Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Melcii comestibili - o afacere profitabila prin Programul SAPARD

economie


MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR sI DEZVOLTĂRII RURALE

A g e n t i a S A P A R DBucuresti, Str. stirbei Voda, nr. 43, sector 1, tel 402.27.77; fax 311.09.99; www.sapard.ro
DOCUMENTAR DE PRESĂ

 


Melcii comestibili - o afacere profitabila prin Programul SAPARDÎn cursul acestui an, potrivit specialistilor din domeniu, se vor amenaja aproximativ 230.000 de metri patrati de ferme de crestere a melcilor comestibili, care vor produce un venit anual aproximativ de 1,6 milioane de euro. O mare parte din aceste suprafete vor putea beneficia de sprijin financiar prin Programul SAPARD.

Prin Masura 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", submasura "Alte activitati", cei care doresc sa înfiinteze o astfel de ferma pot obtine fonduri nerambursabile SAPARD pentru constructia, modernizarea si extinderea cladirilor operationale necesare depozitarii, procesarii si marketingului produselor. În cadrul unui proiect SAPARD privind cresterea melcilor se pot construi depozite pentru hrana, birouri administrative sau se pot cumpara mijloace de transport frigorifice si unelte. De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de împrejmuirea integrala a lotului de productie.

Totodata, pentru bunul mers al investitiei, pot fi achizitionate echipamente, instalatii si dispozitive pentru recoltarea si monitorizarea proceselor din ferma, dar si pentru procesarea si marketingul melcilor.

Cei care vor sa dezvolte o ferma de crestere a melcilor trebuie sa dovedeasca existenta unei tehnologii de crestere specifice, precum si dovada unui contract sau precontract pentru preluarea a cel putin 30% din productie.

Din pacate, România nu constituie o piata de desfacere pentru melci, dar acest lucru nu reprezinta o problema. Datorita factorilor naturali nepoluati, productia de melci românesti este foarte apreciata în tari ca Italia, Franta, Spania.

Pretul de export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro, aceasta în conditiile în care pentru 2000 de metri patrati de cultura "în ciclu biologic complet" investitia initiala minima este de aproape 7000 de euro.

În medie, de pe suprafata minima pe care am mentionat-o, un producator poate obtine un venit de pâna la 20.000 de euro pe an.

Suma alocata prin Programul SAPARD pentru submasura "Alte activitati", în care este cuprinsa si cresterea melcilor, se ridica la aproximativ 23 de milioane de Euro. Totalul fondurilor disponibile pentru Masura 3.4 este de 150,32 de milioane de euro din care submasura mentionata mai sus are o pondere de 15%.

Beneficiarii, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat, pot primi sprijin financiar de minim 2.500 de euro si de maxim 100.000 de Euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se încadreze între 5.000 si 200.000 de euro.

Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. În Programul SAPARD, cofinantare publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75% si a Guvernului României 25%.


Din categoria melcilor comestibili cele mai cunoscute specii sunt Helix pomatia si Helix aspersa.

Cresterea melcilor este o activitate care necesita o mare investitie de timp si atentie. Helicicultura (cresterea melcilor) în sistem intensiv presupune dotari adecvate cum ar fi: spatii împrejmuite, aparate pentru masurarea umiditatii, temperaturii, cântar si dispozitiv pentru masurarea melcilor. De exemplu, serele horticole pot fi adaptate cu succes, iar rezultatele vor fi mult mai bune daca se folosesc melci de acelasi fel si din aceeasi generatie.

Fermele de melci pot fi în aer liber, în cladiri cu climat supravegheat sau în tuneluri de plastic sau sere. Este necesara asigurarea unui climat "blând" (15 - 23 grade C) cu umiditate ridicata (75 - 95%), desi majoritatea melcilor suporta variatii de temperatura.

În procesul de crestere a melcilor, specialistii au identificat cinci etape esentiale: reproducerea, clocirea, dezvoltarea, îngrasarea si în final maturizarea. Melcii sunt animale hermafrodite, iar unii se comporta deopotriva ca masculi într-un sezon si ca femele în altul.

Mâncarea din melci comestibili este considerata în strainatate o delicatesa, mai ales ca este extrem de hranitoare. Astfel, 100 de grame de melci contin 80,5 Kcal, 250mg. Magneziu, 170mg. Calciu si 3,5 g. Fier.


Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei. Prin acest lucru se întelege obtinerea de performante financiare si capacitatea de a opera fara a recurge la sprijin public în activitatea sa operationala viitoare. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca îsi poate plati obligatiile si datoriile în mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Beneficiarul poate sa primeasca de doua ori sprijin, în perioada de implementare a Masurii, fara ca cele doua investitii sa fie derulate în acelasi timp, iar suma lor sa nu depaseasca valoarea maxima a ajutorului public. 


Pentru a solicita un ajutor nerambursabil sunt mai multe etape de urmat, respectiv, solicitantul trebuie sa se adreseze Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale pentru a obtine "Ghidul solicitantului" pentru Masura care cuprinde domeniul proiectul pe care vrea sa îl dezvolte.

Tot de la sediul Agentiei, Birouri Regionale sau de pe pagina de web, www.sapard.ro, viitorul beneficiar va intra în posesia Cererii de finantare, care se va completa electronic.

Cererea se va completa astfel:

Solicitantul trebuie sa completeze cererea de finantare în limba

româna si sa o depuna în trei exemplare: un original si doua copii;

Cererea de finantare va fi completata numai electronic si va fi depusa pe suport de hârtie si pe discheta. Cererile completate de mâna sau scrise la masina nu vor fi acceptate. De asemenea, este obligatoriu a se respecta formatul cererii de finantare (cu încadrarea în pagina) asa cum este prezentat în ghid;

De asemenea, fiecare exemplar din Cererea de finantare (exemplarul original si cele doua copii), însotit de anexele tehnice si administrative va fi legat într-un singur dosar (chiar daca documentatia tehnica a fost legata în prealabil) astfel încât sa nu permita detasarea si/sau înlocuirea documentelor. Dosarul va fi paginat si opisat, numerotarea paginilor facându-se manual în partea dreapta sus a fiecarui document, în ordine de la 1 la n, unde n este numarul total al paginilor din dosarul complet. Documentele justificative vor fi anexate în ordinea opisului de la sfârsitul Cererii de finantare, indicându-se numerele de pagina la care se afla fiecare document. Daca cererea de finantare este declarata neconforma la depunere, în cazul în care se ataseaza documente noi, se va dezlega dosarul si se va adauga documentul lipsa. Paginile vor fi renumerotate manual în partea dreapta sus a fiecarui document (numerele vechi vor fi taiate cu o linie orizontala), opisul se va reface si dosarul va fi legat din nou;

Exemplarul original va avea înscrisa pe coperta, în partea superioara dreapta, mentiunea "ORIGINAL" si va fi stampilat de catre solicitant si semnat de catre responsabilul legal al solicitantului pe fiecare foaie completata. Solicitantul va stampila copiile acestora cu mentiunea "conform cu originalul" si responsabilul legal al solicitantului va semna. Conformitatea acestor documente cu originalele ramase la solicitant se va verifica cu ocazia verificarii pe teren. Daca cel putin un document aflat în copie în exemplarele COPIE 1 sau COPIE 2 a cererii de finantare nu este conform cu originalul aflat la solicitant, cererea de finantare va fi declarata neeligibila;

Cele doua exemplare copie vor avea înscrisa pe coperta, în partea superioara dreapta, mentiunea "COPIE Nr. 1" si respectiv "COPIE Nr. 2". Cele doua exemplare copie vor fi stampilate de catre solicitant si semnate de catre responsabilul legal al solicitantului. Fiecare foaie completata va avea mentiunea "Conform cu originalul";Fiecare exemplar al cererii de finantare (inclusiv anexele aferente), trebuie introdus în câte un plic care trebuie sa aiba înscrise numarul de referinta al sesiunii cererii de proiecte, numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia si denumirea proiectului (identice cu cele înscrise în cererea de finantare). Pe fiecare plic se va înscrie cuvântul "original" sau "copie", dupa cum este cazul. Toate aceste mentiuni se vor înscrie pe plic, citet, cu caractere majuscule si diacritice;

Solicitantul trebuie sa îsi completeze cererea de finantare având la baza explicatiile oferite în instructiunile ce însotesc cererea de finantare;

Nu se vor accepta cereri de finantare cu stersaturi sau completari facute manual sau cu masina de scris;

Solicitantul se va asigura ca ramâne în posesia unui exemplar complet al cererii de finantare în afara celor trei exemplare pe care le depune.

În functie de regiunea de dezvoltare unde este localizat proiectul, Cererea de finantare trebuie depusa direct, personal, de catre unul din cei doi responsabili de proiect, la una dintre adresele Birourilor Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS).

Proiectul care contine cererea de finantare si toate anexele necesare - studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, verificat si analizat, Curriculum Vitae, ultimul bilant contabil - este declarat conform de catre specialistii Biroului Regional.

Daca toata documentatia este completa si corecta apoi dosarul este trimis la sediul central al Agentiei unde este declarat eligibil pentru a fi finantat. Beneficiarul va fi înstiintat în scris despre eligibilitatea proiectului sau.

Ultima etapa este semnarea contractului de finantare dintre beneficiar si Agentia SAPARD, dupa care se poate demara investitia.

Clasificarea pensiunilor turistice se realizeaza în conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului nr. 1328/2001 si a Ordinului ministrului turismului nr. 510/2002.

Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinata de îndeplinirea în totalitate a criteriilor prevazute si de realizarea unui punctaj minim rezultat din evaluarea unor criterii suplimentare de dotari, spatiu si facilitati.
Biroul de Presa al Agentiei SAPARD;

Tel: 402.27.77; Fax: 311.09.99;

E-Mail: promovare@sapard.ro

Program finantat de UNIUNEA EUROPEANA si cofinantat de Guvernul României

SAPARD (Special Pre-Accession Programme for Agriculture and Rural Development) este un program special de pre-aderare destinat sustinerii agriculturii si dezvoltarii rurale. România va primi 150 milioane Euro anual între 2000 si 2006.


Document Info


Accesari: 3518
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )