Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


ANALIZA PRELIMINARA DE PIATA

economie


ANALIZA PRELIMINARA DE PIATA

Realizat de :


Bogdan PRELIPCEAN

Alexandru DOLTUPus la dispozitia:


Prof. Tudor JIJIE


IASI,MARTIE 2008

Cuprins

1.1 Definirea pietei     pag. 21.2 Segmentarea pietei pag. 2


1.3 Capacitatea pietei     pag. 41.4 Potentialul pietei     pag. 41.5 Cota de piata    pag. 41.6 Elasticitatea cererii    pag. 5

1.1 Definirea pietei


Piata reprezinta orice plasament īn spatiu si orice fragment de timp īn care pot fi īntālniti potentialii parteneri de afaceri, vānzatori sau cumparatori ai unor produse sau servicii de orice natura. Ea apare ca o retea de relatii interumane si relatii de afaceri care iau nastere, inevitabil īntre aproape toate categoriile de agenti din societate. Marketingul nu se preocupa īnsa de definirea acestui concept, ci cu fluidizarea raporturilor de schimb si cu analiza consumatorilor, piata reducāndu-se de cele mai multe ori la acestia.Elaborarea strategiilor de marketing nu are īn vedere piata īn general, ci o anumita piata bine determinata din punct de vedere spatial, temporal, social-demografic si economic. Piata gamei de produse este piata mobilierului de gradina, iar piata categoriei de produse este piata cascadelor din piatra de rau. Piata tinta a firmei Garden Design este piata cascadelor din piatra de rau a orasului Iasi si, prin extensie, piata romānesca a cascadelor din piatra de rau.

Piata cascadelor din piatra de rau este formata din persoanele care locuiesc in vile sau case cu venituri ridicate din mediul urban,in special cei care doresc un design al gradinii cat mai original.


1.2 Segmentarea pietei


Piata este alcatuita din consumatori care difera īntre ei īn privinta mediului de viata, puterii de cumparare, dorintelor si a practicilor de cumparare. Consideram urmatoarele variabile de segmentare:

Dupa mediul de viata:

▪ mediul urban:- persoane fizice;

-persoane juridice.

Dupa puterea de cumparare (venit): produsele īn functie de pret nu se adreseaza unei categorii distincte de clienti, fiind accesibile persoanelor fizice/juridice cu venituri cu si peste medie:

▪ pāna īn 1000 RON/gospodarie: segment restrans;

▪ 1000-2000 RON/gospodarie: segment mediu;

▪ peste 2000 RON/gospodarie: segment reprezentativ īn continua crestere.


Dupa domeniul locativ:

▪ vile;

▪ apartamente;

▪ societati comerciale sau anumite institutii


Din scriptele Institutului National de Statistica (INS) reiese ca numai din 2000 pina in 2005 s-au construit in Iasi aproape 8.000 de vile.Avand in vedere numarul vilelor care s-au construit in ultimi 5 ani estimam ca sunt aproximativ 30000 de vile in orasul Iasi.

Produsul prezinta o serie de avantaje care duc la succesul firmei. Un alt factor important asupra vanzarilor firmei este atitudinea clientului fata de produs.Avantaje: calitate superioara furnizata de materiile prime utilizate (piatra de rau);

Frecventa utilizarii: piata mobilierului de gradina este putin diferita fata de cea utilizata pentru produsele de larg consum. Acestea au o pondere mica īn numarul total al consumatorilor, precum si īn consumul total.

Atitudinea fata de produs: este diferita īn functie de preferintele cumparatorilor in natura de design al mobilierului de gradina.

segmentarea dupa ocupatia consumatorilor - observam ca acesta poate cuprinde o mare parte a populatiei: institutii, hoteluri , oameni de afaceri, etc.

segmentare īn functie de caracteristicile psihologice aduce īn prim plan clasa sociala, stilul de viata si personalitatea cu variabile deosebit de importante.


1.3 Capacitatea pietei


Capacitatea pietei este un indicator important al dimensiunii pietei produsului si se calculeaza luānd īn considerare numarul de consumatori, īn cazul nostru aproximativ 30000 si intensitatea consumului la o vila (I).

Volumul cumparaturii specifice este cantitatea achizitionata la o vila la o cumparare (Vs). Īn cazul nostru este de 1 pāna la 3 cascade din piatra de rau, deci o medie de 2.

Frecventa de consum este foarte mica (fc), deoarece bunurile produse de noi sunt cu o folosinta īndelungata, īn medie de 5 ani.

30000 x 2 x 0,2 = 12000


1.4 Potentialul pietei


Potentialul pietei este suma de bani obtinuta din vanzarile maxime posibile in conditii de preturi si venituri determinate,astfel vom afla care va fi valoarea totala a vanzarilor la un anumit pret si la un anumit nivel al veniturilor.Potentialul pietei ia in considerare si elasticitatea cererii in raport cu variatia produsului si a veniturilor consumatorilor.Luam in considerare pretul de 3000 RON si capacitatea pietei fiind 12000 si coeficientul de elasticitate egal cu 1 rezulta:


Pp = Cp x P x ε =12000 x 3000 x 1.2 =43200000

1.5 Cota de piata

Gradul de penetrare al firmei pe piata de referinta este masurat prin cota de piata. Cota de piata se calculeaza ca raport din volumul de vanzari al firmei (Vi) si volumul vanzarilor totale pe piata de referinta (Vt). Avand in vedere ca volumul de vanzari al firmei este de 800 de piese si volumul vanzarilor totale pe piata de referinta este de 30000 avem formula :

Cota piata = Vi/Vt = 800/30000= 0.02

In urma formulei observam ca firma are o cota de piata de 20% ceea ce demonstreaza ca firma este apreciata si populara.
1.6 Elasticitatea cererii


Factorii care influenteaza ca cererea unui bun sa fie mai mult sau mai putin elastica sunt :

Tipul de necesitati satisfacute de bun. Daca bunul este de prima necesitate cererea este inelastica, se achizitioneaza oricare ar fi pretul; in schimb daca bunul este de lux cererea va fi elastica, acum ca pretul va creste putin, multi consumatori ar putea sa se lipseasca de el. In cazul nostru avem un bun de lux si prin urmare avem o cerere inelastica.

Existenta bunurilor substitutive. Daca exista bunuri substitutive cererea lor va fi foarte elastica. De exemplu: o mica crestere a pretului cascadei din piatra de rau poate provoca faptul ca cumparatorii sa se decida sa cumpere o masuta din lemn.

Importanta bunului in termeni de cost. Daca cheltuiala pentru acel bun presupune un procent foarte mare din venitul indivizilor, cererea lor va fi elastica. Variatiile pretului la cascadele din piatra de rau influenteaza foarte mult deciziile celor ce vor sa le achizitioneze.

Trecerea timpului. Pentru aproape toate bunurile cat de mare va fi perioada considerata, cu atat mai mare va fi elasticitatea cererii. Durata de "viata" a unei cascade de rau este de 5 ani fiind o perioada lunga de timp motiv pentru care creste elasticitatea cererii.

Pretul, in cele din urma trebuie sa tinem seama ca elasticitatea cererii nu este aceeasi de-a lungul intregii curbe. Este posibil ca pentru preturi mari cererea sa fie mai putin elastica ca atunci cand preturile sunt mai reduse sau invers, depinzand de produsul despre care este vorba.  Pretul produsului firmei " Garden Design" influenteaza mult deciziile consumatorului.Document Info


Accesari: 7838
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )