Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
COMERTUL CU RIDICATA

comert


COMERŢUL CU RIDICATA

4.1. CONŢINUTUL DISTRIBUŢIEI DE MĂRFURI

4.1.1. ROLUL ECONOMIC AL COMERŢULUI CU RIDICATA

Comertul cu ridicata consta în achizitionarea de marfuri în partizi mari si desfacerea acestora în partizi mici catre comerciantii cu amanuntul sau catre productia intermediara. Actele de vânzare-cumparare au loc între întreprinderi economice si nu se încheie circuitul economic al marfurilor, ci mijloceste doar legatura dintre productie si comertul cu amanun 21321x2314v tul. Trecând prin veriga comerciala cu ridicata, marfurile ramân o perioada de timp mai îndelungata în sfera circulatiei - având astfel o viteza de circulatie mai lenta.Ţinând seama ca volumul de tranzactii comerciale se refera la partizi mari, apreciem ca se pot detasa urmatoarele caracteristici:

acest comert trebuie înfaptuit de firme cu o mare acoperire financiara.

specializarea activitati de comert pe familii de produse - alimentare, industriale, constructii, instalatii etc.

firmele de comert cu ridicata pot deveni importatori directi în sensul achizitionarii marfurilor necesare aprovizionarii comertului cu amanuntul.

exista în cadrul comertului cu ridicata unele servicii bine puse la punct si încadrate cu personal de înalta calificare.

Grosistii nu-si pot permite a gresi, dat fiind volumul comenzilor atât cantitativ dar si calitativ. Aceasta caracteristica e si mai evidenta în domeniul calculatoarelor, al aparatajului electronic si al produselor de înalta tehnicitate în general.

Împartirea pe partizi mici catre comertul cu amanun 21321x2314v tul implica o forta de munca calificata si numeroasa. Asa cum am aratat, comertul cu ridicata genereaza mobilizari de fonduri, cheltuieli suplimentare si încetinirea vitezei de rotatie, în acest sens este necesar pe cât posibil ca marfurile achizitionate sa treaca direct în reteaua comerciala cu amanuntul.

Rolul economic al comertului cu ridicata ofera o serie de avantaje, asigurând continuitatea activitatii de productie, orientarea ei în raport cu cererea consumatorilor.

Stocând mari cantitati de marfuri, comertul cu ridicata asigura producatorilor servicii logistice, eliberându-i astfel de sarcina depozitarii si comercializarii ei, implicit de cheltuielile materiale si cu forta de munca aferente.

Comertul cu ridicata esaloneaza comenzile în timp prin informatiile si comenzile obtinute de la comertul cu amanun 21321x2314v tul, contribuind astfel la regularizarea productiei, evitându-se astfel salturi cantitative în productie.

Comertul cu ridicata poate participa activ la reclama si promovarea unor produse care se afla la începutul ciclului de viata.

În raport cu comertul cu amanuntul, rolul economic începe prin informarea detailistilor prin documentatiile realizate, prin cataloage ce se pun la dispozitia lor.

Grosistii se aprovizioneaza în partizi mari, vagonabile sau cu utilizarea la maximum a mijloacelor de transport. Dupa fractionarea acestor partizi ei pot recompune încarcarea în partizi mai mici catre comertul cu amanun 21321x2314v tul. Asigurând sortimentele necesare grosistii au capacitatea de a alege articolele necesare fara a expune la un efort marginal din partea furnizorilor.

Prin capacitatile de stocaj, comertul cu ridicata permite în frecvente cazuri detailistilor sa beneficieze de preturi mai joase decât la producator.

Detailistii se adreseaza în general unui numar mai redus de grosisti decât de producatori, ceea ce duce la avantajele simplificarii si usurarii muncii administrative generate, documentele si actele primare întocmite.

4.1.2. FUNCŢIILE COMERŢULUI CU RIDICATA

Ţinând seama ca producatorul în general este departe de comertul cu amanun 21321x2314v tul si la propriu si la figurat, trebuie avute în vedere câteva aspecte ca: imposibilitatea detailistilor de a comanda cantitati mari de marfuri, lipsa posibilitatilor de stocaj (sau posibilitati limitate si mici), lipsa informatiilor, slaba cunoastere a structurii furnizorilor si a sistemelor de transport în partizi noi, comertului cu ridicata îi revin urmatoarele functii:

Cumpararea unor partizi mari de produse si concentrarea unor fonduri de marfuri de la un numar mare si divers de producatori în vederea aprovizionarii fara întrerupere si în sortiment variat a comertului cu amanuntul.

Imobilizarea unor sume mari de bani pentru stocarea unor cantitati de marfuri în vederea esalonarii normale a fluxului de marfuri catre detailisti, asigurarea de depozite corespunzatoare ca volum, suprafata si conditii climatice si de iluminare.

Transformarea sortimentului industrial format din partizi noi de produse, de un anumit fel, livrate de producatori în sortiment comercial solicitat de consumator.

Studierea permanenta a evolutiei cererii de marfuri, a populatiei si a utilizatorului industrial, în vederea informarii producatorilor, precum si pentru realizarea unor previziuni care sa stea la baza propriei activitati în perioadele viitoare.

Functiile comertului industrial, prin întreprinderi specializate care asigura industriasilor sau utilizatorilor profesionali (mestesugari, reparatori) diferite produse tehnice, produse semifabricate sau chiar materii prime. Functia respectiva consta în asigurarea circuitului de distributie si asigurarea logisticii comerciale specifice fiecarui produs.

4.1.3. TENDINŢE ÎN EVOLUŢIA COMERŢULUI CU RIDICATA

Prima tendinta cuprinde diferite aspecte prin care se încearca consolidarea actualelor pozitii de intermediare a comertului cu ridicata; o a doua tendinta este preocuparea pentru cautarea unor solutii cu privire la perfectionarea circulatiei marfurilor si asigurarea unei fluiditati rationale a fluxului marfurilor.

Prima categorie de aspecte ale tendintei se refera la evolutia comertului cu ridicata prin mentinerea ciclului clasic al circuitelor lungi de distributie în cadrul carora intervin intermediari:

Producator comert cu ridicata comert cu amanuntul consumator,

dar si posibilitatea de preluare sub aspect juridic a comertului cu ridicata, fie de producatori, fie de producatori, fie de comertul cu amanun 21321x2314v tul, în ambele cazuri apar noi societati comerciale integrate cu activitati paralele comert cu ridicata, sau lanturi comerciale de magazine care au integrate activitati de comert cu ridicata.

A doua grupa de tendinte în diferite zone ale lumii sunt legate în principal de sistemele de functionare a activitatii si organizarea comertului cu ridicata.

Sub aspectul organizarii comertului cu ridicata, întreprinzatorii simt nevoia sa se grupeze în diferite asociatii, în scopul obtinerii celor ma bune conditii de vânzare din partea furnizorilor interesati în livrari mai importante, printr-o modernizare a structurilor de distributie, gestionare si promovare a marfurilor. Aceasta tendinta se manifesta în cazul comercializarii produselor nealimentare destinate aprovizionarii marelui public si nu utilizatorilor industriali, în acest sens se pot crea mari societati comerciale care organizeaza fie magazine ce se ocupa cu vânzarea în gros, fie lanturi de unitati cu sucursale multiple în cadrul carora comerciantii se unesc. Au aparut asa zidul "comert de gros cu autoservire" care opereaza pe baza sistemului "cash and carring" în care marfurile se platesc în numerar. O alta solutie are în vedere crearea unor firme de comert cu ridicata, prin organizarea comerciantilor grosisti în cooperative. Comertul cu ridicata din Japonia a pus bazele crearii unor mari întreprinderi comerciale strict specializate, organizate în cascade, în trepte, preocupându-se de comercializarea anumitor produse sau produsele anumitor producatori.

În viitor se prefigureaza aparitia unor întreprinderi comerciale cu ridicata, a caror activitatea se bazeaza pe depozite complet automatizate sub aspectul gestiunii, a reglementarii fluxului miscarii marfurilor, automatizarea sistemului de servire.


Document Info


Accesari: 24535
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )