Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PREZENTARE GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE AGROVET SA

economie
PREZENTARE GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE AGROVET SA
2.1. SCURT ISTORIC
Firma "Agrovet" este o societate cu capital integral ptivat autohton care comercializeaza en-gros si en-detail, pesticide, ierbicide, medicamente veterinare, produse chimice, produse agricole si ale industriei alimentare provenite din import sau realizate în tara.

Istoria firmei începe propriu-zis acum 25 de ani, când marele concern german HOECHST deschide o reprezentanta tehnica în România, prin intermediul careia sunt derulate vânzarile de produse chimice pe care acest concern le desfacea pe piata româneasca.

Odata cu aparitia legii 31 / l990 privind societatile comerciale, câtiva angajati ai reprezentantei tehnice se gândesc sa înfiinteze o societate comerciala care sa se ocupe de promovarea pe piata româneasca a produselor concernului german, astfel, în cadrul firmei " SIBCO " S.R.L. se înfiinteaza divizia Agrovet, care desfasoara aceasta activitate pâna în data de 25.o5.l992.

La aceasta data din S.C. " SIBCO " S.R.L. se desprind 3 societati ( " SIBCO " L.T.P., " SIBCO " C.M.C., " SIBCO - AGROVET " S.R.L.) care, desi cu identitate si patrimoniu propriu îsi continua activitatea în cadrul unui holding ( "SIBCO " S.A.).


Capitalul social al firmei " SIBCO " S.A. este de l.000.000 lei, iar numarul de actionari sunt 2, 90% pentru Prof. Dr. Berca Mihai, 10% pentru " SIBCO "S.A.

Sub aceasta forma societatea " SIBCO " S.A. se dezvolta si se afirma pe piata pâna pe data de 13 septembrie l994 când societatea se transforma din S.R.L. în S.A. cu un capital initial de 654 milioane lei.

În perioada l992 - l997 " SIBCO - AGROVET " S.R.L. devine una din cele mai puternice firme din România cu capital privat autohton care comercializeaza pesticide si ierbicide.

La sfârsitul anului l998 S.C. " Sibco - Agrovet " S.R.L. avea un numar de 75o clienti interni, un numar de l4 clienti externi.

În perioada amintita, societatea se dezvolta foarte mult, atât în Bucuresti cât si în teritoriu.

Baza materiala a firmei la sfârsitul anului l996 era de peste l5o milioane lei.Diversificarea activitatii a cuprins peste 80%, din obiectul de activitate cu care s-a înscris în statut aceasta firma la registrul comertului.

La jumatatea anului l996 conducerea firmei " Sibco - Agrovet " a luat hotarârea redimensionarii compartimentelor create în intermediul firmei, în primul rând al compartimentului de export.

Principala dimensiune care este avuta în vedere în aprecierea activitatii unei astfel de firme nu este " talentul " de a vinde ierbicide pe piata interna, ci " talentul " de a le plati la extern.

Atât cât regulamentele B.N.R. au permis necesarul de valuta pentru plata la extern a marfurilor importate a fost acoperit din schimburi valutare obitnuite sau la " piata gri " si într-o mai mica masura din valuta provenita din export.

Introducerea în economia româneasca a T.V.A-ului la 1 iulie 1993 si intrarea în vigoare a noilor norme de decontare valutara ale B.N.R. din mai 1999 au fortat pur si simplu firma " Sibco - Agrovet " sa-si modernizeze si sa largeasca compartimentul de export.

Pentru a constata felul în care S.C. " Agrovet " S.A. s-a dezvoltat de-a lungul anilor prezentam pe scurt evolutia cifrei de afaceri realizate de aceasta firma pe perioada la care ne referim astfel:

1994 = 500 milioane lei

1995 = 2099 milioane lei

1996 = 134o8 milioane lei

1997 = 25897 milioane lei

1998 = 55578 milioane lei

1999 = 100000 milioane lei

Din momentul în care societatea " Agrovet " S.A. a luat fiinta la 13.09.1994 au fost efectuate doua majorari de capital. Prima majorare de capital a fost efectuata la începutul anului 1999. În urma acestei majorari capitalul a crescut de la 645 milioane lei - la l512 milioane lei. A doua majorare de capital a fost operata în august 1999. În urma acestei operatiuni capitalul social al firmei " Agrovet " S.A. a ajuns la 4loo milioane de lei.

Numarul de filiale si sucursale deschise de " Agrovet " S.A. s-a marit în intervalul 1992-1998 de la 3 la 14 sucursale si filiale care operau la sfârsitul anului 1999 în principalele bazine agricole ale tarii. ( României ).

In topul firmelor din Bucuresti organizat anual de catre Registrul Comertului din România la categoria întreprinderi mici din domeniul de activitate comert, firma & 252s185c quot; Agrovet " S.A. se situa la sfârsitul anului 1998 în primele

2.2 OBIECTUL DE ACTIVITATE
1. Activitati de productie în domeniul agriculturii constând în cultura plantelor ( cereale, leguminoase, pomicultura, viticultura, etc. ) si cresterea animalelor ( bovine, ovine, porcine, pasari, apicultura );

2. Servicii pentru mecanizarea si chimizarea agriculturii, constând în:

a) lucrari asupra solului ( lucrari de aratura, lucrari de pregatire a solului, lucrari de întretinere a plantelor în timpul vegetatiei ),

b) lucrari de semanat si plantat, lucrari de recoltare a cerealelor, leguminoaselor pentru boabe, plantelor tehnice, legumelor, cartofilor, fructelor si strugurilor, furajelor, lucrari de pregatire a furajelor, etc.

c) lucrari de chimizare a solului ( administrarea îngrasamintelor si amendamentelor, administrarea ierbicidelor, insectofungicidelor si alte produse chimice ),

d) servicii pentru protectia plantelor ( depistari, avertizari si prognoze de daunatori si boli de plante, tratamente fito-sanitare: stropiri, prafuiri uscate si umede, tratarea semintelor).

3. Servicii de reproductie si selectie în cresterea animalelor cum ar fi: a) servicii de reproductie si selectie a animalelor ( însamântari artificiale cu material seminal refrigerat sau congelat, monte naturale, închirieri de reproducatori, servicii de incubare a oualelor, prelucrarea materialului seminal refrigerat sau congelat.

b) servicii de difuzare a producatorilor si materialului seminal ( difuzare a puilor si bobocilor, purceilor întarcati, difuzarea materialului seminal pentru însamântari artificiale ).

4. Alte servicii pentru agricultura ca de exemplu:

a) lucrari de conditionare si pastrare a semintelor ( curatarea, sortarea, tratarea, ambalarea si pastrarea semintelor);

b) analize de seminte si plante;

c) activitati de transport a produselor agricole pentru depozitarea acestora;

d) activitatea de pregatire a productiei agricole pentru piata ( curatarea si spalarea, sortarea pe calitati, uscarea si ambalarea acestora).

5. Activitati de productie în domeniul industriei alimentare.

6. Operatiuni de comercializare en gros si en detail de materii prime agricole si subansamble ale acestora, produse chimice pentru agricultura ( pesticide, îngrasaminte, etc. ) medicamente veterinare si umane, concentrate furajere si furaje.

7. Activitati de import-export si prelucrare: produse de protectia plantelor ( fungicide, insecticide, ierbicide ), medicamente de uz veterinar si produsi biologici utilizati în zootehnie, premixuri, concentrate furajere si furaje; import- export si prelucrare medicamente de uz uman si produsi biologici destinati pastrarii sanatatii umane.

8. Reprezentare si servicii pe baza de comision a intereselor comerciale ale unor persoane fizice si juridice straine sau române.

9. Activitati în domeniul transportului de marfuri si persoane.

10. Servicii de cercetare stiintifica în domeniul conbaterii bolilor, daunatorilor si buruienilor, elaborarea de noi tehnologii noi în acest sens si difuzarea lor în productie.

11. Servicii de înalta specialitate în domeniul depistarii prin analize de laborator a rezidurilor de pesticide în plante, recolte, produse alimentare, cu diferite proveniente ( apa, sol, aer, etc. ), precum si elaborarea unor metode de anihilare a acestora. Organizarea unor servicii de expertiza în domeniul depistarii si combaterii poluarii chimice în agricultura,

12. Consultanta tehnica asistata pe calculator pentru optimizarea factorilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor în agricultura si elaborarea unor solutii economice si nepoluante pentru producatorii agricoli.

13. Servicii specializate ca : organizare si efectuare de teste de protectie a plantelor ( ierbicide, fungicide, insecticide, raticide, medicamente veterinare si nutritive, alte produse biologice ), în vederea omologarii lor în Spatiul Agricol Românesc.

14. Servicii de marketing pentru diferiti producatori straini si indigeni în vederea penetrarii de tehnologii, diversificarii lor în România.

15. Activitati de productie în domeniul chimiei agricole: sinteze, formulari, fabricarea de ambalaje specifice, etichete, activitati de dezare si umplere.

16. Productie în domeniul furajarii animalelor, fabricarii de premixuri si furaje combinate.

17. Activitati de comert cu ridicata, intermendieri si import-export cu: materii prime agricole, animale vii, textile, combustibili, produse chimice, material lemnos si de constructii, masini, echipamente industriale, produse alimentare, bauturi, tutun, cosmetice, cereale, seminte, furaje, fructe, legume, lactate, oua, uleiuri, produse zaharoase, cafea, ceai, cacao, alte produse alimentare, îmbracaminte, încaltaminte, blanuri, aparate electrice si de uz gospodaresc, sticlarie, ceramica, lacuri, vopsele, cosmetice, parfumerie, alte bunuri de consum, masini, utilaje, unelte, tractoare agricole, alte tipuri de comert cu ridicata ( import - export pentru mai multe produse nespecializate ).

18. Activitati de comert cu amanuntul: produse alimentare, bauturi, aparate electrocasnice, fierarie, cosmetice, textile, încaltaminte, mobila, radio-tv., masini agricole, tractoare, alte tipuri de comert cu amanuntul care nu se efectueaza prin magazine, consignatii, comert prin posta.

19. Prestari servicii în piscicultura.

( import - export pentru mai multe produse - nespecializate ).


9. Servicii pentru mecanizarea si chimizarea agriculturii, constând în:

a) lucrari asupra solului ( lucrari de aratura, lucrari de pregatire a solului, lucrari de întretinere a plantelor în timpul vegetatiei ).

b) lucrari de semanat si plantat, lucrari de recoltare a cerealelor, leguminoaselor pentru boabe, plantelor tehnice.

c) lucrari de chimizare a solului ( administrarea îngrasamintelor si amendamentelor, administrarea ierbicidelor, insectofungicidelor si alte produse chimice ).

d) servicii pentru protectia plantelor ( depistari, avertizari si prognoze de daunatori si boli de plante, tratamente fito-sanitare: stropiri, prafuiri uscate si umede, tratarea semintelor).


Dupa cum am aratat în primul subcapitol la sfârsitul anului 1999 se efectuau 80% din activitatile prevazute în statutul firmei.

În conformitate cu obiectivul de activitate, aprobat prin statutul sau, în anul 1999 societatea AGROVET S.A. a facut importuri de ierbicide, fungicide, insecticide, medicamente veterinare ai C.P.V.M., aparate Si instalatii de aplicare a produselor de uz fitosanitar si de igiena publica necesare agricultorilor din România, iar pentru a-si asigura sursele de plata valutara a facut exporturi de produse agricole. Astfel, au fost exportate în mai multe tari cum ar fi Germania, Anglia, Elvetia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Letonia, Estonia, urmatoarele cantitati de produse:


ulei floarea soarelui 7.275 tone

ulei soia 3.053 tone

srot floarea soarelui 11.735 tone

miere albine 1.166 tone

mere pentru industrializare 3.3o6 tone

carne 125 tone

acizi grasi 667 tone

porumb 2.324 tone

tarâte 495 tone


La realizarea programului de export în cursul anului 1999 partenerii firmei AGROVAT S.A. au fost firmele: HEINZ din Elvetia, Atalanta din Anglia, Promox, Toepffer din Germania, Agrilab Franta, Timings Iugoslavia. La sfârsitul anului 1999 firma AGROVET S.A. era cunoscuta pe piata externa ca cel mai mare explorator din România pentru urmatoarele produse: srot de floarea soarelui, ulei brut din soia si miere de albine.

Din operatiunile de export realizate în anul 1999, firma AGROVET S.A. a încasat suma de 7.963 mii USD si 5.744 mii DEM.

Evolutia operatiunilor de export în anul 1999 comparativ cu cea a încasarilor din export este prezentata sugestiv în graficul nr.1:
Graficul nr.1


2.4. DINAMICA REZULTATELOR ECONOMICO-FINANCIARE OBTINUTE IN PERIOADA 1997-1999In cadrul S.C. "AGROVET" S.A. din analiza principalelor indicatori economico-financiari în perioada 1997-1999, pe baza datelor extrase din B.V.C., bilantul contabil, contul de profit si pierderi ai a anexelor la bilant ( sintetizate în tabelul nr.1 ) s-au desprins urmatoarele concluzii:

Desi în valori absolute indicatorii valorici au o curba ascendenta, la aceste rezultate în ultimul an o influenta puternica a exercitat si inflatia, care se ascunde în spatele acestor cifre.

Numarul de salariati a crescut cu 21 de persoane, respectiv cu + 32,8%, în conditiile cresterii productivitatii muncii cu 27,6%, ceea ce reflecta o crestere a eficientei folosirii timpului uman.


In cadrul indicatorilor de resurse un loc special îl ocupa activele de exploatare, cresterea nivelului valoric al acestora a fost determinat, pe de o parte, de aplicarea reglementarilor legale privind actualizarea valorii activelor fixe prin operatiuni de reevaluare a acestora si materializarea programelor de investitii, concepute pentru achizitionarea unor noi active imobilizate.( în special investitii cu destinatie productiva, respectiv terenuri, cladiri, constructii speciale, diversificarea parcului de masini de transport marfuri, investitii însumând 6746,2 milioane lei, din care pentru mijloace fixe 4684,9 milioane lei ).

În ceea ce priveste patrimoniul net, stabilit ca diferenta între activele totale si datoriile totale contractate, aceasta reflecta o stare patrimoniala buna.


Cresterea patrimoniului net este rezultatul unor gesturi economice sanatoase si o consecinta a reinvestirii unei parti din profitul net realizat de societate.

Folosirea eficienta a activelor circulante ( aprovizionarea la timp si în cantitatile necesare cu materii prime, materiale, reducerea consumurilor neeconomicoase ) s-a materializat în accelerarea vitezei de rotatie a activelor circulante cu 7,6 zile fata de anul precedent, fapt ce a avut ca efect eliberari de active circulante.

Indicatorii relatiilor de proprietate au scos în evidenta faptul ca societatea si-a asigurat finalizarea imobilizarilor nete din resurse proprii.


Capitalul propriu reprezinta aceeasi curba de crestere de peste 8 ori fata de anul 1997 si aproape de 2 ori fata de anul 1998, fiind excedentare în raport cu valoarea activelor imobilizate.

Desi fondul de rulment a asigurat finantarea într-a mare masura, societatea a apelat si la credite bancare. Utilizarea creditelor bancare este justificata de particilaritatile procesului de productie, durata ciclului de fabricatie a produselor executate de societate, dar si de necesitatea de a contracara efectele blocajului financiar existent în economie.

Indicatorii consumului de resurse reflecta costurile aferente productiei marfa realizate de societate în perioada 1997-1999.

Se constata existenta unor raporturi rezonabile între cheltuielile materiale si cele cu munca vie si între grupele mari de articole de calculatie-pe de alta parte.


Costurile la 1000 lei venituri au cunoscut cresteri de la an la an, cresteri localizate îndeosebi la pozitia de cheltuieli materiale si se datoreaza în mare masura majorarii preturilor la materii prime, materiale, energie electrica, conbustibil, precum si impactul produselor inflationiste din economie asupra societatii.


Indicatorii rezultatelor, prezentati pe structura contului de profit si pierderi, evidentiaza faptul ca profitul brut si net au înregistrat o crestere spectaculoasa fata de anul 1997, dar fata de anul precedent s-au redus cu 28,7%, respectiv 35,1% ca urmare a cresterii veniturilor într-un ritm mai lent comparativ cu ritmul de crestere al cheltuielilor. Aceasta s-a datorat activitatii financiare, unde veniturile nu au compensat integral cheltuielile financiare care s-au situat la cote mult mai ridicate ( 478,7% fata de 206,9% la venituri) si s-a datorat: platii dobânzilor pentru credite acordate si diferentelor nefavorabile de curs valutar aferente operatiunilor comerciale în devize. În vederea protejarii rezultatelor anului 1997 au fost constituite provizioane pentru diferente nefavorabile aferente platilor externe de 2173,4 milioane.

În cadrul cheltuielilor exceptionale se înscriu cheltuielile cu donatii si sponsorizari pe care societatea le-a efectuat în limitele admise de lege.


Indicatorii ce reflecta eficienta folosirii activelor fixe si circulante exprimate pe baza profitului brut la 1000 lei active fixe si circulante înregistreaza cresteri substantiale pâna în anii 1997 si 1998, însa în ultimul an se reduce cu peste 50% datorita cresterii activelor fixe si circulante într-un ritm mai rapid, crestere care nu s-a reflectat în totalitate în rezultatele economico-financiare.


Rata rentabilitatii înregistreaza o scadere fata de anul 1998 determinata de majorarea capitalului, ca urmare a înglobarii deferentelor din reevaluarea activitatii.

Trebuie de asemenea sa apreciem faptul ca firma AGROVET este cunoscuta pe piata externa ca cel mai mare exportator din România de ulei brut din soia si miere de albine, srot din floarea soarelui, realizând din operatiunile de export 7963 mii U.S.D si 5744 mii DEM. Firma are relatii de cooperare tehnica si comerciala cu un numar mare de firme prestigioase în domeniu din SUA, Franta, Elvetia, Germania, Japonia.


Având în vedere cele prezentate, se poate aprecia ca în perioada analizata, cu toate greutatile întâmpinate datorate în special blocajului financiar existent în economie, societatea a desfasurat o activitate rentabila, a reusit sa achite totdeauna la termenele prevazute drepturile de personal, sa onoreze integral obligatiile fiscale si financiare si sa-si constituie fondurile proprii în conformitate cu prevederile legale.


Rezultatele economico-financiare obtinute in perioada 1997-1999Tabel nr.1


Nr.

crt

Indicatori
Ponderea in %

fata de:


Indicatorii resurselorActive imobilizateActive circulanteActive din exploatarePatrimoniul netNr.salariatiIndicatori ai relatiilor de proprietate si ai relatiilor financiar bancareFondul de rulmentResurse atraseImprumuturi pe termen scurt

Capital socialCapital propriuCapital permanent

Indicatorii consumului de resurseCheltuieli totale din care:a. Cheltuieli de exploatare din care:-Cheltuieli Materiale-Cheltuieli cu personalulb. Cheltuieli financiarec. Cheltuieli exceptionaleIndicatori ai rezultatelorVenituri totale din care:a.Venituri din exploatare din care:- cifra de afacerib. Venituri financiarec.Venituri exceptionale

Productia exercitiuluiProfit brutProfit netIndicatorii eficientei economiceProductivitatea medieCheltuieli/1000 lei venituri (lei)
Cheltuieli/1000 lei CA (lei)Cheltuieli materiale/1000 leiProfit/salariat (lei)Profit/1000 lei AFProfit/1000 lei ACViteza de rotatie a AC (zile)Rata rentabilitatii vanzarilorRata rentabilitatii economiceRata rentabilitatii financiareRata rentabilitatii resurselor consumate


Document Info


Accesari: 24206
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )