Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PLANUL DE AFACERI - SURSA A AVANTAJULUI COMPETITIV

Business
UNIVERSITATEA BUCURESTI

FACULTATEA DE ADMINISTRATIE SI AFACERI

- PLANUL DE AFACERI -

SURSA A AVANTAJULUI COMPETITIV

Studenti:

CUPRINS

CAPITOLUL I. Considerente generale privind planul de afaceri.... 1

1.1. Ce este un plan de afaceri?.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......................1

1.2. De ce este nevoie de un plan de afaceri?.......... ..... ...... .......... ..... ...... .1

1.3. Cum se realizeaza un plan de afaceri. Model de plan de afaceri

CAPITOLUL II. Plan de afaceri aplicat - S.C. MALVINA S.R.L.......6

2.1. Capitolul I - Definirea obiectivului, a coordonatelor juridice si comerciale ale afacerii
2.2. Capitolul II - Organizare si conducere

2.3. Capitolul III - Previziuni financiare

CAPITOLUL III. Avantajele competitive ale planului de afaceri.....14

Bibliografie............................16

CAPITOLUL I. Considerente generale privind planul de afaceri

1.1. Ce este un plan de afaceri?

Pentru a întelege ce este un plan de afaceri trebuie definit întâi conceptul de "afacere". O definitie neconventionala a acestui concept, poate fi: "intentia unei persoane (fizice sau juridice) de a face/a întreprinde anumite activitati în scopul obtinerii unui profit".

O afacere trebuie sa fie bine pregatita, din timp, exact ca atunci când se construieste o casa; trebuie ca înainte de a incepe constructia efectiva, sa sa puna pe hârtie sub forma unui proiect conceptia si calculele aferente. Acest proiect este planul de afaceri: proiectul afacerii. si, evident o afacere buna necesita un plan de afaceri bine conceput.

Un plan de afaceri se bazeaza pe urmatoarele elemente:

- un întreprinzator, care îsi asuma constient anumite riscuri si doreste sa obtina un anumit profit
- mai multe activitati care consuma resurse si care genereaza profit (ideea de afacere)
- un mediu în care se desfasoara aceste activitati (mediul de afaceri).

1.2. De ce este nevoie de un plan de afaceri?


Înainte de infiintarea propriu-zisa a firmei, conceptul firmei se naste în mintea oricarui întreprinzator parcurgând câteva etape:

- la început a fost ideea de afacere
- apoi din idee s-a nascut viziunea
- si în final, pentru a transpune in realitate aceasta viziune si pentru a aplica o strategie s-a nascut planul de afaceri.

Planul de afaceri reprezinta pe de o parte instrumentul intern prin care se poate conduce si controla întregul proces de demarare a firmei, iar pe de alta parte un instrument extern, fiind si un instrument excelent de comunicare cu mediul economic. Acesta "transmite" tuturor celor din jur, clienti, furnizori, parteneri strategici, finantatori, actionari, ca cel ce a realizat planul de afaceri stie cu certitudine ce are de facut, iar într-o economie de piata functionala, partenerii sai de afaceri seriosi apreciaza acest lucru si te vor percepe ca pe un actor pertinent al mediului economic.

1.3. Cum se realizeaza un plan de afaceri. Model de plan de afaceri.

Planul de afaceri este strans legat de mediul de business si de evolutia acestuia, ca urmare p 555f52f rimele planuri de afaceri au aparut cu mult inainte de mijloacelele moderne de comunicare ale societatii informationale.

Un plan de afaceri (business plan) poate avea ca utilitate prezentarea firmei sau a ideii/proiectului/afacerii. Acesta poate fi realizat atat pentru afaceri existente (in vederea prezentarii catre posibili parteneri sau finantatori) cat si pentru afaceri ce urmeaza a fi lansate (startup-uri o buna planificare a acestora reprezinta una din conditiile esentiale ale succesului).

Pentru a avea succes, un plan de afaceri trebuie sa tina cont de profilul afacerii, de mediul in care se va efectua business-ul in cauza, de obiectivele afacerii si de scopul urmarit la realizarea acestuia.

Atunci cand planul de afaceri este bine realizat, acesta va ajuta la realizarea de prezentari de succes catre potentiali parteneri de afaceri, finantatori si totodata la o mai buna conducere, organizare si cunoastere a afacerii in cauza.

In functie de target-ul planului de afaceri (cei carora le este destinat), acesta poate contine elemente specifice, utile sau solicitate. Totodata, in functie de imprejurari, anumite sectiuni pot avea o pondere mai mare sau mai mica in importanta planului de afaceri.

Model (exemplu, template) de plan de de afaceri (business plan)

In general un plan de afaceri cuprinde urmatoarele capitole:

 1. Titlu
 2. Cuprins & Capitole
 3. Sumar (Scurta introducere)
 4. Descrierea firmei (afacerii)
 5. Echipa & managementul companiei
 6. Prezentare produs(e) / serviciu (ii)
 7. Analiza pietei
 8. Obiective
 9. Strategia firmei/afacerii & implementare
 10. Informatii financiare
 11. Anexe si alte documente

In functie de situatie anumite capitole pot fi necesare sau nu. Importanta fiecarui capitol variaza in functie de scopul urmarit si de contextul in care se realizeaza planul de afaceri.

De asemenea ar trebui sa verificati la partenerul/firma/institutia unde se va prezenta planul de afaceri, cu privire la eventuale cerinte de realizare a planului de afaceri.

Revenind la structura unui plan de afaceri, in continuare este detaliata o posibila abordare a capitolelor planului de afaceri propus mai sus:

1. Titlul

Trebuie sa reflecte la ce face referire planul de afaceri in cauza. De asemenea pe prima pagina a planului de afaceri (eventual coperta), pe langa titlu ar trebui sa se gaseasca si datele de contact si identificare ale firmei, logo-ul acesteia, etc. Aceste date de contact ale firmei, se pot adauga intr-o forma sumarizata si in subsolul sau antetul paginilor urmatoare.

2. Cuprins & capitole

Un tabel/index cu capitolele planului de afaceri si cu numarul paginilor la care se regasesc aceste capitole. Aceasta sectiune ar putea fi mutata si la sfarsitul planului de afaceri in anumite cazuri.

3. Sumarul planului de afaceri (Scurta introducere)

In multe cazuri, aceasta sectiune (care ar trebui sa sumarizeze si sa evidentieze punctele cheie ale unui plan de afaceri) are o importanta deosebita. Se recomanda ca sumarizarea sa fie realizata cat mai simplu si concis posibil.

4. Descrierea firmei (afacerii)

Informatii cu priviere la firma/companie (istoria companiei, parteneri, fondatori, echipamente & utilaje, facilitati, sedii, vaduri comerciale, parc auto detinut, etc. Pentru informatii suplimentare se poate prezenta o adresa web.

In anumite situatii se prezinta afacerea in locul companiei (de exemplu: daca firma nu a fost inca infiintata).

5. Echipa & managementul firmei

O scurta prezentare a echipelor/oamenilor/departamentelor din compania dv., a modului de organizare si a echipei de management.

6. Prezentare produs(e) / serviciu (ii)

Aceast capitol al unui plan de afaceri poate cuprinde:

 • descrierea si evidentierea calitatilor (puncte forte) ale produselor/serviciilor dv.
 • evidentierea anumitor calitati/avantaje fata de produselor/serviciilor competitiei
 • imbunatatiri planificate ale produselor/serviciilor dv.
 • viitoare noi produse/servicii planificate

7. Analiza pietei

In aceast capitol din planul de afaceri se va realiza o prezentare a pietei de desfacere a produselor si serviciilor oferite de firma.

Se va putea avea in vedere:

 • numarul clientilor existenti si potentiali
 • marimea pietei de desfacere
 • o eventuala segmentare a pietei
 • concurenta existenta pe piata (eventual informatii cu privire la cota acesteia de piata)
 • in cazul detinerii de informatii cu privire la o eventuala tendinta si evolutie a pietei, o prezentare succinta a acestor informatii este benefica
 • sumare ale eventualelor studii de piata disponibile

8. Obiective

O estimare realista (in anumite cazuri sunt prezentate si estimari optimistce, pesimiste, pe langa aceasta) a obiectivelor firmei/afacerii pe termen scurt si lung.

9. Strategia firmei/afacerii & implementare

Poate fi descrisa strategia de abordare/introducere a produselor/serviciilor pe piata (sau de mentinere/imbunatatire a cotei de piata in cazul unor produse/servicii existente).

Tot aici se poate evidentia strategia de marketing pentru produsele/serviciile respective si modalitatile de punere in practica a acesteia.

10. Informatii financiare

In anumite cazuri aceast capitol este cel mai important din cadrul unui plan de afaceri. De exemplu in cazul incercarii obtinerii de fonduri de la diverse organisme/institutii nationale, europene si internationale, o atentie sporita se va acorda acestui capitol al planului de afaceri.

In acest capitol se pot incadra informatii cum ar fi:

 • informatii din diverse raportari contabile
 • cash-flow-uri (fluxuri monetare) lunare/anuale
 • estimari ale vanzarilor/veniturilor/cheltuielilor viitoare (important cu precadere in cazul start-up urilor afacerilor de inceput)

11. Anexe si alte documente

Alte documente considerate a fi relevante, sau care sustin anumite puncte de vedere exprimate in planul de afaceri.

Uneori partenerii sau institutiile carora le va fi prezentat planul de afaceri, vor avea cerinte specifice cu privire la informatii si documente (oficiale, neoficiale, copii, traduceri, legalizari, etc) care sa fie atasate planului de afaceri.

Inainte de a incepe realizarea propiului plan de afaceri, trebuie sa se tina cont de specificul afacerii si de cerintele eventualilor parteneri/institutii. Astfel unele capitole din modelul de plan de afaceri prezentat anterior pot fi unite, eliminate, prioritizate, etc.

In cazul in care trebuie sa se realizeze un plan de afaceri in limba engleza, exista unelte software specializate in automatizarea si generarea de planuri de afaceri. Un astfel de software poate genera de regula modele/templateuri/exemple (deja completate cu date fictive) de planuri de afaceri pentru aproape orice domeniu de activitate (un software consacrat in aces sens este Business Plan Pro).

CAPITOLUL II. Plan de afaceri aplicat - S.C. MALVINA S.R.L.

Structura planului de afaceri

Capitolul I - Definirea obiectivului, a coordonatelor juridice si comerciale ale afacerii

Domeniul de activitate al afacerii propuse

Obiective

Piata si clientela

Produsele si serviciile

Segmentul de piata

Capitolul II - Organizare si conducere

Procesul de productie

Conducerea

Personalul

Capitolul III - Previziuni financiare

Necesarul de finantare

Venituri previzionate

Cheltuieli de productie

2.1. Capitolul I - Definirea obiectivului, a coordonatelor juridice si comerciale ale afacerii

1. Domeniul de activitate al afacerii propuse

S.C. MALVINA S.R.L., cu un capital subscris de 10.000.000 lei a fost înfiintata în 5 aprilie 1999 si este înmatriculata în Registrul Comertului cu numarul R 11500871. Firma are sediul în Brasov strada Unirii numarul 5 si este proprietatea a 2 asociati, fiecare detinând 50% din partile sociale.

Firma are ca obiect principal de activitatea obtinerea de produse de panificatie si vânzarea acestora prin intermediul magazinelor proprii. În primul an de functionare, brutaria a avut urmatoarele rezultate financiare: o cifra de afaceri medie de 15.000.000 lei lunar, o rata a profitului brut lunar de 15%, rata lichiditatii este foarte buna. Firma a contractat un credit comercial pe termen scurt care a fost integral rambursat în anul 2001, iar în prezent nu are nici un credit în derulare.

Pentru a reinvesti profitul acumulat în acesti 3 ani de activitate, intentionam sa dezvoltam activitatea firmei în domeniul obtinerii de produse de panificatie.

Ne propunem - în prima etapa - sa obtinem un contract care sa presupuna aprovizionarea cu pâine si alte produse de panificatie a taberelor din Sinaia, Predeal si Busteni. În a doua etapa intentionam sa extindem activitatea productiva în domeniul realizarii produselor de patiserie.

Consideram ca aceasta afacere are reale sanse de reusita deoarece exista o cerere în crestere pentru produsele pe care le vom oferi, pozitia geografica asigura o baza larga de aprovizionare cu materii prime si exista posibilitati de desfacere ridicate datorita retelei relativ limitate de asemenea produse în zona.2. Obiective

Ne propunem ca dupa obtinerea acestui contract:

 • Sa marim productia de pâine pentru a satisface necesarul dorit
 • Sa ne cream o clientela stabila
 • Sa atingem un grad de utilizare a capacitatii de productie de 75%
 • Sa realizam o cifra de afaceri lunara de circa 100.000.000 lei si un profit brut de 35.000.000 lei

Începând din al doilea an al realizarii contractului ne propunem:

 • Sa largim volumul activitatii ajungând la un grad de utilizare a capacitatii de productie de 95%
 • Sa atingem o cifra de afaceri de circa 132.000.000 lei si un profit brut de 41.000.000 lei pe luna.

În a doua etapa a proiectului, începând cu al treilea an, ne propunem extinderea afacerii, prin înfiintarea unei patiserii în incita taberei Predeal. Aceasta etapa urmeaza a fi analizata în functie de volumul acumularilor realizate în prima etapa.

3. Piata si clientela

Clientela pe care o vizam se împarte în 3 categorii:

A.      vechii clienti ai brutariei existente în Brasov, datorita pozitiei strategice a brutariei si a calitatii ridicate a produselor precum si atragerea de noi clienti;

B.       organizatorii taberei pe baza contractului semnat, pentru aprovizionarea pe timpul desfasurarii taberelor;

C.      turistii care devin clientii patiseriei;

4. Produsele si serviciile

Produsul principal care va fi oferit este pâinea. Un alt produs ce poate fi oferit este pâinea integrala. Ca produse secundare vor fi obtinute produsele de patiserie.

Preturile practicate în prezent pentru aceste produse sunt urmatoarele :

pâine alba .......... 4000 lei/buc

chifle ........... 1500 lei/buc

pâine integrala ........ 7500 lei/buc

franzela .......... 3000 lei/buc

pâine taraneasca ...... 7000 lei/buc

placinta cu brânza ...... 5000 lei/buc

strudel .......... 5000 lei/buc

cozonac ........... 20000 lei/buc

cornulete ......... 45000 lei/kg

covrigi .......... 2000 lei/buc

pateuri .......... 80000 lei/kg

saleuri .......... 45000 lei/kg.

Important pentru ca produsele noastre sa aiba vânzare sigura este ca acestea sa aiba proprietati bune de panificatie, faina folosita sa aiba un procent redus de cenusa (sa fie alba) si sa fie pastrata în conditii corespunzatoare de umiditate.

Întrucât pâinea reprezinta un produs de baza în alimentatie, este de presupus ca în viitor consumul nu va scadea, dimpotriva, va creste, pe masura cresterii populatiei si diversificarii productiei de panificatie.

Serviciile prestate vor consta în producerea si livrarea produselor solicitate de client în cantitatea si calitatea dorita de acesta.

Deoarece desfacerea produselor va fi asigurata în special turistilor din tabara, nu consideram necesara o campanie de promovare larga. În ceea ce priveste amplasamentul patiseriei, consideram ca aceasta are un vad destul de bun si este destul de cunoscuta, deci nu este necesara o reclama suplimentara. Consideram ca cea mai buna forma reclama va fi asigurarea unei calitati superioare a produselor comercializate si mentinerea promptitudinii în prestarea serviciilor de livrare.

5. Segmentul de piata

Brutaria este situata în Brasov, la intersectia strazilor Unirii cu Ion Roata, la 50 m de Liceul 4. O serie de turisti dintr-o tabara reprezinta 1000 persoane pentru 10 zile. Ţinând cont ca fiecare din cele 3 tabere dispune de 1000 locuri, printr-un calcul simplu reiese ca o persoana pe o perioada de 1 luna consuma aproximativ 20 de pâini. Capacitatea taberei fiind de 1000 persoane, rezulta ca în cele trei tabere se vor consuma 60.000 pâini.

3 tabere x 20 pâini/luna x 1000 persoane = 60 000 pâini

60000 pâini x 4000 lei/buc = 240 000 000 lei obtinuti pe luna.

Patiseria situata în cadrul taberei realizeaza venituri din vânzari în valoare de circa 5 000 000 lei/zi.

Brutaria situata în Brasov obtine venituri în valoare de 15.000.000lei/zi din vânzarea produselor de panificatie.

5 000 000 lei/zi x 30 zile = 150 000 000 lei/luna

15 000 000 lei/zi x 30 zile = 450 000 000 lei/luna.

Tabara functioneaza 3 luni vara si 1 luna iarna.

Brutaria functioneaza pe tot parcursul anului.

(240 000 000 lei/luna + 150 000 000 lei/luna) x 4 luni + 450 000 000 lei/luna x 12 luni = 6 960 000 000 lei /an.

2.2. Capitolul II - Organizare si conducere

Procesul de productie

Ciclul de productie consta în urmatoarele etape :

achizitionare faina alba;

achizitionare faina de secara;

achizitionare drojdie;

preparare aluat;

coacere pâine;

ambalare în pungi pâine de secara;

ambalare în lazi de plastic a restului de produse;

livrare.

Stocul de faina necesar pentru asigurarea ritmicitatii productiei va trebui sa acopere capacitatea de productie pentru 10 zile este de 40 t faina.

Livrarea se face de catre firma noastra, cu ajutorul a 2 autoturisme.

Utilajul necesar efectuarii pâinii este constituit din: malaxor, cuptor, banda rulanta, masa, cântar.

Conducerea

Firma va fi condusa de cei 2 asociati si de un administrator.

Asociatii vor coordona întreaga activitate, vor angaja si vor controla personalul, se vor ocupa direct de problemele de productie, precum si de contractare pentru aprovizionare si desfacere.

Administratorul va tine evidentele contabile si va supraveghea activitatea de achizitie si desfacere. Pentru aceasta functie a fost angajata o persoana care are calificare de contabil si experienta în domeniu.

Personalul

Personalul angajat este format din 4 brutari, 2 vânzatori, 2 soferi, 1 contabil. Personalul va fi selectat, instruit si testat la locul de munca. Cu fiecare va fi încheiat un contract de munca separat.

2.3. Capitolul III - Previziuni financiare

Necesarul de finantare

Apreciem ca întreaga investitie necesita un fond de 150 000 000 lei, proveniti din resurse proprii.

2. Venituri previzionate a fi obtinute din contractul încheiat cu cele 3 tabere

Estimam ca vom obtine un venit de circa 1.044.000.000 lei la un grad de utilizare a capacitatii de productie de 100%. În calcule am luat însa în consideratie un grad de acoperire a capacitatii de productie de numai 75% pentru primul an si de 95% pentru urmatorii ani.

În estimarea veniturilor am pornit de la urmatoarele date:

 • Regim de lucru: - 8 ore pe zi;

- 120 zile pe an.

 • Capacitatea de productie nominala: 2000 pâini pe zi
 • Pret de vânzare: - pâine alba 4000 lei;

pâine de secara 7500 lei.

Pentru simplificare în estimarea veniturilor am luat în considerare numai productia de pâine alba si pâine de secara care vor reprezenta 75% din volumul fizic de produse de panificatie obtinute.

Volumul vânzarilor :

- pâine alba: 1800 buc x 4000lei/buc = 7.200.000 lei/zi

- pâine secara: 200 buc x 7500 lei/buc = 1.500.000 lei/zi

........

Total: 8.700.000 lei/zi

8.700.000 lei x 120zile =1.044.000.000 lei în cele 4 luni de functionare ale taberelor.

3. Cheltuieli de productie

Estimam ca pentru realizarea veniturilor sus mentionate vom cheltui o suma de circa 709 197 000 lei la o capacitate de productie de 100%.

În estimarea cheltuielilor de productie am inclus urmatoarele:

achizitie faina pentru 75% din capacitatea nominala de prelucrare

Faina achizitionata de la producator individual sau asociati

250 kg/zi x 120 zile x 75% x 20 000 lei/kg = 450.000.000 lei

salariile directe:

 • 4 brutari x 3.000.000 lei /luna x 4 luni = 48.000.000 lei
 • 2 soferi x 2.500.000 lei/luna x 4 luni = 20.000.000 lei
 • 1 vânzator x 2.000.000 lei/luna x 4 luni = 8.000.000 lei

Total : 76.000.000

CAS, somaj, sanatate etc. = 35,33% x 76.000.000 = 26.850.800

Total salarii directe :

76.000.000 + 26.850.800 = 102.850.800 lei

- salarii indirecte:

 • 1 contabil x 3.500.000 lei/luna x 4 luni = 14.000.000 lei

CAS, somaj, sanatate etc. = 35,33 % x 14.000.000 = 4.946.200

Total salarii indirecte :

14.000.000 + 4.946.800 = 18.946.200 lei.

- utilitati:

 • energie electrica necesara pentru productie si iluminat

20 kW/ora x 8 ore/zi x 120 zile/an x 2000 lei/Kw = 38 400 000 lei

 • apa si canalizare : cca. 2 000 000 lei.

Total utilitati :

38 400 000 + 2 000 000 = 40 400 000 lei

cheltuieli desfacere transport

 • 250 curse x 100 000 lei = 25.000.000 lei

alte cheltuieli:

 • reparatii, întretinere si piese de schimb : 15 000 000 lei.
 • cheltuieli administrative : 22 000 000 lei.
 • asigurari : 7% x valoarea asigurata = 20 000 000 lei
 • amortizare liniara : 15 000 000 lei

Total alte cheltuieli : 72 000 000 lei.

TOTAL CHELTUIELI : 709 197 000 lei.

PROFIT PREVIZIONAT:

1 044 000 000 - 709 197 000 = 334 803 000 lei / 4 luni

Am prevazut ca întregul profit sa fie reinvestit, acesta reprezentând înca o rezerva pentru dezvoltarea activitatii.

Indicatorii financiari ai investitei prefigureaza o situatie financiara favorabila, care ne permite sa consideram proiectul fezabil si profitabil.

Indicatori financiari ai investitiei

SC MALVINA SRL

Indicatori financiari

An 1

An 2

An 3

An 4An 5

Indicatori de profitabilitate :

Rata rentabilitatii nete

8,26

12,16

13,55

14,94

16,33

Serviciul datoriei

1,98

2,44

2,94

3,71

5,01

Punctul critic al vânzarilor

68,14

68,14

68,14

68,14

68,14

Indicatori de lichiditate :

Rata curenta a lichiditatii

1,18

3,01

6,04

11,34

22,16

Rata rapida a lichiditatii

0,93

2,69

5,64

10,82

21,40

Indicatori de creditare :

Rata de acoperire a dobânzii

4,32

6,51

8,61

13,29

32,96

Indicatorii investitei :

Rata de recuperare a investitiei

93,87%

X

X

X

X

Rata interna de rentabilitate financiara

65,06%

X

X

X

X

Valoarea neta actualizata

41442

X

X

X

X

Bilant previzionat

Mii lei

An 1

An 2

An 3

An 4

An 5

A. TOTAL ACTIV

83596

115674

151844

192814

238584

1. Active circulante

32596

73674118844

168814

223584

1.1 Disponibilitati banesti

26217

66587

111757

161727

216296

1.2 Active curente

6379

7087

7087

7087

7087

2. Active fixe

51000

42000

33000

24000

15000

3. Pierderi

-

-

-

-

-

3.1 Pierderi din anii precedenti

-

-

-

-

-

B. TOTAL PASIV

83596

115674

151844

192814

238584

1. Obligatii curente

6379

7087

7087

7087

7087

2. Credite pe termen scurt si mediu

-

-

-

-

-

3. Capital propriu

34550

76587

123423

175060

231496

3.1 Capital social + finantare proprie

15000

15000

15000

15000

15000

3.2 Profit nerepartizat ca dividende

22550

42036

46836

51636

56436

3.3 Profit nerepartizat din anii precedenti

0

22350

64587

111423

163060

CAPITOLUL III. Avantajele competitive ale planului de afaceri

Planul de afaceri se refera fie la promovarea unei firme noi, fie la lansarea unui proiect important intr-o întreprindere existenta. Acesta este rezultatul unei activitati utile de-a lungul procesului de concepere si dezvoltare a proceselor noi si inventive. In mod egal, el joaca un rol important in aplicarea unei operatiuni de restructurare a intreprinderilor. In cele din urma devine obligatoriu cu ocazia investigarii partenerilor financiari.

Planul de afaceri este un dosar in care se concentreaza studiul analitic si exhaustiv al tuturor aspectelor unui proiect sau al unei intreprinderi. El contine un plan amanuntit de actiune, precum si o evaluare a rentabilitatii de perspectiva a proiectului propus.

Este un instrument necesar:

- intreprinzatorilor care creaza o societate sau cauta parteneri pentru intreprinderile lor;

- gestionarilor de proiecte;

- managerilor care propun activitati noi;

- altor persoane decat cele care sunt deja responsabile in cadrul unor intreprinderi deja existente.

Planul de afaceri este important in toate sectoarele, industrial sau servicii, in mod independent de gradul lor de inovatie tehnica sau marketing. El devine din ce in ce mai mult un instrument indispensabil, cu ajutorul caruia se poate reusi in orice domeniu.

Diagnosticarea activitatii tehnico-productive si economico-financiare se poate face prin masurarea performantelor activitatilor si pe ansamblul interpriderii pentru a gasi solutii ca aceasta sa devina competitiva.

Se urmareste asanarea activitatilor nerentabile, cunoasterea sanselor intreprinderii de a deveni competitiva pe piata, de a-si relansa si stabiliza activitatea economica sau de a intra în faliment. Informatiile necesare în vederea masurarii performantei economice prezente si previzibile se obtin din contabilitatea analitica din bilantul contabil si anexele acestuia, din analiza realizarii prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli, din investigarea si evaluarea starii tehnice a interprinderii si a desfasurarii proceselor tehnologice, din studii de marketing, din analiza bonitatii si a previziunilor financiare, etc.

Planul de afaceri este un studiu complex care se elaboreaza si în cazul în care interprinderea solicita credite pentru investitii si restructurare, pentru constituirea unei societati mixte, în caz de fuziune, divizare, etc. El permite investitorilor de capital, bancilor, altor agenti economici sa cunoasca starea actuala si perspectivele întreprinderii în competitie cu alti parteneri. Planul de afaceri trebuie sa dea raspunsuri la câteva întrebari fundamentale: Cine sunteti? Ce faceti? De unde veniti? Unde vreti sa ajungeti?.

Planul de afaceri trebuie sa fie realist, fiabil, credibil, ambitios si sa cuprinda indicatori tehnici si economico-financiari care sa poata fi realizati pe termen si lung. Din stabilirea clara a obiectivelor strategice si din fundamentarea indicatorilor trebuie sa se contureze solutii si masuri concrete care permit realizarea scopurilor propuse. Se fundamenteaza pe o conceptie strategica, care sa asigure întreprinderii (firmei) cresterea puterii competitionale si maximizarea profitului. La elaborarea acestei lucrari trebuie angrenata întreaga echipa de conducere. Calitatea planului de afaceri depinde de calitatea conceptiei si de efortul depus pentru reusita lui.

BIBLIOGRAFIE

1. Nicolescu Ovidiu, Verboncu Ion, Fundamentele managementului organizatiei, Ed.

Tribuna Economica, Bucuresti 2006

2. Nicolescu Ovidiu, Plumb Ion, Abordari in managementul organizatiei,vol.1, Ed. Economica, Bucuresti 2003

3. https://www.plandeafacere.ro

4. Revista CAPITAL


Document Info


Accesari: 7068
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )