Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Inteligenta artificiala aplicata in sisteme economice

economie

PROIECT LA DISCIPLINA

INGINERIA SISTEMELOR TEHNICO ECONOMICEInteligenta artificiala aplicata in sisteme economice
Cuprinsul


Introducere 3

Continutul lucrarii 5

Inteligenta artificiala 5

Un sistem expert (SE) este un sistem de inteligenta care aplica facilitatile de a gandi pentru a obtine o concluyie. Acesta captureaza si pune la dispozitia utilizatorului o expertiza a unui expert uman. 5

O retea neurala(RN) este un sistem de IA capabil sa invete, deoarece este modelat dupa sistemul nervos al omului. Dupa o multime de practici, o retea neurala poate recunoaste modele fara interventia omului. Cand o retea neurala a fost instruita, utilizatorul ii ofera un nou model, iar aceasta poate sa+i furnizeze informatii despre model. 5

Un algoritm genetic(AG) este un sistem de IA care imita evolutia trecuta a unui proces la generarea unei solutii imbunatatite (mai performante) a unei probleme. 5

Proprietatile agentilor inteligenti 5

Inteligenta artificiala si managementul cunostintelor economice 5

Sisteme pentru managementul cunostintelor 7

Invatarea organizationala. Procesul de creare a cunostintelor economice 7

Arhitectura unui sistem pentru managementul cunostintelor economice 9

Robotica 10

Concluzii 12

Bibliografie 13
Introducere


In aceasta lucrare am tratat problema folosirii inteligentei artificiale in economie, cu mai multe domenii in care aceasta se manifesta.

Teoria neo-clasica, reprezentata de Alfred Marshall, considera cunostintele ca cea mai importanta parte a capitalului, cel mai puternic "motor" al productiei. Teoriile managementului stiintific (F. Taylor) tind sa inlocuiasca cunostintele empirice, promovate de experienta prin cunostintele stiintifice, accentul fiind pus pe promovarea metodelor stiintifice de organizare si desfasurare a muncii.


Din punct de vedere functional, o retea neuronala este un sistem ce primeste date de intrare (corespunzator datelor initiale ale unei probleme) si produce date de iesire (ce pot fi interpretate ca raspunsuri ale problemei analizate) . O caracteristica esentiala a retelelor neuronale este capacitatea de a se adapta la mediul informational corespunzator unei probleme concrete printr-un proces de invatare. In felul acesta reteaua extrage modelul pornind de la exemple.


Din punct de vedere structural o retea neuronala este un ansamblu de unitati interconectate, fiecare fiind caracterizata de o functionare simpla. Functionarea unitatilor este influentata de o serie de parametri adaptabili. Astfel o retea neuronala este un sistem extrem de sensibil.


Structura unitatilor functionale, prezenta conexiunilor si a parametrilor adaptivi precum si modul de functionare sunt inspirate de creierul uman. Fiecare unitate functionala primeste cateva semnale de intrare pe care le prelucreaza si produce un semnal de iesire.

Continutul lucrarii

Inteligenta artificiala

Acest domeniu al stiintei permite realizarea unor masini care imita procesele gandirii umane. In prezent, in practica exista patru tipuri de sisteme IA foarte mult utilizate in procesele economice:

Un sistem expert (SE) este un sistem de inteligenta care aplica facilitatile de a gandi pentru a obtine o concluyie. Acesta captureaza si pune la dispozitia utilizatorului o expertiza a unui expert uman

O retea neurala(RN) este un sistem de IA capabil sa invete, deoarece este modelat dupa sistemul nervos al omului. Dupa o multime de practici, o retea neurala poate recunoaste modele fara interventia omului. Cand o retea neurala a fost instruita, utilizatorul ii ofera un nou model, iar aceasta poate sa+i furnizeze informatii despre model.

Un algoritm genetic(AG) este un sistem de IA care imita evolutia trecuta a unui proces la generarea unei solutii imbunatatite (mai performante) a unei probleme.


Proprietatile agentilor inteligenti

Autonomia se refera la posibilitatea unui agent de a-si controla propriile actiuni independent de alte entitati interactionand cu acestea doar in cazul in care doreste. De obicei un agent autonom nu apeleaza la altcineva (alt agent sau fiinta umana) decat daca nu poseda suficiente cunostinte pentru a indeplini de unul singur o anumita atributie.

Reactivitatea se refera la capacitatea agentilor de a mentine o interactiune neintrerupta cu mediul inconjurator si de a raspunde in timp util la schimbarile ce apar in mediu adica de a se adapta la acesta.

Pro-activitatea se refera la capacitatea unui agent de a lua initiativas el nu este condus de evenimente ci este capabil de a-si genera scopurile si de a actiona rational pentru a le indeplini.

Continuitatea in timp se refera la capacitatea agentilor de a-si suspenda, termina sau continua executia dar, daca starea unui agent este suspendata, aceasta trebuie sa fie memorata intr-o anumita maniera astfel incat sa poata fi recreata atunci cand agentul este reanimat.

Un sistem multiagent este un sistem compus din cel putin doi agenti capabili sa interactioneze intre ei in vederea realizarii unor scopuri individuale sau comune si care partajeaza acelasi mediu de lucru.Inteligenta artificiala si managementul cunostintelor economice

Capacitatea cognitiva umana este limitata, omul dispunand de abilitati limitate de prelucrare a informatiilor in perioade scurte de timp. De aceea, oamenii extrag structuri cu sens din informatii si le memoreaza sub forma unor noi cunostinte pe care le utilizeaza.

Stiinta managementului strategic reprezinta o reintoarcerela abordarea lui F. Taylor, prin accentul pus pe gandirea logica, analitica, precum si pe utilizarea cunostintelor explicite, existente la varful organizatiei. Factorii umani necuantificabili (valori, sensuri, experiente) sunt exclusi din planificarea strategica si controlul activitatilor economice.

Teoria culturii organizationale deplaseaza accentul pe aspectul uman al cunoasterii. Experientele comune si punctele de vedere similare caracterizeaza organizatiile economice. Cultura unei organizatii este reprezentata de experientele de grup traite si asimilate. Cultura este constituita din ansamblul pattern-urilor descoperite, dezvoltate si utilizate de organizatie, pe masura ce aceasta invata sa faca fata problemelor cu care se confrunta.

Tot mai frecvent, in special sub impactul inteligentei artificiale, teoriile economice realizeaza diferentierea cunostintelor economice in:

Alexandru, L., Agenti inteligenti. Sisteme multiagent, Internet, 2003

 • Andrei, St. A., Introducere in inteligenta artificiala, Internet, 2004
 • Prof. Dr. Bodea, C., Inteligenta artificiala si managementul cunostintelor economice, Internet, 2000
 • Zebreniuc, S., Glodeanu, R., Popovici, E., Robotica, Internet, 2004
 • Biblioteca.ase.ro
 • Internet (imagini, alte informatii). • loading...
  Document Info


  Accesari: 581
  Apreciat:

  Comenteaza documentul:

  Nu esti inregistrat
  Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


  Creaza cont nou

  A fost util?

  Daca documentul a fost util si crezi ca merita
  sa adaugi un link catre el la tine in site

  Copiaza codul
  in pagina web a site-ului tau.
  eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

  Politica de confidentialitate

  Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )