Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FONDUL DE COMERT

comert


FONDUL DE COMERT

Fondul de comert este o universalitate de bunuri, ceea ce inseamna ca are o identitate de sine statatoare si nu se reduce la elementele sale componente. El poate face obiectul unor contracte cu titlu oneros sau cu titlu gratuit si poate constitui obiectul unei garantii mobiliare.

Astfel de contracte sunt diferite de acelea ce au ca obiect elementele componente ale fondului de comert (contracte privind cesiunea drepturilor de proprietate industriale).Cu toate acestea, fondul de comert nu este privit ca un patrimoniu ci ca un element componen 636j98g t al patrimoniului.

Fondul de comert este calificat ca un BUN MOBIL INCORPORAL, fiind supus reglementarilor juridice specifice bunurilor mobile.

Elementele fondului de comert

elemente corporale

Pe de o parte in aceasta categorie sunt incluse materiale, utilaje, echipamente, imobile (bunuri care servesc comerciantului la exploatarea fondului). Aceste elemente apartin fondului de comert numai in masura in care pot atrage clientela.

Pe de alta parte sunt considerate elemente corporale ale fondului de comert si marfurile care se afla in stoc in magazinul titularului fondului. Marfurile se disting de materiale si utilaje nu numai prin natura lor ci si prin destinatie.

elemente incorporale

Firma

Este definita ca fiind numele sau dupa caz denumirea folosita de comerciant in realizarea operatiunilor care fac obiectul comertului sau si sub care semneaza.

Este un atribut de identificare a comerciantului

Ea poate fi individuala pentru comerciati persoane fizice sau sociala pentru societati comerciale. Mai poate fi de asemenea originara (se constituie o data cu infiintarea firmei) sau derivata (este preluata).

Conf. art. 38 din legea 26/90 orice firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente. Disponibilitatea firmei este verificata inainte de intocmirea actelor constitutive. Se va refuza inscrierea firmei ce poate produce confuzie cu alte firme deja inregistrate. Firmele si emblemele radiate din Registru nu sunt disponibile o perioada de 2 ani de la radiere.

O alta obligatie este liceitatea firmei, in sensul ca nici o alta firma nu va prelua o denumire intrebuintata de comerciantii sectorului public.

Continutul firmei:

a.       comerciantul persoana fizica: numele comerciantului scris in intregime sau numai numele si initiala prenumelui

b.      asociatiile familiale: numele membrului de familie care a avut initiativa infiintarii cu mentiunea Asociatie familiala' scrisa in intregime

c.       societatile in nume colectiv: numele a cel putin unuia dintre asociati cu mentiunea: societate in nume colectiv

d.      societatile in comandita simpla: numele a cel putin unuia dintre asociatii COMANDITATI cu mentiunea: societate in comandita simpla

e.       societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni: o denumire proprie cu mentiunea: societate pe actiuni sau SA

f.        societatile cu raspundere limitata: o denumire proprie cu mentiunea societate cu raspundere limitata sau SRL

Firma SE POATE TRANSMITE NUMAI ODATA CU FONDUL DE COMERT atat prin acte inter vivos cat si mortis cauza.

Emblema

Semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen sau o intreprindere de alta de acelasi gen.

Spre deosebire de firma, emblema NU este obigatorie.

Are aceleasi caracteristici ca si firma cu privire la noutate si disponibilitate.

Ea se poate transmite si SEPARAT de fondul de comert

Dreptul de folosinta exclusiva se dobandeste prin inscrierea in Registrul Comertului

Clientela

Reprezinta totalitatea persoanelor fizice si juridice care se afla in raporturi juridice cu un comerciant. Comerciantul nu are un drept subiectiv asupra clientelei insa ea este evaluata in momentul transmiterii de catre comerciant a fondului de comet. Comerciantul are deci o clientela proprie.

Vadul comercial

Reprezinta puterea sau capacitatea comerciantului de a atrage clientela

Drepturile de proprietate intelectuala

Marci de fabrica, de comert sau de servicii

Brevete de inventii

Desene si modele ale produselor

Know-how

Programe din domeniul informaticii

MARCILE DE FABRICA SAU DE COMERT sunt semne, desene si chiar denumiri care individualizeaza produsele unui fabricant su marfurile unui comerciant deosebindu-le de produsele ce aprtin altui comerciant.

Conditii de fond:

Noutatea marcii

Specializarea marcii

Conditii de forma:

inregistrarea la OSIM (oficiul de stat pentru inventii si marci). Aceasta are un EFECT CONSTITUTIV cu privire la dreptul de proprietate asupra ei

compozitia marcii, pricipiul libertatii alegerii. Se refera la libertatea alegerii semnelor ce compun o marca cu exceptia denumirilor generice sau necesare ale produselor (nu se accepta ca o firma de vin sa se numeasca Vin).

BREVETUL DE INVENTIE reprezinta alaturi de firma, emblema si marca un bun incorporal al fondului de comert. Brevetele trebuie sa fie caracterizate prin:

noutate absoluta

inregistrate la OSIM

Protectia opereaza timp de 20 de ani

Operatiuni asupra fondului de comert

In legislatia romana exista, in prezent, 2 dispozitii care se refera in mod expres la operatiile juridice ce se pot face asupra fondului de comert.

In primul rand operatiunile juridice care pot fi facute sunt:

vanzarea, donatia, locatiunea, garantia reala imobiliara. Exista si o alta operatiune din aceasta categorie si anume aportul social.

A doua categorie de operatiuni este reprezentata de transmiterea prin testament sau mostenire legala.

Vanzarea-cumpararea fondului de comert este supusa regulilor care guverneaza vanzarea bunurilor mobile cu conditia indeplinirii publicitatii (legea 26/1990). Daca odata cu fondul de comert se instraineaza si imobilul in care se exploateaza fondul, desigur acesta va fi supus regulilor privind vanzarea imobilelor. Daca vanzarea prinde si terenul aferent cladirii, actul de vanzare-cumparare se incheie in forma autentica.

OBLIGATIILE VANZATORULUI sunt: 1) de predare a bunului, 2) de garantie contra evictiunii si 3) de garantie pentru utila folosinta.

OBLIGATIILE CUMPARATORULUI: 1) sa plateasca pretul, 2) sa preia fondul de comert, 3) sa suporte cheltuielile vanzarii, daca nu s-a cuprins altfel in conditiile contractului de vanzare.

Aportul in societate. Fondul de comert poate constitui aport in societati comerciale, fiind un aport in natura de bun incorporal. In schimbul aportului, asociatul primeste parti sociale sau actiuni.

Locatiunea (inchirierea) fondului de comert

OBILAGTIILE LOCATORULUI (CEL CARE INCHIRIAZA):

de a preda locul dat in locatiune

de a efectua reparatiile necesare

garantia contra evictiunii

garantia pentru vicii

OBLIGATIILE LOCATARULUI

de a folosi bunul inchiriat ca un bun proprietar si potrivit destinatiei pentru care a inchiriat bunul

plata chiriei la termenele si cuantumul stabilite in contract

de a restitui lucrul la incetarea locatiunii in starea in care a fost predat

de a apara lucrul impotriva uzurparilor (folosirii fara drept) ce provin de la terte persoane.

Posibilitatea sublocatiunii si a cesiunii contractului de locatiune exista cu indeplinirea urmatoarelor conditii:

sa nu fie interzis in contractul incheiat

sa fie cerut, in prealabil, consimtamantul locatorului

sublocatiunea sa nu contravina prevederilor contractului de locatiune (in special, cu privire la destinatie).

Garantie reala mobiliara asupra fondului de comert. Potrivit dispozitiilor Codului Civil GAJUL reprezinta garantia pe care o da debitorul cu privire la un bun al sau, cu sscopul ca la o scadenta, in cazul neachitarii datoriei, creditorul sa-si indestuleze creanta din bunul dat in gaj sau din vanzarea lui.


Document Info


Accesari: 5020
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )