Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ASIGURARI SOCIALE

Asigurari
ASIGURĂRI SOCIALEDisponibilitatile banesti ale asigurarilor sociale de stat sunt purtatoare de dobānzi,nivelul dobānzilor se stabileste prin conventii īncheiate de CNPAS cu trezoreria statului,cu bancile.

Īn mod exceptional īn situatii motivate pt acoperirea deficitului BASS dupa nepuizarea fondului 12312f510m rezerva,venitul BASS se complteaza cu sume care se aloca de la bugetul de stat.

Īn sistemul public pe teritoriul Romāniei contributiile si prestatiile de asigurari sociale se platesc īn lei iar pt drepturile salariale sau pentru veniturile asigurate stabilite īn moneda altor tari pe teritoriul Romāniei contributiile se platesc īn lei la cursul de schimb valutar comunicat de BRD din data stabilita pt plata acestor drepturi.

CONTRIBUŢIA DE ASIGURĂRI SOCIALE (CAS)

Īn sistemul public sunt contribuabili urmatoarele categorii de personae fizice si juridice:

a)      asiguratii care datoreaza contributii individuale de asigurari sociale

b)      angajatorii

c)      personae juridice la care īsi desfasoara activitatea asiguratii prevazuti la II asimilate angajatorului

d)      ANEOPM care administreaza bugetul asigurarilor pt somaj

e)      Persoanele care īncheie facultativ un contract de asigurari sociale

Cotele de asig. CAS sunt diferentiate īn functie de conditiile de munca normale deosebite sau speciale si se aproba anual prin legea BASS.

Conform prevederilor legale locurile de munca īn conditii deosebite reprezinta acele locuri care īn mod permanent sau īn anumite perioade pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc.

Criteriile si metodologia de īncadrare a locurilor da munca īn conditii deosebite se stabilesc prin hotarārea guvernului pe baza propunerii comune a ministerului muncii si a ministerului sanatatii.

Locurile de munca īn conditii deosebite se stabilescprin contractul colectiv de munca sau īn cazul īn care nu se īncheie contracte colective de munca prin decizia oragnului de conducere legal constituit cu respectarea criteriilor si metodologiei de īncadrare legala.Avizul inspectoratului teritorial de munca (ITM) este obligatoriu pt īncadrarea locurilor de munca īn conditii deosebite.

Conform prevederilor legale locurile de munca īn conditii speciale sunt cele din urmatoarele domenii de activitate:

a) unitatile miniere pentru personalul care īsi desfasoara activitatea īn subteran cel putin 50% din timpul normal de munca īn luna respectiva

b) activitati de cercetare,exploatare,prelucrare a materiilor prime nucleare,zonele I si II de expunere la radiatii

c) aviatia civila pt personalul navigant prevazut expres de leged) activitatea artistica desfasurata īn profesiile prevazute expres de lege

Prin lege pot fi stbile si alte locuri de munca īn conditii speciale.

Metodologia si criteriul de īncadrare a persoanelor īn locuri de munca īn conditii speciale sunt stabilite prin hotarārea guvernului pe baza propunerii comune a ministerului muncii si a ministerului sanatatii īn urma consultarii CNPAS.

CAS se datoreaza din momentul īncadrarii īn una dintre situatiile pt care asigurarea este obligatorie sau de la data īncheierii facultative a contractului de asigurare sociala-

Contributia individuala de asigurari sociale se datoreaza de asiguratii mentionati la I sI ii iar cota contributiei individulae de asigurari sociale se stabileste prin legea BASS.

CAS datorata de angajatori reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de CAS stabilite diferentiat īn functie de conditiile de munca prin legea anuala a BASS si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.

Asiguratii prevazuti la IV si V si asiguratii facultativ datoreaza integral cota de CAS corespunzatoare conditiilor de munca īn care īsi desfasoara activitatea.

CAS pt someri se suporta integral din bugetul asig. Pt somaj la nivelul cotei stabilite pt conditiile normale de munca cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare īn perioada de reducere temporara a activitatii.

CAS pt persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asig pt somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asig sociale.

CAS datorata de contribuabilii persoane fizice si juridice nu se impoziteaza (sunt deductibile fiscal).

Calculul si plata CAS datorate de asiguratii prevazuti la I si II si de angajatorii acestora se fac lunar de catre angajatorii .

Calculul si plata CAS pt someri se fac lunar de catre institutia care administreaza bugetul asig pt somaj.

Plata CAS datorate de asiguratii prevazuti la IV si V si asig facultativi se face lunar de catre acestia pe baza calcului efectuat si comunicat de CTP la care sunt asigurati .

Plata CAS īn cazul asiguratilor facultativi se poate face si anticipat pe o perioada de cel mult 12 luni calculata de la data la care se face palta.

Īn aceste situatii stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs īn interiorul perioadei pt care s-a efectuat plata.

Baza lunara de calcul a contribusiei individuale de asigurari sociale īn cazul asiguratilor o constituie:

a)      Salariile individuale brute realizate lunar,inclusiv sporurie si adaosurile,reglemenate prin lege sau prin contractul colectiv de munca īn cazul asiguratilor prevazuti la punctul I sau veniturile brute de natura drepturilor salariale lunar de asiguratii prevazuti la II .

Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asig sociale pt personalul romān trimis īn misiune permanenta īn strainatate de catre persoanele juridice din romānia este salariul brut lunar īn lei corespunzator functiei īn care persoana respectiva este īncadrata īn tara inclusiv sporurile si celelalte adaosuri legale.

Baza de calcul a CAS individuale nu poate depasi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut comunicat de INS.

Document Info


Accesari: 3874
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )