Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aspecte regionale ale politicii de ocupare

economie


Aspecte regionale ale politicii de ocupare


Asa cum a fost prezentat mai sus, exista diferente semnificative regionale între performantele ocuparii. În timp ce în toate regiunile cu excepţ 929o1422j ;ia Bucurestiului, o parte importanta a ocuparii este raportata în agricultura, alte diferente în structura ocuparii pe sectoare se va reflecta si din punct de vedere al vulnerabilitatii acestora fata de viitoare socuri în domeniul ocuparii, cauzate de restructurarile actuale si viitoare.România este împartita în 42 de judete si 8 regiuni de planificare care reprezinta baza pentru elaborarea, implementarea si monitorizarea politicii de dezvoltare regionala.

În România, cadrul legal care stabileste responsabilitatile si structurile pentru dezvoltarea regionala este destul de recent.

Problemele legate de dezvoltarea regionala sunt de competenta unor ministere si agentii. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei este responsabil cu elaborarea Planului National de Dezvoltare, implementarea programelor de cooperare transfrontaliera si cu pregatirea si implementarea segmentului de coeziune economica si sociala a programului national Phare. Exista trei agentii însarcinate cu implementarea fondurilor de preaderare (ISPA, PHARE, SAPARD), iar managementul este asigurat de Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Structurile organizate cuprind comitete de dezvoltare nationale si regionale ca organisme de coordonare si Agentii de Dezvoltare Regionala în fiecare dintre cele 8 regiuni ca autoritati de implementare. Asemenea structuri se compun numai din reprezentanti ai autoritatilor locale. Cu toate acestea, este necesar a fi dezvoltate conditii pentru un parteneriat mai cuprinzator implicând actori socio-economici si alti parteneri institutionali locali relevanti.

Una dintre trasaturile reformei continue a educatiei profesionale o reprezinta instituirea de parteneriate locale între institutiile de formare si actorii locali, în special angajatori.

Rezolvarea problemelor regionale ale pietei muncii necesita doua abordari principale. Una dintre acestea este ca actorii locali (SPO, municipalitate, parteneri sociali, etc) sa aiba flexibilitatea de a raspunde caracteristicilor specifice zonei lor proprii, respectând în acelasi timp prioritatile politicii nationale. Este de asemenea necesar ca alocarea resurselor între regiuni sa reflecte în mod adecvat nevoile diferite ale acestor regiuni. Acest lucru este adevarat nu numai în relatie cu activitatile SPO, dar si în legatura cu o gama de alte politici guvernamentale care afecteaza dezvoltarea regionala.

Evaluare

Organizarea structurilor regionale si locale pentru dezvoltarea si implementarea politicii de ocupare poate facilita rezolvarea dezechilibrelor regionale ale pietei muncii. În anticiparea viitoarelor restructurari majore, România va examina instrumentele de politica adecvate, incluzând strategiile de dezvoltare regionala, promovarea mobilitatii fortei de munca si a dezvoltarii resurselor umane, asigurând în acelasi timp o furnizare corespunzatoare a programelor de masuri active pe întreg teritoriul. Sistemul de management prin obiective al SPO asigura un cadru în acest domeniu. Implementarea trebuie monitorizata.

România trebuie sa dezvolte abordari care sa permita tuturor actorilor locali relevanti (SPO, municipalitate, parteneri sociali, etc) sa raspunda caracteristicilor specifice zonei lor proprii, respectând în acelasi timp prioritatile politicii nationale.

Este, de asemenea, necesar ca alocarea resurselor pe regiuni sa reflecte în mod corespunzator nevoile diferite ale acestora.


Document Info


Accesari: 2232
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )