Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sloganurile comerciale

comert
Sloganurile comerciale

Uneori, marca poate fi constituita dintr-un cuvānt sau dintr-o combinatie de cuvinte. Sub acest din urma aspect se pune īntrebarea daca sunt acceptate sau nu ca marci si sloganurile comerciale. Raspunsul este afirmativ daca sunt īntrunite si celelalte conditii de forma.Exemple:

- compania Xerox: "Īntr-o lume de copii, noi suntem originalul"; Canon doar a preluat ideea lor, Xerox au fost primii

- "Noaptea buna se cunoaste de dimineata"

- "Vopsesti usor, vopsesti cu Spor!", etc.

Degenerarea marcilor formate din denumiri - tot la pct. c) denumirile

Degenerarea marcilor constituie un fenomen caracteristic marcilor celebre. Īn aceasta categorie intra acele marci care, datorita succesului, se confunda cu denumirea produsului respectiv. De exemplu, "Aragaz"; pentru racitor marca "Frigider", p 717d37h entru aspirina "Aspirin", o denumire de fantezie a lui Bayer; "Adidas"; bretelele - primii cozondraci comercializati de un francez, "Xerox" - se xeroxeaza; alendeloane; scociul de la Scotch, etc. .

Aceasta problema prezinta importanta si pentru juristi deoarece se pune īntrebarea daca titularul īsi mai pastreza dreptul de exclusivitate asupra utilizarii acelui cuvānt.

Īn SUA s-a pus aceasta problema pentru prima data si s-a stabilit prin case law (jurisprudenta) ca degenerarea īn acest fel a unei marci atrage pierderea dreptului exclusiv de exploatare a acelei marci. Īn Romānia sunt aplicabile prevederile art. 45, alin. (1), lit. b) din L 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice: "Orice persoana interesata poate solicita Tribunalului Municipiului Bucuresti, oricānd īn cursul duratei de protectie a marcii, decaderea titularului din drepturile conferite de marca, daca:

b) dupa data īnregistrarii, marca a devenit, ca urmare a actiunii sau inactiunii titularului, uzuala īn comertul cu un produs sau un serviciu pentru care a fost īnregistrata".

Asadar, am urmat si noi solutia din SUA.

Spre a se evita aceasta consecinta negativa a degenerarii unei marci, comerciantii folosesc mai multe metode:

1) aplicarea alaturi de marca a unui semn care atesta faptul ca marca este protejata. Acest semn este uneori R īntr-un cerc (de la registred, marca īnregistrata) sau TM īntr-un cerc (trade mark - marca de comert) pentru a atrage atentia astfel ca acel cuvānt constituie obiectul unei exclusivitati.

2) folosirea marcii care tinde sa se identifice cu produsul sau serviciul īnsusi ca atribut substantival si nu drept complement. De exemplu, "Cumparati pantofi de sport Adidas!" si nu "Cumparati Adidas!".

3) aplicarea marcii care tinde sa se identifice cu produsul ori serviciul si pe alte produse sau servicii ale aceleiasi firme.

4) aducerea la cunostinta publicului prin mass-media a faptului ca denumirea care tinde sa se identifice cu produsul este, de fapt, o marca. De exemplu, compania firmei Xerox - tragerea unui copiator cu o sfoara spunāndu-se: "Numai asa poti sa tragi la Xerox"; cazul aspirinei, etc. .

II. Desenele

Desenele sunt admise la īnregistrare ca marci, cu mai putine probleme decāt cuvintele. Astfel, portretele, fotografiile pot fi adoptate ca marci, īn principiu. Orice persoana poate folosi propriul sau portret sau al unui tert, cu consimtamāntul acestuia.

Jurisprudenta occidentala a stabilit ca folosirea ca marca a propriului portret se transforma īn act de concurenta neloiala cānd exista asemanare izbitoare de figura si de atitudine cu un portret adoptat anterior ca marca.

Potrivit art. 5, alin. (1), lit. j): "Sunt excluse de la protectie si nu pot fi īnregistrate: j) marcile care contin, fara consimtamāntul titularului, imaginea sau numele patronimic al unei persoane care se bucura de renume īn Romānia"; si lit. k) "marcile care cuprind, fara autorizatia organelor competente, reproduceri sau imitatii de steme, drapele, embleme de stat, īnsemne, sigilii oficiale de control si garantie, blazoane, apartinānd tarilor Uniunii si care intra sub incidenta art. 6 ter din Conventia de la Paris"; si lit. l) "marcile care cuprind, fara autorizatia organelor competente, reproduceri sau imitatii de steme, drapele, alte embleme, sigle, initiale sau denumiri care intra sub incidenta art. 6 ter din Conventia de la Paris si care apartin organizatiilor internationale interguvernamentale din care fac parte una sau mai multe tari ale Uniunii".

Atunci cānd un desen este solicitat spre īnregistrare ca marca, uneori se pune problema respectarii dreptului de autor al celui care a creat acel desen.

III. Literele

Literele sunt admise la īnregistrare ca marci, adesea ele reprezentānd initialele unui nume sau ale unei firme. De exemplu, BMW, LM, OMV, Mtv, LG, FIAT (fabrica italiana de automobile Torino) , etc. .

Se poate īnregistra chiar si o singura litera, dar numai daca aceasta este prezentata īntr-o anume forma. Astfel, acea litera nu ar mai fi īn domeniul public.

IV. CifreleCifrele sunt admise la īnregistrare ca marci numai daca īmbraca o anumita forma pentru ca marca sa fie distincta (aceeasi sanctiune ca si la litere). De exemplu, 8 x 4 cosmetice, coniac 52, 4711 apa de colonie (numarul cladirii din Köln), etc.

V. Elementele figurative

Figurile geometrice simple, neīnsotite de alte elemente, nu pot fi īnregistrate ca marci, sunt considerate insuficient de distinctive. Dar combinatiile de figuri geometrice sunt admisibile sau figurile geometrice īn combinatie cu cuvintele, cu desenele, de asemenea, da. De exemplu, simbolul Mercedes, un Y īntors, īntr-un cerc.

I.  Forma produsului si a ambalajului sau

Forma produsului

Potrivit art. 5, alin. (1), lit. e), nu pot fi īnregistrate "marcile constituite exclusiv din forma produsului, care este impusa de natura produsului sau este necesara obtinerii unui rezultat tehnic sau care da o valoare substantiala produsului". Acest lucru īnseamna ca nu pot fi īnregistrate de exemplu anvelopele, ele au o anumita forma, nu poate fi īnregistrata forma unei anvelope. Scopul este acela de a nu aplica o protectie nelimitata prin marca unui produs brevetat (e limitat īn timp brevetul, maxim 20 de ani). Pentru marca - 10 ani, dar este reīnnoibila nelimitat.

Īn cazul unui desen sau model industrial nu poate fi īnregistrata ca marca īntrucāt valoarea consta īn frumusetea formei sale. Concluzia este ca forma produsului poate fi īnregistrata ca marca doar daca este o forma de fantezie.

Forma ambalajului

Este mult mai des īntālnita ca marca īnregistrata. De exemplu, forma recipientelor de Coca-Cola, Pepsi-Cola, etc. . Pentru īnregistrarea ei nu este necesar ca acea forma sa nu fi devenit uzuala, nu ar mai avea caracter distinctiv. De exemplu, sticla de jumatate de litru obisnuita.

VII. Combinatii de culori

Sunt admise ca marci, dar se pune īntrebarea: o singura culoare poate fi admisa ca marca? Īn Romānia textul Legii 28/1967 (reglementarea anterioara) vorbea despre una sau mai multe culori, azi textul legal vorbeste despre o "combinatie de culori". Desi se poate sustine ca legiuitorul a decis sa renunte la vechiul sistem, avānd īn vedere caracterul doar exemplificativ din art. 3, lit. a) din L 84/1998, s-ar putea admite īnregistrarea unei singure culori cu conditia ca aceasta sa fie distinctiva prin nuanta sa. De exemplu, galbenul-auriul Kodak - pentru prima data īn Franta, īn 1877.

Nuantele sunt numeroase, desi culorile sunt putine. Vodafone, īn Cehia, culoarea rosu īnregistrata ca marca - Vodafone a cumparat compania Oscar care folosise intens aceasta culoare.

Īn art. 3, lit. a) se spune ca pot constitui marci "si orice combinatie a acestor semne". Īntr-o asemenea combinatie, un semn banal poate fi transformat īntr-un semn distinctiv, susceptibil de a fi apropriat ca marca.

Un miros poate fi īnregistrat ca marca? S-a pus problema. Pagini cu miros de mar... . Sau daca sunetele pot fi īnregistrate ca marci. Clubul Steaua o melodie... sau pentru orasul Bucuresti melodia "Glasul rotilor de tren". Este posibil daca nu sunt susceptibile de reprezentare grafica.

2) marca trebuie sa fie un semn distinctiv

Nu sunt distinctive semnele necesare, acelea uzuale (generice) ori cele descriptive.

Semnele necesare - vezi denumirile

Semnele uzuale(generice)

Conform art. 5, alin. (1), lit. c), nu se admit la īnregistrare "marcile care sunt compuse exclusiv din semne sau din indicatii devenite uzuale īn limbajul curent sau īn practicile comerciale loiale si constante".

Īn doctrina se arata ca prin marca uzuala īntelegem ca aceea marca a dobāndit o īntrebuintare comuna si generalizata pentru produsele respective. Īn aceasta categorie intra acelea care fie datorita succesului, fie datorita faptului ca īn acea limba nu exista un substantiv comun pentru acel produs sau serviciu, determina publicul sa foloseasca marca pentru a desemna produsul. Īn acest fel, termenul din limbajul curet dobāndeste un sinonim, respectiv chiar acea marca. Cu timpul, acest din urma termen se substituie celui dintāi. Vezi exemplele de la degenerarea marcilor sau, de exemplu, Termos ori claxonul scris Clacson.

Semnele descriptive

Conform art. 5, alin. (1), lit. d), nu sunt admise la īnregistrare "marcile care sunt compuse exclusiv din semne sau din indicatii, putānd servi īn comert pentru a desemna specia, calitatea, cantitatea, destinatia, valoarea, originea geografica sau timpul fabricarii produsului ori prestarii serviciului sau alte caracteristici ale acestora". De exemplu, nu pot fi īnregistrate denumiri ca Hotel de lux, Ciocolata fina, Ulei comestibil, Ruj de buze, Detergent la 10.000 de lei, originea geografica, timpul fabricarii. S-ar crea un monopol.

3) noutatea marcii

- numita si disponibilitatea marcii īn doctrina

Pentru a putea fi īnregistrata ca marca, un semn trebuie sa fie disponibil īn sensul de a nu apartine altei persoane, sa nu fi facut obiectul unei aproprieri din partea altcuiva.Conform art. 3, lit. b), "marca anterioara este marca īnregistrata, precum si marca depusa pentru a fi īnregistrata īn Registrul National al Marcilor, cu conditia ca ulterior sa fie īnregistrata".

Noutatea este relativa īn spatiu īn materie de marci, īntrucāt nu pot fi protejate ca marci semnele īnregistrate ca marci īn Romānia sau protejate īn baza unor conventii internationale la care Romānia este parte.

De la caracterul relativ al marcii īn spatiu exista si exceptii, deoarece nu pot fi īnregistrate īn Romānia nici marcile care sunt identice ori similare cu o marca notorie īn Romānia.

Potrivit art. 3, lit. c), "marca notorie este marca larg cunoscuta īn Romānia la data depunerii unei cereri de īnregistrare a marcii sau la data prioritatii revendicate īn cerere; pentru a determina, daca o marca este larg cunoscuta se va avea īn vedere notorietatea acestei marci, īn cadrul segmentului de public vizat pentru produsele sau serviciile carora marca respectiva se aplica, fara a fi necesara īnregistrarea sau utilizarea marcii īn Romānia".

Mai īntāi, deci, trebuie analizat segmentul de public. Notorietatea trebuie sa existe la momentul īnregistrarii celeilalte marci!

Īn 1995 a fost īnregistrata marca Vodafone īn Romānia, marca īnregistrata de catre Telemobil (aparent cu rea-credinta). Compania Vodafone a venit īn Romānia acum aproximativ 3 ani. Profu' a fost avocatul companiei Vodafone care a dat īn judecata Telemobil si a cāstigat. Profu' recunoaste ca nu avea dreptate... ;-)

Pentru marca notorie este importanta si regula 16 din Regulamentul de punere īn aplicare a L 84/1998.

Potrivit art. 6, lit. d), o marca este refuzata la īnregistrare daca este "identica sau similara cu o marca notorie īn Romānia pentru produse sau servicii identice sau similare, la data depunerii cererii de īnregistrare a marcii".

Īn plus, lit.e) exclude de la īnregistrare marca care "este identica sau similara cu o marca notorie īn Romānia pentru produse sau servicii diferite de cele la care se refera marca a carei īnregistrare este ceruta si daca, prin folosirea nejustificata a acesteia din urma, s-ar putea profita de caracterul distinctiv sau de renumele marcii notorii ori aceasta folosire ar putea produce prejudicii titularului marcii notorii".

Art. 7 adauga: "Marcile ce cad sub incidenta art. 6 pot fi totusi īnregistrate cu consimtamāntul expres al titularului marcii anterioare sau notorii".

Caracterul notorietatii īn timp

Este posibila īnregistrarea unui nume, a unui semn ce a mai fost īnregistrat īnainte daca titularul acelui semn a renuntat īntre timp la protectie (deosebire importanta fata de inventie!). Īn materie de marci, anterioritatile sunt numai scrise si ele pot fi constituite fie dintr-o marca īnregistrata, fie dintr-o marca depusa spre īnregistrare, cu conditia ca aceasta sa fie ulterior īnregistrata. Astfel, rezulta ca publicitatea prin ea īnsasi nu constituie anterioritate. Daca o persoana a facut publicitate unei marci, dar nu a īnregistrat-o la OSIM, acea persoana nu dobāndeste exclusivitate. Cu exceptia cazurilor īn care marca devine notorie, īnca neīnregistrata.

Totusi, īn SUA publicitatea unei marci este recunoscuta ca anterioritate. Īn acele sisteme de drept nu se admite īnregistrarea unei marci decāt daca mai īnainte solicitantul a folosit-o si a facut publicitate. Ratiunea este aceea ca se doreste sa se admita īnregistrarea unei marci doar daca se face dovada ca titularul doreste sa o foloseasca realmente si nu doreste doar sa interzica altora folosirea acelei marci.

Anterioritatile sunt limitate:

īn timp;

īn spatiu;

d.p.d.v. profesional.

Limita īn timp

Aceasta īnseamna ca nu este indisponibil un semn adoptat anterior ca marca decāt atāta timp cāt aceasta marca nu a fost abandonata sau titularul sau nu a fost decazut din drepturi.

Limita īn spatiu

Limita īn spatiu a anterioritatilor se refera la faptul ca nu este indisponibil un semn adoptat anterior ca marca decāt atāta timp cāt aceasta marca este īnregistrata pe teritoriul Romāniei ori depusa spre a fi īnregistrata īn Romānia ori este protejata īn baza unei conventii internationale cu aplicabilitate pe teritoriul Romāniei (aici avem ca exemplu marcile notorii).

Limitarea d.p.d.v. profesional

Īn materie de marci, ceea ce este esential este EVITAREA CONFUZIEI si nu neaparat noutatea īn sine a semnelor. De aceea, unul si acelasi semn poate fi folosit valabil de catre titulari diferiti din domenii, industrii diferite. Se vorbeste despre regula specialitatii marcii care permite folosirea simultan a aceleiasi marci dar pentru produse sau servicii diferite.

Exista o speta cu privire la marca Chesterfield care este citata de toata lumea, aceasta denumire existānd si pentru tigari si pentru ciorapi de dama, marcile īn discutie neavānd nici o legatura.

Document Info


Accesari: 13198
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )