Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DOI LA SUTĂ SCHIMBĂ LUMEA

economie


DOI LA SUTĂ SCHIMBĂ LUMEA


sau destinația eficientă a până la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil
Informații despre sistemul 2%

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcționeze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înființată conform ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate părțile implicate-cetățeni, organizații și stat:

  • este un mecanism democratic ce contribuie la transparența politicii fiscala și bugetare
  • asistă organizațiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluționa diferite probleme sociale
  • le permite cetățenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fără a genera însă un cost suplimentar
  • degrevează bugetul de stat având în vedere că serviciile oferite de organizațiile neguvernamentale sunt în general de calitate bună și eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizațiile neguvernamentale mobilizează resurse financiare din surse diferite și multe implică munca voluntarilor
  • creează o legătură între stat, cetățeni și organizații contribuind astfel la dezvoltarea societății civile și a capitalului social

Se creează un mecanism prin care un cetățean poate decide modul în care sunt cheltuiți 2% din impozitul datorat pe venit, direcționând această sumă către o organizație neguvernamentală. A apărut astfel o forma de parteneriat între cetățean, autorități fiscale și sector ONG. Practic cetățeanul spune statului modul în care vrea să fie cheltuită o parte din impozitul său.

Atenție, această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donație ci este în esență o parte a bugetului de stat car 949g61j e este direcționată de către fiecare cetățean în parte către sectorul neguvernamental. Legea este considerată de mulți ca fiind un sprijin indirect oferit de către stat sectorului non-profit sau un model de "filantropie de tranziție" data fiind aplicarea ei numai în țările Europei de Est.

Prevederea 2% este un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație).

Puteți astfel decide către cine merg (2%) din impozitele dvs.!

Nu vă costă nimic!

Contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dvs.!

Puteți ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. direcționând 2% către o organizație care lucrează în acel domeniu.

Va puteți asigura ca acei bani rămân in comunitatea dvs. direcționându-i către o organizație locală.

Puteți ajuta oameni în nevoie direcționând 2% către o organizație care lucrează pentru ei!

Pasul 1. Alegeți un domeniu și o organizație către care vreți să direcționați 2% din impozitul dvs. Citiți secțiunile cum se alege organizația și cum aleg o organizație bună sau consultați baza de date. Dacă doriți puteți răspunde uneia din cererile pe care probabil le veți primi sau despre care veți citi sau auzi.

Direcționarea a 2% din impozitul dvs. este o opțiune și nu o obligație.

Nici o autoritate a statului, nici o organizație sau angajatorul dvs nu vă pot obliga să faceți acest lucru.

Alegeți organizația pe care o doriți dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aflați datele de contact ale organizației. Aveți nevoie de următoarele informații:

Numele organizației

Codul de identificare fiscală (codul fiscal)

Contul organizației în format IBAN

Pasul 3. Completați datele pe declarația în funcție de sursa dvs. de venit:

daca aveți venituri din salarii:

completați declarația 230 (punctele A și B) Nu vă faceți probleme dacă atunci nu cunoașteți suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa căsuța necompletată.

atașați o copie a fișei (fișelor) fiscale primite de la angajator (Formularul 210)

dacă aveți venituri din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc):

completați declarația 200 (punctul III)

Cei care obțin, pe lângă salarii, și alte venituri, vor completa formularul 200 - Declarație specială privind veniturile realizate în anul 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obținut, inclusiv capitolul III, Destinația sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat. (sursa: Serviciul Comunicare și Relații Publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Puteți obține declarațiile 200 și 230 de la administrațiile financiare, le puteți descărca de pe situl Ministerului Finanțelor Publice (portal ANAF, zona de asistență a contribuabililor, persoane fizice, formulare), puteți ruga o cunoștință să vă facă o copie, puteți cere o copie organizației către care doriți să direcționați 2% sau puteți descărca formularele (200 sau 203 cu instrucțiuni de completare) și normele metodologice aici: https://www.doilasuta.ro/download.htm

Vă rugăm să completați cu atenție toate datele, inclusiv datele organizației: nume, cod fiscal și cont bancar. Atenție contul bancar în format IBAN are 24 de cifre!

Asta-i tot!

Pasul 4. Trimiteți prin poștă declarațiile administrației financiare de la domiciliul dvs. sau depuneți-o chiar dvs. Termenul limită este 15 mai 2005!

V-ați adus contribuția la buna cheltuire a fondurilor publice și ați contribuit la o viață mai bună in comunitatea dvs.! Până la 31 decembrie administrația financiară va centraliza toate informațiile și va vira sumele strânse către organizațiile beneficiare.

Rolul bazei de date

Aceasta bază de date are rolul de a oferi informații de bază despre organizațiile care s-au înscris în ea. Organizațiile listate au oferit suficiente informații despre activitățile organizației și despre bugetul ei. Organizațiile listate au depus și o copie după statut, hotărârea judecătorească de înființare și după bilanțul contabil pe 2003.

Administratorii acestui site garantează accesul non-discriminatoriu pentru ca o organizație să fie listată în această bază de date. Această bază de date își propune să asiste sectorul neguvernamental în utilizarea prevederii 1% și nu își propune să înlocuiască eforturile fiecărei organizații de a se promova și de a derula campanii de strângere de fonduri.

Administratorii acestui site nu își pot asuma nici o responsabilitate cu privire corectitudinea și veridicitatea informațiilor despre organizațiile listate. Îi încurajăm pe contribuabili să contacteze direct organizațiile de care sunt interesați și să citească informațiile legate de selectarea unei organizații din secțiunea Contribuabili.

este excesiv de insistentă

nu vă oferă informații credibile

nici dvs. nici altcineva dintre cunoscuți nu au auzit niciodată de ea

nu poate fi contactată pentru a oferi răspunsuri la întrebări

ezită să vă ofere informații financiare sau despre numărul și natura beneficiarilor săi

nu vă oferă informații specifice despre activitățile sale

altcineva vă obligă să direcționați către ea

Ce nu este prevederea 2%?

Direcționarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donație! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit) dar puteți decide modul și cui va fi ea alocată. Mai multe informații despre rolul prevederii 2% găsiți pe adresa: https://www.doilasuta.ro/sistem.htm.

Direcționarea a 2% nu este o metodă legală de fraudă fiscală! Nu aveți dreptul să cereți nici un fel de beneficii financiare sau de alta natură organizației către care ați direcționat 2%.
Pe baza eficienței și transparenței ei însă puteți decide dacă anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dvs.!


Sursă informații: www.arcromania.ro și www.doilasuta.ro .


Document Info


Accesari: 2818
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )