Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Audit financiar privind imobilizarile corporale

economie


Academia de Studii Economice

BUCUREȘTI 2007-2008Un activ corporal trebuie recunoscut în bilanț daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica și costul activului poate fi evaluat în mod credibil.

Imobilizarile corporale sunt active care

a) sunt deținute de o persoana juridica pentru a fi utilizate în producția proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terților sau pentru a fi folosite în scopuri administrative;

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an;

c) au valoare mai mare decât limita prevazuta de reglementarile legale în vigoare.

Imobilizarile corporale cuprind terenuri, construcții, instalașii tehnice și mașini, alte instalații, utilaje și mobilier, avansuri și imobilizari corporale în curs de execuție.

Contabilitatea terenurilor se ține pe doua categorii: terenuri și amenajari de terenuri.

În contabilitatea analitica, terenurile pot fi evidențiate pe urmatoarele grupe:
- terenuri agricole,
- terenuri silvice,
- terenuri fara construcții,
- terenuri cu zacaminte,
- terenuri cu construcții și altele.

Imobilizarile corporale deținute în baza unui contract de leasing se evidentiaza în contabilitate în funcție de natura contractului de leasing.

Contabilitatea sintetica a imobilizarilor corporale se ține pe categorii, iar contabilitatea analitica se ține pe fiecare obiect de evidența, prin care se înțelege obiectul singular sau complexul de obiecte cu toate dispozitivele și accesoriile acestuia, destinat sa îndeplineasca în mod independent, în totalitate, o funcție distincta.

Dupa destinația lor în intreprindere, imobilizarile corporale se clasifica în
- imobilizari profesionale;
- imobilizari neprofesionale.

Delimitarea imobilizarilor corporale în funcție de destinație este utila pentru fundamentarea necesarului în fond de rulment aferent exploatarii și în afara exploatarii.

În contabilitate, imobilizarile corporale sunt delimitate, indiferent de felul lor, pe obiecte de evidenta. Pentru obiectele care sunt folosite în loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, la încadrarea lor ca mijloace fixe se are în vedere valoarea întregului corp, lot sau set. Fiecare mijloc fix este trecut în registrul numerelor de înventar.

În cadrul imobilizarilor corporale sunt evidențiate în mod distinct imobilizarile corporale în curs.

La sfârsitul fiecarui exercițiu, ca și pentru alte categorii de bunuri și valori, intreprinderea întocmește un inventar detaliat al imobilizarilor.

Imobilizarile corporale care fac obiectul deprecierilor sunt supuse procesului de diminuare sistematica a valorii care ia forma amortizarilor, sau de corectare temporara a valorii, care îmbraca forma provizioanelor pentru depreciere.

Imobilizarile corporale amortizate integral ramân înscrise în bilanț atâta timp cât ele exista în întreprindere.

Investițiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, luate cu chirie sau în locație de gestiune, se înregistreaza în contabilitatea unitații patrimoniale care le-a efectuat.

La expirarea contractului de concesiune, închiriere sau locație de gestiune, valoarea investițiilor executate la mijloacele fixe luate cu acest titlu se scade din contabilitatea unitații patrimoniale care le-a efectuat și se înregistreaza în contabilitatea unitații patrimoniale careia i-au fost restituite, cu valoarea lor majorându-se valoarea de intrare a mijloacelor fixe respective, potrivit contractelor încheiate.

Vezi Ordinul ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial nr. 279 bis din 25 aprilie 2002.Document Info


Accesari: 5143
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )