Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Principiile dreptului afacerilor

Business
Principiile dreptului afacerilor.

Un loc important in reglementarea activitatii de intreprinzator il ocupa principiile dreptului, idei directoare carora le sunt subordonate structura si sistemul de drept. Doctrina juridica evidentiaza un sir de principii ale dreptului afacerilor, 757j95h unele fiind caracteristice intregului sistem de drept, altele mimai catorva sau unei singure ramuri de drept. Din Constitutia Republicii Moldova pot fi extrase sau deduse un sir de principii caracteristice intregului sistem de drept: principiul egalitatii in fata legii (ari 16), principiul neretroactivitatii legilor (art.22), principiul exercitarii drepturilor cu buna credinta (art.55), principiul legalitatii (art. 1 si 7) fara de care este inimaginabila avansarea economica a statului. Dreptului afacerilor ii sint caracteristice si cele mai progresiste principii ale dreptului civil, cum ar fi cel al inviolabilitatii proprietatii private (art. 9,46,127 clin Constitutie), al libertatii de a contracta, al pozitiei de egalitate a subiectelor raporturilor civile60. Pe langa acestea, pot fi mentionate si unele principii speciale care se refera numai la dreptul afacerilor: principiiul libertatii activitatii de intreprinzator, al concurentei loiale si inviolabilitatii investitiilor persoanelor fizice si juridice.
Principiul libertatii activitatii de intreprinzator isi are fundamentul in art.9 si 126 din Constitutie, potrivit carora piata, libera initiativa economica si concurenta loiala suni factorii de baza ai economiei, precum si faptul ca statul asigura libertatea comertului si activitatii de intreprinzator. Aceasta libertate presupune posibilitatea subiectului de a-si alege forma de organizare a activitatii, genul de activitate, de a stabili pretul la bunurile si serviciile sale iu scopul obtinerii unor beneficii. Din coroborarea art.20 si 60 din Codul civil se poate conchide ca intreprinzatorii pot practica orice gen de activitate neinterzis de lege pentru a-si asigura surse permanente de venituri, in principiu, nelimitate.

Principiul concurentei loiale, de asemenea, isi are fundamentul in dispozitiile art.9 si 126 din Constitutie, prin care concurenta este decretata ca un factor de baza al economiei statului si stabileste ca statul sc obliga sa asigure protectia concurentei loiale, ceea ce consta in adoptarea unor masuri de protejare a intreprinzatorilor impotriva actiunilor ilegale si daunatoare ale concurentilor si impotriva actiunilor autoritatilor publice. Dispozitiile constitutionale isi au continuitatea in: Legea nr. 103/2000 privind protectia concurentei, Legea nr.820/2000 privind masurile antidumping, compensatorii si de salvgardare, Legea nr.906/1992 cu privire la limitarea activitatii monopoliste si dezvoltarea concurentei.

Principiul inviolabilitatii investitiilor persoanelor fizice si juridice. Desi rezulta din alt principiul al dreptului civil, si anume inviolabilitatea proprietatii private, principiul inviolabilitatii investitiilor este consacrat in art.126 alin.(2) lit. h) din Constitutie, deoarece investitii pot fi nu numai lucrurile asupra carora se instituie un drept de proprietate, ci si drepturile, tehnologiile, inovatiile, ideile de afaceri si alte valori incorporale. Acest principiu isi gaseste continuitatea in dispozitiile Legii nr.81/2004 cu privire la investitiile in activitatea de intreprinzator.Principiul libertatii comertului, denumit libertatea de a revinde pentru a castiga, este premisa esentiala pentru desfasurarea normala a circulatiei bunurilor, a valorilor si cunostintelor, fiind consacrat in art. 126, al. 2 din Constitutie ca o obligatie fundamentala a statului. Acest principiu exprima nevoia de a inlatura orice obstacol de ordin economic, vamal, fiscal, de natura sa incomodeze si sa impiedice aceasta circulatie pentru participantii la comert.

Principiul libertatii comerciale, care a inlaturat monopolismul de stat, consta in primul rand in capacitatea recunoscuta de lege persoanelor fizice si juridice de a fi subiecte de drept comercial.

Principiul reglementarii activitatii de intreprinzator din partea statului

Reglementarea economiei si activitatii de intreprinzator din partea statului se efectueaza in orice tara, dar diferite sunt formele si metodele acestei reglementari, care sunt determinate de situatia politica, de nivelul dezvoltarii economice si sociale, traditiile istorice, specificul national, precum si de alti factori.

Controlul statului asupra activitatii de intreprinzator se realizeaza, in principal, prin licente de import-export, diferite autorizatii pentru exercitarea activitatii de intreprinzator si alte mijloace financiar-bancare prin care statul intervine in relatiile economice, in cazurile prevazute de lege. Esentialul acestei interventii a statului consta in asigurarea echilibrului dintre interesele personale ale intreprinzatorilor si interesele publice ale statului si societatii.


Document Info


Accesari: 9755
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )