Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TIPURI DE BURSE

economie
TIPURI DE BURSE


- este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare.Generale

Specializate - fie numai de marfuri fie numai de hirtii de valoare si pot fi:

q       Burse da marfuri

q       Burse de valori mobiliare

q       Burse valutare sau burse de devize

q       Burse complementare comertului international ( de exemplu burse de asigurari, de navlu, etc. )

Burse private - infiintate si organizate de particulari sub forma de societati pe actiuni, asociatii comerciale. Reprezinta asociatii ale persoanelor fizice si juridice ce dau nastere unei noi persoane juridice care se autoreglementeaza si se autoguverneaza. Forma legala cea mai cunoscuta de sorginte americana o constituie corporatia fara scop lucrativ - in SUA ( NYSE, AMEX ), JAPONIA ( TSE ), CANADA ( Toronto, Montreal ), etc.Burse infiintate si supravegheate de stat - indeosebi in tarile de drept latin ( Franta, Belgia,etc. )

Fata de aceste modele in practica sunt o serie de variante, cele mai multe piete bursiere adoptind principiul autoreglementarii, institutia bursei avind in acest caz dreptul de a-si stabili in limetele legii, modul de organizare si functionare, prin elaborarea si adoptarea statutului si regulamentelor.

In Romania bursele de valori se infiinteaza si functioneaza conform Legii 525/2002, Art1, pct.9 " ca institutii de interes public, cu personalitate juridica, prin decizia de infiintare si autorizatia de functionare emise de CNVM ", iar bursele de marfuri conform OUG 27/2002 aprobata prin Legea 512/2002 sunt conform Art.12 " piete de interes public " si conform Art.5 " se constituie sub forma unei societati pe actiuni, persoana juridica romana ". ( E veche, in prezent avem Lg. 297/2004 )


Burse inchise - unde numarul de locuri este limitat iar un tert nu poate dobindi calitatea de membru decit daca obtine un loc din parte unui titular ( exemplu NYSE, iar la noi RASDAQ )

Burse deschise - in care numarul de locuri nu este limitat, iar membrii se impart in membri fondatori si membri asociati.

Document Info


Accesari: 6571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )