Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
COMERTUL CU AMANUNTUL

comert


COMERŢUL CU AMĂNUNTUL

5.1. ROLUL ECONOMIC sI FUNCŢIILE COMERŢULUI CU AMĂNUNTULUI

Comertul cu amanuntul consta în a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor finali, în general în cantitati mici, alaturi de satisfacerea unor servicii pe care l 19319m129t e pot realiza însasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi: consulting, transportul marfurilor la domiciliul consumatorilor, asistenta sociala, diverse servicii personale (frizerie, coafura,,..). Tendintele actuale fac ca activitatile de comert cu amanuntul, cât si functiile lor sa devina mult mai complexe. Ţinând seama de aceste aspecte, se poate spune ca comertul cu amanuntul contine un ansamblu de activitati si de relatii organizate, desfasurate în si de unitati specializate, în scopul aprovizionarii consumatorilor sau utilizatorilor finali.Pentru a asigura oferta de marfuri în cadrul pietei, întreprinderile comerciale cu amanuntul, indiferent de forma de proprietate, apartenenta, tipul, structura si marimea acestora se aprovizioneaza cu marfuri de la comertul cu ridicata sau de la producatori si apoi le vând catre consumatori. Deci se reunesc trei procese în comertul cu amanuntul:

aprovizionare stocare vânzare

Analiza rolului economic al comertului cu amanuntul trebuie sa plece de la ideea ca vânzarea cu amanuntul este indispensabila în viata economica a unei societati, deoarece prin intermediul acesteia produsele sunt puse la dispozitia consumatorilor, acolo unde sunt necesare.

Am aratat ca comertul cu amanuntul are trei functii importante: cumpara (aprovizioneaza), stocheaza si vinde consumatorului final.

Functia de aprovizionare, respectiv de cumparare a marfurilor pe care apoi le stocheaza si le revinde, în asemenea situatie aceasta genereaza avantaje incontestabile pentru clientela, care nu trebuie sa-si investeasca veniturile decât pentru achizitionarea cantitatilor de produse strict necesare, ferindu-se de grija unor cantitati de produse care i-ar depasi consumul curent. A doua functie a comertului cu amanuntul are în vedere asigurarii prezentei unitatilor comertului cu amanuntul în toate zonele, localitatile si punctele populate. Omniprezenta consumului cu amanuntul are în vedere atât comertul realizat de marile magazine universale cât si micile magazine din cartiere si din unele sate izolate sau cabane din munti, cât si diferite forme realizate prin intermediul comertului mobil sau prin corespondenta. O alta functie a comertului cu amanuntul o constituie asigurarea unui sortiment foarte larg si complex de produse realizate de producatori industriali si agricoli.

În directa legatura cu aceasta functie are în vedere posibilitatile teoretice de a se aproviziona de la toti producatorii sau de la toate întreprinderile comerciale cu ridicata, inclusiv cele cu activitati de import, iar pe de alta parte utilizarea suprafetelor comerciale proprii.

5.2. TIPOLOGIA COMERŢULUI CU AMĂNUNTUL

Dat fiind faptul ca în comertul cu amanuntul se întâlnesc o mare varietate de marfuri, cu diversi consumatori si diverse tehnologii comerciale, structura prezinta o tipologie complexa si variate forme de comercializare, din care amintim câteva mai importante:

Comertul alimentar - are ca obiect vânzarea marfurilor a caror cerere este curenta si relativ constanta în timp. Aceste produse sunt alterabile sau implica existenta unor termene de garantie. Comercializarea acestor produse se caracterizeaza prin:

existenta unor unitati relativ mari în imediata apropiere a punctelor de consum.

desfacerea pe lânga sortimentul general de marfuri alimentare în stare naturala si a unor marfuri complementare prelucrate industrial.

Alimentatia publica - îmbina procesul de productie cu cel de vânzare catre consumatorul final. Procesul de productie consta în transformarea unor materii prime alimentare în preparate culinare sau de cofetarie. Pot fi întâlnite procese de productie artizanale, similare cu cele din gospodaria casnica, cât si procese industriale. În al doilea rând se desfasoara o intensa activitate comerciala în care se vând preparate de bucatarie si cofetarie întocmai ca în comertul cu amanuntul.

Activitatea din acest domeniu este determinata în mare masura si de activitatea de prestari servicii legata de vânzarea produselor semipreparate - preparate sau bauturi, în vederea consumului pe loc a acestora. Totodata trebuie remarcate si serviciile de asigurare a confortului, a mediului ambiant, de pregatire a mesei. Comertul prin alimentatia publica detine aproape 20% din întreg comertul cu amanuntul

Comertul cu marfuri nealimentare si industriale - Factori de influenta a procesului de comercializare a produselor nealimentare au generat sisteme distincte de organizare a comertului, pe grupe de marfuri, în functie de cerintele populatiei, proprietati merceologice, în acest sens s-a structurat acest comert pe subramuri cum sunt: comertul cu textile, comertul cu încaltaminte, comertul cu produse metalo-chimice, articole elastice, electronice si mobila.

5.3. STRUCTURA FORMELOR DE VÂNZARE UTILIZATE ÎN COMERŢUL CU AMĂNUNTUL

A. Comertul stabil este desfasurat în doua moduri

prin intermediul unitatilor clasice de desfacere si,

prin automate.

1. Comertul stabil desfasurat prin intermediul unitatilor clasice

vânzarea clasica prin magazine este cea mai veche forma de vânzare si are urmatoarele caracteristici:

se poate utiliza în vânzarea oricarui tip de produs;

se pot utiliza o mare varietate de posibilitati de materializare - piete, puncte comerciale, magazine;

vânzatorul este elementul esential al actului de vânzare, în primul rând prin cunoasterea tuturor caracteristicilor produselor si prin argumentari si demonstratii îl poate determina pe consumator sa-1 cumpere.

vânzarea prin sistemul liber-service-lui are urmatoarele caracteristici:

absenta vânzatorului, clientul putând sa se miste printre produse fara nici o îngradire;

produsele sunt bine individualizate si prezentate.

în acest sistem se pot vinde de la produse alimentare (autoservice) pâna la produse industriale - autoturisme.

supermagazine - unitati cu suprafata de pâna la 2.500 m2 care asigura un sortiment larg de produse, îndeosebi de produse alimentare si industriale;

hipermagazinele unitati cu o suprafata de pâna la 10.000 m2 pentru comercializarea produselor alimentare si industriale de diferite sortimente si de la firme de productie specializate;

magazine discount - unitati comerciale cu o larga varietate de produse nealimentare la preturi inferioare celor de pe piata;

drugstore - create initial pentru comercializarea produselor farmaceutice, în prezent se vând produse de papetarie, ziare, reviste, tigari si produse de tutun, discuri, parfumerie si chiar îmbracaminte. Sunt organizate în stil bazar, iar la noi a aparut stilul boutique;

cargouri - unitati comerciale cu mari suprafete în care, în cea mai mare parte, se vând produse de folosinta îndelungata: mobila, aparate electrocasnice s.a.

2. Comertul stabil, realizat prin intermediul retelei de automate

Vânzarea cu amanuntul se face prin automate cu rol de completare în activitatea generala - gari, aeroporturi... În acest comert se ofera un sortiment de marfa foarte restrâns, de stricta necesitate - tigari, cafea, unele produse alimentare. În procesul de comercializare sunt utilizate tehnologii automate, nefiind nevoie de vânzator, ci numai de un colector de bani si de un alimentator de produse.

B. Comertul mobil care este organizat în mai multe variante:

deplasarea itineranta, pe distante mici a unor vânzatori, care ofera un sortiment restrâns de produse, chiar un singur articol - tigari, racoritoare etc; gruparea unor unitati mobile de diferite specializari ce au un program cotidian prezentând marfa la vedere, în calea trecatorilor.  Prezinta în general un sortiment restrâns, de la sortimentele în stare proaspata, la articole de noutate.

organizarea unui comert mobil itinerant, realizat cu ajutorul unor mijloace de transport speciale, bine adaptate si amenajate, având programe stabile de deplasare, cu orare de functionare pentru flecare zona sau localitate. Acest mod de comert este utilizat în general în localitatile izolate si se asigura comercializarea în primul rând a produselor de stricta necesitate (pâine, lapte, legume etc.).

C. Comertul fara magazine - reprezinta un sistem de vânzari în cadrul carora se apeleaza la practici comerciale prin care se pun la dispozitia cumparatorilor marfuri de care au nevoie, fara a necesita prezenta acestora în magazin sau în punctele de vânzare.

vânzarea la domiciliu - acest comert are în vedere o vizitare sistematica a tuturor locatarilor unui imobil de locuinte, a unei strazi sau a unui cartier, d obicei se comercializeaza articole vestimentare, produse cosmetice sau diverse aparate si ustensile de bucatarie;

vânzarea prin corespondenta si pe baza de catalog - care poate fi realizata de întreprinderi specializate în comert prin corespondenta, de sectii specializate în comert prin corespondenta, de sectii specializate a unor magazine mari si chiar de întreprinderi producatoare. În tarile civilizate, vânzarile prin corespondenta si în general pe baza de catalog determina formele de vânzare fara magazine. Avantajele care deriva din acest tip de comert sunt   cresterea numarului de cumparatori pe baza de catalog si nivelul mult mai scazut al costurilor de logistica. Dezavantajele constau în necesitatea elaborarii fiselor pe beneficiari, serviciile furnizate depind de calitatea altor prestari de servicii;

vânzarea electronica - acest tip de vânzare face apel la diferite tehnici moderne, cum sunt: telexuri, telefon si televiziune, inclusiv magistrale informationale prin Internet.

vânzarea directa prin publicitatea în televiziune, prin folosirea spotului publicitar, practicata de firme specializate. Acest tip de vânzari are conditii favorabile de extindere, în special prin extinderea televiziunii prin cablu. Comanda poate fi facuta la orice ora din zi sau din noapte; ca inconvenient se poate constata ca din momentul comenzii pâna la onorarea ei dureaza destul de mult, chiar luni de zile;

vânzarea prin videotext - se are în vedere o colaborare lucrativa cu televiziunea, în scopul asigurarii unui canal disponibil pentru comunicatii vânzator-client, pe baza de abonament. Acest tip de comert, pe lânga ca este foarte complicat si costurile sunt ridicate pentru clienti, face ca penetrarea lui sa fie destul de greoaie.

vânzarea prin televiziune cablata, prin comert de tip "home video shoping". In acest tip de comert, telespectatorul îsi poate alege produsele dintr-o gama foarte larga de produse printr-un telefon, plata produsului facându-se prin cartile sale de credit.

5.4. TENDINŢE ÎN EVOLUŢIA COMERŢULUI CU AMĂNUNTUL

A. Comertul stabil

Perfectionarea viitoare a comertului cu amanuntul va avea în vedere în primul rând perfectionarea manageriala privind perfectionarile de orientare si conducere a activitatii comerciale prin concentrarea conducerii activitatii, scaderea numarului de unitati, cresterea masiva a suprafetei magazinelor, crearea si dezvoltarea noilor tipuri de vânzari.

Concentrarea activitatii comerciale trebuie avuta în vedere sub aspectul gradului de independenta cât si conducerea cu diferite unitati gestionate de aceiasi firma.

Crearea de noi sisteme de distributie prin crearea de noi tipuri de magazine în genul expozitiilor cu vânzare, magazine de uzina, magazine antrepozit.

Cresterea sensibila a magazinelor prin înfiintarea de supermarketuri la periferia oraselor, magazine cu suprafete de zeci de mii de metrii patrati unde se vor combina aproape toate tipurile de vânzari cu amanuntul. Ele vor deveni centre de atractie a populatiei.

Vânzarea practica si rapida în care se foloseste metoda transformarii magazinelor în sali de expozitie, unde prezentarea produselor va fi unitara, cumparaturile vor fi ambalate si vor astepta cumparatorii în zona de predare dupa ce produsul a fost achitat într-un mod comod si placut.

B. Comertul mobil

Primul si cel mai important scop al acestui tip de comert va fi asigurarea în continuare a zonelor izolate, si a centrelor turistice, în acest sens se va trece la realizarea marfurilor pe baza unui program, în concordanta cu itinerarul stabilit sub aspectul orelor de oprire si a timpului de stationare. Extinderea sortimentelor si la grupa de produse nealimentare.

C. Comertul fara magazine

Vânzarea pe baza de catalog cunoaste deja o explozie comerciala, în toata Europa comenzile putând fi facute prin vânzarea electronica, la care orarul magazinului este practic non-stop. Sub aspectul tehnologiilor comerciale, tendinta respectiva va fi favorizata de revolutionarea mijloacelor de comunicatii, scaderea costului de transport. Se preconizeaza sa se produca de asemenea organizarea si conducerea comertului cu amanuntul prin internationalizarea lui.


Document Info


Accesari: 7049
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )