Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Caracteristicile pamantului ca factor de productie

agricultura


Caracteristicile pamantului ca factor de productie.

Factorul natural al productiei se refera la toate resursele brute din natura care sunt folosite la producerea bunurilor economice.Pamantul este principala forma de factor natural. Prin pamant in sens larg se intelege: solul, subsolul, aerul, apa, fauna, 151m1216b flora etc., iar in sens restrains numai solul ce mai poarta denumirea de fond funciar. Fondul funciar cuprinde terenurile arabile, pasunile, fanetele, viile, livezile, fondul forestier, luciul apei interioare, alte suprafete.

Ca principal mijloc de productie agricola pamantul se caracterizeaza printr-un sjr de trasaturi specifice.

a) Pamantul este limitat ca intindere (suprafata) si folosinta agricola. Se cunoas.te faptul ca suprafata agricola se reduce treptat (lent) ca urmare a scoaterii unor mari suprafete din circuitul agricol pentru alte destinatii sau ca urmare a degradarii.

b) Pamantul este nelimitat ca potential de productie. El dispune de o mare capacitate de regenerare si de cre§tere a randamentului sau, nu se consumS si nu se epuizeaza. Desigur, prin practicarea unei agriculturi nerationale, rezervele de energie §i substante nutritive organice sj minerale acumulate in sol se pot epuiza treptat, pana la afectarea grava a potentialului product!v al pamantului.

c) Pamantul din punct de vedere spatial este imobil. Caracterul imobil al pamantului ca mijloc de productie agricola are consecinta asupra organizarii proceselor de productie din agricultura. Astfel productia agricola se crganizeaza in structuri organizatorice care au caracter stationar.

d) Pamantul, ca mijloc natural nu poate fi inlocuit deci este nesubstituibil.

e) Ca mijloc de munca pamantul nu poate participa de unul singur in procesul complex de producerea bunurilor materiale, ci numai cr.preuna sau alaturi cu mijloacele de munca mecanice, chimice si biologice sire prin interrnediul fortei de munca actioneaza asupra lui;

f) Pamantul, din punct de vedere juridic este subiect de drept, obiect al proprietatii si obiect de exploatare agricola.

g) In functia de spatiu si timp, pamantul este deosebit de variat ca jtential natural de productie, ca fertilitate. Prin imbunatatirile ce i se aduc participa nemijlocit la crearea de valori, ceea ce face necesara uarea economica a diferitelor categorii de teren in functie de capacitatea lor efectiva de productie.

In procesul de productie agricola se disting doua categorii de fertilitate a pamantului:

1) fertilitatea naturala sau potentiala;

2) fertilitatea economica sau efectiva.


Document Info


Accesari: 15117
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )