Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Tehnici de negociere - criminalistica

diverse
TEHNICI DE NEGOCIERE - CRIMINALISTICA


INTRODUCERE

Luarea de ostatici reprezinta un procedeu de lupta terorist, constand in rapirea, capturarea, sechestrarea unor personalitati sau a unor cetateni obisnuiti, utilizati ca moneda de schimb, ca mijloc de presiune asupra familiilor si autoritatilor in scopul impunerii conditiilor avute in vedere de autorii rapirii. In ultimii ani, luarea de ostatici a devenit o metoda favorita a terorismului politic, indeosebi datorita largii publicitati de care se bucura asemenea evenimente.
Indiferent de motivatia actului de luare de ostatici, nivelul ridicat de stres determina erodarea ratiunii si scoate in evidenta emotiile si impulsurile cele mai primitive si mai periculoase. In acest moment trebuie sa intervina negociatorii. Rolul principal al acestora este de a determina reorientarea situatiei catre o rezolvare rationala a problemelor. Pentru a realiza acest lucru negociatorii trebuie sa faca fata unor probleme cheie, cum ar fi cele relationale. Un prim lucru pe care trebuie sa-l realizeze un negociator este sa dezvolte o relatie cu atacatorul. Rogan, Donohue si Lyles (1990) au afirmat ca negociatorul trebuie sa ofere “sprijin pentru situatia grea a atacatorului, pentru a-l face pe acesta receptiv la solicitarile negociatorului ”.

Ce fel de oameni se iau ca ostatici?.

Analiza incidentelor trecute, soldate cu luare de ostatici, a dezvaluit existenta mai multor tipuri psihologice de baza implicate in astfel de situatii. In functie de tipul de personalitate, Strentz (1986) imparte atacatorii in 4 categorii:


NEGOCIATORUL

DINAMICA PROCESULUI DE NEGOCIERE

Caracteristicile procesului de negociere in situatii de criza

In cadrul unui astfel de incident sunt multe aspecte in legatura cu care se poate negocia, cum ar fi: mancarea, apa potabila, transportul, accesul reprezentantilor media, precum si alte lucruri ce tin de nevoile strict omenesti (salubritate, aer conditionat, caldura, medicamente etc.). Ceea ce nu se negociaza sunt: alcoolul, armele, drogurile si, in general, realizarea de schimburi de ostatici. De ce? Pentru ca: efectele alcoolului sunt mai putin predictibile; atacatorii detin deja o anumita cantitate de armament cu care reusesc sa tina sub control ostaticii, astfel incat cresterea arsenalului de arme al acestora nu poate decat sa conduca la inrautatirea situatiei; asa cum efectele alcoolului sunt mai putin predictibile tot asa se poate vorbi si in cazul drogurilor. Drogurile pot fi utilizate pentru indepartarea unor bariere de natura psihica si biologica. Efectele pe care lipsa acestora le-ar putea avea in comportamentul unor indivizi dependenti de ele pot fi imprevizibile; schimbul de ostatici nu este recomandat de catre specialisti deoarece, pe de-o parte noilor ostatici li se va acorda o importanta mai mare decat primilor, iar pe de alta parte, in plan emotional, o astfel de actiune nu poate decat sa ridice nivelul de tensiune si sa creeze neajunsuri.


Intrebari de control

In ce consta negocierea?

Care sunt tipurile de atacatori identificate de Strentz?

Care sunt principalele atributii ale negociatorului?loading...
Document Info


Accesari: 1842
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )