Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...ASPECTE TEORETICE PRIVIND FUNCTIUNILE COMERCIALA SI FINANCIAR -CONTABILA

economie
ASPECTE TEORETICE PRIVIND FUNCŢIUNILE COMERCIALĂ SI FINANCIAR -CONTABILĂ


asigurarea continuitatii aprovizionarii prin realizarea de contracte ferme asigurând stabilizarea surselor de aprovizionare;

dimensionarea rationala a stocurilor pe baza corelarii cu necesitatile efective de resurse pentru productie, în functie de prevederile contractelor;
flexibilizarea aprovizionarii, având în vedere necesitatile reale ale firmei si posibilitatile sale financiare în conditiile modernizarii cererii consumatorilor.


Vanzarea

Activitatea de vânzare reuneste ansamblul atributiilor prin care se asigura nemijlocit trecerea produselor si serviciilor din sfera productiei în sfera circulatiei.

Principalele atributii: participa la elaborarea strategiei si politicii comerciale a firmei; elaboreaza, pe baza studierii pietei, planul de vânzari; asigura portofoliul de comenzi pentru produse finite si servicii; încheie contracte economice cu clientii; livreaza produsele si serviciile; organizeaza, dupa caz, depozite si magazine proprii de prezentare si vânzare in tara si peste hotare, service-uri, precum si vânzari in consignatie.

Tranzitia spre economia de piata determina schimbari majore în continutul si modalitatile de realizare a activitatii de vânzare. Principalele directii de perfectionare a sa în societatile comerciale si regiile autonome sunt urmatoarele:

fundamentarea întregii activitati de vânzare a produselor si serviciilor pe cunoasterea temeinica a volumului si structurii cererii pietei;

accelerarea vânzarii produselor si serviciilor si a încasarii contravalorii lor;

promovarea metodelor si formelor moderne de vanzarea produselor si serviciilor;

penetrarea pe noi piete sau segmente de piata la nivel national si international.


Marketing

Activitatea de marketing cuprinde ansamblul atributiilor prin care se asigura studierea pietei interne si externe, cunoasterea necesitatilor si comportamentului consumatorilor în vederea stabilirii celor mai adecvate modalitati de orientare a productiei si de crestere a vânzarii produselor finite, semifabricatelor si lucrarilor cu caracter industrial furnizate de societatea comerciala sau regia autonoma si a satisfacerii cerintelor acestora.

În societatile comerciale, activitatea de marketing este reprezentata în principal prin urmatoarele atribuatii:prospectarea pietei interne; prospectarea pietei externe; propunerea structurii, volumului si esalonarii produselor si serviciilor de realizat în firma; propunerea de modalitati în vederea accelerarii si amplificarii vânzarii produselor.

În vederea realizarii acestor atributii cu caracter sintetic, a identificarii cerintelor consumatorilor, întreprinderile efectueaza o serie de sarcini cum ar fi: elaborarea si difuzarea cataloagelor de piata, efectuarea de teste de preferinta etc.

Investigatiile efctuate în societatile comerciale românesti în conditiile tranzitiei la economia de piata au relevat necesitatea actionarii cu prioritate pe urmatoarele planuri:

asigurarea unui cadru organizational adecvat pentru desfasurarea activitatii de marketing;

specializarea si pregatirea la un nivel superior în domeniul marketingului a personalului care exercita atributii în acest domeniu;

extinderea utilizarii metodelor si tehnicilor de marketing adaptate la specificul perioadei de tranzitie;

trecerea la actiuni de marketing pe pietele internationale;

implicarea intensa a specialistilor în marketing în fundamentarea atât a strategiei si politicii de ansamblu a firmei, cât si a celor comerciale.
Definirea functiunii financiar-contabile. Principalele activitati.


concentrarea asupra obtinerii si gestionarii cat mai eficiente a resurselor financiare;

reconsiderarea asenalului de metode si tehnici financiare utilizate tinand cont de liberalizarea parghiilor economice, blocajul financiar, trecerea activitatii bancare pe baze economice etc.;aprofundarea analizelor economicecu accent asupra celor vizand cash-flow-ul, lichiditatea, creditarea etc.;

accelerarea vitezei de rotatie a capitalului circulant, element cu influenta majora, adesea determinanta asupra eficientei societatii comerciale.


Contabilitatea - reuneste ansamblul proceselor prin care se inregistreaza si se evidentiaza valoric resursele materiale si financiare ale agentului economic.

Daca in cadrul functiunii F1 se va produce o dereglare, atunci va aparea un efect nefavorabil si in desfasurarea activitatii A, care, la randul ei, va influenta nefavorabil desfasurarea activitatii B, deci va influenta functiunea F2. Desigur, este posibila si influenta in sens invers, de la functiunea F2 spre functiunea F1, prin intermediul acelorasi activitati, influenta marcata de linia intrerupta.

De exemplu, daca in cadrul functiunii F1 (comerciala) apare o disfunctionalitate, atunci rezulta un efect nefavorabil in desfasurarea activitatii A (aprovizionare) ce va influenta negativ activitatea B(financiara), deci si functiunea F2 (financiar-contabila).

Aprovizionarea la costuri ridicate determina stabilirea unor preturi si tarife pentru produsele si serviciile oferite necompetitive obtinandu-se rezultate economico-financiare necorespunzatoare (efort financiar mare, nejustificat de rezultatele obtinute).

In sens invers, spre exemplu, societatea nu poate obtine creditele necesare aprovizionarii cu materii prime conform programului de aprovizionare, deci deficiente ale activitatii financiare influenteaza negativ activitatea de aprovizionare a firmei.

Luand in considerare cele doua cicluri de dereglari, de la F1 la F2 si invers, se poate vorbi de o autoagravare a dereglarilor. In aceste conditii, rolul managementului consta in a intrerupe procesul de autoagravare a dereglarilor prin decizii fundamentate stiintific, si a asigura echilibrul necesar.

Asociat cu procesul de autoagravare a dereglarilor dintre doua functiuni poate aparea si un proces de dereglare in lant. Astfel, daca dereglarea functiunii F2 va produce in continuare dereglari in functiunea F3, aceasta poate produce dereglari intr-o alta functiune F4 s.a.m.d.

Functiunile sunt interdependente, ele se influenteaza atat intr-o maniera negativa cat si pozitiva.

Spre exemplu, cresterea vanzarilor (F1) va asigura societatii resursele financiare(F2) necesare mentinerii si dezvoltarii activitatii; calitatea evidentei contabile influenteaza eficacitatea activitatilor functiunii comerciale, a intregului proces managerial; prin activitatea de marketing care asigura informatii referitoare la canale de distributie care prezinta interes se pot obtine avantaje financiare.
loading...
Document Info


Accesari: 6045
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )