Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTRODUCERE IN PROCESUL DE PLANIFICARE PARTICIPATIVA

Business
INTRODUCERE ĪN PROCESUL DE PLANIFICARE PARTICIPATIVĂ

Daca te joci cu itele, ele sugereaza posibilitati.Annie Albers, Ţesatoare

Planificarea participativa poate fi un proces complicat, si acest mesaj a fost clar exprimat īn capitolele anterioare. Dupa cum probabil ati observat, exista multe modele, probabil prea multe. Teoriile si strategiile abunda īn structuri conceptuale de toate tipurile. Unele sunt vagi, altele rigide. Deseori acestea exprima pozitia partinitoare a agentiei sau institutiei care promoveaza un anumit tip de implicare participativa. Desigur nici efortul nostru nu este nepartinitor.

si totusi, prin faptul ca am scris despre acest proces, ca am participat la acesta īn calitate de facilitatori, formatori ai altor traineri si ca membri ai diferitelor echipe de planificare, am realizat ca din fiecare experienta si de fiecare data, īnvatam ceva nou. Planificarea participativa este o calatorie a cunoasterii si a re-descoperirii. Īn cadrul pe care l-am creat pentru a va ajuta sa traversati īn mod cāt mai logic acest proces, din cānd īn cānd va vom atentiona, printr-un ghid al cititorului, asupra punctelor si problemelor importante care fac ca acest proces sa fie atāt de complex. Iata cāteva sfaturi pe care sa le luati īn considerare chiar īnainte de a īncepe calatoria.

Ghidul cititorului!

Este planificarea participativa un proces logic, care trebuie parcurs pas cu pas? si da, si nu. Da, pentru ca exista o serie de pasi īn cadrul procesului, care sunt liniari si necesita īndeplinirea anumitor sarc 21121s1816v ini īntr-o anumita ordine. Nu, pentru ca sunt momente īn cadrul procesului cānd nu are sens sa parcurgi pasul "b" dupa "a" sau "d" īnaintea lui "e". De exemplu, analizati la īnceputul procesului care sunt cei mai importanti factori interesati care trebuie implicati. Dupa definirea problemei constatati ca aveti nevoie si de alti factori interesati. Prin urmare, refaceti analiza acestora. Sau, planificati derularea unei activitati si realizati ca optiunea pe care ati decis sa o implementati nu mai este viabila. S-ar putea sa fiti obligati sa va īntoarceti la un pas parcurs cu mult īnainte pentru a re-defini problema. Aceste deturnari ar putea fi frustrante, dar fac parte toate din calatoria cunoasterii si a obtinerii unor rezultate durabile.

Formarea trainerilor īn acest domeniu da rezultatele cele mai bune atunci cānd acestia īnvata īn timp ce lucreaza cu un client real care doreste sa fie ajutat īn elaborarea unui plan strategic pentru o organizatie sau comunitate, sau īn rezolvarea unei probleme dificile si complexe. Exista si alte cai de a pregati traineri pe care le vom discuta īn Partea nr 2 a manualului.

Dezvoltarea unui plan strategic ca parte integranta a fiecarui proces de PP nu este recomandata. Planificarea strategica este ca un desert bogat si costisitor, care nu trebuie consumat īn fiecare sesiune de PP. Totusi, formularea viziunilor, pas esential īn procesul de planificare strategica, poate fi utila chiar atunci cānd va confruntati cu o problema cotidiana dificila īn cartierul dvs. Vom dedica mai mult timp acestui aspect ambiguu atunci cānd vom prezenta īn detaliu pasii procesului.

Ar trebui folositi facilitatori externi pentru a asista conducerea procesului de planificare participativa? Aceasta este din nou o intrebare la care se poate raspunde cu "da-nu-sau poate" Pentru ca facilitarea procesului de PP poate fi un factor cheie īn obtinerea succesului, vom dedica mai mult timp acestei probleme, pentru a va ajuta sa decideti cum anume sa o abordati.

Implementarea planurilor de actiuni care sunt rezultatul procesului de PP nu este īntotdeauna īn responsabilitatea celor care le formuleaza. Asa cum ati anticipat probabil, acesta este un alt aspect problematic pe care īl vom trata īn continuare.

Acestea sunt numai cāteva din aspectele la care va puteti gāndi atunci cānd proiectati un proces de PP. Din fericire, sunt usor de rezolvat prin planificarea activitatilor procesului propriu - zis, astfel īncāt preocuparile prezentate mai sus sa poata fi rezolvate īnainte de a deveni problematice.

Scurta prezentare a procesului de PP

Planificarea participativa poate implica toate fazele si pasii descrisi īn manual, sau numai cātiva, īn functie de complexitatea problemei sau a oportunitatii de care se ocupa. Vom descrie īn continuare fazele esentiale si pasii necesari pentru a acoperi cāt mai multe situatii posibile. Īntregul proces de PP va fi īmpartit īn sase faze. Īn cadrul fiecarei faze vor exista o serie de pasi si activitati specifice.

Faza I: Initierea procesului de Planificare Participativa. Aceasta faza implica un "evenimentul declansator" care motiveaza indivizi, un grup sau o organizatie sa ceara realizarea unor actiuni care ar putea beneficia de un proces de planificare participativa. Aceste evenimente declansatoare sunt fie probleme care trebuie sa fie rezolvate sau oportunitati ce nu sunt valorificate. Problemele sunt īn general descoperite prin constientizare, īn timp ce oportunitatile sunt generate de viziuni individuale sau comune unui grup. Īn aceasta faza, cei care propun posibilitatea utilizarii unui proces de planificare participativa se pot gāndi la folosirea planificarii strategice, īn special daca au identificat o potentiala oportunitate care ar trebui valorificata.

Faza II: Construirea parteneriatelor productive. Participarea presupune formarea de parteneriate pentru a rezolva probleme la nivel local, si poate implica parteneriate ale autoritatii locale cu ONG - urile sau OC - urile locale, si cetateni; parteneriatul cu o alta primarie, cu institutii publice de rang superior, sau cu sectorul privat; sau o combinatie a cātorva sau a tuturor acestor posibilitati. Acest efort initial de a largi cercul vizionarilor sau al celor care rezolva probleme reprezinta partea de īnceput a utilizarii instrumentului numit analiza factorilor interesati.

Īn aceasta faza este de asemenea luata decizia privind utilizarea unui facilitator pentru a asista conducerea procesului de planificare participativa. Vom presupune ca va fi folosit un facilitator, fie din afara cercului initiatorilor procesului, fie din interiorul sau. Īncheierea unei īntelegeri de lucru cu facilitatorii sau consultantii de proces este deseori numita "contractarea" serviciilor lor. Nu este vorba despre o forma uzuala, legala de contractare ci mai degraba despre o forma de contractare sociala.Faza III: Spre exterior - sau spre interior ? Īn aceasta faza, ne putem angaja fie īntr-un proces de planificare strategica pe termen lung la care ne vom referi ca fiind orientat "spre exterior", fie īntr-un proces de rezolvare imediata a problemelor, de planificare a actiunilor, la care ne vom referi ca fiind orientat "spre interior". Īn aceasta faza sunt implicate doua abilitati cheie, īn functie de obiectivele ce trebuie realizate: formularea viziunilor sau identificarea problemelor. Cu exceptia acestei faze īn care se stabileste daca procesul va fi unul pe termen lung - strategic, sau pe termen scurt - orientat catre probleme, procesul de planificare participativa prezinta desfasurari de evenimente similare, desi contextul este foarte diferit.

Faza IV: Identificare si Analiza. Exista o serie de pasi care trebuie parcursi īnainte de a defini un plan strategic sau de a formula un plan de desfasurare detaliata a actiunilor. Acesti pasi includ: colectarea datelor, informatiilor si ideilor, organizarea si analizarea acestora pentru o mai buna īntelegere a problemei sau a oportunitatii; determinarea scopurilor si obiectivelor care trebuie realizate; estimarea fezabilitatii atingerii scopurilor si obiectivelor. Acest ultim pas include instrumente precum Analiza SWOT (Strenghts - puncte tari, Weaknesses = puncte slabe, Opportunities = oportunitati, Threats = bariere) si Analiza Cāmpului de Forte.

Faza V: Planificarea desfasurarii actiunilor. Īn acest punct al procesului, vor fi selectate obiectivele propuse a fi realizare astfel īncāt numarul lor sa fie realist, se vor determina cele mai potrivite optiuni pentru atingerea lor, precum si factorii interesati īn procesul de implementare. Īn aceasta faza a procesului de planificare se stabileste cine, ce va face si īmpreuna cu cine, īn limita anumitor parametri ai resurselor, inclusiv limita de timp pentru realizarea scopurilor si obiectivelor sau materializarea viziunii formulate. Īn final, echipa de planificare va dori sa cerceteze consecintele potentiale ale implementarii recomandarilor pe care le formuleaza si sa indice o schema de monitorizare si de evaluare a impactului.

Faza VI: Implementarea actiunilor, masurarea impactului si punerea īn aplicare a planului. Aceasta faza a procesului este īn general, ca responsabilitate, īn afara mandatului direct al echipei de planificare participativa. Cu toate acestea, este important pentru echipele de planificare sa cunoasca aspectele si problemele legate de implementare. Sunt si situatii īn care multi dintre cei care contribuie la realizarea planificarii programelor si activitatilor sunt direct implicati īn implementarea lor.

Cāteva concluzii ale partii introductive

Natura ne-lineara a procesului de PP. Prin descrierea procesului de PP pe faze, am generat probabil imaginea unei proceduri lineare īn care fazele s-ar succede īn ordinea prezentarii lor. Desi aceasta problema a mai fost semnalata anterior īn Ghidul cititorului, consideram necesar sa repetam. Acesti pasi sunt mai degraba ciclici decāt lineari, si deseori este necesar sa revii la o faza sau un pas deja parcurs si sa īl refaci sau cāteodata sa sari peste faza sau pasul urmator cānd ele nu sunt necesare. Pasii se suprapun, converg, sunt divergenti, concura si interactioneaza Cei care conduc cu succes procese de planificare participativa nu sunt incomodati de nevoia sau oportunitatea de a reveni la unii pasi sau de a-i sari atunci cānd nu mai par a fi necesari.

Planificarea strategica este o optiune. Un alt aspect pe care dorim sa īl clarificam, se refera la planificarea strategica si relatia ei cu procesul de PP. Planificarea strategica nu trebuie confundata cu nevoia angajarii īn eforturi de PP de mai scurta durata, limitate īn timp si orientate catre actiune, eforturi destinate abordarii unei game largi de probleme practice ale localitatii, a caror rezolvare poate beneficia de implicarea unui mai mare numar de factori interesati.

Pe parcursul procesului de identificare a nevoii de training, care a precedat realizarea acestor manuale, doua tipuri de audiente de pe doua continente diferite au considerat ca merita sa investesti eforturi pentru a īnvata procesul de planificare participativa. Reprezentānd doua puncte de vedere diferite, al autoritatilor locale si al institutiilor societatii civile, ambele grupuri au considerat necesar ca autoritatile locale sa intre īn dialog cu electoratul, pe diferite teme si probleme, pentru a gasi solutii viabile. Deasemenea ambele grupuri si-au aratat interesul pentru procesul planificarii actiunilor, manifestāndu-si pe plan secundar interesul pentru planificarea strategica pe termen lung. Cu toate acestea, ambele abordari fiind importante, vor fi discutate īn capitolele ce urmeaza.

Monitorizare si evaluare. Monitorizarea si evaluarea, desi sunt activitati importante, par a fi amānate catre sfārsitul procesului de planificare participativa. Dorim sa accentuam faptul ca aceste doua functii sunt parte integranta a fiecarei faze a procesului de PP. Membrii echipei de planificare ar trebui sa se gāndeasca la monitorizare si evaluare de la īnceputul acestui proces. Echipa ar trebui īn primul rānd sa īsi monitorizeze si sa īsi evalueze propria activitatea si, īn al doilea rānd, sa planifice monitorizarea si evaluarea impactului strategiilor pe care le produc.

Comunicarea, participarea la conducere si lucrul īn echipa. Aceste trei abilitati si comportamente au fost prezentate īn capitolul anterior. Ele trebuie sa devina parte a culturii autoritatilor locale si comunitatilor, pe masura ce procesul de PP devine din ce īn ce mai des modalitatea de luare a deciziilor si de rezolvare a problemelor.

Facilitarea Procesului. Am pornit de la prezumptia ca procesul de planificare participativa poate beneficia prin facilitarea sa de catre un outsider, care lucreaza cu echipa de planificare, īntr-o maniera nepartizana neutra, avānd rolul de a o ajuta sa devina mai eficace si mai productiva. Una dintre optiuni ar fi implicarea ca facilitator a unei persoane cu experienta, cunostinte si abilitati de facilitare, din cadrul uneia din institutiile care participa la proces si care poate renunta temporar la rolul sau oficial pentru a lucra cu echipa de planificare.Pentru ca facilitarea poate īnsemna multe lucruri, consideram ca este utila definirea acesteia din perspectiva procesului de planificare participativa prezentat īn acest manual.

Facilitarea este un proces īn care o persoana (care este acceptata de toti membrii grupului, este īn mod evident neutra si nu are autoritatea de a lua decizii) intervine pentru a ajuta un grup sa īsi īmbunatateasca modul īn care identifica si rezolva probleme si ia decizii, cu scopul de a spori eficacitatea grupului [i].

Poate un grup format din reprezentantii autoritatilor locale  si cetateni sa parcurga un proces de planificare participativa fara interventia unui facilitator? Raspunsul este "Da", dar va fi mai usor cu un ajutor din exteriorul grupului.

Pot aceste abilitati sa fie īnsusite de un membru al grupului, sau daca un membru al grupului are abilitati de facilitare, poate el sau ea sa joace acest rol ? La ambele īntrebari raspunsul este "Da". Totusi, abilitatile de facilitare se īnvata. Īn unele situatii ar putea fi nevoie de training. Daca īnsa un membru al grupului este deja instruit si doreste sa fie facilitator, iar ceilalti membrii ai echipei sunt de acord, el sau ea trebuie sa renunte la rolul jucat īn cadrul grupului pentru a īndeplini eficace rolul de facilitator neutru.

Idei Cheie

Planificarea participativa este un proces complicat. Este linear si secvential, ciclic si organic, prezinta ambiguitati si contradictii.

Formarea de traineri īn domeniul PP este cel mai bine realizata cānd procesul de īnvatare are loc lucrānd cu un client care doreste sa implice organizatia si comunitatea īn procesul planificarii participative.

Planificarea strategica reprezinta o optiune, nu un imperativ, atunci cānd autoritati locale si institutii civice se implica īn planificarea participativa.

Persoanele care nu au lucrat īn cadrul echipei de planificare sunt deseori acelea care implementeaza planurile ce au fost dezvoltate printr-un proces participativ. Planificarea participativa este īmbunatatita atunci cānd membrii echipelor de implementare sunt reprezentate īn cadrul procesului.

Planificarea participativa, asa cum este dezvoltata si descrisa īn acest manual, este un proces alcatuit din sase faze, dar aceste faze nu sunt "batute īn cuie".

Monitorizarea, evaluarea impactului, comunicarea activa si deschisa, participarea la conducere si lucrul īn echipa sunt aspecte prezente pe tot parcursul desfasurarii unui proces de PP de succes.

Activitatile de planificare participativa sunt mai eficiente atunci cānd sunt facilitate de persoane nepartinitoare, neutre si interesate īn succesul procesului.

Planificarea participativa este o calatorie a cunoasterii. Īnvatati din aceasta calatorie si "Drum bun!"

Note de final

Schwarz, Roger. The Skilled Facilitator. San Francisco: Jossey - Bass Publishers, 1994, p. 4Document Info


Accesari: 3790
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )