Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
GHID DE COMPLETARE A PREVIZIUNILOR FLUXULUI DE LICHIDITATI (CASH FLOW)

economieGHID DE COMPLETARE A PREVIZIUNILOR

FLUXULUI DE LICHIDITATI (CASH FLOW)

Previziunile fluxului de numerar sunt un instrument important în analiza creditului Dvs., deci ar trebui sa va rezervati timp pentru a-l completa cât mai onest si precis cu putinta.   Telul acestui ghid este de a va oferi o explicatie a fiecarui rând din acest formular, ridicând în acelasi timp câteva dintre aspectele la care ar trebui sa va gânditi în timp ce alcatuiti aceste proiectii. Ca punct de plec 10410d324k are pentru previziunile asociate proiectului propus luati în considerare valorile precedente, pe diferitele categorii.


2. Comentarii generale


Spre deosebire de bilantul contabil, care prezinta informatia financiara istorica, fluxul de numerar pe care sunteti rugati sa-l completati, ca pe o parte integranta a procesului cererii, este in principal o previziune a performantei viitoare.

Dupa cum o spune si numele, se refera doar la miscarile de numerar înspre si în afara afacerii Dvs; aceasta înseamna, de exemplu, ca nu se considera cheltuielile cu amortizarea deoarece acestea nu presupun ca numerarul sa paraseasca afacerea Dvs. atunci când un activ se amortizeaza.

Este important sa se ia în consideratie toate sursele de numerar ale afacerii atunci când se calculeaza previziunile fluxului de numerar; orientativ, pentru chiar inceputul lucrarii, acestea vor include soldul tuturor conturilor bancare detinute de afacerea Dvs., la fel ca si numerarul detinut la sediul Dvs.   Aceasta cifra este calculata de catre Dvs. chiar la începutul perioadei considerate; valoarea numerarului la sfarsitul perioadei (care devine valoarea de inceput a perioadei urmatoare) decurge mai apoi matematic din aceasta cifra în functie de celelalte informatii pe care le veti include.

Ca parte separata a acestor previziuni ale fluxului de numerar va rugam sa includeti o lista de ipoteze pe care le-ati facut pentru a determina previziunile, de ex. ce rata de crestere/scadere a vânzarilor se presupune, daca au fost luate în considerare variatiile sezonale, ce rata a dobânzii se ia în consideratie, ce moneda s-a utilizat?   Va rugam sa listati toate aceste considerente care v-au condus la anumite valori pentru previziuni.

Anul 0 reprezinta anul fiscal incheiat; aceasta coloana se completeaza avand ca punct de plecare datele din Balanta si Bilantul anului fiscal precedent, ajustate astfel incat sa reflecte intrarile/iesirile de numerar reale.   Lunile A si B sunt cele mai recente luni pe care le-ati incheiat; se porneste in completarea fluxului de numerar de la balantele de verificare ale lunilor respective; se vor reflecta, din nou, intrarile/iesirile de numerar reale. Luna 0 este luna in care veti beneficia de creditul BCR; ea nu este obligatoriu imediat urmatoare lunii B. Luna 1 este prima luna in care aveti de rambursat o rata la credit si/sau de platit dobanzile aferente. Valorile din coloana "Anul 1" de la dreapta paginii se calculeaza pe baza insumarii tuturor intrarilor lunare de pe fiecare linie, incepand cu "Luna 1". Intrarea de pe linia 1 în coloana "Anul 1", trebuie sa fie aceeasi cu soldul initial din perioada/luna 1; aceea pentru linia 30 ar trebui sa fie soldul final din perioada/luna 12, care astfel devine soldul initial pentru coloana "Anul 2" din previziuni.

Ghidul de mai jos nu intentioneaza sa acopere toate eventualitatile posibile ci doar ridica un numar de întrebari si sugestii referitoare la ce anume ar trebui sa va gânditi atunci când completati fiecare cifra.


Nota bene :

n     numerotarea se refera la liniile din formular

n     in intocmirea previziunilor nu se vor lua in calcul efectele inflatiei sau deprecierii monedei nationale in raport cu alte valute.

n     Atit incasarile cit si platile contin TVA (acolo unde este cazul)


Comentarii specifice


A.3. (Alte credite pe termen mediu si lung) - reprezinta credite pentru care exista deja aprobare dar nu au fost trase in totalitate

F, G, H, I. - Reprezinta numerarul ce intra în afacerea dvs. din principalele surse de finantare: numerar din vânzarile existente, fara a considera efectul noii investitii (linia F1); numerar din vânzarile planificate a se obtine ca urmare directa a noului proiect (linia F2); incasari din activitatea financiara (ex. dobanzi) (linia G), incasari din activitatea exceptionala (se refera la veniturile exceptionale previzibile) (linia H), credite pe termen scurt existente si pentru care exista sanse mari de reinnoire (linia I).


Pentru a fi conservatori nu se iau in calcul diferentele de curs valutar (nici la surse nici la utilizari de numerar). Luati în considerare posibilele întârzieri în livrarea si receptia echipamentelor si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra atingerii nivelului de productie sperat; gânditi-va de asemenea asupra perioadelor de credit oferite clientilor dvs. - când anume sosesc efectiv banii în contul dvs. dupa ce vânzarea a fost efectuata?   Pregatiti-va pentru a explica cifrele obtinute pentru vânzari, atât cele existente - ca si cum ar continua afacerea Dvs. fara proiectul de dezvoltare considerat, cât si cele proiectate - rezultat direct al proiectului finantat cu creditul BCR. Luati în calcul efectele sezoniere.

K.1. (Materii prime) - Gânditi-va la sezonalitate. Este necesara constituirea unor stocuri mari pentru satisfacerea cererii sezoniere? Când sunt platiti efectiv furnizorii? Pastrati corespondenta între cifrele stocurilor lunare si cifra stocurilor din bilantul contabil.

K.2.,3.,4.. (Salarii) - Împartiti aceasta cifra între diferitele categorii de lucratori implicati în diferitele tipuri de activitati. Va este clar când/daca anume este nevoie de angajarea unor lucratori suplimentari? Care sunt ipotezele referitoare la cresterea salariilor? Se vor adauga la salarii si impozitele aferente.

K.5. (Chirii) - Platibila lunar/trimestrial/semi-anual/anual? Includeti platile chiriei suplimentare pentru noile cladiri atunci când este cazul. Tot pe aceasta linie se evidentiaza si platile aferente contractelor de leasing deja incheiate

K.6. (Utilitati) - Se refera la apa, curent, combustibil etc.

K.7. (Transport) - Includeti cheltuielile cu întretinerea/service auto, benzina, etc.   Este nevoie cumva ca în momentele de vârf ale cererii sa se suplimenteze transportul? Daca mijloacele de transport sunt asigurate, acest cost al asigurarii poate fi inclus la linia K.11.

K.8. (Costuri de birou) - Cheltuielile cu administratia, incluzând consumabile copiator si imprimante, papetarie si articole de birou,telefon, cafea, etc.

K.9. (Reclama/Publicitate) - Caracterul cheltuielilor publicitare; este orientat în scopul lansarilor unor noi produse/servicii? Este sezonal?

K.10. (Deplasari) - Sunt cheltuieli regulate sau ocazionale?

K.11. (Asigurari) - Echipamentele noi vor fi asigurate? Dar cele existente? Platibila lunar/anual?

K.12. (Reparatii/Întretinere) - activitatile referitoare la echipamentele noi, cât si cele continue asupra totalitatii echipamentelor si reparatiile de urgenta neprevazute însa posibile.

K.13. (Servicii Profesionale) - Trebuie sa constituiti o rezerva speciala pentru platile ocazionale ale consilierilor profesionisti, de ex. consilieri juridici, contabili, etc. ?K.14. (Taxe si impozite) - Se explica de la sine.

O.1. (Plati exceptionale) - Explicati împartirea acestei cifre pe categorii de cheltuieli în lista de ipoteze pe care o alcatuiti.


3. Concluzii

Previziunile fluxului de numerar sunt un instrument important pentru conducerea firmei, care va poate ajuta în planificare generala a viitorului afacerii dvs.   În plus, efortul depus pentru realizarea previziunilor va va fi de folos ca o baza buna de pornire pentru discutiile detaliate pe care le veti purta ulterior cu ofiterul de credit.

Anexa nr. 2a


Instructiuni privind intocmirea proiectiei fluxului de lichiditati (cash - flow)


- Previziunile fluxului de numerar sunt un instrument important în analiza creditului. Ca punct de plecare pentru previziunile asociate proiectului propus se vor lua in  considerare valorile precedente, pe diferitele categorii.

- Spre deosebire de bilantul contabil, care prezinta informatia financiara istorica, fluxul de numerar este in principal o previziune a performantei viitoare.

- Dupa cum o spune si numele, se refera doar la miscarile de numerar înspre si în afara afacerii; aceasta înseamna, de exemplu, ca nu se considera cheltuielile cu amortizarea deoarece acestea nu presupun ca numerarul sa paraseasca afacerea atunci când un activ se amortizeaza.

- Când se calculeaza previziunile fluxului de numerar este important sa se ia în consideratie toate sursele de numerar ale afacerii; orientativ, pentru chiar inceputul lucrarii, acestea vor include soldul tuturor conturilor bancare detinute de client, la fel ca si numerarul detinut la sediul firmei.  Aceasta cifra este calculata chiar la începutul perioadei considerate; valoarea numerarului la sfarsitul perioadei (care devine valoarea de inceput a perioadei urmatoare) decurge mai apoi matematic din aceasta cifra în functie de celelalte informatii care vor fi incluse.

- Ca parte separata a acestor previziuni ale fluxului de numerar se va intocmi o lista de ipoteze pentru determinarea previziunilor, de ex.: ce rata de crestere/scadere a vânzarilor se presupune, daca se iau in considerare variatiile sezonale, ce rata a dobânzii se ia în consideratie, ce moneda se utilizeaza? 

- Anul 0 reprezinta anul fiscal incheiat; aceasta coloana se completeaza avand ca punct de plecare datele din Balanta si Bilantul anului fiscal precedent, ajustate astfel incat sa reflecte intrarile/iesirile de numerar reale.  Lunile A si B sunt cele mai recente luni incheiate; se porneste in completarea fluxului de numerar de la balantele de verificare  ale lunilor respective; se vor reflecta, din nou, intrarile/iesirile de numerar reale. Luna 0 este luna acordarii creditului BCR; ea nu este obligatoriu imediat urmatoare lunii B. Luna 1 este prima luna in care o rata la credit trebuie rambursata si/sau de platit dobanzile aferente. Valorile din coloana "Anul 1" de la dreapta paginii se calculeaza pe baza insumarii tuturor intrarilor lunare de pe fiecare linie, incepand cu "Luna 1". Intrarea de pe linia 1 în coloana "Anul 1", trebuie sa fie aceeasi cu soldul initial din perioada/luna 1; aceea pentru linia 30 ar trebui sa fie soldul final din perioada/luna 12, care astfel devine soldul initial pentru coloana "Anul 2" din previziuni.


Nota bene :

- numerotarea se refera la liniile din formular;

- in intocmirea previziunilor nu se vor lua in calcul efectele inflatiei sau deprecierii ale monedei nationale in raport cu alte valute;

- atat incasarile cat si platile includ TVA (acolo unde este cazul).


Document Info


Accesari: 10282
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )