Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


ANALIZA SISTEMELOR ECONOMICE

economie


ANALIZA SISTEMELOR ECONOMICE


S1. Sistemul informational al unei intreprinderiO organizatie, privita ca un sistem dinamic si complex, se caracterizeaza prin 3 componenete:

In cadrul unui proces de conducere (de ordonare a componentelor organizatiei potrivit criteriului concordantei scop-actiune), informatia joaca un rol de legatura intre elementele umane si materiale ale sistemului, fara de care nu ar fi posibila nici un fel de actiune ordonata sau subordonata scopului propus.

Un sistem informational reprezinta un ansamblu complex, organizat de oameni, masini, programe, procedee si activitati practice, concretizate in compartimente cu legaturi informationale, alcatuind cadrul organizatoric prin intermediul caruia se elaboreaza si se folosesc informatiile.

Altfel spus, sistemul informational constituie un angrenaj care procura informatiile, le transforma intr-o forma susceptibila de a fi utilizate de fiecare treapta de conducere, transmite si prelucreaza decizile, urmareste efectele aplicarii acestora, atat in timpul executiei cat si dupa terminarea actiunilor.


Sistemul informational al intreprinderii comerciale

Poate fi definit ca acea componenta a managementului firmei comerciale care incorporeaza totalitatea resurselor informationale create, prelucrate si transmise pe fluxuri si circuite informationale, precum si a tehnicilor si mijloacelor de procesare a acestora in vederea cresterii rapiditatii si fiabilitatii actului decizional.


2. Componentele sistemului informational

a) resursele informationale

b) circuitele si fluxurile informationale

c) procedurile si mijloacele de tratare a informatiei


RI = o componenta a oricarui tip de activitate

Domeniile de RI majore privind functiile intreprinderii pot fi sintetizate dupa cum urmeaza:

Componenta elementara a RI, informatia,    constituie rezultatul prelucrarii datelor dupa anumite proceduri logice.

    & 11511w2223l nbsp; Dpdv al gradului de prelucrare, informatiile pot fi:

Orice sistem informational se caracterizeaza, in fiecare parte a lui, prin 2 concepte: emitator si receptor (beneficiar).

Cantitatea de informatii vehiculata (transmisa si procesata) intre emitator si receptor se numeste flux informational iar traiectoria pe care o parcurge informatia = circuit informational.


Cea de a treia componenta a sistemelor informationale o constituie procedurile si mijloacele de tratare a informatiei cu ajutorul carora resursa informationala este prelucrata si adaptata potrivit nevoilor manageriale.

Procedurile informationale includ metodele si tehnicile de culegere, inregistrare, transmitere si prelucrare, operatiile componenete, suportii, formele, modelele si mijloacele de tratare a informatiilor.

Mijloacele de tratare a informatiilor se constituie dintr-un ansamblu unitar al mijloacelor de culegere a datelor, inregistrare, transmitere si prelucrare a informatiilor. Ele definesc suportul tehnic al sistemului informational.

Acest suport include 2 mari componente si anume:

3. Tipuri de fluxuri si circuite informationale

Exista o foarte complexa tipologie a fluxurilor informationale.

Ele sunt abordate in functie de - vehicularea informatiei (verticale, orizontale, oblice)

- continutul informatiei (omogene, eterogene)

- frecventa producerii (permanente, temporare, periodice)

- configuratie (ondulatorii, arc, spirala)

Primele trei criterii includ tipuri de fluxuri cu aplicabilitate relativ generala si la interprinderi comerciale. Criteriul configuratiei este insa, cel mai complex, deoarece el are la baza ideea ca un management bun este rezulatul unei decizii corect transmise printr-un sistem informational, intr-o structura organizatorica permeabila.

Potrivit acestui criteriu avem urmatoarele tipuri de fluxuri informationale:

Serv. Preturi

Sef servicii

Executant

 

Serv. Vanzari

Sef servicii

Executant

 

Serv. Marketing

Sef servicii

Executant

  Ondulatorii (care se stabilesc intre sefi si subordonatii compartimentelor situate la acelasi nivel ierarhic si sunt rezulatul unei combinatii dintre relatiile de tip ierarhic cu relatii de cooperare)

Flux informational de tip ondulatoriu

-    & 11511w2223l nbsp;   & 11511w2223l nbsp; Spirala (care apar cu caracter temporar sau aleator si sunt specifice fluxurilor specializate pentru urmarirea unui produs de la intrare, pana la vanzare si post vanzare.)

Document Info


Accesari: 2641
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )