in prezent au primit autorizarea ca administrator al unui fond pensii facultative urmatoarele societati:ING Asigurari de Viata, AVIVA, ALLIANZ TIRIAC, BCR Asigurari de Viata S.A..


Companie

Nume Fond / Status prospect

Grad de risc / Structura active

Comisioane

Contributie lunara minima

ING Asigurari de Viata

ING Clasic /

Autorizat

Mediu

70% - instrumente cu venit fix si instrumente ale pietei monetare

30% - actiuni

Comision lunar de administrare dedus din contributii - 3.95%

Comision anual de administrare dedus din Fond - 1.24%

Penalitate de transfer - 5%

45 RON

ING Asigurari de Viata

ING Optim / in curs de autorizare (documentatie depusa la Comisie)
Allianz

AZT Moderato/

Autorizat

Mediu

75% - instrumente cu venit fix si instrumente ale pietei monetare

25% - actiuni

Nu stim

Nu stim

Allianz

AZT Vivace/

In viitor; documentatia nu a fost depusa la Comisie

50% - instrumente cu venit fix si instrumente ale pietei monetare

50% - actiuni

Nu stim

Nu stim

Allianz

AZT Adagio/

In viitor; documentatia nu a fost depusa la Comisie

Scazut

90% - instrumente cu venit fix si instrumente ale pietei monetare

10% - actiuni

Nu stim

Nu stim

Aviva

Pensia Mea /

Autorizat

Scazut

Nu stim

60 RON

BCR Asigurari de Viata

BCR Prudent /

Autorizat

Scazut

90% - instrumente cu venit fix si instrumente ale pietei monetare

10% - actiuni

Comision lunar de administrare dedus din contributii - 4%

Comision anual de administrare dedus din Fond - 2%

Penalitate de transfer - 5%

35 RON


Comisionul anual de administrare dedus din Fond de 1,24% (jumatate din maximul permis de lege) ne ofera un avantaj competitiv fata de BCR Prudent deoarece acest comision are o influenta puternica asupra performantei fondului.


Care sun avantajele competitive ale ING?

b)      Produse

o        2 fonduri, dintre care unul oferind o garantie in plus

o        Comisioane: in acest moment cunoastem comisioanele fondului BCR Prudent, iar comisioanele fondului ING Clasic sunt mai mici

c)      Servicii oferite in mod gratuit

o        pentru Participant - My'Line (Serviciul Vocal Interactiv); in viitor Partener On-line (acces on-line securizat la informatii despre contract)

o        pentru angajator - linie telefonica dedicata, aplicatia web de administrare a platilor
XII. Relatie angajat - angajator - administrator


Ce se ntīmpla īn cazul īn care angajatorul X are o fluctuatie mare de personal ? Daca personalul pleaca din compania X la o companie Y care are un alt administrator ce se īntīmpla cu contributiile acestuia ( ale angajatului )?

R: Angajatorul nu este parte a contractului incheiat intre Participant si Administratorul Fondului in vederea participarii la un fond de pensii facultative. Angajatorul are rolul de a facilita virarea contributiilor. Participantul este cel care alege Fondul / Fondurile de pensii facultative la care doreste sa adere. Astfel, participantul, īn momentul angajarii la o alta companie, poate:

1) sa anunte noul angajator ca trebuie sa-i vireze contributiile la Fondul de pensii facultative la care a aderat deja printr-un formular de instiintare a Angajatorului si sa īnmāneze angajatorului o copie dupa Actul individual de aderare

2) sa adere la Fondul "agreat" de catre noul angajator si astfel sa solicite administratorului transferul la respectivul Fond de pensii facultative. Īn aceasta ultima situatie, daca transferul este solicitat īntr-o perioada mai mica de 2 ani de la data aderarii la Fond, participantul va fi obligat sa plateasca penalitati de transfer (art. 92 alin 3 din Legea nr. 204/2006 si art. 10 din Norma nr.14/2006 privind transferul participantilor īntre fondurile de pensii facultative).


La schimbarea locului de munca, pot exista intreruperi in virarea contributiilor sau acele intreruperi trebuie justificate de catre angajator? Cine urmareste? Cine plateste penalitatile daca angajatului i s-au retinut contributiile dar angajatorul nu a virat banii?

R: Participantul trebuie sa instiinteze administratorul ca are un alt angajator si sa-i inmaneze noului angajator actul individual de aderare in baza caruia noul angajator va retine si vira contributiile la Fond.


Conform art. 76 alin 6 si 7 din Legea nr. 204/2006, pentru nevirarea la termen a contributiilor, administratorul calculeaza angajatorului dobanzi si penalitati de intarziere in conformitate cu reglementarile in vigoare referitoare la sumele nevirate la termen pentru obligatiile bugetare. CSSPP va verifica modul de calcul pentru aceste dobanzi si penalitati. Administratorul este obligat sa notifice angajatorului, CSSPP si participantului neindeplinirea obligatiei fata de Fondul de pensii facultative.


Daca plateste individual, mai trebuie acordul angajatorului?

R: Acordul angajatorului nu este cerut in nicio situatie: nici ca sa se adere la un fond, nici sa plateasca contributiile participantului. Angajatul trebuie informat de catre participant (angajat). Daca participantul este angajat - chiar daca angajatorul suporta o parte din contributie sau nu - plata contributiilor poate fi facuta doar prin intermediul angajatorului, acesta plata nefiind conditionata de existenta unui acord din partea angajatorului (art. 76 alin 1 si alin 5 din Legea nr. 204/2006) .

Participantul care este o persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta (deci nu exista angajator), va vira contributia direct care administrator (art. 76 alin 1 din Legea nr. 204/2006)


Ce se intampla daca o persoana care lucra la o companie care contribuia in numele sau la un fond (ca beneficiu) se angajeaza la o alta companie care nu ii mai ofera acest beneficiu? Ce se intampla cu contul individual detinut la acel fond?

R: Persoana respectiva este proprietarul activului personal / sumei acumulate in cont. Chiar daca nu se vor mai vira contributii la acel fond, persoana respective isi pastreaza drepturile asupra contului sau. Persoana in cauza poate decide sa contribuie din veniturile proprii la acel fond, angajatorul fiind obligat sa vireze acele contributii.


Cine din partea angajatorului semneaza formularul de instiintare a angajatorului in cazul angajatii care lucreaza intr-o sucursala / agentie a unei companii cu sediul central in al oras?

R: Formularul de instiintare angajator va fi semnat de catre reprezentantul legal, responsabilul sucursalei/punctului de lucru.
XIII. Penalitati


Daca nu sunt respectate termenele de plata, angajatul va fi afectat financiar?

R: Conform art. 76 alin 6 si 7 din Legea nr. 204/2006, pentru nevirarea la termen a contributiilor, administratorul calculeaza angajatorului dobanzi si penalitati de intarziere in conformitate cu reglementarile in vigoare referitoare la sumele nevirate la termen pentru obligatiile bugetare. CSSPP va verifica modul de calcul pentru aceste dobanzi si penalitati. Administratorul este obligat sa notifice angajatorului, CSSPP si participantului neindeplinirea obligatiei fata de Fondul de pensii facultative. Deci penalitatea va fi calculata si platita de angajator, nu de participant.


Pentru societatile care au un numar redus de angajati si nu au posibilitatea de suport IT ( implicit acces la aplicatia WEB) cine si cum se fac platile?

R: Aplicatia WEB este un instrument conceput pentru a ajuta angajatorul

a) in tinerea evidentelor participantilor la fondurilor ING si a contributiilor ce trebuiesc platite lunar

b) tiparirea borderoului de plata.

Angajatorul trebuie sa ne transmita lunar situatia platilor efectuate incluzand detalii despre fiecare participant si contributia aferenta platita.

In cazul in care angajatorul nu foloseste aplicatia WEB:

a) Daca are calculator si acces la e-mail, va completa un fisier Excel similar cu cel din aplicatia web (model pe care-l vor primi prin agentul de marketing) si il va trimite prin e-mail catre Departamentul Financiar (va fi alocata o persoana special pt aceste situatii).

b) In cazul in care are calculator, dar nu are acces la e-mail, va completa acelasi fisier Excel si il va trimite

- pe suport electronic (discheta, etc) catre Departamentul Financiar; suportul electronic va fi lasat la receptia sediului central, in atentia Departamentului Financiar

- tiparit, prin fax in atentia Departamentului Financiar.

c) Daca nu are calculator, va completa tabel Excel pe hartie si il va trimite prin fax in atentia Departamentului Financiar

Fax: 021 402 85 14

E-mail: irina.ciobanu@ingromania.ro
XIV. Comisioane


1. Ce comision de administrare platesc administratorului fondului de pensii facultative la care particip?

R: Comisionul de administrare este constituit din doua componente:

un cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta īnainte de convertirea contributiilor īn unitati de fond

un procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe luna.

Cele doua componenete ale comisionului sunt stabilite prin prospectul schemei de pensii facultative.


2. Ce alte plati mai fac catre administratorul fondului la care particip?

R:

penalitati de transfer, daca transferul la noul fond se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior

tarife pentru servicii de informare suplimentare, la cerere, altele decāt cele pe care administratorul le furnizeza gratuit.

Tarifele sunt stabilite anual de catre CSSPP.XV. Informare


1. Ce informatii īmi furnizeaza administratorul fondului de pensii facultative la care particip?

R:

Īn mod gratuit:

informatii anuale, īn scris, despre activul personal, respectiv numarul de unitati de fond si valoarea acestora, precum si despre situatia sa ca administrator

orice informatii relevante privind schimbarea regulilor schemei de pensii facultative

declaratia privind politica sa de investitii, conturile si rapoartele anuale

informatii detaliate si de substanta privind riscul investitiei, gama de optiuni de investitii, daca este cazul, portofoliul existent de investitii, precum si informatii privind expunerea la gradul de risc si costurile legate de investitii, la cerere.

Cu plata unui tarif stabilit anual de catre CSSPP:

informatii suplimentare privind participarea la acel fondXVI. Avizarea agentilor de marketing


Care sunt conditiile pentru cei care desfasoara activitate prin SRL-urile lor si vor sa faca si vanzarea pensiilor tot prin SRL? -

R: Pe acelasi SRL nu vor putea sa desfasoare activitatea de intermediere de pensii. Ei vor trebui sa infiinteze un alt SRL care, in conformitate cu art.13 din Norma nr.11/2006 privind marketingul prospectului schemei de pensii facultative trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a)sa fie persoana juridica a carei denumire sa nu induca in eroare si sa include in mod obigatoriu sintagma "agent de marketing pentru fonduri de pensii facultative";

b)sa aiba un capital subscris si varsat in forma baneasca de minimum 25 000 lei;

c)sa aiba ca obiect de activitate numai marketingul prospectelor schemelor de pensii facultative ;

d)sa aiba un sediu permanent unde se va transmite sau se va primi corespondenta de la Comisie si de la alte institutii sau autoritati;

e)sa nu fie persoana afiliata unui administrator, conform art.2 alin 2 din legea nr. 204/2006 ;

f) fondatorii persoane fizice:

i)      sa nu aiba mentiuni in cazierul fiscal si in cel judiciar;

ii)     sa nu fi contribuit direct sau indirect la, la falimentul unor persoane juridice si sa nu fi fost implicati in nici un fel de scandaluri financiare;

g)fondatorii persoane juridice:

i)      sa nu fie in procedura de reorganizare judiciara sau faliment;

ii)     sa nu aiba datorii catre bugetul de stat, bugtul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale;

h)conducatorii trebuie :

i)        sa aiba pregatirea si experienta profesionala necesare functiei pe care urmeaza sa o indeplineasca;

ii) sa fie absolventi ai unei institutii de invatamant superior;

iii)     sa aiba experienta profesionala de cel putin 3 ani in domeniul investitiilor, financiar, juridic, bancar sau al asigurarilor;

iv)     sa aiba onorabilitatea necesara pentru functia pe care urmeaza sa o indeplineasca;

v)sa nu fi fost sanctionati de catre autoritati romane sau straine in domeniul financiar-bancar cu interdictia definitiva sau, la momentul depunerii cererii de autorizare, cu interdictia temporara de a desfasura activitati in sistemul financiar-bancar;

vi)     sa nu fi facut parte din conducerea unei societati comerciale care nu si-a respectat obligatiile materiale fata de terti la momentul incetarii activitatii acesteia;

vii)   sa nu aiba mentiuni in cazierul fiscal sau in cel judiciar;

viii)  sa nu fie membrii in Consiliul de Administratie sau conducatori ai unei societati de administrare a fondurilor de pensii facultative ori ai unei institutii de credit care indeplineste functia de depozitar pentru fonduri de pensii facultative;

ix)     sa nu fie membrii in Consiliul de Administratie al societatii de investitii financiare cu care administratorul unui fond de pensii facultative, pentru care se realizeaza marketingul prospectului de pensii facultative a incheiat contract;

x)sa nu fie angajati sau sa nu aiba niciun fel de relatie contractuala, directa ori indirecta, cu un alt administrator de fonduri de pensii facultative;

xi)     sa nu fi detinut functia de administrator al unei societati comerciale romane sau straine aflate in curs de reorganizare judiciara sau declarata in stare de faliment, in ultimii 2 ani anteriori procedurii falimentului

i)  sa achite taxa de autorizare in suma de 5 000 RON;

j)  sa depuna la Comisie urmatoarele inscrisuri:

i)        documente care atesta constituirea societatii comerciale: act constitutiv (in care obiectul de activitate este numai cel de agent de marketing al prospectelor de scheme de pensii facultative), certificat de inmatriculare, cerere de inscriere mentiuni la Registrul comertului, codul unic de inregistrare;

ii)       documente care atesta varsarea integrala in numerar a capitalului social;

iii)     un studiu de fezabilitate care trebuie sa cuprinda cel putin (o scurta prezentare a activitatii ce urmeaza a fi desfasurata, bugetul de venituri si cheltuieli estimat pentru urmatorii 3 ani, structura organizatorica si regulamentul de organizare si functionare cu precizarea raspinderilor si limitelor de competenta pentru persoanele semnificative din cadrul societailor comerciale);

iv)     documente care atesta plata taxei de autorizare in contul Comisiei;

v)      lista actionarilor sau asociatilor directi si indirecti, pana la ultimul, precum si cazierele fiscal si judiciar in original ale acestora precum si cazierele fiscal si judicial ale persoanelor semnificative;

vi)     carnete de munca, diplome de studii, CV semnate ale persoanelor semnificative;

vii)   bilanturile pe ultimii 3 ani ale actionarilor sau asociatilor semnificativi, in forma in care au fost depuse la autoritatea fiscala teritoriala;

viii)  contractul de inchiriere sau de comodat al sediilor secundare;

ix)     declaratii autentificate, pe propria raspundere ale actionarilor, membrilor Consiliului de Administratie referitoare la eventuala lor calitate de persoana afiliata;

x)declaratia autentificata, pe proprie raspundere, a conducerii executive ca indeplineste conditiile de la lit h.

Anexa 2 - Materiale pentru sustinerea vanzarilor


Set angajator

Mapa
Brosura pentru angajatorSet angajat

Brosura pentru angajat


Prospectul   Contractul de Societate Civila


Anexa 3 - Formulare

Act individual de aderare - pagina 1
Act individual de aderare - pagina 2


Document Info


Accesari: 4261
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )