Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ASIGURAREA SI CERTIFICAREA CALITATII

economie


UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIsOARA FACULTATEA DE ELECTROTEHNICA
ASIGURAREA SI CERTIFICAREA

CALITĂŢII- PROIECT-


COORDONATOR S.l. ing. ARGEsEANU ALIN

STUDENT CSENTERI-ARJOCA ANDREI Anul5 ET, Gr. 1.2

1. Concept. Obiective

Sistemul calitatii este mijlocul prin care se pune în aplicare într-un mod unitar si coerent managementul calitatii.

Sistemul calitatii reprezinta o structura organ ization al a, cu responsabilitati, proceduri, procese si resurse necesare pentru implementarea managementului calitatii (ISO 8402/1986).

Sistemul calitatii ramâne acelasi, chiar daca se schimba cerintele si parametrii caii Latii produsului, serviciului, el ofera întotdeauna conditiile adecvate în care trebuie sa se desfasoare activitatile privind calitatea produselor.

Armand Feigenbaum prezicea ca "sistemul calitatii este o retea de proceduri administrative si tehnice necesare pentru a pr 23423x232x oduce si livra un produs care sa respecte nivelurile de calitate specificate".

Sistemul calitatii (sau "sistemul calitatii totale") înglobeaza toate elementele asigurarii si controlului calitatii. Ultimii termeni se refera la sisteme asociate functiilor de "asigurarea calitatii" si respectiv "control caliatate1".

Obiectivele sistemului calitatii sunt:

sa dea încredere propriei conduceri ca va fi realizata si mentinuta
calitatea propusa;

sa ofere încredere cumparatorului ca va fi realizata calitatea
contractata pentru produsul livrat sau serviciul efectuat. Uneori se
cere printr-o clauza în contract, referitoare la încredere, care
implica conditii de demonstrare.

Principalele caracteristici ale sistemului calitatii sunt:

aplicarea simultana a unui pachet de proceduri în toate fazele
ciclului de productie si la toate locurile de munca, astfel încât
acestea sa se sprijine si sa se potenteze reciproc;

prevenirea non - calitatii si supra - calitatii produselor/serviciilor
prin accentul deosebit pus asupra controlului calitatii proiectate si
prin urmarirea calitatii la utilizator;

reprezinta un instrument eficient în relatiile contractuale, pentru ca
asigura o încredere în calitatea produselor sau serviciilor lor.


2. Evolutia sitemului calitatii

Evolutia sistemului de calitate a cunoscut patru faze: inspectie, control proces. îmbunatatirea calitatii si calitatea prin conceptie.

a)  Inspectia semnifica o activitate ce urmareste identificarea
produselor neconforme cu specificatiile prevazute în
documentatiile tehnice, aplicând metode specifice de masurare,
examinare, etc. Activitatea este concentrata pe separarea
produselor "bune" de cele "rele".

b) Controlul semnifica o activitate de supraveghere a proceselor, prin
identificarea si eliminarea cauzelor de abateri neadmise din toate
etapele ciclului de viata al produsului.

Controlul se refera la produsele fabricate în serie (de masa) în procesele de obtinere si de control al loturilor de marfuri Studiile efectuate de Armând Feigenbaum au demonstrat ca trebuie controlate nu numai produsele, ci si activitatile care contribuie la realizarea lor. înlantuirea acestor activitati se constituie într-un proces de dirijare al calitatii, pe care 1-a numit "■controlul total" care ar trebui sa duca Ia "calitatea totala". Calitatea este "totala" pentru ca implica toate activitatile din bucla calitatii (ISO 9001).

c)  Îmbunatatirea calitatii are ca obiect nu numai mentinerea
nivelurilor acceptate prin inspectie sau control. Datele culese sunt
analizate pentru a se determina sursa si cauza erorilor, iar
procesele sunt îmbunatatite pentru a diminua introducerea
erorilor.

d) Calitatea prin conceptie încorporeaza toate acestea, la care se
adauga si alte elemente privind conceperea calitatii în produs si în
procesul de fabricatie.

Primele elemente specifice sistemului calitatii se regasesc în "Cerintele programului calitatii" publicat în anul 1958 în SUA (în Documentul MIL - Q - 9858), fiind considerat "cea mai buna baza pentru construirea relatiilor privind calitatea între doua parti". Principiile acestui document prefigureaza cerintele sistemelor calitatii prevazute în ISO

In Marea Brilanie apar, începând cu 1967 pâna în 1990, standarde care au ca obiect diferite aspecte ale sistemului calitatii. Terminologia folosita se regaseste astazi în standardele ISO seria 9000.

Obtinerea unui anumit nivel calitativ al produselor sau serviciilor necesita directionarea si optimizarea resurselor întreprinderii. Aceste activitati fac obiectul unui domeniu al managementului calitatii. Standardele ISO, specialisti din acest domeniu, definesc managementul calitatii ca fiind o functie de conducere, prin care se determina si se implementeaza politica calitatii. Aceasta are doua laturi inseparabilei

asigurarea calitatii care reprezinta strategia întreprinderii în acest
domeniu;

conducerea operativa prin care se implementeaza strategia stabilita,
respectiv controlul calitatii.

In figura urmatoare sunt redate aceste doua concepte utilizând semnul asiatic Taigestru care arata unitatea a doua principii inseparabile Yin si Yang.


3 . Detalii despre firma


Denumire juridica: S.C. Solectron Romania S.R.L.

Forma juridica: a societatii este conform cu Legea NR.1S/1990

Sediul societatii: Romania,Timisoara CALEA TORONTALULUI DN 6, KM.5 jud Timis , Nr. Tel:0256/222540

Nr. de inregistrare: 4/111/03/1999

Cod fiscal: 10608A924

Capitalul social este de 200.000.000 USD impartit in parti sociale

Obiect de activitate al firmei il reprezinta asamblarea produselor electronice


4.Detalii despre produsul realizat de firma

Acest standard stabileste conditiile tehnice generale de calitate ale telefonului fix. Se vor realiza telefoane pe care se vor nota detalii despre : denumirea firmei, denumire produs, forma si culoarea produsului.

In ceea ce priveste culoarea produsului se specifica ca aceastava fi: alba sau neagra. Pentru produs se va garanta o durata de utilizare de 2 ani. Produsul nu necesita conditii speciale de functionare, de transport, de temperatura sau de mediu ambiant.Cu toate acestea se va intocmi o lista pentru a nu se transporta in conditii neadecvate, despre ambalare, depozitare.De exemplu daca are loc o expunere a telefoanelor la temperaturi foarte ridicate va detemina supraincalzirea/topirea pieselor si a legaturilor electronice.

Transportul telefoanelor se va face in cutii, fara socuri. Produsul analizat este asamblat conform actelor de standardizare.

Se vor respecta conditii de calitate.Acestea sunt: constructiv functionale, tehnice, privind influenta produselor asupra mediului.

Constructia telefoanelor se realizeaza prin asamblarea componentelor. Asamblarea se face cu masini speciale , utilizatandu-se si activitatea de lipire a materialelor

Se fabrica cu o precizie mare ce reduce tolerantele, acestea trebuie sa fie foarte mici, datorita dimensiunilor telefoanelor. Telefoanele trebuie astfel construit incat sa permita utilizarea îndelungata , fara a intra in contact cu mediul.Acest produs nu prezinta asupra mediului influente negative sau pozitive. Se utilizeaza la diferite temperaturi, cele foarte scazute determina uzarea circuitelor prin aparitia in placutelor electronice a condensului. La temperaturi ridicate are loc supraincalzirea/topirea pieselor. Se recomanda fixarea corecta a componentelor. Filtrul de aer ce permite egalizarea presiunii aerului din interior si exterior, sa aiba o pozitie corecta si sa nu afecteze functionarea .

In ceea ce priveste conditiile despre functionarea de durata putem remarca marcarea. Putem spune ca marcarea produsului se realizeaza prin lipirea unei etichete pe carcasa , care prezinta date despre : firma producatoare ; garantia si seria de fabricatie;

Marcarea produsului se realizeaza prin lipirea unei etichete pe carcasa , care prezinta detalii despre : firma producatoare, seria de fabricatie,garantia si tensiunea de alimentare;

Ambalarea produsului se va face astfel:produsul este ambalat individual in folie protectoare si apoi este introdus in cutie care sa ofere siguranta ridicata.

Transportul si depozitarea se vor face astfel :transportul si depozitarea produsului nuse face in conditii de lovire, miscari bruste, temperatura moderata, si umiditate scazuta , in ambalajul sau individual, introduse in cutii.

Se vor realiza verificari, care sunt de lot sau de produs , ori de cate ori se înlocuiesc piesele ce nu pot fi reparate. Daca la verificarile de tip un singur telefon nu corespunde la una din conditii, atunci se inlatura cauzele care au provocat nefunctionarea telefonului, dupa care se repeta verificarile.

In timpul verificarii piesele i care nu raspund la una sau mai multe conditii se elimina din lot,iar piesele cu defecte pot fi reparate si pot reintra in circuitul de asamblare.

Verificarile de lot sunt executate asupra întregului lot de telefoane Verificari de fiabilitate se realizeaza conform definitiei date de Comisia Electrotehnica Internationala, este o caracteristica de calitate a unui echipament, produs sau dispozitiv exprimata prin probabilitatea cu care isi indeplineste o functiune necesara in conditii date pe o perioada de timp data. La asamblare se verifica fiecare piesa in parte precum si ca ansamblu.

Se vor prezenta in continuare câteva tipuri de defecte care pot sa apara la telefoanele realizate de firma :la eticheta ,la placa electrica ,ca rea sa, tastatura;

Produsul nu necesita o metoda de verificare a conditiilor tehnice deoarece atât in timpul functionarii cat si in momentul de repaus nu prezinta influente majore negative sau pozitive asupra mediului


5 . Detalii despre ambalarea, conservarea, marcarea, depozitarea si transportul

Pentru inceput se va discuta despre marcare si anume: marcarea se face astfel incat fiecare telefon are atasata o eticheta pe capacul de protectie, care sa prezinte informatii despre : marca de fabrica a intreprinderii producatoare;tipul telefonului, seria si anul fabricatia, garantia si tensiunea de alimentare;

Ambalarea se va face astfel incat produsul sa fie ambalat individual in folie protectoare si apoi este introdus în cutie

Telefoanele ambalate individual pot fi livrate in ambalaje colective,

Ambalajele colective vor fi însotite de o foaie de ambalare care sa prezinte informatii despre : denumirea telefonului, tipul si seria,data ambalariisi date despre firma care 1-a produs.

Depozitarea se face in conditii de temperatura moderata si umiditate scazuta , in ambalajul sau individual, introduse in cutii.

Livrarea se va face pe loturile livrate , care vor fi insotite de documentele de certificare a calitatii.

Transportul telefonului trebuie sa se desfasoare cu respectarea masurilor prevazute de standarde.

Firma ofera produselor o garantie pe o perioada de 2 ani,Firma asigura service in perioada de garantie si postgarantie.

Pentru a beneficia de garantie , cumparatorul are obligatia de a respecta instructiunile de folosire si de a prezenta certificatul de garantie la întocmirea reclamatiei.


6. Detalii despre politica adoptata de firma in ceea ce priveste

calitatea

Unul din cele mai importante obiective al firmei este de a comunica cu partenerii sai, pentru a cunoaste necesitatile lor,do a raspunde asteptarilor clientilor prîn oferirea de produse de calitate superioara , la un pret mai redus decât concurenta^ Se urmareste satisfacerea clientilor, a asteptarilor lor prin calitatea produselor si se realizeaza astfel o crestere a popularitatii firmei.

Principal obiectiv este de a tine cont de necesitatile clientilor;indeplinirea cerintelor acestora; dar cel mai important de a depasirea a asteptarilor pe care ei o au de la firma. Cea mai important lucru este de a mentine calitatea produselor, realizând o cresterea ei. Angajatii trebuie sa fie instruiti si informati pentru a contribui la obtinerea calitatii adecvate, prin utilizarea manualului calitatii Cu partenerii tip client-furnizor, intre firma si cei doi furnizori de piese precum si intre firma si clientiva exista o relatie de parteneriat.

Se vor respecta termenelor de livrare si transport post vânzare operative, iar angajatii vor fi motivati sa isi faca ceea ce au de facut cat mai bine, in cele mai bune conditii pentru client.

Directorul are rol sa coordoneze obiectivele in domeniul calitatii in acord cu ansamblul servicilor implicate, sa verifice daca sunt atinse si îndeplinite standardele de calitate.

Se urmaresc realizarea urmatoarelor principii: satisfacerea clientilor, a asteptarilor lor prin calitatea produselor, se vor realiza conform prevederilor si standardelor.

Obiectivul de baza a firmei este de a mentine calitatea produselor, precum si crestere a acesteia, scopul principal al firmei invederea mentinerii ei pe piata si de crestere a vânzarilor.

Se urmareste imbunatatirea calitatii cu obiective de performanta masurabile. Aceste obiective sunt stabilite prin utilizarea Manualului calitatii, care va fi facut de catre directorul responsabil.

Angajatii vor fi instruiti si informati pentru a contribui la obtinerea calitatii adecvate, prin utilizarea manualului calitatii. Se urmareste pregatirea intregului personal prin competenta, constientizare, pregtire, pentru respectarea permanenta a cerintelor sistemului calitatii, careva fi asigurata sistematic.

Relatile de parteneriat tip client-furnizor, intre firma si cei doi furnizori de piese precum si intre firma si clienti, trebuie sa fie in principiul mentalitatii firmei si

Se va im bunatati calitatea prin implementarea , mentinerea si imbunatatirea sistemelor calitatii prin: manualul calitatii, documentatie tehnica , managementul calitatii in asamblare si service.


7 . Detalii despre manualul calitatii


Sistemul de management al calitatii dezvoltat si implementat in cadrul S.C. Solectron Romania S.R.L. aplica toate cerintele SREN ISO 9001:2001 pentru activitatea de proiectare, productie, incercarii, livrare si servicii postlivrare referitoare la produs .

Referintele normative se vor prezenta in continuare,prezentul manual al calitatii respecta prevederile prezentate in Anexa 9.1 referitoarla legi si reglementari si Ia 9.2 referitoare la standarde.

Urmatorul document normativ cuprinde prevederi care, prin referire in acest text, constitue prevederi ale prezentului Standard International .Pentru referintele datate, amendamentele la, sau reviziile urmatoare ale oricaror din aceste publicatii, nu sunt aplicabile. Partile ceincheie acorduri pe baza prezentului Standard International sunt invitate sa examineze posibilitatea aplicarii celei mai recente editii a standardului ISO 9000:2000 Calitatea managementului sistemelor. Pentru referintele nedatate, ultima editie a standardului citat este aplicabila. Membrii ISO si IEC mentin registre ale Standardelor Internationale in vigoare la un moment dat.

Se vor prezenta in continuare termeni folositi in cresterea calitatii produselor. Odata intelesi acestia se va realiza o mai buna realizare a produsului respectiv

Actiune corectiva - actiune întreprinsa pentru eliminarea cauzelor unor neconformitati, defecte sau altor situatii nedorite, existente, în scopul prevenirii repetarii acestora.

Analiza contractului - activitati sistematice, efectuate de furnizor înainte de semnarea contractului pentru a se asigura ca sunt definite în mod corespunzator, fara ambiguitati, conditiile referitoare la calitate care sunt documentate si pot fi îndeplinite de furnizor.

Actiune preventiva - actiune întreprinsa pentru eliminarea cauzelor unor neconformitati, defecte sau a altor situatii nedorite, posibile, în scopul prevenirii aparitiei acestora.

Analiza efectuata de management - evaluare oficiala efectuata de management de la nivelul cel mai înalt asupra stadiului si adecvarii sistemului calitatii în raport cu politica în domeniul calitafii si obiectivele.

Asigurarea calitatii - ansamblul activitatilor planificate sistematice implementate în cadrul sistemului calitatii si demonstrate atât cât este necesar, pentru furnizarea încrederii corespunzatoare ca o unitate va satisface conditiile referitoare la calitate.

Auditul calitatii - examinarea sistematica si independenta în scopul de a determina daca activitatile referitoare la calitate si rezultatele aferente, satisfac dispozitiile stabilite precum si daca aceste dispozitii sunt implementate efectiv si sunt corespunzatoare pentru realizarea obiectivelor.

Calitate - ansamblul de caracteristici ale unei entitati care îi confera acesteia aptitudinea de a satisface necesitati exprimate si implicite.

Conformitate - satisfacerea conditiilor specificate.

Controlul calitatii - tehnici cu caracter operational utilizate pentru îndeplinirea conditiilor referitoare la calitate.

Client - destinatarul unui produs furnizat de furnizor.

Defect - satisfacerea unei conditii sau a unei asteptari rezonabile referitoare la o utilizare prevazuta, inclusiv la securitate.

Evaluarea calitatii - examinarea sistematica a masurii în care o entitate este capabila sa satisfaca conditiile specificate.

Furnizor - organizatie care furnizeaza un produs clientului, înregistrare - document care furnizeaza dovezi obiective ale activitatilor efectuate sau ale rezultatelor obtinute.

Managenentul calitatii - ansamblul activitatilor functiei generale de management care determina politica în domeniul calitatii, obiectivele si resposabilitatile pe care le implementeaza în cadrul sisemului calitatii prin mijloace cum ar fi planificarea calitatii, controlul calitatii, asigurarea calitatii si îmbunatatirea calitatii.

Manualul calitatii - document care prezinta în domeniul calitatii si descrie sistemul calitatii al unei organizatii.

Nonconformitate - nesatisfacerea unei conditii specificate. Planificarea calitatii - activitati care stabilesc obiectivele si conditiile referitoare la calitatea precum si la conditiile referitoare la aplicarea elementelor sistemului calitatii.

Politica în domeniul calitatii - obiective si orientari generale ale unei organizatii în ceea ce priveste calitatea, asa cum sunt exprimate oficial de managmentul de la nivelul cel mai înalt.

Proces - ansmblu de resurse si activitati interdependente ce transforma datele de intrare în iesiri.

Procedura - mod specificat de efectuare a unei activitati. Produs - rezultat al activitatilor sau proceselor. Sistemul calitati/ - structuri organizatorice, proceduri, procese si resurse necesare pentru implementarea managementului calitatii. Specificatie - document care precizeaza conditii. Trasabilitate - atitudine de regasire a istoricului, a utilizarii sau a localizarii unei entitati prin identificari înregistrate. Validare - confirmare prin examinare si furnizare de dovezi obiective a faptului ca sunt satisfacute conditiile particulare pentru o anumita utilizare prevazuta.

S.C. Solectron Romania S.R.L. stabileste, se documenteaza, implementeaza si mentine un sistem al calitatii si imbunatateste continuu eficacitatea conform cu Standard International ISO9001,dentifîca procesele necesare sistemului de management al calitatii si aplicatia acestora in intreaga organizatie.

Seasigura disponibilitatea resurselor si informatiile necesare pentru operarea si monitorizarea proceselor si determina criteriile si metodele necesare pentru a se asigura o cat mai buna calitate a produselor.

Se asigura control ui documentelor care se realizeaza conform procedurii de sistem PS 4.2.3-2001 Controlul documentelor Controlul inregistrarilor se realizeaza conform procedurii de sistem PS 4.2.4-2001 Controlul inregistrarilor.

Orientare catre client reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea unei firme.

Directorul responsabil cu managementul calitatii se asigura ca cerintele clientului sunt identificate si satisfacute in vederea cresterii satisfactiei acestuia aceasta reiesind din PO 7.2.1-01 si PO 8.2.1-01.

Verificarea ca cerintele clientului sunt identificate si satisfacute se realizeaza lunar calitatea prin studii de piata, se dazbate rezultatul in cadrul unei sedinte lunare, se iau masurile de rigoare.

Managerul are rol de comunicare in cadrul organizatiei a importantei satisfacerii cerintelor clientilor;stabilirea politicii in domeniul calitatii; asigura rea faptului ca sunt stabilite obiectivele ; asigurarea disponibilitatii resurselor.

Politica este elaborata anual si dezbatata in cadrul echipei manageriale, supusa votului A.G.A., in cazul unor modificari ulterioare.

Directorului general se asigura ca politica in domeniul calitatii din Anexa Politica in domeniul calitatii, respecta urmatoareleconditii:este adecvata fata de scopul organizatiei; include un angajament pentru satisfacerea cerintelor si pentru im buna tati rea eficacitatii sistemului de management al calitatii este comunicata si inteleasa in cadrul organizatiei.


8. Detalii despre infrastructura societatii

Managementul se asigura ca responsabilitatile si autoritatile sa fie definite si comunicate in cadrul organizatiei. Responsabilitatii si autoritatii isi au definirea in urmatoarele elemente: organigrama organizatiei; proceduri. Acestea daca sunt modificate are loc o modificare Regulamentul de Organizare si Functionare, care va aparea descrisa in organigrama revizuita mai pe larg.

El se asigura la cel mai inalt nivel conform procedurii P.O. 5.5.3.-01 ca, in cadru organizatiei, se stabilesc procese adecvate de comunicare si ca aceastea se refera la eficacitatea sistemului de management.

Cel care are rol de reprezentant al managementului raporteaza consiliului de administratie aspectele con stata te, pentru ca împreuna sa asigure o mai buna calitate. Reprezentantul este ales de consiliul de conducere si semnata de catre totii membrii acestuia. Functiile lui sunt definite conform standardului ISO 9001.

Managementul la cel mai inalt nivel analizeaza la intervale planificate sistemul de management al calitatii din firma conform F.O 65.6.1.-01 pentru a se asigura ca este in continuare corespunzator, adecvat si eficace. Analiza include evaluarea oportunitatilor pentru imbunatatire in sistemul de management al calitatii, incluzând politica in domeniul calitatii.

Directorul a numit de la infintarea firmei un manager de resurse in cadrul compartimentului administrativ care determina si asigura resursele necesare desfasurarii activitatilor.

Resursele includ: resurse umane, masini, materiale, resurse financiare, facilitati, toate mijloacele care permit furnizorului implementarea calitatii.

Personalul care efectueaza activitati care influenteaza calitatea produsului trebuie sa fie competent d.p.d.v. al studiilor, al instruirii, al abilitatii, al experientei adecvate.

- Responsabilul managementului in cadrul compartimentului tehnic este numit de managerul de resurse si acesta este leader-ul care numeste atributiile personalului, coordoneaza si controleaza (Decizia trebuie aprobata de catre Director).

Acesta este un profesionist, care întelege standardul si a avut functii anterioare in domeniul calitatii; identifica problemele si ofera solutii.

Personalul care initiaza, recomanda sau furnizeaza solutii
Managerii functiilor implicate au autoritatea de a initia adica a cauza
implementarea unei solutii la problemele aparute in aria de
responsa bilita te.

Calificarea celor ce dau solutii este asigurata de politica firmei.

Personalul care verifica implementarea solutiilor

. Verifica daca solutia a fost implementata corect. Persoana care rezolva o problema este persoana care a cauzat-o.

- Personalul care controleaza prelucrarea, livrarea sau montarea ulterioara a produsului neconform .

Controlul procesarii ulterioare implica oprirea procesului si se face de catre persoanele responsabile de proces.

Controlul livrarii ulterioare. Deciziile de livrare se refera la conformitatea cu clauzele contractuale.

Directorul urmareste ca personalul sa dobândeasca abilitati, cunostinte, certificari aferente necesare pentru realizarea eficienta a activitatilor pentru care sunt angajati

Managerul de resurse sa sugereze ca este capabil de performante maxime, atingerea obiectivelor firmei sa reprezinte atingerea obiectivelor individuale. Directorul va stimula angajatii oferindu-le anumite avantaje si stimulente: produse la pret redus, stimulente salariate, de asemenea inaintarea in grad.

Directorul identifica, asigura infrastructura de care are nevoie pentru a realiza conformitatea cu cerintele produsului. Infrastructura cuprinde:

Cladirea in care se desfasoara activitatea, hala de lucru, depozitul si
birouri corespunzatore directiunii si compartimentelor ale.

Echipamentul de productie consta in linia de productie, plus
aparate de masurare si control; si programele software care masoara
parametrii si performantele produsului.

Mediul de lucru este descris in Standard SR 9081 : 1995 Calitatea aerului; SR EN ISO 9001 : 2000 Mediu de lucru. Responsabilii unei firme sunt

Responsabilul de lucrare verifica, analizeaza si decide asupra
utilizarii datelor de intrare ale proiectarii, efectueaza controlul
lucrarii in fiecare etapa si elaboleaza partea de conceptie a
lucrarii.


Responsabilul AQ din cadrul compartimentului de proiectare
controleaza daca documentele sunt elaborate in comformitate cu
procedurile documentate si modul de aplicare al actiunilor
corective recomandate in urma auditurilor.

Responsabilul de compartiment repartizeaza lucrarile primite
unor responsabili specializati pentru acestea, asigura
compartimentul cu personal pregatit profesional, efectueaza
controlul lucrarilor si a termenelor de executie, transmite
conducerii neconcordantele descoperite si controleaza daca s-au
efectuat actiunile corective.

Responsabilul compartimentului cercetarea - proiectare
controleaza compatibilitatea documentatiei tehnice elaborata cu
restul documentatiei, controleaza daca s-au respectat conditiile
de aplicare, avizare, aprobare, difuzare a modificarilor si mai
controleaza daca compartimentele din subordine au aplicat
actiunile corective.

Responsabilul compartimentului marketing trebuie sa
întreprinda masurile necesare pentru elaborarea si transmiterea
studiului de piata al unui produs nou sau modernizat.

9. Detalii despre îmbunatatirea calitatii

S.C. Solectron Romania S.R.L. stabileste si implementeaza proceduri necesare de monitorizare,masurare,analiza :

pentru a demonstra conformitatea produsului,

pentru a se asigura conformitatea sistemului de management al
calitatii,

pentru a im bunatati continuu eficacitatea sistemului de management
al calitatii.

Masurarea este supravegheata de personalul autorizat, si se urmareste precizia si corectitudinea acestora.

Urmareste satisfactia clientului asupra nivelului de calitate al produselor finale furnizate.Informatiile colectate de la client sunt si o modalitate de masurare a performantelor sistemului de management al calitatii.

Firma trebuie sa efectueze audituri interne la intervale de 1 an planificate pentru a determina daca sistemul de management al calitatii:

e conform cu masurile planificate referitoare la cerintele prezentului
Standard International si la cerintele sistemului de management al
calitatii stabilit de organizatie si,

daca este implementat si mentinut eficace.

Auditurile interne ale calitatii sunt programate in functie de natura si importanta activitatilor care trebuie auditate si sunt realizate de un colectiv independent.

Tmbunatatirea si masurarea caracteristicilor produsului au drept scop verificarea satisfacerii cerintelor referitoare la produs, si sunt efectuate in timpul realizarii produsului.

Firma trebuie sa se asigure ca produsele neconforme cu cerintele produsului trebuie identificate si tinute sub control.

Firma trebuie sa colecteze si sa analizeze date necesare pentru a demonstra eficacitatea sistemului de management al calitatii si sa urmareasca îmbunatatirea continua a sistemului conform procedurii PO-8.4-01.

Analiza trebuie sa furnizeze date referitoare la :

satisfactia clientului

conformitatea cu cerintele produsului

caracteristicile si evolutia proceselor si produselor

Se va realiza o îmbunatatire a calitatii se realizeaza prin utilizarea politicii referitoare la calitate, a obiectivelor calitatii, a rezultatelor auditurilor, a analizei datelor.

Pentru eliminarea cauzei neconformitatilor s-au stabilit urmatoarele actiuni corective:tratarea reclamatiilor si a rapoartelor clientului referitoare la neconformitatile produsuluitdeterminarea cauzelor;determinarea actiunilor corective pentru eliminarea cuzelor neconformitatilor;efectuarea de controale.

Pentru eliminarea cauzelor neconformitatilor potentiale s-a adoptat urmatoarele actiuni preventive:determinarea neconformitatilor potentiale si a cauzelor; evaluarea necesitatii de actiuni pentru prevenirea aparitiei neconformitatilor; analiza actiunii preventive întreprinse si înregistrarea rezultatelor;


Document Info


Accesari: 6491
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )