Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Afaceri de familie la Romgaz: ginerele vinde, socrul cumpara

economie


Afaceri de familie la Romgaz: ginerele vinde, socrul cumparaFirma ginerelui fostului director al Romgaz Pantelimon Avram a castigat contracte de 20 de miliarde de lei vechi de la compania de stat in timp ce socrul sau era director.

Ioan Sandru, ginerele lui Pantelimon Avram, fostul director al Romgaz SA,  a castigat o licitatie de 20 de miliarde de lei vechi chiar in perioada in care socrul sau era director general al companiei de stat. Romoil SA, firma unde Ioan Sandru este actionar majoritar, a obtinut acest contract prin licitatie in anul 2004.

Pantelimon Avram a fost director al Romgaz intre anii 2001-2005.  Romoil a vandut Romgazului robineti pentru conducte si alte instalatii in valoare de 20 de miliarde de lei vechi, in baza contractului.

Dupa expirarea mandatului lui Avram, compania ginerelui a mai castigat si alte licitatii la Romgaz. Valoarea totala a contractelor este de aproximativ trei milioane euro. Firma Romoil a fost infiintata in 2003 si avea sase anagajati.

"Mi-am pus si eu problema, ca nu sunt fraier"

Pantelimon Avram, fostul director general al Romgaz SA, in prezent director al sucursalei Romgaz Mures, ne-a declarat: "Domnul Sandru s-a casatorit cu fiica mea in toamna lui 2004. A avut firma inainte sa-mi fie ginere. Apoi, mi-am pus si eu problema, ca nu sunt fraier. M-am interesat la juristii Romgaz: "Domnilor, e vreo problema?" Nu, mi-au spus ca nu e conflict de interese!
Sunt comisii de licitatie, eu nu m-am pus in capul comisiei. Cand s-au dat cele 20 de miliarde lei vechi, da, eram director general atunci. Dar nu am fost in comisia de licitatie. Eu nu am avut atributii pe linia de achizitii publice", ne-a declarat fostul director general.

Restul de contracte ale ginerelui sunt o necunoscuta pentru Avram. "De celelalte contracte ale ginerelui meu - tevi, instalatii -  nu am stiut. Credeti-ma, nu stiu cu ce se ocupa!", sustine fostul director general.

"A fost licitatie!"

Ioan Sandru, ginerele lui Avram, nu a negat existenta contractului cu Romgaz, nici ca socrul sau era in acel moment director general al Romgaz SA, functie care ii dadea lui Avram acces nelimitat, cel putin informal, la toate informatiile companiei de stat. Dar, si in opinia sa, totul s-a desfasurat corect si legal.

"A fost licitatie, au fost zece firme, spune Sandru, am avut pur si simplu cea mai buna oferta. Nu poate fi vorba nici de conflict de interese, nici de trafic de influenta, totul a fost legal", sustine ginerele lui Avram.

Sandru spune ca nu discuta deloc afaceri cu socrul sau si ca acesta nici nu a stiut de participarea sa la acea licitatie. "Sa scrieti ca am castigat cateva licitatii, dar si ca am pierdut alte 50", ne-a avertizat Sandru. Avram a fost mai nuantat: "Mai discutam afaceri impreuna, dar nu in detaliu". Cifra de afaceri a Romoil SA in 2003 a fost de 25,7 miliarde de lei vechi.

In 2004 a crescut cu 700% - la 177 miliarde de lei vechi, ca in 2005 sa scada cu 700%, osciland in jurul valorii de 26 miliarde de lei vechi. Compania avea la infiintare sase anagajati, in prezent are zece salariati. Sandru este actionar majoritar al Romoil SA, cu 32%.

Colegii socrului, asociatii ginerelui

Pantelimon Avram este acum director la sucursala Romgaz Mures. O mare parte dintre asociatii lui Ioan Sandru, ginerele sau, sunt fosti colegi de serviciu cu Avram, prietenii acestuia impreuna cu sotiile lor.  In compania Romoil, Sandru este asociat cu Vasile Aron, proprietarul companiei Foraj Sonde SA. Avram recunoaste: "Il cunosc pe Vasile, normal. E lumea mica, am fost toti in acelasi sistem. Vasile mi-a fost coleg de facultate si apoi am lucrat impreuna". Sandru a evitat sa ne spuna cum l-a cunoscut pe Aron.

EVZ a relatat ca ginerele lui Pantelimon Avram, Ioan Sandru, s-a asociat in 2004 cu sotia milionarului Gheorghe Calburean in compania Lido Star SA.TRECERE LA CONTRACTE CU STATUL
Firma fostului coleg de facultate al lui Avram - 2,5 milioane de euro fara licitatie

Nu numai ginerele lui Pantelimon Avram a avut trecere la contracte incheiate cu Romgaz, pe vremea cand socrul sau era directorul companiei de stat. Si un asociat al ginerelui lui Avram a reusit sa obtina lucrari de milioane de euro.

Romgaz SA a incredintat direct in 2003, fara licitatie, intr-o singura zi, patru contracte cu o valoare de peste 2,5 milioane de euro. Beneficiara contractelor este compania Foraj Sonde SA, controlata de Vasile Aron, fostul coleg de facultate al lui Pantelimon Avram, directorul Romgaz SA. In plus, Aron este partener cu ginerele lui Avram in firma Romoil SA.

Pantelimon Avram, directorul Romgaz in perioada in care cele patru contracte au fost incredintate direct firmei lui Aron, a condus destinul companiei de stat intre anii 2001-2005, iar in prezent este sef al sucursalei Mures a Romgaz.

Valoarea totala a contractelor obtinute de Foraj Sonde SA de la Romgaz intre anii 2001-2007 este de 272 milioane RON, echivalentul a 77 milioane euro.

In anii 2001 si 2002, compania Foraj Sonde se lupta la licitatii cu Dafora SA, compania milionarului Gheorghe Calburean. In acei doi ani, Foraj Sonde si-a adjudecat lucrari de foraj de peste 30 de milioane de RON, in baza licitatiilor.

In luna martie a anului 2003, Vasile Aron s-a asociat cu Ioan Sandru in compania Romoil SA. La sfarsitul aceluiasi an, Foraj Sonde SA a primit fara licitatie lucrarile de foraj de la sondele de gaz 405, 408, 409 si 410 de la Targu Mures. Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de lucrari: negociere cu o singura sursa.

Pantelimon Avram a respins categoric ideea ca afacerile ginerelui sau, Ioan Sandru, i-au influentat deciziile ca director al Romgaz SA. Pantelimon ne-a declarat ca a numit comisiile de licitatii ale Romgaz, dar ulterior nu a mai intervenit in activitatea lor.

Vasile Aron, patronul de la Foraj Sonde SA, ne-a declarat: "Legea prevedea ca, daca ai deja o lucrare pe un zacamant, sa le poti primi pe celelalte fara licitatie. Asta pentru ca aveai deja platforma instalata acolo, drumurile de acces erau facute, instalatia electrica era pusa. Toate aceste contracte au fost aprobate de catre ministrii de finante si ai economiei de atunci. Nu dadea Romgaz contractele lui Aron, doar asa, ca voia Romgaz".

Vasile Aron sustine ca asocierea cu Ion Sandru in compania Romoil SA nu i-a adus nici un fel de avantaje. "Ba, din contra, uneori, se pare ca si ajuta, dar mai rau face"", ne-a declarat Aron. Dafora SA nu a primit contracte cu incredintare directa, desi a castigat la Romgaz licitatii similare cu o valoare totala de peste 90 de milioane de euro.

OPINIA SOCIETATII CIVILE

"Privilegiati prin accesul la informatii"

Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, si Cristian Parvulescu, ex-presedintele Pro Democratia, au explicat mecanismul acestor relatii intr-un caz similar publicat de EVZ: "Copiii politicienilor".

> Victor Alistar, presedintele Transparency International, considera ca aceste persoane "pot fi privilegiate prin accesul la informatii din
interior. De asemenea, relatiile acestor politicieni, functionari publici, magistrati pot facilita contracte atunci cand se cauta beneficiari, furnizori si asa mai departe".

Potrivit lui Alistar, acestea sunt parghii prin care se distorsioneaza libera competitie si piata concurentiala. Acesta s-a intrebat daca nu cumva rudele politicienilor sau ai altor angajati la stat sunt sau nu interfete pentru afacerile lor, avand in vedere ca legea nu le permite acestora sa desfasoare afaceri in mod direct. Ipoteza valabila si in cazul Romgaz.

> Cristian Parvulescu a fost la fel de transant:  "Este evident ca parintii influenti isi ajuta copiii. Ei creeaza oportunitati, fie intervin direct". In opinia sa, "interventiile pot insemna si date preferentiale despre un proiect sau o licitatie. Aceste interventii viciaza regulile dreptatii si ale economiei de piata, deoarece toti trebuie sa fim tratati egal si sa avem conditii egale de competitie."

Cititi si:
Sediul Romgaz, supraevaluat cu 2,2 milioane de euro Baronii gazelor

Romgaz SA este obligata sa-si mentina in buna stare echipamentele complexe folosite pentru productia de gazeDocument Info


Accesari: 12655
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )