Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Organizarea si conducerea activitatii in domeniul international - proiect

economie
1 Prezentarea societatii comerciale cu activitate in domeniul international


Scurt istoric al firmei


.S.C. Drinkss S.A. a fost infiintata in luna decembrie 1994 forma juridica a acesteia fiind de societate pe actiuni, avand un capitalul social de 124,5 milioane lei.

Pornind de la functiile managementului in afacerile internationale de organizare a distributiei produselor si serviciilor, organizarea activitatilor de piata, comunicarea cercetarea si promovarea afacerilor, organizarea si conducerea societatii implicate tine cont de dezvotarea si diversificarea relatiilor economice intre parteneri, diversificarea acestora pe fluxuri (comert cu marfuri tangibile, comert cu servicii,circuletia internationala de capital),porneste de la premisa ca in mod curent oferta depaseste cererea, schimbarea permanenta a preturilor modificarea cursurilor valutare .


Sfera de cuprindere a activitatilor

Societatea desfasoara activitati internationale in ceea ce priveste vanzarea de bauturi racoritaoare si apa minerala, acestea fiind sustinute si de activitati conexe, de cercetare a pietei, promovare

Transport international de materii prime si produse finite.


Resursele materiale si umane implicate


In cadrul societatii exista compartimente specializate in operatiuni internationale :

-import, compartiment specializat in achizitia de materii prime si materiale;

- export, compartiment specializat in vanzarea de produse finite pe pitele Europei Centrale si de Est precum si in Italia, Spania, Suedia

-birou transporturi internationale care supravegheaza si asigura optimizarea importurilor si exporturilor, proprii, prin propria flota de transport.

-marketing compartiment care studiaza si cerceteaza piata internationala in scopul identificarii de oportunitati;

-birou design care asigura etichetarea produselor si aspectul acestora in functie de tara de destinatie.

- birou juridic specializat in legislatie internationala.


Riscurile externe comerciale si necomerciale


Principalele riscuri care pot aparea sunt cele legate de concurenta, intrucat se porneste de la premisa ca oferta depaseste in mod curent cererea. Exista riscul ca prospectarea si cercetarea pietei precum si promovarea produselor sa nu ofere informatiile corecte in legatura cu pretul de vanzare optim al produselor.

Schimbarea perpetua a preturilor poate genera eventuale diminuari ale marjei de profit.

Modificarea cursurilor valutare pot genera pierderi sau profituri in functie de variatia acestora3.Studiul conjunctural al mediului extern al societatii comerciale cu activitate in domeniul international


Clientii firmei interni si externi:


Principalii clienti ai firmei sunt European Food, Original Prod, Transilvania, European Drinks, Contexim Bucegi.Metro,Carefoor Pe plan extern, firma are contracte cu firmele E. D. Chisinau, Planet Drinks Praga si Global Drinks,Scandik Royal KFT


Furnizori interni si externi:

S.C. Drinkss S.A. datorita gamei diversificate de produse colaboreaza cu foarte multi furnizori. Tipul de furnizori la care apeleaza firma este foarte diferit in functie de nevoile acesteia. Se utilizeaza furnizori interni pentru materiile prime si materialele auxiliare a caror producatori au un anumit prestigiu pe piata interna. Se utilizeaza furnizori externi pentru materiile prime si piesele de schimb pentru care Romania nu a prezentat un grad inalt de calitate in fabricatie sau pentru care nu exista pe piata interna datorita factorilor bine-cunoscuti de toata lumea.

Preturile de aprovizionare sunt cele prezentate la bursa, in functie de momentul contractarii sau executarii contractului.

Furnizorii interni sunt cei utilizati de firmele: Original Prod si European Food, Tonical Trading, European Drink,Edri Trading, Starmill, Multipak, scomponente ale concernului din care face parte si Drinkss,alti furnizori interni precum Zaharul Oradea, Linde Gaz,Vilcart, Rondocarton,SNAM, Solexim.

Principali clienti externi cu care societatea colaboreaza sunt:

-furnizori de imobilizari: Krones-AG, Husky,Sidel,Tetrapak,Sasib,. York, Volvo,Mercedes, Daewo, Arburg, Alsim.

-Furnizori de materii prime si servicii: Polytrade,Hotlet Sugar Trading, Dohler,Silco, Polymers, Krones,Sidel, Daewo, Electrolux

Intermediarii principali la care firma apeleaza cu mare incredere datorita traditiei si avantajelor pe care acestia le ofera sunt:

posibilatea acordarii de credite comerciale (30-60 zile);

dezavantaje: practicarea unor preturi mai ridicate.

Firmele concurente la nivel national si international:


Actionand in industria alimentara, S.C. Drinkss S.A. are concurenti numerosi atat externi cat si interni. Cei externi, chiar daca practica preturi mai mari se disting prin calitate ridicata si renumele dobandit. Concurentii interni nu sunt totusi in numar foarte mare. In domeniul apei minerale, produsul firmei “Izvorul Minunilor” are concurente urmatoarele produse:

“Perla Harghitei” practicanta a unor preturi mari, neluand in calcul realitatea existenta pe piata romaneasca; este totusi un concurent foarte puternic. In ultima vreme, s-a dovedit a fi ineficient in concurenta cu Drinkss ducand o politica de adaptare dupa leaderul pietei.

“Lipova” detinatoare a unui prestigiu international; s-a aratat nepregatita pentru schimbarile survenite dupa 1989, inainte ea fiind unicul participant pe piata externa a apelor minerale. Acum ea detine o parte din piata satisfacatoare, dar care nu o poate lansa in cursa pentru ocuparea locului I pe piata.

“Borsec” este cel mai important concurent, adaptandu-se foarte bine la noile cereri de pe piata atat din punct de vedere tehnologic cat si al calitatii produselor sale. Cu toate ca preturile practicate sunt mai mari, tinde sa fie leaderul pietei la ape minerale.

“Bonaqua”, un produs al companiei Coca Cola, este un important concurrent, practicand preturi aproximativ egale insa din punct de vedere al calitatii, in ultima vreme s-a dovedit a fi ineficienta in concurenta cu “Izvorul Minunilor”.

“Aro” care este o marca produsa in exclusivitate pentru Metro Romania

Principalul concurent al firmei Drinkss pe piata bauturilor racoritoare este compania Coca Cola, firma cu renume international, avand produse de calitate la preturi accesibile si fiind sustinuta de puternice campanii publicitare cu ocazia sarbatorilor, a lansarilor unor noi produse, in sezonul cald, etc..

Un alt concurent este Pepsi Cola, detinatoarea unui prestigiu international si care a fost singura participanta externa pe piata romaneasca a bauturilor racoritoare inainte de 1989, nu s-a aratat pregatita schimbarilor pietei romanesti. Ea a lansat produse noi, cum ar fi Pepsi Blue si Pepsi Twist care a avut succes pe piata dar nu a putut depasi vanzarile firmei Drinkss.Cota de piata


Urmarea studiilor de piata publicate de institutii de specialitate si firme specializate in sondarea pietei Drinkss detine o cota de piata de aproximativ de 10% apa minerala prin marcile Izvorul Minunilor si Hera; o cota de 22% pe piata bauturilor racoritoare carbogazoase cu aroma de fructe prin marcile Frutti Fresh si Adria; o cota de 12% pe piata bauturilor racoritoade cu aroma de cola prin marcile America Action Cola si Adria Cola, o cota de 5% pe piata bauturilor racoritoare necarbogazoase prin marcile Frutia Frutia Kids, Frutimine, Aloha, Joy.O cota de 9% pe piata sucurilor naturale cu concentratie de fructe naturale cu concentratie 100% naturale prin marcile Fruttia Juice Tomadelice, Aloha. O cota de 10% pe piata nectarului prin marcile Fruttia Nectar si Aloha.Oportunitatile firmei:


Sfera de cuprindere a pietei in care isi desfasoara activitatea S.C. Drinkss S.A. este una larga. Datorita calitatii produselor si a varietatii gamei sortimentale, produsele firmei se adreseaza atat consumatorilor de pe piata interna cat si a celor de pe piata externa.

Principalele produse oferite pe piata interna sunt: Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Adria, American Cola, Aloha, Trompi si Nectar.

Pe piata externa, S.C. Drinkss a acordat licenta de distributie firmelor specializate pe pietele din strainatate. Sunt distribuite produse in Germania, Austria, Anglia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Moldova. Cele mai comercializate produse la export sunt: Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Trompi, American Cola. Aceste game de export nu difera de cele comercializate pe piata interna, avand aceeasi calitate si avand un design al ambalajului corespunzator legislatiei tarii respective si U.E., preturile practicate fiind corelate cu cele de pe piata respectiva.

Datorita unei bune retele de distributie, aria geografica a pietei de desfacere s-a extins, numarul de consumatori fiind in continua crestere. Statistic, in Romania, fiecare a doua sticla de bauturi racoritoare cumparata poarta sigla Drinkss.

Dimensiunea pietei este mare, extinderea acesteia s-a produs intr-un ritm alert, datorita calitatii ridicate a produselor oferite de Drinkss, dar mai ales al preturilor accesibile tuturor consumatorilor, de la cei cu venituri modeste pana la cei cu venituri mari practicate de societate. Un alt motiv al extiderii rapide a pietei este si varietatea produselor oferite de societate, de la bauturi racoritoare pana la apa minerala, prezente pe piata in diferite dozaje si ambalate in ambalaje pet si tetra pak.

S.C. Drinkss S.A. isi desfasoara activitatea pe o piata cu concurenta puternica dar datorita politicii de pret practicate produsele sunt absorbite foarte rapid de piata, cererea find in continua crestere.

Pornind de la cele mentionate mai sus; distributie proprie, calitate, pret principala oportunitate ar fi extinderea si diversificarea exporturilor, promovarea si extinderea atap pe piata interna cat si externa a produselor noi lansate cum ar fi berea, bauturile energizante, cereale, racoritoare; realizarea unei fabrici integrate care produce de la materii prime, ambalaje, semifabricate la produse funite ii permite o mare flexibilitate a productiei ceea ce conduce la o mare adaptabilitate la piata, oportunitate exploatata prin realizarea si promovarea produselor noi.

Firma are in constructie mai multe incineratoare care ii va permite in viitor sa valorifice deseurile proprii in scopul producerii dec energie termica si aburi tehnoologici necesari celorlalte activitati, precum si folosirii acestei capacitati si in cazul uscarii cherestelei necesare productiei proprii de europaleti, aceasta investitie conferindui un avantaj in sensul ca din propriile deseuri in urma incinerari isi asigura necesarul de agent termic nemaifiind necesara aprovizionarea cu pacura. Totodata investitia realizand valorificarea deseurilor ii va aduce societatii beneficii insemnate in urma certificatelor verzi pe care le va primi de la U.E.


Amenintari din partea mediului extern al firmei:

Principalele amenintari vin din partea statului care modifica destul de des legislatia acest lucru neputand permite societatii sa realizeze o buna predictibilitate a mediului de afaceri pe termen mediu si lung, acest lucru conducand la ajustarea periodica a bugetului de venituri si cheltuieli.

Concurenta in special prin micii jucatori din piata care au ca si avantaj usoara adaptre la noile conditii ale pietei.

Fiind o firma care activeaza in industria alimentara, avand vanzari si cerere care fluctueaza in functie de anotimp eventualele conditii meteorologice extreme pot avea impact atat pozitiv cat si negativ asupra societatii.


Informatii asupra sistemului legislativ
Societatea Drinkss S.A. fiind o persoana juridica romana se supune legislatiei romane, adica isi conduce contabilitatea in concordanta cu legea contabilitati L82 republicata, L 571 privind codul fiscal si OMF 94 ,totodata se aplica L 31 privind organizarea si functionarea societatilor comerciale precum si alte acte normative in ceea ce priveste legislatia muncii ,protectia mediului PSI metrologie siguranta alimentara, regim vamal,etc.

4. Studiul conjunctural al mediului intern al societatii comerciale cu activitate in domeniului inernational

Presedinte

 Director general

 Comercial

 

Cercetare dezvoltare

 

Tehnic

 

Financiar Contabil

 

Resurse umane

 
Marketing

 

Financiar

 

Contabil

 Fig. 3.1. Structura functionala


ii. Imobilizari corporale

1. Terenuri si constructii    67.304.220 72.304.526

2. Instalatii tehnice si masini 58.254.811 38.669.815

3. Alte instalatii, utilaje si mobilier 70.504 56.927

4. Avansuri si imobilizari corporale in curs 10


TOTAL 11 1b) 128.010.808 112.002.806


iii. Imobilizari financiare

1. Actiuni detinute la entitatile afiliate 61.786.504 185.334.167


TOTAL 18 1c) 61.786.504 185.334.167


ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL 19 189.797.312


b. Active circulante

I. Stocuri

1. Materii prime si materiale consumabile 5.112.417 3.658.516

3. Produse finite si marfuri 3.374.873 3.350.949

4. Avansuri pentru cumparari de stocuri 77.846 319.162


TOTAL    24 10.3 8.565.136 7.328.627


ii. Creante

1. Creante comerciale 5a 145.615.374 77.738.370

4. Alte creante 5b


TOTAL


iv. Casa si conturi la banci 854.911


Active Circulante - Total 161.992.326


C. CHELTUIELI IN AVANS 36 - 56.894


D. DATORII CE TREBUIE PLATITE

INTR-O PERIOADA DE UN AN

2. Sume datorate institutiilor de credit 5e 1.338.510 20.275.981

4. Datorii comerciale 5c 42.323.776 44.394.758

5. Efecte de comert de platit 740.725 555.263

8. Alte datorii. inclusiv datorii fiscale

si datorii pentru asigurarile sociale 5d,f
TOTAL


e. ACTIVE CIRCULANTE nete (6.196.060)


f. Total active minus datorii

curente


Rand Nota 31 decembrie 31 decembrieG. DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O

PERIOADA MAI MARE DE UN AN

2. Sume datorate institutiilor de credit 5e

5. Efecte de comert de platit    749.369 275.736

8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale

si datorii pentru asigurarile sociale 5.639.326 36.454.659


TOTAL 117.178.055 142.536.254


j. Capital si rezerve

i. Capital

- Capital subscris varsat 124.509.505 124.509.505


TOTAL


ii. Prime de capital 68 669.101 669.101


iii. Rezerve din rEEvaluare

- Sold C 49.851.583 52.668.947


iv. Rezerve

1. Rezerve legale 1.831.444 1.831.444

3. Rezerve reprezentand surplusul din

reevaluare

4. Alte rezerve 3.959.087 3.959.088


TOTAL 7.856.582 7.857.162


v. Rezultatul reportat

- Sold C    33.671.395 948.651


VI. Rezultatul exercitiului

- Sold C - -

- Sold D 32.722.744 38.048.706


Repartizarea profitului   


Total capitaluri proprii
Autorizate si semnate in numele Consiliului de Administratie la data de 2 iunie 2009 de catre:


Administrator    Contabil Sef

Iga ValentinAnul incheiat la Anul incheiat la

31 decembrie 31 decembrie

Rand Nota 2007 2008


. Cifra de afaceri neta 01

Productia vanduta 126.978.150 112.754.196

Venituri din vanzarea marfurilor 18.959.740 17.026.786

2. Variatia stocurilor

- Sold C 183.296 (27.382)

4. Alte venituri din exploatare


Venituri din exploatare - Total 10 146.885.218 130.117.332


. a) Cheltuieli cu materiile prime

si materialele consumabile

Alte cheltuieli materiale 979.525 424.548

b) Alte cheltuieli din afara

(cu energie si apa) 3.520.622 3.185.600

Cheltuieli privind marfurile 18.933.826 16.956.022


6. Cheltuieli cu personalul 15 4.400.383 3.679.587

a) Salarii 3.381.845 2.866.378

b) Cheltuieli cu asigurarile si

protectia sociala 1.018.538 813.209


7. a) Ajustarea valorii imobilizarilor

corporale si necorporale 18 1a,b 23.127.664 24.943.210

a.1) Cheltuieli 23.137.561 24.963.630a.2) Venituri


7. b) Ajustarea valorii

activelor circulante 21 (1.633.663) (131.727)

b.1) Cheltuieli 24.609 427.066

b.2) Venituri 1.658.272 558.793

8. Alte cheltuieli de exploatare 49.719.358 28.524.724

8.1 Cheltuieli privind prestatiile externe

8.2 Cheltuieli cu alte impozite. taxe si

varsaminte asimilate

8.3 Cheltuieli cu despagubiri. donatii si

activele cedate 2.331.459 1.599.951


Cheltuieli de

exploatare – total 32 171.922.445 146.163.621


Rezultatul din exploatare

- Pierdere 34


Venituri din interese de participatii

11. Venituri din dobanzi

Alte venituri financiare   


Venituri financiare – total


Anul incheiat la Anul incheiat la

31 decembrie 31 decembrie

Rand Nota 2007 2008


12. Ajustarea valorii imobilizarilor 18.786.775

financiare

Cheltuieli   


13. Cheltuieli privind dobanzile 6.473.339 6.435.564

Alte cheltuieli financiare   


CHELTUIELI FINANCIARE – TOTAL


Rezultatul financiar

- Profit - -

- Pierdere 5.800.243 22.002.417


14. Rezultatul curent

- Profit    - -

- Pierdere   


Venituri totale


Cheltuieli totale

Rezultatul brut

- Profit -

- Pierdere


18. Impozit pe profit (691) 62 1.885.274 -


20. Rezultatul net al

exercitiului financiar

- Profit -

- Pierdere 38.048.706
Autorizate si semnate in numele Consiliului de Administratie la data de 2 iunie 2009 de catre:

Administrator Contabil Sef

Iga ValentinPosibilitati de rentabilizare a activitatii societatii comerciale


Din situatiile financiare prezentate mai sus se observa ca societatea in ultimile doua exercitii financiare inregistreaza pierderi atat operationale cat si financiare, totodata se observa si diminuarea proportionala a capitalurilor proprii dar valoarea acestora depaseste 148 mil lei cea ce ne conduce spre ideea ca societatea nu are un risc major de faliment.

Conducerea societatii in scopul rentabilitatii societatii in viitor, tinand cont de situatia economica dificila actuala a inceput implementarea de masuri in acest sens dupa cum urmeaza:

-optimizarea fluxurilor de productie si adaptarea lor la noua cerere de produse finite,optimizarea stocurilor de materii prime materiale produse finite,etc, in sensul minimizarii pe cat posibil a acestora in scopul eliberarii de numerar, reducerii deprecierii calitative a acestora, eliminarii provizioanelor.

-optimizarea fluxurilor de numerar prin negocierea contrecteor de achizitii de materii prime,materiale combustibil etc, precum si a serviciilor la preturi cat mai bune si cu termen de plata cat mai lung,avantajul financiar astfel obtinut fiind destinat rambursarilor de credite si comisioane bancare in scopul reducerii dobanzilor; totodata oferirea si primirea de facilitati si garantii la incasarea produselor finite vandute clientilor.

-optimizarea capacitatilor de productie, pri adaptarea acestora la nivelul cererii de produse finite prin punerea in conservaresau vanzarea capacitatilor de productie excedentare.

-in ultima instanta optimizarea celui mai important factor de productie respectiv resursa umana, prin perfectionare, instruire, cursuri de calificare,disponibilizare.
5 Prognoza privind evolutia activitatii economice a societatii comerciale cu activitate in domeniul international in contextul procesului de integrare in UE


Pornind de la faptul ca societatea face parte dintr-un grup care activeaza la nivel european prin inetrmediul partilor afiliate din tari precum Ungaria, Polonia Cehia Suedia Slovacia Italia Spania, societatea incepand cu anul 2005 a realizat o serie de investitii in modernizari care sa-i permita pastrarea competitivitatii la nivelul UE si obtinerea unui avantaj suplimentar prin pozitionarea sa in centrul Europei.

Intrucat societatea a inceput procesul de optimizare a costurilor inca din 2005 evolutia activitatii economice in contextul aderarii la UE nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra performantelor economice al societatii. Societatea priveste integrarea ca si o oportunitate nu ca si o restrictie intrucat intentioneaza sa-si mareasca valoarea si volumul tranzactiilor intracomunitare atat achizitii cat si livrari de bunuri si servicii pentru a beneficia cat mai mult de mecanismul de taxare inversa pentru TVA in cazul achizitiilor si de cota 0 de TVA in cazul livrarilor intracomunitare.
6.Aprecieri asupra activitatii societatii comerciale cu activitate in domeniul international


Societatea este o societate cu traditie in Romania avand 15 ani de experienta in domeniul industriei alimentare avand implementata standardele internationale ISO 9001, ISO14000, acordate de Institutul TUV Germania si standardele internationale privind siguranta alimentara HACCP-ISO22000 acordate de acelasi institut ceea ce ii confera un prestigiu si ii garanteaza siguranta si calitatea produselor de la stadiul de materie prima pana la consumatorul final acest lucru ofera o posibilitate de extindere a afacerii la nivelul intregii UE.

loading...
Document Info


Accesari: 8853
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )