Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Calcul economic

economie


Calcul economicPentru dezvoltarea aplicatiei au fost necesare:

  • un PC cu sist 14114q163o em de operare Microsoft Windows XP Professional si cu Microsoft Office XP instalat, care se evalueaza la circa 1000$;
  • Kitt de dezvoltare software (SDK) Nokia Series 60 SDK 1.2 for MW pus la dispozitie gratuit de Nokia Corporation;
  • Mediu integrat de dezvoltare (IDE) Metrowerks CodeWarrior al carui cost se ridica la aproximativ 600$. Versiunea folosita de acest proiect a fost una shareware pusa la dispozitie gratuit de firma producatoare pentru o perioada de 90 de zile;
  • Placa Bluetooth pentru PC, aproximativ 100$;
  • Port infrarosu, aproximativ 30$;
  • Cel putin doua telefoane mobile marca Nokia, Serie 60, evaluate la circa 350$ fiecare;
  • Conexiune la Internet, care costa aproximativ 25$/luna;

Programarea, ca forma de munca, este platita cu circa 25$/zi la o norma de 20-30 de linii de program, aceasta suma fiind variabila īn functie de tara, nivel de trai, etc.

Īn cazul nostru avem circa 500 de linii de program din care aproximativ 40% au fost generate automat de utilitarul Application Wizard sau reprezinta structuri standard pentru aplicatiile sub platforma Series 60. Rezulta deci, un numar de 300 linii de program care vor fi luate īn considerare pentru calculul economic.

Nr. linii program scrise pe zi = 20

Nr. total linii =300

Nr. zile = Nr. total linii / Nr. linii program la zi

Nr. zile = 300 / 20 = 15 zile

Din calculul anterior rezulta ca un programator lucreaza 15 zile, perioada pentru care retributia sa este de:

Retributie = Nr. zile *25$/zi =375$

Aceasta suma poate varia de la firma la firma īn functie de pretul pe linia de program sau de norma pe care o are un programator.

Ţinānd cont de anumite aspecte practice cum ar fi faptul ca durata medie de utilizare a unui PC este de 3 ani iar pentru dezvoltarea programului PC-ul a fost folosit aproximativ 1 luna (3% din durata medie de utilizare), telefoanele mobile utilizate sunt necesare doar pentru teste, placa Bluetooth ca si portul IR pot fi reutilizate īn alte scopuri la terminarea dezvoltarii produsului software, se poate calcula un cost al aplicatiei. Rezulta un cost total pentru dezvoltarea produsului software de aproximativ 1000$. Acest cost este doar unul estimativ deoarece nu am luat īn considerare operatiunile care sunt cele mai costisitoare īn cadrul dezvoltarii si lansarii pe piata a unui astfel de produs si anume depanarea si mentenanta. De obicei costul acestora poate ajunge la 50% din costul unui produs software.

Daca se doreste lansarea pe piata a produsului, adaugānd costurile mai sus amintite, plus un adaos comercial de 30% se obtine un pret al aplicatiei de 1950$. Anticipānd un numar de 100 de clienti rezulta un pret final al produsului de 19,5$.
Document Info


Accesari: 3761
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )