Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
COMERCIALIZAREA SI ETALAREA INCALTAMINTEI PENTRU FEMEI

comert


Colegiul Tehnic ¨ Stefan Milcu¨ CalafatPROIECT PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A OMPETENTELOR PROFESIONALE

NIVEL 2

DOMENIUL : COMERT

SPECIALIZAREA COMERCIANT - VANZAOR

TEMA

COMERCIALIZAREA SI ETALAREA INCALTAMINTEI PENTRU FEMEI

PLANUL LUCRARII

Capitolul I - Argumentarea lucrarii

Capitolul II- Introducere

Capitolul III-

Capitolul IV -

Capitolul V - Anexe

Capitolul VI - Biliografie

CAPITOLUL I

Argumentarea lucrarii

Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre incaltaminte. In acelasi timp sunt de parere ca incaltamintea ocupa o pondere insemnata in consumul populatiei datorita rolului pe care il are: protejarea picioarelor de agentii atmosferici ( umezeala , frig, caldura ) si de a le feri de actiunile mecanice ale mediului inconjurator.

Incaltamintea are in acelasi timp si un rol igenic , ortopedic( impiedica deformarea talpii piciorului ) , usureaza mersul si infrumuseteaza picioarele.

Standardul de viata actual ala populatiei, precum si cerijntele mereu crescande ale acesteia, necesita o atentie deosebita asupra producerii incaltamintei.

Pentru a satisfacerea cat mai mult cerintele cumparatorilor si pentru a creste mereu volumul desfacerilor in comert, este necesar sa se tina cont de unele cerinte ale consumatorilor fata de caracteristicile incaltamintei.

In aceasta lucrare am cuprins tot cea ce am invatat in cei trei ani de scoala, argumentand in mare masura toate cerintele in vigoare.

Capitolul I

INTRODUCERE

Incaltamintea a avut intotdeauna un rol important pentru oameni. Fie pentru a simboliza averea si pozitia sociala sau pentru a 858h72i ne proteja de pietre , zapada sau alte suprafete , istoria moderna a dezvoltarii omului merge "mana in mana" sau mai bine zis "picior in incaltaminte" cu istoria incaltamintei.
Potrivit unor cercetari stiintifice , predecesorii nostrii , primii oameni moderni , au migrat din Africa acum 100.000 - 200.000 ani , si in timp ce se deplasau spre nord in regiuni cu un climat mai racoros din Europa si Asia , s-a nascut o nevoie de a acoperi si proteja picioarele de mediul inconjurator.
Cercetatorii considera ca primele incaltari au fost fabricate in timpul epocii glaciare , desi se considera ca ar fi putut exista inca de acum 500.000 de ani in zonele nordice cu climat rece. Ideea de incaltaminte pentru protectia picioarelor se considera a fi prins contur la o scara mai mare doar in urma cu 25.000 de ani. Insa cercetatorii nu au o idee clara referitoare la motivul pentru care fiintele primitive din acele timpuri au hotarat sa nu mai mearga desculti.
Cea mai vechie incaltaminte din lume , care inca exista, este considerata a avea aproximativ 9000 de ani si au fost descoperite in California , SUA. Din cauza faptului ca erau confectionate din plante si animale incaltamintea antica era perisabila si exista putine vestigii care sa indice un anumit design folosit.
Sandalele sunt considerate ca fiind primele incaltari rigide si rezistente insa puteau fi folosite doar in zonele cu climat calduros. Egiptenii sunt creditati ca fiind prima civilizatie care a confectionat sandale.
In cultura greaca , care este considerata inceputul civilizatiei moderne , se foloseau incaltaminte pentru toate tipurile de activitati. Incaltamintea era un semn al pozitiei sociale detinute , al averii , rafinamentului , extravagantei. De asemenea , femeile care practicau prostitutia in acele vremuri purtau sandale ridicate ,ceea ce va conduce pe viitor la crearea de pantofi cu toc .
In epoca medievala , se confectionau pantofii cu varful ascutit , moda introdusa in Anglia de catre William al II - lea in jurul anilor 1100 , moda care va dura aproximativ 300 de ani. Acest varf ascutit in functie de dimensiune simboliza statutul social si averea pornind de la cativa centimentri pentru simpli functionari pana la orice marime pentru regi.
In anii 1500 - 1600 incaltamintea devine standardizata , astfel un aspect important il avea protectia membrelor inferioare de apa si noroi , insa si designul avea un loc destul de important.
In secolul 17 se consemneaza o revenire la moda antica si anume a pantofilor cu toc. Acestia erau purtati surprinzator am putea spune de catre barbati in timp ce femeile purtau incaltari joase cu funde incrucisate o imitatie oarecum a sandalelor antice.
La inceputul secolului 19 se remarca o modificare importanta a incaltamintei si anume acestea erau proiectate in functie de fizionomia piciorului dandu-i astfel mai mult confort. Spre sfarsitul acestui secol pe fondul schimburilor de marfuri care se produceau intre continente apar diferite tipuri de incaltaminte din piele cu diferite materiale folosite pentru design si comfort.
Tot in aceasta perioada se remarca o crestere a interesului oamenilor in sport.
Astfel in anul 1891 James Naismith creaza jocul denumit Basketball si odata cu creerea acestuia se intra intr-o noua perioada si anume aceea a inventarii incaltamintei sport.

1.Despre incaltaminte
Desene din pesteri din Spania vechi de mai bine de 15000 de ani arata oamenii cu piei de animale sau blana acoperindu-le picioarele.Pantofii,intr-o forma sau alta,exista de foarte mult timp.

Evolutia acestora,de la sandale la pantofii atletici care sunt adevarate minuni ale ingineriei,continua si astazi.
Istoria evolutiei umane arata ca importanta acoperirii picioarelor a fost recunoscuta din cele mai vechi timpuri.Marturii de la egipteni,chinezi si alte civilizatii contin referiri la pantofi.Acestia sunt mentionati repetat si in Biblie.
In prima sa forma,pantoful era o simpla bucata de iarba sau trestie prinsa de picior.Printre scrierile primilor egipteni apar niste sandale confectionate din frunze de papirus impletite artistic;dovezile arata ca in istoria acestei tari fabricarea sandalelor devenise o adevarata arta.
De-a lungul dezvoltarii acestui produs,mai putina atentie s-a acordat confortului sau potrivirii, ci mai degraba stilului si extravagantei.Pana la sfarsitul anilor 1850,spre exemplu,nu exista diferenta intre pantoful pentru piciorul stang si cel pentru piciorul drept;de aceea incaltatul intr-o pereche noua de pantofi era dificil.Tot pana in aceasta perioada,toti pantofii erau fabricati aproximativ cu aceleasi unelte ce erau utilizate in Egipt in secolul 14 inaintea erei noastre producatorii nu au adaugat decat cateva unelte elementare (precum ciocanul sau fasii de plastic) de-a lungul a 33 de secole.S-au facut eforturi pentru inventarea unei masini pentru fabricarea
pantofilor.Prima astfel de masinartie de succes a fost produsa in SUA si a fost data in folosinta in 1845.Aceasta a fost urmata in 1846 de masina de cusut a lui Elias Howe,a carei succes a declansat o reactie in lant in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea procesului,care continua si astazi.
In ceea ce priveste forma
pantofilor,aceasta nu a evolouat la fel de mult,insa nu din cauza lipsei de imaginatie (culorile si materialele folosite astazi demonstreaza acest lucru).
Uitandu-ne la pantofi din diferite parti ale lumii,de-a lungul istoriei,se pot vedea multe similaritati (chiar daca in trecut multe din zone nu comunicau unele cu altele).
Astazi,industria incaltamintei ofera o gama variata de produse,de piele,cauciuc si alte materiale sintetice,precum si stiluri ce difera de la casual,formal,elegant sau sport.
2.Industria de incaltaminte la nivel mondial
Piata mondiala de incaltaminte este estimata la aproximativ 12.469 milioane de perechi pe an. Cei mai mari consumatori de incaltaminte de baza ( de piele ) sunt SUA si Europa,care detin o proportie de 46,7% din total.
2.1.Consumul global
Industria incaltamintei este o piata in expansiune  populatia Globului creste,standardele cresc si ele,la fel si cererea pentru incaltaminte.Iata cum arata cererea globala,conform SATRA (Shoe and Allied Trades Research Association).
China produce si exporta pantofi mai mult decat orice alta tara.Este de asemenea si cel mai mare consumator,avand in vedere numarul locuitorilor.Pe de alta parte,consumul pe cap de locuitor este mic in comparatie cu al tarilor in dezvoltare.Iata care sunt cei mai mari consumatori de incaltaminte:
2.2.Lantul ofertei
Acest lant incepe cu industria agricola,continua cu cea chimica si apoi intra in productie.
Conform SATRA,India,China si Indonesia detin 75,2% din productia mondiala de incaltaminte,reprezentand 9,4 miliarde de perechi pe an.In termeni monetari,exporturile de incaltaminte ale celor trei arata astfel:
Industria globala de incaltaminte a suferit schimbari majore mai ales in anii 1990,rezultand transferul productiei globale de la tarile traditionale la China,Brazilia,Indonezia si Europa Centrala si de Est.Este de remarcat ca Taiwan si Hong Kong nu mai sunt cei mai mari producatori,ci subcontracteaza productia in Thailanda si Vietnam aceasta subliniaza senzitivitatea industriei de incaltaminte la costul fortei de munca.
2.3. Europa
In ceea ce priveste consumul de incaltaminte in Europa,cifrele arata astfel,primele sase tari reprezentand 87% din totalul consumului celor 15 state (care erau in Uniunea Europeana in 2002):

CAPITOLUL V

ANEXE

Caracteristicile incaltamintei

Factorii care influenteaza calitatea pieilor finite folosite la obtinerea incaltamintei

Nr. Crt

Sistemul de tabacire a pieilor

Caracteristici

Intrebuintari

Piei tabacite vegetal

comportare buna la apa

coeficient de absorbtie redus

rezistenta la uzura

pliere, dar mai putin flexibile

culoare galben - cafeniu

partea de jos a incaltamintei

articole tehnice

marochinarie

articole sportive

harnasamente

Piei tabacite mineral (cu saruri de crom, de aluminiu)

subtiri , usoare

moi, extensibile, cu tinuta

culoare gri

se pot vopsi variat

rezistenta la uzura, lumina si caldura

rezistenta la frecare, spalare

mare absorbtie la apa

partea de sus a incaltamintei

imbracaminte

manusi

marochinarie

articole tehnice

Piei tabacite cu grasimi  ( samoa)

culoare galbena

foarte suple

durabile

extensibile

poroase

lavabile

permeabile la apa si benzina

tuseu de stofa

manusi

imbracaminte

incaltaminte sport

piei pentru lustruit

Piei tabacite cu sulfoclorura

albe ,usoare, lavabile

tuseu asemanator celor tabacite cu grasimi

extensibilitate mare

rezistenta la rupere

foarte rezistente la lumina

imbracaminte sport

manusi

piei pentru lustruit

Sortimente de piei finite folosite la obtinerea articolelor de incaltaminte

Tipuri de piei folosite pentru partea de sus a incaltamintei

Nr.Crt

Denumirea pielii finite

Animalul de care provine

Caracteristicile principale ale pielii

box

bovine

bubaline

moale, fina ,culoare uniforma,desen marunt, porozitate fina

rezistenta

fata naturala sau corectata

bizon

bovine

bubaline

caracter plin,moale

pe suprafata prezinta un desen caracteristic obtinut prin presare la cald

rezistenta

bizonul uns este impermeabil

iuft

bovine

fata neteda plina

aspect mat

unsuros

impermeabil

rezistent

satin

bovine

moale, plin

vopsit

aspect satinat

fata neteda sau presata

sevro

caprine

cabaline

canine

fata neteda, uneori presata

desen caracteristic

fina,subtire

tuseu moale

serveta

ovine

fata neteda, naturala sau corectata

desen caracteristic

subtire, supla

tuseu mai moale ca la sevro

mai rara ca sevroul

proprietati mecanice reduse

lac

taurine

bubaline

cabaline

caprine

porcine

fata neteda ,presata sau sifonata,acoperita cu un luciu intens

cele mai bune pelicule sunt de lacuri poliuretanice

lacul fin, aderent,elastic,rezistent la variatii de temperatura

flexibil, lucios

piele sifonata

ovine

caprine

canine-porcine

vopsita

moale,supla

fata sifonata

velur  ( antilopa)

porcine

bovine

cabaline

caprine

ovine

fata velurata cu spic mic , regulat

suplu

moale

aspect catifelat

spalt-velur

bovine

porcine

velurat  pe ambele parti

rezistenta mica - moale

nabuc

bovine

cabaline

aspect mat, catifelat, moale - alb sau vopsit in culori deschise

toval

bovine

cabaline

porcine

fata neteda

culoare naturala galben - cafeniu

plin

suplu

mesina

bovine

cabaline

caprine

ovine

canine

porcine

moale

subtire

retabacita cu aldehida formica , impiedica transpiratia piciorului

Tipuri de piei folosite pentru partea de jos a incaltamintei

Nr. Crt

Denumirea pieilor finite

Animalul de la care provine

Caracteristicile principale ale pielii

Talpa

din piei de taurine

culoare naturala;flexibila

groasa - caracter plin

rezistenta - compacta

impermeabila

din piei de bubaline

inferioara talpii de bovine

grosimi variabile

absoarbe usor apa

tesut mai rar si mai spongios

din piei de cabaline

obtinuta prin partile de la crupon

grosime uniforma

tesut compact,tare, elastic

buna rezistenta la purtare

din piei de porcine

structura poroasa specifica datorita foliculilor pilosi, adanci si prezenti glandelor sebacee

proprietati fizico - mecanice inferioare

absorbtie mare la apa

Talpa oglinda

din crupon de cal

structura compacta, densa

buna rezistenta la uzura

buna rezistenta la apa

Talpa velurata

din spalt de  bovine

obtinuta prin tabacirea vegetala a spaltului de bovine,finisat, velurat

flexibil

tesut prin compact

CAPITOLUL VI

Bibliografie

Al . Ristea -Tehnologia comerciala, Editura Expert, Bucuresti, 1991;

Ruxandra Bejon - Merceologie si tehnica vanzarii marfurilor, Editura didactica si

pedagogica , Bucuresti,1992;

Vasile Bozgan - Comert si servicii, Editura economnica,2003;

c. Stanciu - Contabilitatea agentilor economici, Editura Univeritara , Bucuresti, 1999.


Document Info


Accesari: 5092
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )