Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Tratati tema cu titlul "Procese de productie"

economie
Tema I


Tratati tema cu titlul "Procese de productie"

a)definitia procesului de productie

b)criteriile de clasificare ale proceselor de productie

c)definitiile procesului de munca si ale procesului natural
d)tipurile de productie in serie

e)caracterizarea productiei la comanda si productiei pe stoc

f)tipurile de procese de productie d.p.d.v. tehnologicProcesele de productie se desfasoara in timp si spatiu,intr-un interval de timp si la anumite locuri de munca.

Obiectivul princuipal al intreprinderii industriale il constituie obtinerea de bunuri materiale,lucrari si servicii prin desfasurarea procesului de productie.

D.p.d.v tehnico material,procesul de productie poate fi definit prin totalitatea actiunilor constiente ale angajatilor,indreptatea cu ajutorul masinilor,utilajelor si instalatiilor asupra materialelor,materiilor prime si a altor componente in vederea obtinerii unui produs finit cu o anumita valoare pe piata.

D.p.d.v cibernetic este definit cu ajutorul a trei componente:intrari,iesiri si realizarea procesului de productie.

Criteriile de clasificare ale procesului de productie sunt:in raport cu modul de executare al diferitelor produse,lucrari sau servicii,in raport cu modul in care se executa,in raport cu modul de obtinere a produselor finite,natura tehnologica a operatiilor efectuate 10310o1415k si de asemenea natura activitatii desfasurate.

Procesul de munca este procesul in care factorul uman,actioneaza asupra obiectelor muncii cu ajutorul mijloacelor de munca.

Iar in ceea ce priveste procesul natural,este procesul in care obiectele muncii sufera transformari fizice si chimice sub actiunea factorilor naturali.

In functie de marimea lotului de fabricatie,productia in serie poate fi:

serie mica

serie mijlocie

serie mare

Productia la comanda apare atunci cand inceperea fabricatiei unui anumit produs se face in urma unei comenzi ferme din partea unui client.

Productia pe stoc este caracteristica intreprinderilor care estimeaza ca prdusele realizate vor fi vandute intr-o perioada viitoate.

D.p.d.v tehnologic acestea sunt:procese tenologice continue care presupun derularea neintrerupta a fabricatiei.Sunt intalnite la procesele chimice si la realizarea conductorilor.

Iar cele discontinue sunt procesele in care se produc alternante in timp intre fazele utile necesare tranf. propriu-zise si si fazele secundare necesare deservirii echipamentelor de prelucrare.Situatii intalnite la alimentarea sau evacuarea locurilor de munca.


Tema II


Realizati un eseu cu tema"Procese de productie",dupa urmatorul plan:

a)definitia procesului de productie

b)enumerarea di definirea elementelor procesului de productie

c)clasificarea proceselor de productie dupa modul de obtinere a produselor finite din materii prime ,in raport cu natura tehnologica a operatiilor efectuate 10310o1415k si in raport cu natura activitatii desfasurate

d)prezentarea componentelor procesului de productie sub raport cibernetic

e)argumentarea necesitatii existentei proceselor auxiliare


Procesul de productie se desfasoara in timp si spatiu,intr-un interval de timp si la anumite locuri de munca.Intreprinderea industriala are ca scop principal obtinerea de unuri si servicii.,prin desfasurarea procesului de productie.

D.p.d.v tehnico-material,procesul de productie

Poate fi definit prin totalitatea actiunilor constiente ale angajatilor unei intreprinderi,indreptate cu ajutorul masinilor,utilajelor si instalatiilor,asupra materiilor prime,materiale si a altor componente,in vederea obtinerii unui produs finit cu o anumita valoare de piata.

In componenta procesului de productie,avem urmatoarele procese:p.tehnologic;p.de munca si p.natural.

Procesul tehnologic este procesul care este alc din ansamblul operatiilor tehnologice prin care se realizeaza un produs sau repere componente ale acestuia.

Procesul de munca este procesul in care factorul uman actioneaza asupra obiectelor muncii cu ajutorul mijloacelor de munca.

Procesul natural este procesul in care au loc transf. fizice si chimice sub actiunea factorilor naturali.

In functie de clasificarea proceselor de productie dupa modul de obtinere in raport cu activitatea desfasurata,avem:p.chimice,p.de schimbare a configuratiei si formei,p.de asamblare si procese de transport.Iar in ceea ce priv natura activ desf:p.de transport,p. De prod.propriu-zise si procese de depozitare sau magazinaj.

Componentele procesului de productie sub raport cibernetic sunt urmatoarele:intrarile,iesirile si realizarea procesului de productie.In sistemul cibernetic,procesul de productie,transforma sub supravegherea omului factorii de productie(materii prime,unelte,materiale),intrarile in bunuri economice iar iesirile const. P.L.S.

Procesele de productie auxiliare sunt necesare deoarece asigura obtinerea unor P.L.S,cu toate ca nu constinue obiectul activ. De baza,DAR asigura si conditioneaza buna desfasurarea a proceselor de baza.Spre exemplu repararea instalatiilor si verif. acestora.
Tema III

Tratati tema cu titlul"Tipuri de productie",dupa urmatoarea structura de idei:

a)definirea notiunii de tip de productie

b)clasificarea tipurilor de productie dupa criteriul produselor fabricate si al organizarii tehnologice,enumerand si caracteristicile

c)clasificarea tipurilor de productie in functie de comenzile clientilor si previziunile in legatura cu vanzarile

d)definirea lotului de fabricatie,specificand tipul de productie caruia ii este caracteristic,caracterizarea proceselor tehnologice discontinue.


Managementul productiei intr-o intrerindere industriala este influentat direct de tipul sau sistemul de productie existent in cadrul acesteia.

Prin tip de productie se intelege starea organizatorica si functionala a unei intreprinderi determinata de nomenclatura productiei,volumul productiei,volumul productiei pe fiecare pozitie de nomenclatura,gradul de specializare a intreprinderii,a sectiilor si a locurilor de munca,modul de deplasare a diferitelor materii prime,materiale,semifrabricate,de la un loc de munca la altul.

O intreprindere se deosebeste de alte intreprinderi prin prodisele pe care le fabrica precum si prin organizarea sa tehnologica.

Acesti doi factori(produsele si organizarea tehn) stau la baza definirii tipului de productie din intreprinderea respctica.

Din acest punct de vedre,tipurile de productie sint:

productie de masa

productie in serie

productia individuala sau unicat

PRODUCTIA IN SERIE se caracterizeaza in functie de marimea lotului de fabricatie,dupa cum urmeaza:

tip de prod.de serie mica

tip de prod.de serie mijlocie

tip de prod.de serie mare

Acest tip de productie este specific intreprinderilor care fabricao nomenclatura relativ larga de produse,in mod periodic si in loturi de fabricatie de marime mica,mare sau mijlocie.

Gradul de specializare al intreprinderii sau locurilor de munca este mai redus la tipul prod de serie mare si mai ridicat sau mai scazut in functie de marimea seriilor de fabricatie.

Deplasrea produselor de la un loc de munca la altul se face cu ajutorul mijl.de transport cu deplasare discontinua,astfel:

Ptr.seriile de frabricatie mici,folosim carucioare sau electrocare

Ptr seriile mari de fabricatie utilizam miujl.de transp. cu deplasare continua(benzi rulante)

Locurile de munca sunt amplasate dupa diferite criterii,in functie de marimea seriilor de frabricatie.Ptr seriile mari,locurile de munca sunt amplasate dupa criteriul liniilor tehnologice,iar ptr seriile mici de fabricatie locurile de munca sunt amplasate dupa criteriul grupelor omogene de masini.

In cazul tipului de productie in serie,se intalnesc caracteristici comune atat tipului de prod.in masa,cat si tipului de productie individual/unicat.

Productia in serie este caracteristica intreprinderilor care realizeaza in mod periodic    unul sau mai multe produse,intr-o cantitate bine definita.

PRODUCTIA DE MASA reprezinta productia in care la fiecare loc de munca se executa    in mod continuu acelasi produs si pe o durata lunga de timp.

In cadrul intreprinderilor de productie,tipul de productie in msa ocupa o pondere insemnata.

Acest tip de productie prezinta urmatoarele caracteristici:fabricarea unei nomenclaturi reduse de produse in mod neintrerupt si in cantitati mari sau foarte mari;specializarea inalta,atat la nivelul locurilor de munca,cat si la nivelul intreprinderii;deplasarea produselor de la un loc de munca la altul se face bucata cu bucata,in mod continuu,cu ajutorul mijl.de transp.cu deplasare continua.(benzi rulante,planuri inclinate)

D.p.d.v tehnologic si organizatoric locurile de munca si forta de munca au un grad inalt de specializare,fiind amplasata dupa succesiunea operatiilor tehnologice sub forma liniilor de productie in flux.

Tipul de productie in masa,creeaza conditii foarte bune ptr folosirea pe scara larga a proceselor de productie automatizate cu efecte deosebite in cresterea eficientei economice a intreprinderii.Intreprinderea la care nu este stabilita o limita cantitativa ptr. prod. realizate este caracteristica tipului prod. in masa.

PRODUCTIA INDIVIDUALA/UNICAT este caracteristica intreprinderilor care realizeaza in mod periodic unul sau mai multe produse,in cantitati reduse sau unicate.Acest tip de productie a luat o amploarea din ce in ce mai mare datorita diversificarii cererii consumatorilor.

Este caracterizat prin fabricarea unei nomenclaturi foarte largi de produse dat in cantit.reduse(unicate);repetarea fabricarii unor produse are loc la intervale de timp nedeterminate,uneori fabricarea acestora putand sa nu se mai repete;utilajele din dotare au un grad de specializare universal,iar personalul o calificare inalta(policalificare);deplasarea produselor intre locurile de munca se face bucata cu bucata sau in loturi mici de fabricatie,cu ajutorul mijl.de transp cu deplasare discontinua;amplasarea locurilor de munca in sectiile de productie se face confort principiului grupelor omogene de masini.

!!!Ptr.tipul de productie de serie mare si de masa,metoda de organizare a productiei este sub forma liniilor de productie in flux

!!!Ptr tipul de productie de serie mica si individuala,organizarea productiei se face sub forma grupelor omogene de masini.

Productia la comanda apre tunci cand inceperea fabricarii unui produs are loc in urma unei comenzi ferme din partea unui client.

Productia pe stoc este caracteristica intreprinderilor care estimeaza ca produsele realizate vor fi vandute intr-o perioada viitoare.

Lotul de fabricatie reprezinta cantitatea de produse identice sau asemnatoare lansate simultan sau succesiv in fabricatie.


Tema IV

Alcatuiti un eseu cu tema"Tipul de productie individual",indeplinind urmatoarele cerinte:

a)definirea conceptului de tip de productie

b)clasificarea tipurilor de productie

c)enumerarea caracteristicilor productiei individuale

d)identificarea caracteristicilor comune cu celelalte tipuri de productie

e)modul in care se realizeaza proiectarea tehnologiei in fabricatieManagementul productiei intr-o intreprindere industriala este influentat direct de tipul sau sistemul de productie existent in cadrul acesteia.

Prin tip de productie intelegem strea organizatorica si functionala a unei intreprinderi determinata de nomenclatura productiei,volumul productiei executate pe fiecare pozitie de nomenclatura,gradul de specializare al intreprinderii, a sectiilor si a locurilor de munca,modul de deplasare a diferitelor materii prime,materiale sau semifabricate de la un loc de munca la altul.

Clasificarea tipurilor de productie poate fi facuta in functie de volumul productiei fabricate si repetitivitate in:

prod.de masa

prod.de serie

prod. individuala/unicat

Productia individuala sau unicat este caracteristica intreprinderilor care realizeaza in mod periodic unul sau mai multe produse,in cantit. reduse sau unicate.Acest tip de productie a luat o amploare destul de mare datorita diversificarii intr-o masura crescinda a cererii clientilor.Ca si caracteristici ale acestui tip de productie putem mentiona:fabricarea unei nomenclaturi foarte largi de produse dar in cantit.reduse sau unicate;repetarea fabricarii unuor produse are loc la intervale de timp nedeterminate uneori acest lucru putand sa nu se mai intample vreodata;utilajele din dotare au un caracter universal,iar personalul care le utilizeaza treb sa fie calificat sau policalificat;deplasarea produselor intre locurile de munca se face bucata cu bucata sau in loturi mici de fabricatie,cu ajutorul unor mijloace de transport cu deplasare discontinua;amplasarea locurilor de munca in sectiile de productie se face conform principiului grupelor omogene de masini.

Gradul de specializare al utilajelor este:

la productia de masa-specializat

la productia in serie-specializat sau universal

la productia individuala sau unicat-universal

Controlul calitatii produselor se face pe baza de esantion,atat la productia in srie cat si la cea in masa.

Forta de munca are calificare inalta(policalificare) la productia de serie mica si la cea individuala.

!!!Proiectarea tehnologiei de fabricatie este realizata in functie de:

-fluxul tehnologic

-consumul de manopera sau normele de timp

-felul si caract.utilajelor

-nomenclatura si norma de consum.loading...
Document Info


Accesari: 6268
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )