Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
COMBATEREA PRINCIPALELOR SPECII DAUNATOARE POMILOR

agricultura


COMBATEREA PRINCIPALELOR SPECII DAUNATOARE POMILOR

FRUCTIFERIQuadraspidiotus perniciosus -paduchele din San Jose

La infiintarea livezilor se va folosi numai material saditor neinfestat obtinut din pepiniere autorizate , insotit de certificat fitosanitar . Se va evita luarea de altoi din livezile infestate . Nu se vor planta in apropierea pepinierelor specii preferate de daunator cum sunt : gutuiul japonez , paducelul , etc.

In livezi sau in pepiniere se vor aplica 1-2 tratamente in iarna , in perioada repausului vegetativ , la temperaturi mai mari de 0 C , cu unul din produsele: Polisulfura de Bariu 45 PU -6% ; Zeama Sulfocalcica 28 Be-20% ; Oleoecalux CE 3%-1,5% ; Carbetox 37 CE-1,0%.

In cursul perioadei de vegetatie tratamentele se fac la avertizare. Pentru prima generatie buletinele de avertizare se dau la 7-8 zile de la aparitia primelor larve si se repeta daca este cazul dupa 5-8 zile si respectiv dupa 8-12 zile. Stabilirea momentului de aparitie al larvelor se poate face cu ajutorul sumei de temperatura 16416s182q efectiva de 511 C+/-30 C in functie de care , dupa o saptamana se aplica primul tratament. Pentru primageneratie se fac 2-3 tratamente. Se vor folosi urmatoarele produse : Polisulfura de Bariu 45 PU 1%; Carbetox 37 CE-0,5%; Carbetox 50 CE 0,3-0,5% ; Sinoratox 35 CE 0,15-0,2%; Ordatox 25 CE -0,3% ; Ecamet 50 CE 0,1-0,15% ; Pyrinex 48 CE -0,2% ; Sintox 25 CE -0,4%. Sau facut incercari de lansare de viespi parazite in asociatie cu aplicarea de insecticide selective . 2. Parthenolecanium corni - paduchele testos al prunului

In cursul repausului vegetativ se vor face tratamente de iarna cu Polisulfura de Bariu 45 PU -6%. In cursul perioadei de vegetatie . In cursul perioadei de vegetatie, in perioada aparitiei larvelor se recomanda utilizarea produselor: Imidan 50; WP-0,1%; Ecalux 25 CE-0,1%; Ripcord 40 CE-0,075%. 

3. Eriosoma lanigerum - paduchele lanos

Se recomanda respectarea cu strictete a masurilor de carantina fitosanitara, folosirea de material saditor neinfestat, taierea si arderea ramurilor si lastarilor, care prezinta atac, folosirea de soiuri rezistente.

Pe cale chimica in cursul repaosului vegetativ se pot face tratamente cu Polisulfura de Bariu 6% sau Zeama Sulfocalcica 20%. La dezmugurire se recomanda o imbaiere cu Carbetox 37 CE- 0,4% sau Sinoratox 35 CE - 0,15%.

In cursul perioadei de vegetatie, la semnalarea primelor colonii, se vor face tratamente cu: Ordatox 25 CE-0,25%; Imidan 50 WP- 0,1%; Kilval CE400 g/1-0,1%; Ecalux 25 CE- 0,1%; Pyrinex 48 CE-0,2%; Nomolt 15 SC-0,05%; Sumicombi 30 CE-0,04%. De asemenea se poate folosi preparatul bacterian Thuringin 6.000-0,2%.

4.Myzodes persicae - paduchele verde al piersicului

In livezile infestate pentru distrugerea oualor de iarna, se vor face tratamente cu Polisulfura de Bariu 45PU -6%; Zeama sulfocalcica 28 - 30 Be- 20%; Carbetox 37 CE -1%. La dezmugurire rezultate bune se obtin prin utilizarea produsului UC1-2%.

In cursul perioadei de vegetatie incepand cu aparitia primelor colonii de afide si odata cu formarea pseudocecidiilor, se vor face tratamente cu: Carbetox 37 CE-1%; Sinoratox 35 CE-0,1%; Onevos 35 CE-0,2%; Onefon 80 PS 0,15%; Folimat 50 LC 0,05-0,1%; Ambush 25CE-0,1%; Reldan 2E CE-0,2%; Fernos 50 DP -0,5%; Cymbush 10CE-0,0125%; Medimitox 40 CE- 15%. Tratamentele se vor repeta dupa caz. Se vor stropi mai ales partile inferioare ale frunzelor, alternandu-se produsele.

5.Hoplocampa minuta - viespea neagra a prunelor

Se recomanda in perioada caderii fructelor , adunarea zilnica a celor cazute si distrugerea lor. Toamna sau pimavara devreme, se sapa solul in livezi sau in jurul pomilor pentru distrugerea eonimfelor hibernante.

Tratamente chimice se fac la avertizare. Termenele de aplicare a tratamentelor se avertizeaza in functie de criteriul biologic si fenologic. CRITERIUL BIOLOGIC consta in stabilirea termenelor de combatere in functie de perioada preovipozitara si ovipozitara, urmarind aparitia in custile de avertizare a primelor viespi. Buletinele de avertizare se vor lansa dupa 5-6 zile de la aparitia primelor viespi in custile de avertizare, indicand inceperea tratamentelor dupa 3-4 zile sau odata cu depunerea primelor oua in izolatoare. CRITERIUL FENOLOGIC consta in stabilirea momentului optim de combatere cand 10-15% din petale sau scuturat la soiurile cu inflorire timpurie sau semitimpurie ( D, Agen , Gras romanesc, Tuleu gras ).

Se aplica in general un singur tratament cu unul din produsele: Carbetox 50 CE-0,175%; Carbetox 50 odorizant CE-0,2%; Phospit 100CE0,05- 0,1%; Danex 80 SP -0,15%; Diazol 60 CE -0,1%; Ecalux 25 CE-0,075%; Padan 50 DP -0,1%; Meotrin 20CE-0,02%.

6.Melolontha melolontha - carabusul de mai

Adultii se pot combate in faza hranirii si copulatiei, prin colectarea mecanica, prin scuturare a adultilor dimineata pe prelate si apoi distrugerea lor. Se pot obtine astfel , rezultate notabile. Chimic impotriva adultilor se pot face tratamente cu produse organo-fosforice , carbamice , etc. Combaterea larvelor mai ales in pepiniere si in scolile de vita se poate face prin tratarea solului cu insecticide granulate organo-fosforice .

S-a experimentat cu succes si utilizarea preparatului Muscardin 45 M.

7.Anthonomus pomorum - gargarita florilor de mar

Se recomanda taierea ramurilor uscate , razuirea tulpinilor si a ramurilor groase , distrugerea prin ardere a resturilor adunate. Unul dintre procedeele mecanice folosite este "antonomajul" , care consta in scuturarea gargaritelor dimineata intre orele 7-10 pe prelate , timp de 2-3 saptamani.

Se pot folosi de asemenea braiele capcana asezate in jurul trunchiurilor sau ramurilor groase , confectionate din paie sau carton gofrat. Braiele se aplica la inceputul lunii iunie si se vor distruge toamna tarziu , prin ardere.

Tratamentele chimice se fac la avertizare , in perioada umflarii mugurilor de rod la soiul Ionathan , cand 15% din butonii florali sunt atacati. Se vor face stropiri cu Carbetox 37CE 0,5% , Sinoratox 35 CE 0,15 - 0,2% .

8. Laspevresia funebrana - viermele prunelor

Se aplica aceleasi masuri de combatere ca si pentru viespea neagra a prunului. Combaterea biologica a daunatorului se poate face cu preparatul Thuringin 6000. Tratamentele se fac la avertizare , in faza de "cap negru" si in functie de durata incubatiei , in care Ki = 70 C

9. Hiphantria cunea - omida paroasa a dudului

Se recomanda adunarea cuiburilor de omizi si distrugerea lor prin ardere . Aceasta operatie se executa cand cuiburile sunt mici , cuprinzand 3-6 frunze si se repeta daca este necesar dupa 5-6 zile. Se pot utiliza si braiele capcana aplicate pe trunchiul pomilor pentru captarea larvelor care se impupeaza.

In zonele sericicole mai ales in perioada hranirii viermilor de matase nu se vor face tratamente chimice .

Tratamentele se fac la avertizare si se bazeaza pe criteriul biologic care ia in considerare densitatea cuiburilor de omizi. Tratamentele se avertizeaza cand se observa mai mult de doua cuiburi de omizi pe pom. Ele se vor face in special impotriva larvelor din primele varste si se vor repeta dupa 8 - 10 zile , daca este cazul .

Pentru combatere se recomanda urmatoarele insecticide : Phosphit 100 CE 0,05 - 0,1% ; Divipan 100 CE 0,05 - 0,1% ; Danex 80 SP 0,2% ; Bromex 50 CE 0,2% ; Ecalux 25 CE-0,1% .

10. Ragoletis cerasi - musca cireselor

Se recomanda saparea solului in jurul pomilor toamna sau primavara devreme. Deasemenea se poate face tratarea solului din jurul pomilor cu diferite produse granulate .

Recoltarea produselor trebuie sa se faca la timp. Tratamentele chimice se fac la avertizare , in functie de criteriul biologic , ecologic si fenologic. Buletinele de avertizare se lanseaza in functie de criteriul biologic la data aparitiei primelor muste in custile de avertizare , urmand ca tratamentele sa se aplice la data realizarii maximului curbei de zbor. Criteriul ecologic consta in stabilirea termenelor de aplicare a tratamentelor folosind constanta termica a perioadei preovipozitare .

Criteriul fenologic consta in avertizarea combaterii in momentul intrarii in parga a soiurilor semitimpurii de cirese. Se pot folosii urmatoarele produse : Carbetox 37 CE 0,4% ; Sinoratox 35 CE 0,1% ; Lebaycid 50 CE 0,15% ; Danex 80 SP 0,15% ; Carbesulfan 30 CE 0,2% ; etc .

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Conf. Dr. I. PALAGESIU - Curs de entomologie agricola -LITO U.S.A.B.T. 1993.

BOGULEANU GH. - Entomologie agricola -Ed.did.si ped. Bucuresti 1980.

LEFTER GH. - Combaterea bolilor si daunatorilor speciilor pomicole samantoase - Ed. Ceres Bucuresti 1990 .


Document Info


Accesari: 22484
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )