Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Regimuri vamale suspensive

economieRegimuri vamale suspensive.
Acestea nu se achita ci se garanteaza si se inchid cu un regim vamal definitiv.

Garantia se depune si in vederea acesteia se obtine autorizatie de la Biroul regional vamal.

Tranzit:Frontiera   Frontiera

Birou vamal de frontiera   Birou vamal de frontirera


Tranzit intern  

Birou vamal intern


Tranzit international

Parcursuri de tranzit = marfa se misca intre cele doua birouri vamale (de frontiera si intern); miscarea trebuie garantata cu o suma egala cu taxele care s-ar plati in caz de regim definitiv.

Carausul este cel ce are obligatiile acestea (garantarea si responsabilitatea fata de vama) si care efectueaza aceste parcursuri de tranzit.

Tranzitului intern I se aplica legile tarii respective.

Daca tranzitarea se face cu trecere de frontiera (tara-tara) = tranzit international iar responsabilitatile sint intre caraus si vama.

Conventii vamale pentru tranzitul international:

TIR = patronata de IRU; si-a asumat obligatia de a garanta pentru un posesor de carnet TIR; se poate garanta cu carnet TIR si in tranzit intern (expediere poarta-poarta).

Un carnet TIR nu se poate folosi decit la un singur drum - la ducere; pentru intoarcere in cazul in care gaseste marfa de transportat ii trebuie un alt carnet; de obicei soferul pleaca cu doua carnete la el.

La plecare in carnet se trece   (pe toti voletii) numele posesorului (caraus), numarul camionului, ce marfa transporta, sigiliul aplicat; carnetele au valoare de acoperire in functie de necesitate.

ATA = patronata de Camerele de Comert nationale iar ele sint cele ce garanteaza pentru posesorii de carnete ATA.

Se bazeaza pe acelasi tip de carnet si foloseste pentru expedierea marfurilor ce participa la expozitii si tirguri.

Persoana desemnata de Camera Comertului asista la incarcarea camionului cu bunurile expozantilor; carnetul are la inceput un borderou centralizator in care sint trecute toate bunurile incarcate; totul se petrece in asistenta vamii care pune sigiliile dupa incarcare; la descarcare la destinatie sub asistenta vamii se descarca si vama opreste exemplarul 1 al borderoului centralizator iar vama tirgului v-a admite aceste bunuri temporar; daca se consuma, vinde sau doneaza unele marfuri cu care s- venit se instiinteaza vama pentru a opera in carnet; ce ramine se incarca sub asistenta vamala si se pun sigiliile; la intoarcere se incheie exportul temporar cu un import definitiv.

Avantaj al ambelor carnete este ca nu se constitiue garantie pe un parcurs la fiecare tranzit de tara.

T1 = tranzit global = foloseste exemplarele 4,5 de declaratie vamala intocmite la plecare si sub acoperirea lor se circula pina la destinatie; garantia este data de un principal obligat care poate fi un exportator sau un caraus; garantia nu se constituie dintr-o suma de bani (de depozit) ci este un angajament cu valoare; angajamentul consta in asumarea platii in caz de neplata a taxelor vamale.

Se economiseste pentru ca nu se foloseste carnet (aprox 40$ carnetul) iar garantia consta in angajament nu in depunere de suma; in acest angajament se afla si semnatura bancii care garanteaza pentru utilizator fata de vama.

Pentru a obtine orice fel de carnet societatea respectiva trebuie sa fie membra a Asociatiei Nationale a Transportatorilor (numai persoanele juridice).

Antrepozitare

Timpul dintre sosirea camionului la Biroul vamal intern si venirea destinatarului pentru ruperea sigiliilor si preluarea marfii.

La camioane se acorda 6 ore de la prezentarea camionului la vama = depozit necesar; daca in interval destinatarul nu s-a prezentat si intirzie soferul cere un antrpozit vamal pentru descarcare si se preda marfa iar camionul poate pleca.

Comisionarii in vama au antrepozite care preiau marfa cu semnatura pe CMR iar cind destinatarul vine la ridicarea marfii plateste depozitarea si manipularea marfii.

In antrepozit vamal se poate tine marfa timp de 30 de zile de la data inregistrarii marfii in antrepozit caz in care comisionarul este principal obligat; se poate acorda o singura prelungire (bine justificata) cu inca 30 de zile.

Antrepozitele sint de mai multe tipuri:

A = public = oricine poate depune marfa iar gestionarul lui este si raspunzator catre vama   - comisionarul in vama.

B = gestionarul inchiriaza antrepozitul pentru antrepozitar.

C = gestionar si antrepozitar este aceeasi persoana; acest tip de antrepozit se poate avea la domiciliu.

D = antrepozit al vamii unde se depune marfa confiscata.

Garantia pentru vama se mai poate depune intrun cont care este dat de vama.

Pentru celelalte forme de regim vamal suspensiv se face o cerere tip care trebuie depusa spre analizare la Directia Generala a Vamiilor pentru a obtine autorizatie.

Perfectionarea activa.

Aducere de materii prime care sint transformate in produse finite;

Daca din acest proces ramin resturi, bucati de materiale care nu se mai exporta si nici nu se pot folosi sau dona se face proces verbal de distrugere. (valabil pentru contractele lohn); pentru aceasta distrugere se obtine in prealabil de la biroul vamal autorizatie pentru ca produsul finit pleaca cu declaratie de export definitiv iar pentru resturi se face o declaratie de import definitiv iar taxele pentru acest import definitiv se vor plati in functie de data la care au venit materiile prime.

Decont justificativ = document in care se dau toate datele asupra procesului de intrare-iesire de marfa in regim suspensiv care se depune la Biroul vamal pentru a fi verificat si pe care vama va pune o viza apoi va fi dus la Directia generala a vamilor pentru aprobare.

Transportul sub control vamal.

Pentru marfa care se asambleaza la destinatie = pentru accesorii taxele vamale sint mai mari decit pentru produsele finite.

Se depune cerere si se demonstreaza ce se aduce si dupa ce se asambleaza se vamuieste la import.

Exista in Regulamentul vamal o lista cu subansamble ce suporta acest regim.

Admitere temporara.

Aducere de marfa care se apoi se exporta in starea in care a venit.

Pentru aceasta se obtine autorizatie de admitere temporara.

Proprietar ramine cel ce a trimis marfa de cealalta parte existind utilizatorul, vama conservind drepturile proprietarului; acest regim are exonerare totala de taxe.

Exonerare partiala   = leasing = se va plati o garantie care trebuie sa fie egala cu taxa vamala pentru import definitiv su forma de 3 % pe luna ceea ce inseamna ca in trei ani se plateste garantia; acest import se face in scop productiv iar garantia se plateste din profit.

Daca produsul se returneaza totul se incheie cu export definitiv.

Daca produsul se cumpara si nu s-au epuizat cei trei ani se calculeaza valoarea in vama la data la care a intrat in tara; dupa mai mult de trei ani se va face in urma unei expertize valoarea reziduala la data respectiva valoare la care se va calcula taxa vamala incheindu-se cu import definitiv iar utilizaturul devenind proprietar.

Daca nu se utilizeaza in mod productiv se exonereaza de taxa de 35 peluna dar nici nu se devine proprietar al marfii.

Pentru leasing - in toate tarile exista un finantator care garanteaza pentru mentinerea in aceeasi stare de la primire a produsului iar in caz contrar plateste pagubele; fifantatorul depune o garantie la banca celui ce da in leasing marfa (sub forma unei scrisori de garantie bancara) si atunci finantatorul e cel ce face contractul international (ex; aducerea unei masini industriale) si face si vama dar o inchiriaza celui ce are nevoie de ea care ii va plati chirie; se utilizeaza in mod prductiv si se platesc cei 3% din profit.

Admitere temporara se poate acorda si persoanelor fizice de catre Biroul vamal din frontiera in scutire de taxe vamale iar bunurile nu pot fi vindute (ar trebui regim de import definitiv si sa se devina proprietar). Ex: aducere de autoturism - se afla sub supravehere vamala pina la obtinerea autorizatiei).

Perfectionarea pasiva

Se trimit bunuri in afara pentru perfectionare si apoi se intorc.

Se platesc taxe vamale la ce a venit in plus la marfa respectiva (export temporar).

Se face o declaratie de reimport la ce a plecat.


Pentru transbordare de pe un mijloc de transport pe altul (din diverse motive) se cere o aprobare pentru aceasta la cel mai apropiat Birou vamal si se face sub asistenta.


Document Info


Accesari: 5091
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )