Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Afaceri pe web (e-business)

Business
Afaceri pe web (e-business)

Generalitati
Conceptul de e-business s-a nascut cu mult inainte de aparitia Internetului. Inca din anii '70, domeniul afacerilor asistate de calculator a davenit populat pentru retelile financiare. Diferite institutii (bancile) erau conectate prin intermediul unor retele private in vederea efectuarii diverselor tranzactii cu spriginul tehnologiei computationale. Standartul EDI (Electronic Data Interchange) stipuleaza diverse formate universale de intereschimb de informatii. Odata cu aparitia Internetului dimensiunea afacerilor electronice a crescut simtitor.
Termenul e-business a fost in premiera folosit in 1997 de catre IBM, ce defineste e-businessul ca fiind o modalitate de a"acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executa operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet". Teoretic, prin conectarea sistemului informaticpe Web, putem spune ca dezvoltam un e-business, adica instruim "sistemul nervos central al afacerii noastre&q 454d316e uot;, dupa spusele lui Bill Gates.
La inceput a fost folosit terminul e-commerce, care a devenit, ulterior doar un aspect (important) al conceptului e-business.
Un alt termen - lansat de compania Hewlett-Packard in 1999 - e-service, desemnind oferirea unor solutii complete pentru e-business, constituite din hardware, software si consultanta.
Internetul pune la dispozitie diferite forme de comunicatie, combinind toate tehnologiile actuale intr-un singur cadru de lucru in care-s integrate diferite dispozitive electronice (trimiterea unui fax pe Internet, receptionarea unui mesaj vocal, convertirea unui fax intr-un mesaj e-mail si reciproc) ofera afacerilor posibilitaea de integrare mult mai facil. Tranzactiile pot fi efectuate prin telefonul mobil cu acces prin WAP. Ne putem conecta la Internet pentru a percuraje mesajele e-mail (wap.yahoo.com), sau pentru navigare si cautare informatii (wap.google.com).

Prezenta pe web. Motive
- Comertul electronic ofera oportunitatea de a cistiga mai multi clienti si de a comunica mai strans cu acestea. Pe web, fiecare afacere are o prezenta totala "non-stop", si indiferent daca afacerea este mica, medie sau mare, aceasta isi poate cistiga clienti din intreaga lume sau se poate adreasa unei clientele specializate. TI dau posibilitatea cunoastarii cit mai multor aspecte despre clienti si preferintele lor. Acesta conduce la realizarea facila a rapoartelor analitice privind procesele de afaceri.
- Costuri reduse pentru servicii de distributie. Internetul scade costul distributiei de informatii si de le mentine actualizate (www.amazon.com). Pe web, informatia poate avea si statutul de produs, comertul electronic migrinde de la vinzarea de bunuri palpabile la cea de date.(consulatnta, muzica, filme, software, etc.)

Avertismente
- Migrarea de la o piata locala la o piata mondiala - necesita dezviltarea un model viabil de afacerie;
- Problema drepturilor de autor - nu se recomanda etalarea pe web a unui anumit continut fara a avea acordul autorilor;
- Legalitatea - activitatea trebiue desfasuarata in conditii legale;
- Securitatea - nerespectarea normelor de securitate si asigurare a confidentialitatii duce la un esec timpuriu;
- Viabilitate - procesele antranate intr-o afacere trebuie sa fie viabile.
Etapele prezentei pe web
- In prima etapa compania isi face simtita prezenta pe web prin intermeediul unei pagini, fara a stabili o strategie clara
- In cea de a doua etapa, "sit web structurat" - sint oferite informatii structurate, pentru care exista un motor de cautare dupa cuvinte cheie, cadrul general al organizatiei, angajatii pot schimba masaje intre ei prin intermediul sistemului intern de posta electronica sau cu ajutorul listelor de discutii;
- Compania incearca sa-si vinda informatii, bunuri, servicii, etc in maniera on-line (comenzi prin email), dar sistemul nu este conectat direct la o baza de date disponibila pe web. Sistemul este lent, costa multi bani si nu este securizat.
- Faza "afacerilor electronice". Situl organizatiei este direct conectat la Intranetul acesteia, permitind accesarea informatiilor din baza de date interna si utilizind propocoale securizate pentru a trensmite date intre companie si clienti sau catre alti parteneri de afaceri.
- Utilizind orice dispozitiv electronic (telefon celular, autoturism, chiosc informational) oamenii se vor putea conecta la datele unei companii si vor fi capabili de a trimite-receptiona informatile dorite pentru a realiza afaceri electronice, fara a mai trebui sa cunoasca adrese de situri web, nume de resurse, etc.
- Utopica. "O singira lume- un singir computer", toate dispozitivele electronice ar fi interconectate intre ele pentru a acrea o uriasa resursa informationala, la nivel mondial, Computerele ubique (notiunea ubiquitous computing, Mark Weiser,1991)ar schimba intre ele orice tip de informatie, iar aplicatiile ar furniza informatii, fara ca utilizatorii sa cunoasca provenienta lor.

Modele de e-business
1. In cadrul unei organizatii, zona de influenta a afacerilor electronice este Intranetul. Intranetul se bazeaza pe standartele Internetului pentru comunicatia intre sisteme de calcul. Personalul conectat la Intranet poate avea acces la siturile web specifice unor departamente din cadrul organizatiei. Aceste situri sint separate de Internetprin intermediul unor metode de securitate (firewall - pentru filtrarea orice informatie referitoare la datele interne), asfel incit pesoanele din afar sa nu aiba acces la informatiile private. Anjajatii companiilor Sun, Apple, Microsoft au la dispozitie un sit web Intranet, prin care obtin informatii curente si plaseaza comenzi on-line, eliminind timpul si costurile aferente apelurilor electronice. In functie de politicile de securitate si de infrastructura retelei, angajatii pot avea acces de pe Internet la reteaua privata, folosind protocolul VPN (Virtual Private Protocol).

2. Business-to-business (B2B) reprezinta modelul care incearca utilizarea tehnologiilor bazate pe web pentru a conduce afaceri intre doua sau mai multa companii. Pot fi doua subtipuri:
- exista un contact de parteneriat intre companii;
- exista o piata electronica (e-market) im care internactioneaza mai multi cumparatori si mai multi vinzatoori.

3. Business-to-consumer (B2C). Cumparatorul utilizeaza un navigator web pentru a se conecta la situl web al vanzatorului prin intermediul unui furnizor de srvicii Iternet - ISP (Internet Service Provider). Vanzatorul pune la dispozitie un catalog electronic (e-catalog) de produse sau servicii, sugestii si recomandari pentru produse, sa puna la dispozitia cumparatorului cele mai uzuale forme electronice de plata. Vanzatorul nu trebuie neaparat sa joace si rolul furnizorului sau al producatorului bunurilor/serviciilor sau poate apela la furnizori multipli, etc.4. Consumer-to-consumer (C2C) descrie colaborarea diferitilor utilizatori prin intermediul documentelor partajate, postei electronice, etc.

5. Consumer-to-data (C2D) - specifica situatiile cind utilizatorii au nevoie de cantitati insemnate de date si folosesc diverse instrumente electronice pentru a le exstrage.

Categorii de e-business
1. E-auctioning - licitatii electronice
www.eBay.com
www.ricardo.com
www.okazii.ro
www.eeebid.ro
2. E-banking - tranzactii bancare electronice. Bacile electronice reprezinta una din cele mai de succes afaceri on-line.
3. E-commerce - comertul electronic - vanzarea si comercializarea bunirilor si serviciilor prin intermediul tehnologiilor oferite de Internet. Beneficiile comertului electronic rezida in urmatoarele observatii:
- este convenabil, siturile fiind operationale 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana;
- costuri interne mici, comertul electronic eliminind interactiunea dintre cumparator si intermediarii tranzactiei;
- costuri scazute de procesare a tranzactiilor, metoda de plata electronica fiind mai putin costisitoare decat modul de plata prin monetar;
- o crestere substantiala a vitezei procesului de vanzare. Companiile de e-commerce receptioneaza veniturile mai rapid decat in sistemul traditional;
- reducerea erorilor, procesarea automata producand mai putine erori decat procesul de vanzare traditional;
- spatiul nelimitat - siturile de e-commerce putand afisa/indexa un numar nelimitat de bunuri si servicii;
- prezenta globala crescuta, compania putind fi accesata (teoretic) de posibilii clienti din orice colt al lumii;
disponobilitatea informatiilor despre clienti. Existind astfel posibiitatea de a studia preferintele unui client individual sau ale unui grup specific de clienti, de a modela afacerea dupa dorintele clientului sau de a schimba rapoarte analitice privind clientela - cea mai buna interactiune cu clientul.
4. E-directories - cataloage electronice - wite Pages (numere private de teleofon), Zellow Pages (telefoane organizatii).
5. E-ingineering - ingineri electronica (Share point de la Microsoft sau sourceforge.net)
6. E-gambling - jocuri de noroc on-line
www.pogo.com
www.yone.com
www.spookie.ro
7. E-learning - invatamant prin Internet
Invatarea si instruirea bazate pe web - Web-based learning-training
www.brainbench.com
www.timsoft.ro
www.study.com
Educatia intr-o universitate virtuala (Virtual University Education)
www.OnlineLearning.net - Online Learning in SUA
www.uned.es - UNED in Spania
www.athena.edu - Virtial Online University
8. E-mailing - mesajerie electronica
9. E-marketing - promovare electronica de produse/servicii
10. E-supply - aprovizionare pe Internet
11. E-trading (e-brokering) - actiuni pe Internet. Utilizatorul, posedind un cont de genul Internet Bank poate cumpara si vinde actiuni.

Afaceri pe Web. Adrese
adKnowledge Library: https://www.arahne.ro/akl/
Afaceri: https://www.afaceri.net
Amazon: https://www.amazon.com
BizOffice: https://www.bizoffice.com
Business.com: https://www.business.com
Copyright.com: https://www.copyright.com
ebXML: https://www.ebxml.org
eNews: https://www.enews.com
eWeek: https://eweek.agora.ro
IBM Web Services and UDDI: https://www-3.ibm.com/services/uddi/
OneBiz: https://www.onebiz.8m.net
Open Card: https://www.opencard.org
Open Travel: https://www.opentravel.org
Smart Card Industry Association: https://www.scia.org
Speed of Thought: https://www.speed-of-thought.com
The Smart Card Resource Center: https://www.smart-card.org
Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI): https://uddi.microsoft.com/developer/default.aspx
Web Marketing and E-commerce: https://www.wilsonweb.com
Web Services: www.webservices.org
ZDNet: https://www.zdnet.com/ecommerceloading...
Document Info


Accesari: 2216
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )