Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ce este asigurarea de viata?

Asigurari


Ce este asigurarea de viata?


Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne afecteaza capacitatea de munca sau chiar viata. Unele dintre riscuri sunt evenimente probabile, ele ne pot afecta sau nu, dar exista riscul de deces, care este a certitudine, intrebarea este doar cand se va intampla.Asigurarea de viata este modalitatea prin care aceste riscuri sunt preluate de o companie de asigurari, care in schimbul unei sume de bani prestabilite preia aceste riscuri, si in cazul producerii evenimentului nedorit va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul acestuia.

Asiguarea de viata este un contract semnat intre asigurator si asigurat in favoarea unui beneficiar, sau a mai multor beneficiari. Obiectul acestui contract este suma asigurata, care se stabilieste de comun acord de ambele parti, sau la cererea asiguratului.

In functie de suma asigurata si de alti factori se stabileste marimea primei de asigurare pe care asiguratul va trebui sa o plateasaca pe parcursul duratei contractului la intervale de timp prestabilite.

In schimbul primelor de asigurare compania de asigurari acopera riscurile incluse in contract si se obliga la plata despagubirilor in cazul ivirii acestora.

Asigurarea de viata este o protectie financiara, care asigura un viitor sigur beneficiarilor (sau beneficiarului) dar si a asiguratului. Ea va ofera protectia materiala, independenta financiara de care are nevoie familia Dvs. pe termen lung.

Care sunt tipurile de asigurare de viata?


Cele mai des solicitate tipuri de asigurari de viata sunt:

Asigurarea de viata pe termen limitat
Asigurarea de viata pe termen nelimitat
Asigurarea mixta de viata

1. Asigurarea de viata pe termen limitat

Se incheie pe un numar prestabiliti de ani. Este cea mai simpla forma de asigurare de viata si totodata si cea mai ieftina, acopera doar riscul de deces al asiguratului.
In functie de suma asigurata, pe care beneficiarul contractului o va primi in cazul decesului asiguratului si in functie de durata, se va stabili prima de asigurare.

Daca in momentul expirarii contractului asiguratul este in viata, asiguratorul este exonerat de orice plata. Acest tip de asigurare acopera numai riscul de deces, nu ofera posibilitatea capitalizarii si economisirii primelor de asigurare, de aceea este ieftina dar din mult 515e45f e puncte de vedere foarte limitata.

2. Asigurarea de viata pe termen nelimitat

Si in cazul acestui tip de asigurare singurul risc asigurat este cel de deces insa acest risc se acopera pana la o varsta mult mai inaintata a asiguratului (100 de ani) iar primele de asigurare se vor plati pe o perioada mai scurta, pana la varsta de pensionare. Diferente dintre cele doua tipuri de asigurari este ca in cazul in care asiguratul ajunge la varsta precizata in contract va primi suma asigurata actualizata. Din acest motiv si primele de asigurare sunt mai mari decat in cazul asigurarii pe termen limitat.

3. Asigurarea mixta de viata

Cea mai mare si importanta diferenta intre acest tip de asigurare si cele doua prezentate anterior este faptul ca acopera si riscul de supravietuire.

In cazul decesului asiguratului beneficiarul va primi suma de bani stipulata in contract, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste va primi suma asigurata.

In cazul acestui tip de asigurare valoarea primei de asigurare este influentata de urmatoarele factori:

 • durata pe care se incheie contractul, durata care de regula poate fi de 10, 15, 20, 25, 30 de ani, cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca varsta de 75 de ani la expirarea contractului
 • starea de sanatate a asiguratului
 • varsta si sexul asiguratului
 • clauzele sulpimentare incluse in contract

Asigurarea mixta de viata permite economisirea, capitalizarea, investirea banilor Dvs pe de o parte, iar pe de alta parte asigura viitorul familiei Dvs.

Pe langa aceste tipuri sus mentionate aveti posibilitatea sa optati pentru o asigurare de tip student sau de tip zestre.

Primul are menirea de a economisi bani pentru anii de studiu a copiilor Dvs. Beneficiarul va primi suma asigurata la inceperea studiilor, pe o perioada de patru - cinci ani, sau la cererea asiguratului integral la inceperea studiilor.

Asigurarea de tip zestre este asemenator cu cel de tip student, diferenta constand in faptul ca beneficiarul contractului va primi suma asigurata in momentul casatoriei si suma asigurata se plateste integral.

In cazul in care asiguratul decedeaza pe dutata perioadei de plata a primelor de asigurare, beneficiarul va primi suma asigurata, iar in cazul in care beneficiarul decedeaza polita va deveni o asigurare mixta.

Cum se incheie asigurarea de viata?


Asigurarea de viata se incheie sub forma unui contract, numit si polita de asigurare, intre cele dou parti: asiguratul si asiguratorul in favoarea unui de-al treilea tert, numit beneficiar.

Asiguratul este persoana fizica sau juridica care solicita incheierea contractului si care va plati primele de asigurare pe intreaga durata a contractului.

Asiguratorul este compania de asigurari care in schimbul primelor de asigurare preia riscurile care il pot ameninta de asigurat si se obliga la plata despagubirii, a sumei asigurate, in cazul producerii evenimentului nedorit.

Suma asigurata este suma ce va fi platita de catre asigurator la producerea riscului asigurat sau la expirarea contractului.

Beneficiarul este persoana denumita de asigurat, care va primi suma asigurata in cazul decesului asiguratului. Beneficiarul poate fi schimbat la solicitarea asiguratului pe durata contractului.

Pentru a incheie o asigurare de viata trebuie luata legatura cu un agent de asigurari sau cu un broker de asigurari, prin intermediul caruia veti semna contractul cu compania de asigurari.

Prin semnarea unui astfel de contract va obligati la plata unor sume prestabilite, numite prime de asigurare. Totodata, compania de asigurari se obliga la plata despaguburii in cazul producerii evenimentului asigurat in favoarea beneficiarului, sau la expirarea contractului in favoarea asiguratului.

Marimea primelor de asiguare depinde de mai multi factori: suma asigurata, varsta, sexul, starea de sanatate a asiguratului, durata contractului de asigurare, si alte clauze cuprinse in contract.

Cine are nevoie de asigurare de viata?


Daca cineva depinde de Dvs. din punct de vedere financiar, mai mult ca probabil aveti nevoie de o asigurare de viata.

Asigurarea de viata vine in ajutorul familiei Dvs., atunci cand nu veti fi, ajutand membrii familiei din punct de vedere material. Banii primiti dupa decesul Dvs. va va ajuta familia sa se intretina, sa-si plateasca facturile, datoriile, astfel le veti asigura un venit chiar si dupa moartea Dvs.

Ca sa va puteti decide daca aveti nevoie de asigurare de viata sau nu inchipuiti-va situatia cea mai dramatica: daca muriti maine ce se va intampla cu cei dragi? Este adevarat ca durerea nu poate fi vindecata cu bani, dar cel putin nu vor avea de suferit din cauza situatiei financiare.

Vor avea membrii familiei bani pentru inmormantare, vor putea plati facturile, ratele pentru casa/apartament, vor putea suporta cheltuielile zilnice (mancare, imbracaminte, etc.), acestea sunt unele din intrebari la care trebuie sa raspundeti atunci cand va intrebati daca aveti nevoie sau nu de o asigurare de viata.

Pentru a va ajuta sa va decideti, vom analiza importanta incheierii unei asigurari de viata in urmatoarele cazuri:

1. Sunteti o persoana casatorita
Cele mai multe familii se intretin din doua venituri, cel al sotului si cel al sotiei. Daca unul dintre soti moare, standardul de viata al membrilor familiei nu se va putea mentine cu un singur venit. Printr-o asigurarea de viata insa familia va beneficia de cele doua venituri, chiar si daca unul dintre sot nu mai este in viata.

2. Va cresteti singur(a) copii
Fiind singurul sustinator financiar al familiei, Dvs. sunteti cel care asigura venitul pentru cheltuielile zilnice, cel care ofera un trai decent. Dar ce se intampla cu copiii daca Dvs. nu veti mai fi? Incheiand o asigurare de viata veti avea grija de ei chiar si dupa moartea Dvs.

3. Sunteti o persoana independenta
In cazul in care sunteti o persoana independenta, nu aveti nevoie de asigurare de viata, doar in cazul in care persoane in varsta, precum parinti sau bunici, se bazeaza pe Dvs. Familia este cea mai mare responsabilitate a Dvs. iar asigurarea de viata asigura un viitor sigur pentru toti membrii familiei.

Indiferent de cazurile sus analizate nu doar moartea poate fi cauza problemelor, dar si un accident care va duce la invaliditate, caz in care capacitatea Dvs. de a realiza venit se va pierde.

In concluzie nevoia de asigurare de viata este mare in cazul in care sunteti casatorit(a), aveti copii, aveti parinti sau alte persoane care depind de sprijinul Dvs. material, etc...

Ce ne ofera o asigurare de viata?


Asigurarea de viata are multe functii, insa fiecare dintre ele are acelasi scop, de a ne proteja familia, persoanele dragi, atunci cand noi nu vom putea, fie din cauza incapacitatii de munca cauzate de un accident sau din cauza decesului. Accidentul este un risc probabil, moartea insa este o certitudine, intrebarea este doar cand se va intampla si nu daca se va intampla.

Reiese faptul ca in primul rand asigurarea de viata este o protectie materiala, financiara a familiei si totodata a persoanei care incheie asigurarea.

Din punct de vedere al familiei asigurarea de viata ofera protectie materiala in situatia cea mai nefericita, decesul sau incapacitatea de munca, cauzata de un accident.
De asemenea este o protectie financiara si a persoanei care incheie asigurarea in cazul unui accident, sau la momentul expirarii contractului, cand veti beneficia de valoarea asigurarii ca fiind un venit suplimentar.

Asigurarea de viata este totodata si o metoda de economisire garantata pe o perioada lunga de timp.

In cazul decesului persoanei care a incheiat asigurarea, familia acesteia va beneficia de un venit compensatoriu, menit sa mentina nivelul de trai al familei.

Pe langa aceste functii de protectie asigurarea de viata inseamna pe de o parte independenta financiara a celor dragi, iar pe de alta parte o viata linistita pentru Dvs stiind ca orice s-ar intampla membrii familiei sunt protejati.

Raspunsul simplu la intrebarea ce ne ofera o asigurare de viata este:

 • protectie materiala, financiara pentru familie
 • venit suplimentar pentru persoana care incheie contractul
 • metode de economisire
 • venit compensatoriu pentru familie
 • independenta financiara a celor dragi
 • o viata linistita pentru Dvs.

Care sunt riscurile acoperite de asigurarea de viata?


Riscul este un pericol care ne pandeste, ea reprezinta obiectul fiecarui contract de asigurare.
Insa nu fiecare risc poate fi asigurat, de aceea vorbim de riscuri asigurabile si de riscuri neasigurabile. Totodata facem deosebire si intre riscul standard si riscul de deces.

Prin asigurari de viata se acopera urmatoarele riscuri:

 • riscul de supravietuire

Daca la expirarea contractului de asigurare asiguratul este in viata el va primi banii aferenti sumei asigurate fie sub forma de pensie fie intr-o suma unica

 • riscul de deces

In cazul in care asiguratul decedeaza in decursul perioadei de asigurare beneficiarul sau beneficiarii vor primi suma asigurata

 • riscul de a pierde capacitatea de munca

In cazul in care asiguratul sufera de un accident in urma caruia isi va pierde capacitatea de munca el va fi exonerat de plata primelor de asigurare

 • riscul de invaliditate permanenta

Daca asiguratul sufera de un accident in urma caruia va ramane cu invaliditate permanenta, acesta va beneficia de suma asigurata pentru acest risc

Cum pot economisi bani prin asigurarea de viata?


Sunt diferite modalitati prin care puteti economisi bani la incheierea contractului de asigurare.

1. Cel mai important mod prin care puteti sa econimisi bani este sa alegeti asigurarea care vi se potriveste cel mai bine!

Cum puteti decide care asigurare vi se potriveste? Incercati sa gasiti raspunsul la urmatoarele intrebari:

 • Care este suma necesara care ar acoperi nevoile financiare al familiei mele in cazul decesului meu?
 • La ce suma doresc sa ma asigur?
 • Ce fel de alte riscuri doresc sa asigur pe langa riscul de deces prin asigurarea de viata?
 • Care este prima de asigurare pe care imi permit sa o platesc?

Daca aveti raspunsurile la aceste intrebari, mai mult ca sigur stiti ce fel de asigurare de viata va este cel mai potrivit si astfel evitati sa platiti pentru un serviciu neadecvat necesitatii Dvs.

2. Alegeti cu atentie compania de asigurare!

Inainte sa apelati la serviciile unei companii de asigurari aflati daca acesta este o companie de incredere sau nu. Sunt multe companii pe piata romaneasca care ofera asigurari de viata, dar nu fiecare este autorizata, totodata nu compania care va ofera cea mai avantajoasa oferta la prime de asigurare este cea mai buna alegere.

Va oferim cateva criterii de urmat atunci cand evaluati seriozitatea unei companii de asigurare:

Stabilitatea financiara - asigurarea de viata este un angajament pe termen lung, informati-va despre stabilitatea financiara a companiei de asigurare, pentru a fi siguri ca pe decursul duratei asigurarii societatea nu va intra in faliment. Stabilitatea financiara a unei companii poate fi verificata din baza de date a unor companii independente care se ocupa cu ratingul diferitelor societati de asigurare.

Calitatea serviciilor oferite - pentru multi dintre noi asigurarea de viata poate fi un produs complex, greu de inteles, de aceea avem nevoie de ajutorul unui reprezentant al companiei care sa ne ofere informatiile necesare. Alegeti compania care intelege importanta acestei probleme si va ajuta in luarea unei decizii.

3. Intrebati-va prietenii, cunostintele - ei va pot ajuta cu sfaturi bazate pe experienta personala

4. Aveti grija de sanatatea Dvs.
Pretul politei de asigurare este cu atat mai mare cu cat traiti o viata mai nesanatoasa. Urmatoarele situatii cresc pretul politei: fumati, consumati alcool in mod regulat, suferiti de diferite boli.

5. Comparati preturile oferite de diferitele companii de asigurare pentru produsul similar, dar nu uitati ca nu intotdeauna cel mai mic pret inseamna cea mai buna oferta, dar daca sunt indeplinite criteriile de mai sus pretul poate fi un factor decisiv.

10 Lucruri de stiut despre asigurarea de viata

Cumparand asigurare de viata oferiti protectie familiei atunci cand Dvs. nu veti mai fi alaturi de ei. Cu cat stiti mai multe despre asigurarea pe care doriti sa o cumparati, cu atat alegerea Dvs. va fi mai buna.

1. De ce sa cumparati asigurare de viata?

Asigurarea de viata va protejeaza financiar familia. Cu cat va asumati mai multe responsabilitati si cu cat familia creste, necesitatea asigurarii de viata devine tot mai urgenta. Ea va inlocui venitul care s-ar pierde odata cu disparitia Dvs. Deasemenea asigurarea de viata poate fi folosita pentru a solicita credite.

2. Cine are nevoie de asigurare de viata?

Daca sunteti o persoana independenta probabil ca nu aveti nevoie de o astfel de asigurare. Dar aveti nevoie de ea daca:

sunteti casatorit(a)

aveti copii

aveti persoane in intretinere (parinti sau bunici)

3. Ce ofera o asigurare de viata?

protectia financiara a familiei

venit suplimentar

metoda de economisire

independenta financiara

o viata linistita

4. La ce suma sa va asigurati?

Suma asigurata nu trebuie aleasa la intamplare, ea trebuie determinata avand in vedere doua aspecte importante:

valoarea venitului de care va avea nevoie familia dupa decesul Dvs.
prima pe care va permiteti sa o platiti

Daca suma asigurata se calculeaza avand la baza cei doi factori, inseamna ca ati cumparat asigurarea care va corespunde nevoilor.

5. Care tip de asigurare de viata sa alegeti?

Distingem doua mari tipuri de asigurari de viata: asigurarea permanenta si cea pe termen limitat.

Prima ofera protectie pe termen nelimitat. In cazul acestui tip de asigurare singurul risc asigurat este cel de deces iar primele de asigurare se vor plati pe o perioada mai scurta, pana la vartsa de pensionare. Primele de asigurare sunt mai mari decat in cazul asigurarii pe termen limitat.

Asigurarea pe termen limitat va ofera protectie pe o perioada ce poate varia intre 10 si 30 de ani. Este cea mai simpla forma de asigurare de viata si totodata si cea mai ieftina, acopera doar riscul de deces al asiguratului.

6. Pe ce perioada sa va asigurati?

De obicei asigurarea de viata poate fi cumparata pe perioade variand de la 10 la 30 de ani, cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca vartsa de 75 de ani la expirarea contractului.
Perioada asigurata trebuie sa necesitatii de asigurare.
De exemplu daca aveti un copil de 10 ani, avand in vedere ca la varsta de 25 de ani copilul Dvs. va termina facultatea si se va putea intretine singur, probabil ca aveti nevoie de o asigurare de viata pe o perioada de 15 ani.

7. Ce fel de riscuri se acopera prin asigurarea de viata?

riscul de supravietuire

riscul de deces

riscul de a pierde capacitatea de munca

riscul de invaliditate permanenta

8. Care factori influenteaza "pretul" asigurari?

varsta pe care o aveti in momentul cumpararii asigurarii

starea de sanatate din prezent

starea de sanatate din trecut

tipul de asigurare ales

valoarea sumei asigurate

9. Comparati ofertele

Inainte de a cumpara o asigurare de viata studiati ofertele diferitelor companii de asigurari. Insa nu uitati ca atunci cand comparati pretul asigurarii comparati si protectia oferita. Nu intotdeauna cea mai ieftina oferta este si cea mai buna.

10. Nu uitati sa ...

alegeti o companie de asigurare "de incredere". Polita de asigurare este la fel de serioasa ca si compania care o ofera

cititi cu atentie contractul de asigurare

fiti sigur ca intelegeti tot ce este precizat in contract

Ai nevoie de un motiv pentru a-ti face o asigurare?

TEME ASOCIATE: asigurare pensie | excedent bugetar | economisire si investire | firme asigurari pensii | firme asigurari pensii obligatorii | modalitati investire | modalitati economisire | dobanda la cont de economii | imprumut bancar | redresare financiara | investitiile in depozite bancare

Cauta alte teme:

Ai nevoie de un motiv pentru a-ti face o asigurare?

Ai nevoie de un motiv pentru a-ti face o asigurare?Multi dintre noi ne intrebam, atunci cand se pune problema incheierii unei asigurari, ce avantaje am putea avea depunand lunar sau trimestrial niste bani pe care nu-i mai vedem, in viitorul apropiat, decat pe hartie.

Mai bine tinem banii la saltea sau intr-o banca?! Cati dintre noi insa fac acest lucru? Cu toate ca am dispune lunar de un 'excedent bugetar', o suma modica de cateva sute de mii de lei vechi, pe care teoretic i-am putea depune intr-un depozit bancar sau in pusculita de acasa. De fiecare data insa, pusculita se sparge iar banii economisiti se cheltuie cat ai zice peste, inainte sa ajungi la banca. Azi asa, maine asa, si ne trezim ca am ajuns pensionar fara un ban in buzunar.

Atunci cand depunem niste bani in banca nu doar economisim, cum se spune, ci si investim acei bani, pentru ca banca ne rasplateste cu o dobanda, dupa ce a investit, la randul ei, adica s-a folosit de banii nostri. Aceasta este, probabil, cea mai simpla modalitate de a investi banii, dar nu si cea mai sigura. Nu este vorba de siguranta bancilor in care ne depunem banii, ci de siguranta noastra.

Banii depusi intr-un depozit bancar sunt bani siguri. Statul garanteaza acum sume de pana la 20.000 de euro pe deponent, in cazul falimentului unei banci. Iar epoca falimentelor a trecut, pare-se, desi la conducerea BNR au ramas aceiasi oameni ca pe vremea Bancorex sau Banca Religiilor.

Banii depusi in banci sunt bani siguri, dar numai atat. Nimeni nu te obliga sa depui periodic bani intr-un depozit bancar. Pui luna asta un milion, luna viitoare faci o pauza, pentru a-i cheltui cu ceva. Iar banii cheltuiti sunt buni cheltuiti. Peste o luna iar mai apare vreo oferta si uite asa pierdem ritmul economisirii. Sau altfel spus disciplina economisirii unor bani pentru zile negre, zilele de pensie.

O asigurare este mai mult decat un simplu cont bancar. Cu o asigurare iti educi disciplina financiara, economisind sistematic. Lunar, trimestrial, semestrial sau anual trebuie sa depui o suma de bani, din rezervele tale, din acei bani pe care i-ai cheltui oricum si nu i-ai mai vedea niciodata.

Acest 'trebuie' nu e defapt o impunere, o obligatie. Poti si sa nu depui, daca nu ai sau daca nu poti. Poti amana plata unei polite de asigurare, o poti micsora sau majora, poti chiar sa imprumuti din banii depusi pentru a te redresa financiar, iar in ultima instanta poti chiar sa renunti la respectiva asigurare. Iti primesti inapoi banii depusi, cu exceptia celor cheltuiti de firma cu plata comisioanelor si altor cheltuieli de administrare a banilor. Asadar, nu sunt bani pierduti.

Insa faptul ca periodic ai de strans niste bani pentru asigurare, iti creaza o obisnuinta, un cult al economiilor.

Asa am raspuns la o prima intrebare privind motivele pentru care ne-am face o asigurare. Si anume aceea ca o asigurare poate fi o alternativa la o alta solutie de economisire, un depozit bancar. In plus, asigurarea te face responsabil, iti confera un spirit de organizare si iti educa disciplina financiara. Iti confera placuta senzatie de siguranta ca pui de-o parte niste bani pe care oricum i-ai cheltui si care o sa-ti prinda bine in momentele grele sau la batranete.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

publicitate

06 Februarie 2007

Sursa: Bursaasigurarilor.r


Document Info


Accesari: 6538
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )