Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INVESTIGAREA SI ANALIZA OPORTUNITATILOR DE FRANCIZA

Business
INVESTIGAREA SI ANALIZA OPORTUNITATILOR DE FRANCIZA

Francizatii de succes au o viziune puternica si doresc sa fie invingatori. Au atat viziunea lor cat si a oportunitatilor ce se regasesc intr-o unitate de franciza. Viziunea lor include auto-evaluare dar si evaluarea oportunitatilor de afaceri prezente. Viziunea include dorinta de a construi si dorinta de a munci pentru a avea succes.
Dorinta dumneavoastra ca francizat va permite ca afacerea dumneavoastra sa aiba succes. Dorinta dumnevoastra de a reusi va va ajuta sa investigati si analizati oportunitatile de afaceri care va sunt disponibile. Dorinta dumneavoastra de a reusi va include o calatorie spre cunoastere, dar si o calatorie spre succes. Dorinta dumneavoastra de a reusi va va ajuta sa intelegeti acele elemente care necesita sa fie finalizate inainte de a obtine succesul.

Investigarea

Curs 2.1

Investigarea

Pe masura ce din ce in ce mai multi oameni decid sa intre in franciza, acestia trebuie sa inteleaga cum sa investigheze doua zone importante.

Autoevaluarea si

Oportunitatile de afaceri

Autoevaluarea

Un motiv principal al succesului francizatilor il constituie sinergia dezvoltata intre francizor si francizati. Francizatii, formand un grup, pot obtine adesea lucruri pe care oamenii de afaceri independenti sau persoanele particulare nu le-ar putea obtine. Puterea din achizitiile in grup, publicitatea in grup, cercetarea in grup, dezvoltarea in grup sunt cateva din multele exemple de consecinte. Sunteti gata sa incepeti aceasta calatorie spre succes in franciza?

Inainte de a va implica intr-o afacere in franciza, trebuie sa va intrebati si sa raspundeti la foarte multe intrebari. Acestea includ:

Va va face placere sa lucrati in afacerea de franciza?

Sunteti gata sa lucrati mai multe ore pentru ca aproape cu siguranta va fi nevoie pentru a putea opera afacerea?

Sunteti dispus sa renuntati la o parte din independenta voastra in numele sigurantei francizei?

Sunteti dispus sa va analizati obiceiurile si dorintele?

Sunteti dispus sa evaluati numeroasele oportunitati de afaceri in franciza?

Sunteti dispus sa respectati sistemul francizorului?

Sunteti dispus sa va asumati responsabilitatile conducerii propriei afaceri?

Va puteti permite franciza?

Sunteti dispus sa studiati documentele legale ale francizei?

Aveti sprijinul familiei pentru a face acest pas?

Personal, va place de francizor si de angajatii sai?

Sunteti dispus sa vorbiti cu alti francizati despre succesul lor in activitate?

Ce francizori credeti ca vor avea cele mai mari oportunitati pentru succes?

Trebuie sa ne intoarcem la intrebarea 1. Pentru binele dumnevoastra, sa spuneti adevarul. Doar cumpararea unei francize nu va asigura succesul. Franciza cere multe ore de munca si energie pentru a transforma o oportunitate de afacere in succes. Vechea zicala "sa te cunosti pe tine insuti" se aplica in acest moment. Sunteti dispus sa depuneti acest efort in urmatorii zece pana la douazeci de ani?

Trebuie sa scrieti pe o foaie ce tipuri de oportunitati de afacere credeti ca va intereseaza. Sunteti interesat de reparatii auto, fast food, printare sau cosmetice? Scrieti primele cinci domenii d 23123w227x e activitate si apoi cautati francizele disponibile. Scrieti numele tuturor francizorilor din aceste domenii.

In orice afacere, inclusiv intr-o franciza, programul de lucru este prelungit, atat in etapa de dinaintea demararii cat si in etapa operationala. Multi noi francizati sunt surprinsi de faptul ca trebuie sa lucreze 10 pana la 12 ore pe zi inainte de a deschide noua unitate francizata. Ei sunt surprinsi ca in primul an trebuie sa continue munca intensa pentru a asigura succesul afacerii lor. Sunteti dispus sa lucrati in program prelungit pentru a va asigura succesul afacerii?

Franciza este o relatie de afaceri. Veti urma o metoda de afaceri dezvoltata de altii. Puteti sa aflati ca sunteti prea impetuos pentru a opera intr-o relatie din franciza. Veti descoperi ca renuntati la o parte din independenta voastra pentru "securitatea" unei oportunitati de afaceri dovedite. Poate ca va trebui sa tineti deschis magazinul un anumit numar de ore pentru un anumit numar de zile. Seven-Eleven cere ca francizatii lor sa aiba deschis 24 ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Un mit adesea intalnit in franciza este ca detinerea si operarea unei unitati francizate este un lucru simplu. Nu este adevarat. Francizatul trebuie sa fie pregatit sa aloce timpul necesar si sa depuna efort pentru a conduce bine afacerea. Unele francize permit ca proprietarii sa nu fie prezenti la locatie, insa aproape toate francizele sunt cel mai bine conduse printr-o participare activa a proprietarului. Va trebui probabil sa munciti mai mult decat ati muncit inainte. Saptamana de lucru de patruzeci de ore este adesea un mit in franciza. Cel mai probabil veti petrece saizeci pana la saptezeci de ore pe saptamana in primul an sau doi al afacerii dumneavoastra de franciza. Veti presta mai multe activitati: de la curatatul podelei, ducerea gunoiului, la angajarea si concedierea salariatilor. Sunteti singurul care va fi responsabil de problemele cu angajatii si clientii.

Va trebui sa studiati cu atentie documentele legale ale francizei. Daca franciza este romaneasca sau europeana, solicitati un draft de contract precum si informatiile de prezentare ale francizorului, proiectiile financiare, adresa unitatilor existente de franciza.

Daca franciza este americana aveti un avantaj suplimentar: veti studia Circulara Uniforma de Oferta de Franciza (Uniform Franchise Offering Circular).

Circulara Uniforma a Francizei este obligatorie conform cu legile americane si cuprinde informatii referitoare la costurile de demarare a afacerii si un istoric al companiei. Desi contractul este scris in limbaj avocatesc, acesta va sta la baza relatiei cu francizorul in urmatorii ani. Circulara Uniforma de Oferta de Franciza este poate cel mai important document pe care il veti primi inainte de a deveni francizat. Trebuie sa fiti dispus sa il studiati, sa il analizati si sa intelegeti cele 23 de parti componente. Ar trebui sa studiati acest document atat singur, cat si impreuna cu avocatul dumneavoastra pentru a va ajuta sa intelegeti punctele sensibile ale contractelor de franciza.

Pentru ca un francizat sa aiba succes, sprijinul familiei este indispensabil. Franciza cere multe sacrificii personale, inclusiv sacrificarea timpul petrecut alaturi de familie. Familia dumneavoastra trebuie sa inteleaga multitudinea solicitarilor asupra timpului dumneavoastra liber, dar si posibilele recompense asociate cu succesul. Sotul, sotia si copiii trebuie sa va sprijine in decizia de a cumpara o franciza.

Franciza este o relatie intre doua parti implicate intr-o oportunitate de afaceri; veti lucra personal cu francizorul si cu angajatii sai pentru un numar de ani. Va trebui sa va puteti bucura de acea relatie si sa aveti incredere in persoanele cu care veti lucra. Ar trebui sa vreti sa lucrati cu ele si sa va bucure sfaturile si recomandarile care vi le dau. Ar trebui sa va simtiti relaxat in compania acestor persoane si sa puteti interactiona cu ele pe baze profesionale si de prietenie.

Va fi nevoie sa contactati alti francizati - cel putin zece ai oricarei francize la care va ganditi serios sa o cumparati. Francizatii sunt persoane particulare care, la rindul lor, au decis sa lucreze ca oameni de afaceri independenti la dezvoltarea unitatilor lor francizate. Nu toti francizatii il vor lauda pe francizor. Majoritatii francizatilor le place ceea ce fac. Trebuie sa ii intervievati in legatura cu experienta de afaceri si a oportunitatilor.

Franciza pe care doriti sa o cumparati a inregistrat succese atat in operatiile de franciza, cat si in relatiile cu persoanele? Francizorii nu interactioneaza doar cu francizatii, ci si cu propriul personal si cu diferiti furnizori. Ar trebui sa va simtiti liber sa contactati pe oricine care are legatura cu franciza si sa aflati daca aceasta este o afacere "fericita" si de succes.

In sfarsit, sunteti dispus sa sprijiniti si sa cumparati aceasta franciza? Cei mai multi francizori solicita ca francizatii sa isi permita sa plateasca taxa de franciza din banii proprii (nu din imprumuturi de la banci sau alte institutii financiare) precum si 50% din costurile totale pentru demararea afacerii (start-up) din fluxul lor curent de lichiditati. O cauza majora a esecului afacerii o contituie subfinantarea. Francizorul va oferi in Circulara Uniforma de Oferta de Franciza o imagine corecta a cheltuielilor de start-up. Adesea, costurile variaza in functie de imbunatatiri si conditiile geografice - in Bucuresti costul terenului este cel putin de zece ori mai mare decat costul terenului in Focsani. Va trebui sa castigati suficienti bani nu numai pentru a deschide franciza, dar si pentru a o conduce pana devine profitabila. Recuperarea acestor costuri initiale dureaza pentru cei mai multi francizati intre doi si cinci ani. Aceasta inseamna ca in multe restaurante si alimentare mari poate dura cinci ani pana sa va recuperati investitia initiala. Este mai bine sa incepeti cu mai multi bani decat considerati ca aveti nevoie, decat cu mai putini.

Cumpararea unei francize nu este o garantie a succesului. Trebuie sa va fiti deopotriva cel mai dur critic, dar si cel mai mare suporter. Trebuie sa doriti sa va dedicati timpul si talentele pentru dezvoltarea si intarirea afacerii dumnevoastra. Doar dumnevoastra puteti sa o faceti sa devina un succes sau un esec.

Retineti urmatoarea poveste veche: a fost o data un batran pustnic intelept care traia in dealurile de langa un mic oras. Baietii din oras petreceau ore intregi vizitandu-l pe batran si ascultandu-i povestile si sfaturile intelepte. De fiecare data cand aveau o problema complexa, puteau conta pe un raspuns intelept de la acest batran. Niciodata nu au putut sa il provoace cu adevarat. Aceasta i-a determinat pe tineri sa se organizeze intr-un grup si sa ii adreseze o intrebare la care nu putea raspunde. Intr-o zi au vazut o pasare si asa le-a venit ideea. S-au hotarat sa mearga la batran cu pasarea in mainile lor si sa ii spuna: "Batranule, avem o pasare in mainile noastre si am vrea sa iti adresam o intrebare. Pasarea aceasta este moarta sau vie?" Daca batranul ar zice ca este moarta, isi vor deschide mainile si vor elibera pasarea si batranul nu va avea dreptate. Iar daca batranul va raspunde ca este vie, o vor strivi si ii vor arata ca este moarta. Dupa un moment de gandire profunda, batranul i-a raspuns, "Tinere, raspunsul este in mainile tale."

Succesul francizei se afla in mainile dumnevoastra. Nu exista prea multe francize care au esuat, dar exista persoane care esueaza. Trebuie sa va evaluati cu atentie viziunea si dorintele. Facand acest lucru in mod cinstit, se poate indeplini visul dumneavoastra de a deveni proprietar de afacere si de a avea succes.

Din punctul de vedere al afacerilor, arta si stiinta de a fi francizat cer sa va evaluati inainte de a incepe experienta in franciza. Cu alte cuvinte, autoevaluarea, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional, este esentiala pentru succes. Raspunsurile pe care vi le veti da se vor schimba pe parcursul anilor, pe masura ce invatati noi lucruri si experimentati noi activitati. Fiti foarte cinstit.

In sfarsit trebuie sa realizati ca evident, aceasta este o evaluare foarte subiectiva. Nu garantam ca daca aveti numai note de 5 la urmatorul test veti reusi. Nici nu va promitem ca daca aveti numai de unu, veti esua. Totusi, vom sugera ca daca aveti un scor de 44 sau mai putin porniti de pe o pozitie mai slaba in drumul spre devenirea unui francizat de succes.Chestionar de evaluare a pregatirii pentru afaceri

Curs 2.2

Chestionar de evaluare a pregatirii pentru afaceri

Nume:
Data:

Indicatii: Marcati patratul care reprezinta cu cea mai mare exactitate raspunsul dumneavoastra.
Sistem de notare: 5 = Excelent, 4 = Mare, 3 = Mediu, 2 = Mic, 1 = Slab

Nivelul de activitate al francizei

Am o viziune clara

Dispun de energie

Sunt rezistent (perseverent)

Nivelul de maturitate

Ma automotivez

Am incredere in mine

Sunt o persoana stabilaExperienta manageriala

Am puterea de a-i motiva pe altii

Pot sa rezolv probleme ce apar

Am abilitati de delegare (trasare) a sarcinilor

Interactiunea cu altii

Am abilitati de a comunica

Sunt adaptabil(a)

Am simt eticCa si francizat

Am dorinta de a fi francizat

Am capacitatea de efort sustinutScor: 65-70 Acum e momentul; 55-64 Incepeti; 45-54 Ganditi-va de doua ori; 35-44 Fiti foarte atent; sub 35 Incercati altceva.

Analiza francizei

Curs 2.3

ANALIZA FRANCIZEI

Din moentul in care v-ati hotarat ca sunteti gata sa cumparati o franciza, trebuie sa investigati si sa analizati diferitele oportunitati de franciza disponibile. Mai intai trebuie sa determinati domeniul in care ati dori sa lucrati. Lista va include probabil de la trei pana la cinci chiar si zece domenii diferite posibile. Odata ce v-ati decis asupra principalelor cinci domenii in care v-ar placea sa lucrati, trebuie sa contactati diferiti francizori care activeaza in acele domenii. Exista patru surse majore de informare de la care puteti strange si analiza informatiile. Acestea sunt:

francizorul

alti francizati

furnizorii

consumatorii

Francizorii

Cei mai multi francizori sunt foarte interesati in dezvoltarea afacerii lor. Multe din marcile de franciza pot fi identificare din diferite surse, dar cea mai accesibila este internetul. La rubrica comentarii gasiti o clasificare a site-urilor ce prezinta francize. Dupa aflati numele francizorilor, ar trebui sa le scrieti, sa le faceti cunoscut interesul dumnevoastra si sa le cereti sa va trimita materialele promotionale sau, daca franciza este americana, Circulara Uniforma de Oferta de Franciza (UFOC). Acest document (care este explicat in Capitolul 8) contine 23 de puncte diferite referitoare la sistemul de franciza. De asemenea, contine un draft de contract de franciza pe care ar trebui sa il cititi si sa il intelegeti.

In plus, ar trebui sa folositi checklistul de evaluare a francizei pentru a descoperi punctele slabe si punctele forte ale fiecarui sistem de franciza. Acest formular este compus din doua parti, una referitoare la francizor (valorile si activitatile lui) si alta referitoare la francizatii existenti.

Ar trebui sa fiti sigur ca v-ati informat complet asupra tuturor taxelor soliticate de francizor si ca le-ati inteles. De asemenea, trebuie sa determinati ce valori va va oferi francizorul. Ar trebui sa dati o valoare subiectiva produsului sau serviciului, trainingului si marcii oferite de francizor. De asemenea, ar trebui sa revizuiti activitatile francizorului incluzand experienta, litigii, restrictii teritoriale, drepturile de reinnoire/terminare, perioada contractuala, potentialul pietei si serviciile de asistare a activitatii dvs.

Francizatii existenti

Potentiallii francizati ar trebui sa se asigure ca iau legatura cu cel putin zece francizati existenti, inainte de a semna acordul de franciza. Francizatii existenti va pot spune toate beneficiile si punctele slabe ale retelei. Cei mai multi dintre ei va vor vorbi despre profitabilitatea lor, costurile de demarare si toate taxele care sunt cerute de catre francizor. De asemenea, va vor vorbi despre training, contracte, teritorii si publicitatea asigurata de francizor.

Furnizorii

Multe dintre intrebarile care au fost adresate francizatilor existenti pot fi adresate si furnizorilor respectivului sistem de franciza. Adesea, furnizorii va pot spune daca francizorul este demn de incredere, despre punctele tari ale operatiunilor sale, teritorii, limitari si programele de promovare ale respectivei operatiuni. De asemenea furnizorii va pot spune punctele tari si punctele slabe ale francizorului.

Consumatorul final.

Nu uitati de consumatorul final. Aceasta este persoana careia ii place si care foloseste produsul sau serviciul comercializat de catre franciza in cauza. Aceasta este persoana care va aduce bani sau va va cauza falimentul. Trebuie sa iesiti si sa discutati cu diferite persoane despre motivele pentru care folosesc sau nu produsul sau serviciul unui anumit francizor. Trebuie sa intelegeti ca opiniile si atitudinile curente asupra francizorului sunt din perspectiva consumatorului final. Ar trebui sa discutati cu cel putin zece pana la douazeci de consumatori inainte de a lua orice decizie cu privire la franciza. Trebuie sa adunati cat mai multe informatii specifice referitoare la produsele si serviciile oferite de respectiva operatiune de franciza.

Evaluati-va inainte de a evalua

Trebuie sa va evaluati si sa evaluati oportunitatile de afaceri disponibile inainte de a incepe o operatie de franciza. Folositi checklistul de evaluare oferit pentru a intelege mai bine si a obtine mai multe informatii despre oportunitatea specifica de franciza spre care va indreptati.

Aceasta este o sansa unica in viata. Aceasta este o afacere pentru toata viata. Rezervati timpul necesar pentru a analiza cu rigoare si a investiga inainte de a semna contractul si de a investi nu numai banii dumnevoastra dar si timpul, energia si efortul in dorinta de a dobandi succesul prin franciza.


Document Info


Accesari: 2027
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )