Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Stingerea incendiilor la calculatoarele electronice

diverse
Stingerea incendiilor la calculatoarele electronice


1. Caracteristicile incendiilor


Daca domeniul prevenirii incendiilor la calculatoare s-a reusit sa se elaboreze norme care sa asigure in buna masura securitatea lor, cu privire la procedeele si substantele folosite in caz de incendiu mai apar inca probleme controversate.
Apararea impotriva incendiilor a calculatoarelor electronice se realizeaza prin masuri eficace de prevenire, instalatii de semnalizare, folosind cele mai adecvate deterctoare, instalatii de stingere automate, iar in lipsa acestora se utilizeaza procedee si substante de stingere, dovedite in practica a fi de mare eficienta.

In caz de incendiu la un calculator pot sa arda cartelele perforate care sunt adesea depozitate in cutii de carton sau de material plastic in incaperea calculatorului electronic, benzile de hartie si cutiile lor, invelisul de protectie a cablurilor si conductoarelor cu invelis de policlorura de vinil sau din alte materiale plastice, elementele de automatizare (relee, circutie etc.), precum si diferite piese din mate 838f59i riale plastice. La toate acestea se mai adauga izolatia fonica a incaperilor unde este montat calculatorul.

O buna parte din elementele componente sunt introduse in dulapuri si carcase in interiorul carora in caz de incendiu sunt in caz de incendiu se intervine cu greutate.

Spatiile de sub plafoane din partea superioara a incaperilor calculatoarelor sunt adesea folosite pentru cablurile de alimentare si cele de legatura intre diferitele componente ale sistemului de calcul. Acolo unde cablurile sunt strans grupate, incendiul rezultat ca urmare a unor defectiuni electrice pune in pericol echipamentul existent deasupra pardoselii respective, iar vaporii de acid clorhidric rezultati din arderea izolatiei de PVC de pe cabluri pot provoca coroziuni grave, care se inlatura foarte greu.

Pe timpul incendiilor de hartie se degaja multa caldura si putin fum, in comparatie cu cele izbucnite la instalatiile electrice formate din cabluri si conductoare cu izolatia din policlorura de vinil, pe timpul carora se degaja mult fum. Instalatiile de conditionare a aerului, traseele de circuite electrice favorizeaza propagarea incendiilor.


2. Stingerea incendiilor


Pentru stingerea incendiilor de calculatoare se folosesc in primul rand instalatiile fixe de stingere, in ordinea eficientei considerandu-se a fi cele cu hidrocarburi halogenate si bioxid de carbon.

Folosirea halonului 1301 (hidrocarbura halogenata) la stingerea incendiilor de calculatoare este raspandita pe plan modial. Acest tip de halon este mai putin toxic si are un efect superior in ceea ce priveste eficacitatea stingerii incendiilor. In S.U.A. s-a elaborat chiar si un standard care prevede utilizarea unei concentratii de maximum 10% pentru anumite situatii.

Instalatia fixa de stingere cu haloni trebuie pusa in functiune odata cu functionarea detectoarelor de fum montate pe plafon. Este preferabil ca instalatia sa fie conceputa pentru ca intrarea in functiune sa se faca fie pe compartimente (local), fie general (inundare totala), cu asigurarea unei bune etansari. Desi inundarea totala este preferabila in majoritatea cazurilor, instalatiile locale pot sa-si gaseasca aplicarea acolo unde se poate mentine o concentratie adecvata de halon. In prezent pe plan mondial se cauta o metoda care sa permita o deterctare mai rapida a incendiului si o declansare a instalatiilor de stingere fara a se produce oprirea intregului sistem de functionare a calculatorului si in consecinta sa se ajunga la o reducere la minimum a deteriorarilor provocate echipamentului. In acest scop s-au facut masuratori in ceea ce priveste cunoasterea cantitatii de gaze de ardere in stadiul initial al incendiului, a temperaturii, concentratiei gazelor de ardere si in special a oxidului de carbon, precum si a erorilor provocate in functionarea calculatorului.

Instalatia de stingere cu haloni trebuie sa scoata din functiune toate sistemele de conditionare a aerului din incaperea calculatorului, pentru a preveni astfel propagarea caldurii si fumului din alte zone, ca si o imprastiere a halonului 1301.

In orice caz instalatiile de conditionare a aerului trebuie sa fie oprite in cazul introducerii directe a substantei stingatoare pentru a evita iesirea acesteia din incapere. Totusi, in cazul variantei de inundare totala, instalatia de conditionare a aerului din incapere va ramane in functiune pentru a inlesni distribuirea uniforma a substantei stingatoare in intreaga zona. In acest ultim caz, deoarece majoritatea aerului este recirculat, reducerea concentratiei gazului nu este ingrijoratoare.S-ar putea pune intrebarea care dintre instalatii sunt mai indicate a se folosi, cele cu bioxid de carbon sau cele cu haloni ? O comparatie corecta este dificil de facut, avand in vedere perioada relativ scurta de utilizare a acestora din urma. Totusi, se poate aprecia ca unii haloni, in special halonul 1301, sunt mai siguri pentru viata omului, ca recipientele pentru depozitare necesita un spatiul mai redus si cu aceasta substanta stingatoare incendiul se controleaza mult mai repede.

Instalatiile fixe de stingere cu bioxid de carbon sau haloni se prevad si cu dispozitive cu actionare manuala, pentru a fi puse in functiune numai dupa ce persoanele au parasit incaperile.

Unii specialisti din strainatate sustin utilizarea instalatiilor de sprinklere pentru stingerea incendiilor la calculatoare. Comisia pentru energia atomica din S.U.A. recomanda ca pentru incaperile de calculatoare sa se foloseasca instalatii de sprinklere cu apa. Aceste instalatii sunt considerate ca fiind cele mai simple, eficienta lor depinzand de amplasarea corecta fata de instalatiile de incalzire si ventilatie, pentru a preveni deschiderea imtempestiva.

Instalatiile de sprinklere sunt avut in vedere pentru protectia depozitelor bancii de informatii ale calculatoarelor si pentru a actiona la stingerea unui incendiu produs la materialele combustibile amplasate in apropiere, cum ar fi de exemplu cartelele perforate sau deseurile de hartie. Calculatoarele sunt atat de sensibile incat in timpul functionarii pot degaja caldura suficienta pentru a declansa sprinklerele. Calculatoarele pot sa functioneze defectuos si la 60ºC si sa inregisteze avarii permanente la 140ºC. De regula, chiar la 32 si 80ºC si umiditate relativa operatiile curente ar trebui sa fie intrerupte. In afara de aceasta apa refulata din sprinklere nu este eficace daca incendiul a izbucnit in carcasa calculatorului, pentru ca nu poate sa ajunga in interiorul acestuia.

Fata de cele aratate se pot concluziona urmatoarele:

Cele mai utilizate sunbstante stingatoare folosite la stingerea incendiului in salile de calculatoare sunt: ● bioxidul de carbon (care se foloseste si la noi in tara); ● hidrocarburile halogenate; ● apa.

Bioxidul de carbon este apreciat ca o substanta stingatoare capabila sa lichideze atat incendiile de suprafata, cat si cele de spatii inchise. Aceasta se datoreste, in principal, efectului sau de inabusire. Avand insa caldura specifica redusa cand este intrebuintat sub forma de gaz, efectul termic este redus. In cazul folosirii sub forma de jet pulverizat, racirea neuniforma produsa de bioxidul de carbon poate provoca daune. De aceea, cel mai indicat este sa se folosesca jeturi sub forma de nori de gaz.

Cu ajutorul stingatoarelor manuale pot fi stinse cu succes decat de inceputuri de incendii izbucnite pe suprafata de cativa metri patrati. In prezenta umezelii, bioxidul de carbon are o actiune acida si poate produce coroziuni.

Eficienta stingerii incendiilor cu bioxid de carbon se realizeaza numai daca se asigura o buna etansare a incaperilor, precum si concentratia in timp, prevazuta de norme. La momentul declansarii instalatiilor de stingere in interior nu trebuie sa existe persoane, aceasta din cauza pericolului de intoxicare.

Hidrocarburile halogenate (haloni) s-au dovedit a fi substante stingatoare foarte eficace. In utilizarea lor sunt pareri impartite. Daca sunt retineri in ceea ce priveste folosirea lor la stingerea incendiilor de calculatoare, aceasta nu se refera la eficacitatea ci la posibilitatile de corodare si intoxicare, probleme care in parte au mai fost amintite anterior. Deoarece concentratia pentru stingere este de numai ≈ 5 6% fata de 50% cat este necesar pentru bioxidul de carbon, constituie un argument in plus pentru extinderea utilizarii lor in viitor.

Apa s-a considerat o substanta care nu este recomandata la stingerea incendiilor de calculatoare, deoarece poate provoca deteriorari instalatiilor electronice, mai ales daca ea contine impuritati. Aceasta a fost parerea multor specialisti ca pana la producerea unor incendii si calamitati, care au dovedit ca elementele calculatoarelor sunt mai putin sensibile la deteriorare datorita folosirii apei, decat s-a crezut initial.O institutie de cercetari din strainatate a studiat comportarea instalatiei electronice la actiunea apei. O astfel de cercetare s-a executat la placi de circuite imprimate, urmarindu-se efectul caldurii, fumului, apei si bioxidului de carbon. La diversele tipuri de placi cu circuite imprimate, la care s-a actionat cu apa si apoi s-au supus uscarii s-a constatat ca o buna parte dintre acestea au ramas utilizabile.

Cu toate ca apa folosita la stingerea incendiilor, asa cum s-a constatat, nu dauneaza instalatiilor electronice in masura prea mare, totusi, in general, utilizarea ei este evitata, in special acolo unde incendiile se gasesc in faza inaintata si au ars izolatii ale cablurilor si conductoarelor pe baza de PVC. Acest fenomen se produce deoarece la descompunerea termica a PVC se degaja cantitati importante de acid clorhidric in stare gazoasa (HCl). De exemplu, la arderea unei cantitati de 1 kg izolatie PVC de formeaza 400 l acid clorhidric gazos. Acest gaz este extrem de agresiv, cu efect corosiv si ataca partile metalice ale instalatiilor electronice, corodand elementele de contact. In acest caz, stratul de electrolit format modifica valorile de rezistenta ale circuitelor, care practic devin inutilizabile.

Daca s-ar folosi apa pulverizata pentru stingerea incendiilor, aceasta ar intra in reactie cu acidul clorhidric in stare gazoasa, in anumite conditii formand solutie acida, ceea ce ar accentua si mai mult efectul corosiv.

Totusi se apreciaza ca eficienta apei la stingerea incendiilor de calculatoare, in cazul in care nu functioneaza sau nu exista instalatii automate de stingere, depinde in pricipal de timpul care se scurge de la producerea incendiului si inceperea actiunii de stingere cu apa.

Daca incendiul este in apropierea calculatorului si se intervine imediat cu apa, procesul de ardere fiind deci in faza incipienta, apa poate fi folosita la stingerea lui. De exemplu, la ≈ 300 mm de calculator s-a initiat un focar, prin arderea a 1,50 kg PVC, din diferitele placi si cabluri continand mase plastice. Dupa 10 min suprafata panoului de comanda, captusita cu mase plastice a suferiot o deformatie pronuntata. Dupa 2 min incendiu a fost lichidat cu jeturi de apa pulverizata. Aburul format pe timpul actiunii de stingere a patruns in interiorul calculatorului, avand o oarecare actiune negativa. Fumul degajat pe timpul incendiului, depus in stare umeda pe elementele interioare ale calculatorului,datorita unei reactii acide, a inceput deja sa aiba o actiune coroziva.

S-a trecut imediat la spalarea interioara si exterioara a calculatorului cu minutiozitate, cu jeturi de apa rece, curenta, timp de 0,5 h, pana la indepartarea completa a particulelor de fum. Dupa uscare, calculatorul a fost pus in functiune.

Deci apa poate fi considerata ca substanta pentru stingerea incendiilor la calculatoarele electronice. Ea este indicata pentru stingerea incendiilor de materiale plastice si racirea partilor componente ale calculatorului.

Apa curenta si la temperatura normala poate fi folosita la indepartarea particulelor de fum, a impuritatilor depuse pe elementele de contact ale calculatoarelor si de pe partile lor componente. Aceasta operatie trebuie efectuata dupa lichidarea incendiului si pe o perioada de timp indelungata (0,5 1 h), inlaturandu-se astfel posibilitatea producerii coroziunii.

Apa refulata din tevi pentru stingerea incendiului produs in carcasa unui calculator nu este eficienta. Totusi, experimentarile au aratat ca apa nu afecteaza banda magnetica. Dimpotriva apa a fost adesea folosita pentru spalarea ei. Informatia inmagazinata pe benzi nu este afectata de particulele pulverizate de apa. Este recomandabila indepartarea oricarei urme de umezeala dupa o astfel de situatie si uscare prompta a benzilor.

Pulberile stingatoare nu sunt indicate pentru stingerea incendiilor de calculatoare electronice din cauza deteriorarilor pe care le-ar putea produce elementele componente ale calculatorului, mai ales suprafetelor de contact. In cantitatea de 1 cm² pulbere obtinuta prin procese tehnologice moderne se gasesc aproximativ 20 milioane particule. Acestea chiar si in cazul unei depozitari regulamentare se pot umezi, producand, in caz de intrebuintare la stingere, deteriorari ale elementelor de conexiune si de contact. Acolo unde pulberea stingatoare s-a folosit la stingerea incendiilor de calculatoare s-au produs deteriorari si pagube insemnate.Cunoscandu-se substantele stingatoare recomandate a avea eficienta sporita la stingerea incendiilor de calculatoare se precizeaza ca ele trebuie refulate imediat dupa producerea incendiului, fie din instalatii fixe, fie cu ajutorul mijloacelor mobile.

Instalatiile fixe de stingere trebuie sa intre imediat in functiune avand in vedere faptul ca ele sunt proiectate sa intre in actiune automat. Pentru instalatiile fixe de stingere cu bioxid de carbon, in unele obiective se practica metoda ca pe timpul noptii, in caz de incendiu, sa intre in functiune in mod automat, iar pe timp de zi cand in salile calculatoarelor exista personal muncitor, sa fie puse in functiune manual.

Apa folosita din mijloacele mobile trebuie sa fie curata si refulata la presiune joasa.

Metodele folosite pana in prezent si-au dovedit eficacitatea, mai ales cele care au fost bine corelate cu cele de semnalizare a incendiilor. De fapt, detectarea rapida a inceputurilor de incendiu are o foarte mare importanta in asigurarea succesului in actiunea de stingere.

Evolutia stiintei si tehnicii, cercetarile care se vor efectua vor aduce si o imbunatatire a metodelor si instalatiilor de semnalizare si stingere, folosite in prezent.

Pentru reducerea pierderilor si punerea imediata in functiune a calculatoarelor electronice, este necesar ca dupa incheierea actiunii de stingere sa inceapa imediat indepartarea gazelor de ardere si a umiditatii, impiedicandu-se astfel procesul de coroziune.


3. Incendiu la un calculator electronic


La o intreprindere din strainatate, unde procesele tehnologice erau conduse de calculatoare electronice s-a produs un incendiu. Elementele de constructie ale intreprinderii au suferit mari distrugeri. Centrala electronica de calcul, amplasata in apropierea halelor de productie a putut fi salvata. Cercetarile ulterioare au scos la iveala faptul ca depunerile de fum cu continut de acizi au pricinuit instalatiei electronice deteriorarea prin coroziune, scotand-o din functiune.

S-a pus intrebarea: ce s-ar fi intamplat daca cineva ar fi luat initiativa de a fi spalat instalatia imediat dupa incendiu cu apa rece ? Raspunsul il putem gasi, daca nu edificator, cel putin orientativ, intr-un alt caz de deteriorare produs la centrala electronica de calcul a aerodromului Vandebere apartinand NASA din California, a fost inundata de apa, timp de 1,5 h, in urma unor ploi torentiale. Apa care se ridicase cu 1 m a inundat masinile de calcul si instalatiile electronice periferice, precum si dispozitivele electronice de lansare a rachetelor, care se gaseau la centrul de calcul. Cand s-a inceput actiunea de evacuare, nivelul apei si noroiului din incaperi era de 0,30 0,60 m. Apa a fost scoasa cu pompele, noroiul indepartat cu jeturi de apa curenta la joasa presiune. Dupa accea, cablurile si dulapurile cu instalatii electronice au fost uscate in uscatoare mobile. Nu s-au folosit detergenti si nici sapun. In urma restabilirii alimentarii cu energie electrica s-au folosit maximum instalatiile de ventilatie si de incalzire, pentru indepartarea umezelii. Dupa cateva zile, centrala electronica si-a reluat activitatea.

In acest caz pagubele pricinuite de inundatie au fost de numai cateva sute de dolari, iar lucrarile de evacuare a apei si de punere in functiune a instalatiilor au necesitat mai multe mii de dolari.Document Info


Accesari: 2091
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )