Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Locul si importanta comertului romanesc in economia nationala - TEST GRILA

comert




Locul si importanta comertului romanesc in economia nationala - TEST GRILA

1.9. Teste grila

1. Notiunea de comert nu defineste:



a)   &nbs 646e46g p;  o functie economica;

b)   &nbs 646e46g p;  profesiunea unui grup de agenti economici;

c)   &nbs 646e46g p;  cumpararea unui bun indelungat pentru dotarea locuintei;

d)   &nbs 646e46g p;  transferul titlului de proprietate.

2. In codul comercial, actele de comert sunt definite:

a)   &nbs 646e46g p;  acte de productie industriala, de transport, de curtaj;

b)   &nbs 646e46g p;  acte proforma specifice;

c)   &nbs 646e46g p;  acte juridice de ramura;

d)   &nbs 646e46g p;  acte comerciale.

3. De-a lungul timpului, activitatea de comert s-a transformat intr-o:

a)   &nbs 646e46g p;  simpla activitate de intermediere;

b)   &nbs 646e46g p;  activitate creatoare de utilitati;

c)   &nbs 646e46g p;  activitate de servicii producatoare de satisfactii;

d)   &nbs 646e46g p;  activitate complexa de transfer a proprietatii.

4. Printre principalele elemente comensurabile, care separa producatorii de utilizatori/consumatori nu figureaza:

a)   &nbs 646e46g p;  amplasarea in spatiu si distanta;

b)   &nbs 646e46g p;  necunoasterea reciproca a mijloacelor financiare si a productiei de care dispune;

c)   &nbs 646e46g p;  disproportia in timp si spatiu dintre cantitatile produse si cele consumate;

d)   &nbs 646e46g p;  inregistrarea la Registrul Comertului.

5. Comertul pune la dispozitia consumatorilor/utilizatorilor bunuri si servicii in conditii de:

a)   &nbs 646e46g p;  loc, timp si marime;

b)   &nbs 646e46g p;  cantitate, pret, pozitii sortimentale;

c)   &nbs 646e46g p;  unitati de incarcatura pachetizate;

d)   &nbs 646e46g p;  structura sortimental preambalata si codificata.

6. Delimitarea de functia de productie, cumpararea marfurilor de la producatori si transformarea acestora in depozite, in vederea pregatirii lor pentru vanzarea catre utilizatori/intermediari/consumatori reprezinta:

a)   &nbs 646e46g p;  o noua diviziune a muncii;

b)   &nbs 646e46g p;  etapa superioara in istoria comertului;

c)   &nbs 646e46g p;  premisa aparitiei comertului ca ramura de activitate independenta;

d)   &nbs 646e46g p;  necesitate impusa de consumatori/utilizatori.

7. Excludeti din urmatoarele enumerari actele ce nu reprezinta acte de comert:

a)   &nbs 646e46g p;  acte naturale;

b)   &nbs 646e46g p;  acte financiar-contabile;

c)   &nbs 646e46g p;  acte potrivit teoriei accesoriei;

d)   &nbs 646e46g p;  acte formale.

8. Agentul A datoreaza 125 milioane lei agentului B, care la randul sau datoreaza o suma asemanatoare agentului C. Agentul B poate cere agentului A sa plateasca agentului C, la o data fixa, suma de 100 milioane lei utilizand:

a)   &nbs 646e46g p;  actele de comert proforma;

b)   &nbs 646e46g p;  actele de comert in virtutea teoriei accesoriei;

c)   &nbs 646e46g p;  actelor de comert naturale;

d)   &nbs 646e46g p;  actelor civile.

9. Excludeti din urmatoarele enumerari obligatiile ce nu sunt specifice comerciantului:

a)   &nbs 646e46g p;  tinerea evidentelor primare si contabile, conservarea tuturor documentelor comerciale;

b)   &nbs 646e46g p;  plata impozitelor speciale, impozite pe beneficiile comerciale, taxele asupra cifrei de afaceri, taxa pe valoarea adaugata;

c)   &nbs 646e46g p;  obligatii ce decurg din calitatea de patron;

d)   &nbs 646e46g p;  respectarea retetelor de fabricatie.

10. Revolutia comerciala de la inceputul secolului al XI-lea prin consecintele sale face sa apara:

a)   &nbs 646e46g p;  negustorul - mercator;

b)   &nbs 646e46g p;  comerciantul ambulant;

c)   &nbs 646e46g p;  comerciantul itinerant;

d)   &nbs 646e46g p;  vanzatorul.

11. Primele puncte de intalnire dintre marfurile din sudul cu nordul european va ceda locul:

a)   &nbs 646e46g p;  expozitiilor comerciale;

b)   &nbs 646e46g p;  iarmaroacelor, balciurilor si marilor targuri comerciale;

c)   &nbs 646e46g p;  targurilor si expozitiilor cu vanzare;

d)   &nbs 646e46g p;  centrelor comerciale.

12. Asa-zisele "practici de comert", adevarate manuale de comert, aparute in secolul al XII -lea, au fost consecinta unor evenimente, precum:

a)   &nbs 646e46g p;  trasee comerciale;

b)   &nbs 646e46g p;  dezvoltarea drumurilor;

c)   &nbs 646e46g p;  calendar fix, aparitia si introducerea in viata a orologiilor etc.;

d)   &nbs 646e46g p;  intensificarea schimburilor comerciale.

13. Dezvoltarea continua, dupa secolul al XIX - lea, a cailor de comert si de transport a favorizat:

a)   &nbs 646e46g p;  productia;

b)   &nbs 646e46g p;  distributia;

c)   &nbs 646e46g p;  schimbul valutar;

d)   &nbs 646e46g p;  productia si distributia.

14. Procesul de formare a pietei nationale a fost demarat:

a)   &nbs 646e46g p;  in a doua jumatate a secolului al XIX - lea;



b)   &nbs 646e46g p;  dupa anul 1920;

c)   &nbs 646e46g p; 

d)   &nbs 646e46g p; 

15. Consfintirea statala a pietei romanesti s-a realizat in etapa:

a)   &nbs 646e46g p; 

b)   &nbs 646e46g p; 

c)   &nbs 646e46g p; 

d)   &nbs 646e46g p; 

16. Stocarea marfurilor permite:

a)   &nbs 646e46g p;  influentarea productiei;

b)   &nbs 646e46g p;  asigurarea echilibrului dintre cerere si oferta de marfuri din cadrul pietei;

c)   &nbs 646e46g p;  studierea nevoilor de consum;

d)   &nbs 646e46g p;  stabilirea directiilor in care vor evolua respectivele nevoi.

17. Fundamentul exercitarii functiei comertului privind stocarea marfurilor este reprezentat de:

a)   &nbs 646e46g p;  decalajul in timp;

b)   &nbs 646e46g p;  decalajul in spatiu;

c)   &nbs 646e46g p;  decalajul in timp, spatiu, sezonalitatea productiei si a consumului;

d)   &nbs 646e46g p;  sezonalitatea productiei si a consumului.

18. Stocarea marfurilor asigura:

a)   &nbs 646e46g p;  echilibrul dintre oferta si cererea de marfuri in cadrul pietei;

b)   &nbs 646e46g p;  utilizarea eficienta a depozitelor;

c)   &nbs 646e46g p;  aprovizionarea ritmica a populatiei;

d)   &nbs 646e46g p;  ajungerea bunurilor de consum in cele mai indepartate localitati.

19. Fractionarea cantitatilor mari de marfuri pe care le livreaza productia, formarea sortimentului comercial si asigurarea micilor partizi care urmeaza a fi puse la dispozitia consumatorilor reprezinta o functie importanta a comertului in care marfurile sunt pregatite pentru:

a)   &nbs 646e46g p;  stocare,

b)   &nbs 646e46g p;  transport;

c)   &nbs 646e46g p;  distributie,

d)   &nbs 646e46g p;  vanzare.

20. Realizarea functiei comertului privind fractionarea cantitatilor mari de marfuri pe care le livreaza productia, formarea sortimentului comercial si asigurarea micilor partizi care urmeaza a fi puse la dispozitia consumatorilor presupune organizarea, in cadrul retelei comerciale, a unor operatiuni specifice, cum ar fi:

a)   &nbs 646e46g p;  portionarea, dozarea si preambalarea marfurilor, prelucrarea lor (in cadrul alimentatiei publice), sortarea dupa criterii comerciale, controlul continuu al calitatii;

b)   &nbs 646e46g p;  dozarea si preambalarea marfurilor;

c)   &nbs 646e46g p;  portionarea si sortarea marfurilor dupa criterii comerciale;

d)   &nbs 646e46g p;  preambalarea si prelucrarea produselor;

21. Realizarea functiei comertului privind transferul marfurilor catre zonele si punctele cele mai indepartate sau mai izolate pentru a fi vandute consumatorilor presupune:

a)   &nbs 646e46g p;  cunoasterea pietei, a retelelor cele mai scurte de transport al marfurilor;

b)   &nbs 646e46g p;  cunoasterea pietei, respectiv cunoasterea conditiilor, restrictiilor si avantajelor, precum si alegerea celor mai scurte si mai directe retele de transfer si transport al marfurilor;

c)   &nbs 646e46g p;  alegerea celor mai apropiati furnizori, cunoasterea pietei;

d)   &nbs 646e46g p;  cercetarea cererii populatiei si stabilirea drumului critic al marfurilor.

22. Fractionarea cantitatilor mari de marfuri pe care le livreaza productia, formarea sortimentului comercial reprezinta o functie:

a)   &nbs 646e46g p;  specifica comertului cu amanuntul;

b)   &nbs 646e46g p;  a comertului;

c)   &nbs 646e46g p;  a industriei;

d)   &nbs 646e46g p;  a industriei si comertului.

23. Rolul comertului de distribuitor si asigurator de servicii pentru consumatori nu presupune:

a)   &nbs 646e46g p;  punerea la dispozitia acestora a produselor naturale sau fabricate;

b)   &nbs 646e46g p;  legatura dintre mai multe stadii succesive ale productiei;

c)   &nbs 646e46g p;  vanzarea bunurilor de consum si servicii in conditii de eficienta maxima;

d)   &nbs 646e46g p;  asigurarea realizarii produselor care sunt solicitate.

24. Concretizarea functiei comertului privind crearea conditiilor de realizare efectiva a actului de vanzare-cumparare presupune:

a)   &nbs 646e46g p;  existenta unei baze tehnico-materiale;

b)   &nbs 646e46g p;  existenta unui personal;

c)   &nbs 646e46g p;  existenta unei baze tehnico-materiale si a unui personal specializat;

d)   &nbs 646e46g p;  amplasarea magazinelor cat mai aproape de domiciliul cumparatorilor.

25. Promovarea produselor si cercetarea doleantelor consuamtorilor/utilizatorilor reprezinta functii ale:

a)   &nbs 646e46g p;  productiei,

b)   &nbs 646e46g p;  comertului;

c)   &nbs 646e46g p;  productiei si comertului;

d)   &nbs 646e46g p;  organizatiilor nonguvernamentale..

26. Comertul interior, comertul exterior si tranzitul reprezinta clasificarea comertului din punct de vedere:

a)   &nbs 646e46g p;  geografic;

b)   &nbs 646e46g p;  intensitatii cererii;

c)   &nbs 646e46g p;  amploarei ofertei;

d)   &nbs 646e46g p;  dezvoltarii pe teritoriu a retelei comerciale.

27. Obiectul comertului se refera la:

a)   &nbs 646e46g p;  stabilirea legaturii intre doua sau mai multe stadii de productie;



b)   &nbs 646e46g p;  punerea la dispozitia consumatorilor/utilizatorilor a produselor de care au nevoie;

c)   &nbs 646e46g p;  asigurarea abundentei de produse;

d)   &nbs 646e46g p;  exploatarea mai buna a resurselor societatii.

28. Rolul comertului se concretizeaza in:

a)   &nbs 646e46g p;  distributia de marfuri si servicii;

b)   &nbs 646e46g p;  stabilirea legaturi intre doua sau mai multe stadii ale productiei; asigurarea realizarii produselor;

c)   &nbs 646e46g p;  distributia si asigurarea de bunuri si servicii; stabilirea legaturi intre doua sau mai multe stadii ale productiei; asigurarea realizarii produselor care sunt cerute; crearea de noi debusee pentru produsele respective;

d)   &nbs 646e46g p;  permite populatiei o mai buna cunoastere a produselor si o mai buna exploatare a resurselor.

29. Comertul, pe langa bunuri materiale, dupa cum arata P. L. Dubois, ofera:

a)   &nbs 646e46g p;  "o entitate susceptibila de a satisface o nevoie, o preferinta, o dorinta";

b)   &nbs 646e46g p;  "o suita larga de produse si servicii corespunzatoare puterii de cumparare a populatiei";

c)   &nbs 646e46g p;  "produse si servicii prezentate populatiei printr-o varietate de magazine";

d)   &nbs 646e46g p;  "bunuri de consum intr-o paleta sortimentala diversificata si acceptabila de marea masa de consumatori".

30. Comertul contribuie la informatizarea vietii oamenilor prin:

a)   &nbs 646e46g p;  promovarea progresului tehnic;

b)   &nbs 646e46g p;  aparitia comertului electronic;

c)   &nbs 646e46g p;  dotarea magazinelor cu case de marcat electronice;

d)   &nbs 646e46g p;  promovarea cardurilor.

31. In relatia cu consumatorii comertul asigura:

a)   &nbs 646e46g p;  ameliorarea poluarii fonice, vizuale, olfactive;

b)   &nbs 646e46g p;  practicarea de actiuni nediscriminatorii si de angajare cinstita, asigurarea sigurantei locului de munca;

c)   &nbs 646e46g p;  informarea corecta, cinstita privind produsul, ambalajul, publicitatea, calitatea bunurilor, siguranta produselor, serviciilor, garantii, dialog;

d)   &nbs 646e46g p;  indeplinirea obligatiilor legislative, cooperarea cu administratiile locale pentru rezolvarea problemelor sociale.

32. In relatie cu comunitatea, comerciantii se pot implica in:

a)   &nbs 646e46g p;  practicarea de actiuni nediscriminatorii si de angajare cinstita, asigurarea sigurantei locului de munca;

b)   &nbs 646e46g p;  mentinerea de relatii stranse cu diferite grupuri de interes;

c)   &nbs 646e46g p;  respectarea legislatiei si cooperarea cu administratiile locale;

d)   &nbs 646e46g p;  dezvoltarea urbana, rurala, cooperarea cu administratia locala.

Raspunsuri corecte:

1. c

17. c

2. a

18. a

3. b

19. d

4. d

20. a

5. a

21. b

6. c

22. b

7. b

23. c

8. a

24. c

9. d

25. b

10. a

26. a

11. b

27. b

12. c

28. c

13. d

29. a

14. a

30. b

15. a

31. c

16. b

32. d





Document Info


Accesari: 2307
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )