Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Meliferele agricole se cultiva in diverse parti ale tarii


MELIFERELE AGRICOLE SE CULTIVA IN DIVERSE PARTI ALE TARII


Plantele melifere agricole se cultiva in diferite parti ale tarii, pe sute de hectare, datorita valorii nutritionale pe care aceste plante le poseda. Aceste plante sunt valoroase nu numai pentru industria alimentara sau zootehnica ci si pentru apicultura, prin productiile apicole ridicate ce se obtin de la aceste culturi.

. Principalele plante din categoria plantelor tehnice si furajere sunt: hrisca, floarea-soarelui, rapita de toamna, mustarul alb, coriandrul, ghizdeiul, rapita de toamna, etc.Hrisca este o planta care desi nu face parte din familia gramineelor, este considerata din punct de vedere fitotehnic ca o cereala, deoarece fructul ei se foloseste in alimentatia de baza a oamenilor. In tara noastra este cultivata mai mult in nordul Moldovei; este o planta anuala. S-a constatat ca 1 ha de hrisca poate sa dea, cand este bine cultivat, pana la 50-60 kg miere.

Inflorirea se face treptat, durand aproape o luna, ceea ce este foarte important pentru agricultura.

. Hrisca infloreste in iulie-august; urmeaza imediat dupa inflorirea mustarului si teiului. In prima jumatate a infloririi se desfac majoritatea florilor, de aceea la practicarea stuparitului pastoral la culturile de hrisca, stupii trebuie sa fie adusi cat mai devreme pentru a nu se pierde aceasta perioada. Hrisca are o vegetatie scurta si deci poate fi cultivata esalonat, incepand din luna aprilie-mai, dupa prasire, dupa leguminoase si dupa cereale paioase.

Pentru polenizarea culturii de hrisca sunt necesare 2-3 familii de albine la hectar..Mierea de hrisca este de culoare galbena-inchis, rosiatica pana la bruna-inchis, are un gust specific si o aroma extrem de placuta; continutul de apa este ceva mai mare decat la celelalte sorturi de miere. Nu se solidifica si formeaza o masa ca o frisca sau aluat.
.Trifoiul rosu si trifoiul incarnat. Trifoiul incarnat se dezvolta mai repede si dupa strangerea nutretului se pot semana in acelasi an, plante tarzii ca porumbul, tutunul, cartofii etc., dand posibilitatea sa se obtina in 2 ani consecutivi trei recolte.

trifoi rosu.Productia de samanta la a doua inflorire este mai mare decat a primei, deoarece si zborul bondarilor si albinelor este mai frecvent in timpul celei de a doua infloriri. Dupa observatiile facute, cei mai buni polenizatori sunt bondarii. Productia de nectar este de cea. 260 kg la ha (130 kg zahar), insa albinele culeg numai o cantitate mica de nectar din cauza ca glandele nectarifere sunt asezate in floare, la o adancime mare.
Dupa unele calcule, cantitatea de nectar culeasa de catre albine de pe trifoiul rosu, transformata in miere, reprezinta cel mult 6 kg/ha. In afara de nectar, albinele aduna si polen. Asadar, albinele cerceteaza florile de trifoi, fiind ademenite de licoarea nectarului, dar este posibil sa fie atrase in mai mare masura si de rezervele lui de polen.

.Lucerna

lucernaeste importanta pentru apicultura prin aceea ca in timpul infloririi (iunie-iulie), albinele culeg de pe florile ei nectar si polen.

.Infloritul merge treptat incepand cu florile de jos si dureaza 10-14 zile. Primele flori se deschid aproxima­tiv la ora 8 dimineata. intre orele 9 si 11 se deschide un nu­mar mare de flori. Dupa orele 15, florile nu se mai deschid. De la 1 ha de lucerna se obtin 25 kg miere.

.Sparceta caucaziana (Onobrychis iberica L) este o planta furajera perena, ce infloreste in luna iunie. Recoltarea se face cand plantele sunt in plina floare. Dupa coasa, daca nu lastareste suficient pentru a se cosi a doua oara, serveste ca pasune (mai ales pentru regiunile secetoase). Productia de fan este de 2 000-4 000 kg la hectar. Samanta prezinta un aspect ceros si se ia de la prima floare, cosindu-se atunci cand majoritatea pastailor sunt bune. Productia de pastai variaza intre 400 si 100 kg/ha, la care se adauga 2000-3 000 kg/ha paie.


.Fiind o buna planta melifera, semincerele de sparceta pot fi cultivate pe loturi speciale in apropierea stupinelor. Pentru asigurarea unei cat mai bune polenizari sunt necesare pentru fiecare hectar de sparceta cate 4 familii de albine. In primul an floarea de sparceta produce putin nectar (timp de 24 ore din momentul infloririi), cu o cantitate medie de 0,48 mg nectar si cu un continut de 30-45% zahar. In anul al doilea inflorirea incepe la 54-74 zile de la pornirea vegetatiei si dureaza 12-25 zile. La multe soiuri de sparceta, inflorirea se face in mod esalonat, mai intai se deschid inflorescentele lastarului principal incepand de la baza, apoi restul inflorescentelor. In afara de nutret valoros de la sparceta se pot obtine si productii apreciabile de miere (90-120 kg/ha), in a doua jumatate a lunii mai, cand in flora spontana sunt putine plante melifere inflorite. Pe de alta parte, datorita secretiei abundente de nectar, sparceta este bine cercetata de albine, in special in orele de dimineata si seara, asigurandu-se prin aceasta si o productie ridicata de seminte.
.Seradela este o planta erbacee anuala, putin cunoscuta la noi. Se intrebuinteaza ca nutret verde si pasune. Este o planta melifera buna, mai ales semincerele. Infloreste din iunie pana in septembrie, oferind albinelor un cules tardiv de vara si inceputul toamnei.
.Mazarichea (Vicia) este o planta anuala. Din punct de vedere melifer, cu toate ca productia de nectar este mare, din cauza florilor prea adanci, albinele ajung cu greu la aceasta sursa; acest neajuns se inlatura de catre bondari, care rod floarea in partea inferioara si inlesnesc astfel accesul albinelor culegatoare. Infloreste in iunie-iulie.
.Borceagul de toamna da cules de nectar destul de bogat.
.Bobusorul face parte din grupa plantelor bune melifere si ofera albinelor in timpul infloririi din iunie-iulie o cantitate destul de insemnata de nectar. Infloritul dureaza circa 2-3 saptamani, iar productia de nectar depinde mult de conditiile climaterice in timpul infloritului si dezvoltarii plantei, si de sol. Asa se explica de ce in unii ani albinele culeg mult nectar, iar in alti ani (secetosi) nici nu-l cerceteaza.
.Ghizdeiul este o planta perena. Pentru apicultura ghizdeiul prezinta o importanta destul de mare, deoarece infloreste din a doua jumatate a lunii mai si pana in septembrie. Se polenizeaza incrucisat, de predilectie de catre albine si bondari. Productia de miere este de cea. 20 kg la hectar. In amestecuri de trifoi si timoftica, serveste ca planta de ademenire a albinelor in vederea polenizarii acestor culturi.

.In afara de aceste principale plante perene si anuale de nutret, care au si o importanta deosebita in apicultura, mai exista o multime de varietati de: lucerna, ca lucerna galbena, corcita, trifoiul alb corcit (hibrid), mazarichea ungureasca, mazare furajera, sparceta caucaziana, mazarichea ruseasca, care infloresc din iunie pana in septembrie si ofera albinelor cantitati insemnate de nectar si polen pe o perioada indelungata, de la care se pot realiza cateodata culesuri bune de intretinere si miere-marfa, daca familiile sunt puternice, in plina activitate si stupinele sunt amplasate judicios in apropierea acestor culturi.
.Floarea-soarelui este cea mai importanta planta uleioasa si una din cele mai importante plante melifere din tara noastra.

floarea_soarelui.In regiunile de campie formeaza culesul principal de vara. Primele se deschid florile marginale, in capitule, ultimele fiind cele din mijloc.


Are perioada de inflorire de cca.30 zile.Productia de miere variaza intre 30 si 120kg/ha ,in medie 60 kg/ha.In timpul culesului ,de la floarea soarelui ,o familie de albine poate realiza zilnic sporuri cuprinse intre 0.5-5 kg si o productie totala de miere ce variaza intre 10 si 40 kg.

Florile de fl.soarelui sunt vizitate cu frecventa cea mai mare intre orele 10 si 15 atunci cand temperatura aerului este de 30-32 grade C.

Mierea de floarea soarelui este aromata,de culoare galbena deschis,cu gust placut,specific plantei si cristalizeaza foarte repede.Document Info


Accesari: 737
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )