Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Apreciati faza ciclului economic in care se afla Romania in prezent si propuneti, pe baza modelului IS-LM-BP masuri de incurajare a cresterii economice.

economie
Apreciati faza ciclului economic în care se afla România în prezent si propuneti, pe baza modelului IS-LM-BP masuri de încurajare a cresterii economice.


Notiuni teoretice.
Deoarece în vederea îndeplinirii obiectivului de sustinere a cresterii economice si de reducere a inflatiei, principalele actiuni întreprinse în aceasta perioada au vizat stabilirea deficitului bugetului general consolidat la un nivel corelat cu obiectivele macroeconomice. În acest sens, s-a urmarit ca nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat sa fie stabilit în corelatie cu obiectivele macroeconomice, scop în care tinta a fost de 1 % din PIB a deficitului bugetar pe anul 2005.

Acest lucru nu a fost realizabil deoarece politica de relaxare fiscala introdusa de noul guvern a condus la o scadere a încasarilor la bugetul central consolidat, lucru datorat de introducerea cotei unice de impozitare atât pentru salarii, cât si pentru profitul firmelor, si anume 16%; aceasta fiind corelata cu    mentinerea sau cresterea usoara a cheltuielilor statului, a condus chiar la o nerealizare a obiectivului anterior propus.

Având în vedere ca avem de a face cu o balanta de plati externe deficitara, guvernul ar trebuie sa aplice o serie de politici de corectare a balantei de plati ca:

. reducerea ratei de schimb pentru a face exporturile mai ieftine si importurile mai scumpe;

. controlul importurilor care se poate face la desfacerea cu amanuntul;

. politici de reducere a cheltuielilor (consumului). Prin acestea se reduce nivelul cererii

interne pentru toate bunurile, inclusiv pentru cele importate. Aceasta are însa un cost înalt

în raport cu productia interna si cu utilizarea fortei de munca;

. politici de substituire a cheltuielilor - prin care sa se modifice cheltuielile prin deplasarea acestora de la achizitionarea bunurilor importate catre cele produse în interior.

Pe lânga aceste guvernul ar trebui sa încurajeze, prin politici adecvate, aducerea de fluxuri de capital si de investitii din afara, acest lucru ar duce:

la reducerea deficitului balantei de plati externe, cresterea CA (cont curent), astfel dreapta BP se va deplasa catre dreapte;

totodata în economie se înregistreaza o crestere ofertei de moneda datorata acestor fluxuri, fapt ce va deplasa dreapta LM spre dreapta atingându-se punctul de echilibru E1, în care are loc o scadere a ratei dobânzii si o cresterea a PIB-ului.

fiind mai multi banii în economie atunci va creste si consumul populatie ce va determina deplasarea curbei IS spre dreapta obtinându-se punctul de echilibru E2, corespunzator outputului Y2, si a ratei reale a dobânzi r2, deci Y creste iar r scade, fiind un lucru benefic pentru economie sugerându-ne o perioada de expansiune economica.

Efectul fiind prezentat în urmatoarea figura:


Un alt mijloc de crestere economica ar fi scaderea ratei dobânzi pentru investitii, lucru care ar încuraja dezvoltarea infrastructurii datorita realizari de investitii în diferite domenii de activitate, fapt ce va determina o sporire a oferei de moneda, datorita cresterii volumului de credite acordate de catre banci. Astfel aceasta solutie se va reprezenta astfel grafic, dreapta LM deplasându-se catre dreapta, si obtinându-se punctul de echilibru E1, cu o rata reala a dobânzi mai mica decât ceea initiala si cu o sporirea a lui Y pâna la Y1:


Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )