Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Termeni specifici comertului electronic

comert


Termeni specifici comertului electronic

Acquiring Processor: Procesorul furnizeaza cartea de credit prin care se proceseaza, se factureaza, se raporteaza si se stabilesc serviciile operationale ale cumparatorului. Multe institutii financiare angajeaza o t 959c27j erta parte, mai eficienta la nivel de costuri, ca sa proceseze cartile de credit bancare.Arbitration: Procedura utilizata pentru a determina responsabilitatea pentru disputa legata de charge-back dintre doi membrii.

Authorization Approval Card: Codul numeric desemnat de catre emitent, dat tranzactiilor de vanzari ca verificare ca vanzarea a fost autorizata. Codul de autorizare este totdeauna inclus pe documentul de vanzare a marfii.

Authorization Center: Un departament in First Data care comunica electronic cererile comerciantilor pentru autorizarea tranzactiilor pe cardul de credit la banca posesorului de credit si transmite astfel autorizarea catre comerciant pe cale electronica sau prin voce.

Auto Representment: Sarcina de plata (credit neaprobat, tranzactie neautorizata, etc) care a fost automat rezolvata de FDC in numele comerciantului, fara cunostinta sau interventia lui.

Batch: Acumularea de tranzactii capturate (vanzari) asteptand sa fie incheiate. In cursul unei zile pot fi incheiate multiple afaceri.

Batch Authorization Transaction System (BATS): Un sistem proiectat pentru a permite unor comercianti, de exemplu, cei care folosesc sistemul de comanda prin email sa acumuleze autorizatii de proces in conformitate cu propriile lor planificari.

Batch Header Ticket: Formular de identificare utilizat de catre serviciul electronic al comerciantului pentru a indica multiplele vanzari (de obicei o zi de lucru).

Batch Processing: Modalitate de procesare de date si transmitere a comunicatiilor in care tranzactiile inrudite sunt grupate impreuna si transmise pentru a fi procesate, cel mai adesea de acelasi computer si sub aceeasi aplicatie.

Bill Payment Provider (BPP): Un agent (de obicei o institutie financiara) al facturatorului care initiaza si accepta platile in numele facturatorului.

Bill Service Provider (BSP): Un agent al vanzatorului care furnizeaza o factura electronica prezentand si platind serviciul pentru acesta.

Billback: O modalitate de recuperare sau reducere a taxelor de interschimb pentru clearingul de tranzactii altfel decat a fost planificat. Compania procesatoare (FDC) trece sarcinile comerciantului.

Biller: O companie sau o organizatie care trimite o factura sau o declaratie unui consumator, de obicei cerand plata pentru un produs sau serviciu.

Biller Direct: Unul din cele patru modele de prezentare a facturii electronice si de plata (EBPP). Facturantul stabileste o capabilitate de facturare electronica pe site-ul web propriu si furnizeaza clientilor informatii legate de facturile lor si de capabilitatea de a face plati direct de pe site.Alte modele includ : Thick Consolidator, Thin Consolidator and Customer Consolidation.

CTMF: Fisier comercial combinat terminat

Capture: Convertirea cantitatii autorizatiei in inregistrarea unei tranzactii facturabile in cadrul unui lot. Tranzactiile nu pot fi capturate fara sa existe o autorizare anterioara si bunurile, respectiv serviciile sa fi fost livrate sau transmise clientului.

Capture Date: Data la care o tranzactie este procesata de un cumparator(achizitor)

Charge Per Transaction: O taxa pusa pe orice tranzactie autorizata (aprobata) pentru a acoperi costurile asociate de obicei cu livrarea autorizatiei (aprobarii).

Check Guarantee: Un serviciu furnizat de un vanzator de terta parte care garanteaza platile clientilor prin cec pentru o suma specificata. Stipularile cer comerciantului sa urmareze procedurile de autorizare corecte.

Check Verification: Un serviciu furnizat in care comerciantul acceseaza o baza de date nationala negativa prin terminalul sau / se inregistreaza pentru a verifica sau a autoriza ca persoana nu are o istorie de cecuri respinse la nici unul dintre comerciantii membri. Aceasta nu este o garantie de plata la comerciant.

Check and List Payment: O metoda de procesare bazata pe hartie care presupune trimiterea catre facturator a unui singur cec totalizand mai multe plati, insotit de lista detaliata a platilor respective.

Checks By Phone (SM): Un sistem care permite clientilor sa furnizeze informatii despre valoarea contului de cec unui cumparator prin telefon. Un cec duplicat (pe hartie sau electronic) este creat pentru plata.

Confirmation Number: Un numar furnizat de hotel sau motel pentru a verifica rezervarile garantate ale unui detinator de carte de credit sau pentru a avansa un depozit.

Current Risk: Riscul de expunere prezentat in luna data anvisajat pe baza volumului de procesare al lunii anterioare.

Customer Consolidation: Una sau patru metode de facturare electronica si de plata (EBPP). Factura continand si instructiunile de plata si / sau mecanismele de plata sunt trimise clientului prin email. Alte modele includ : Biller Direct, Thick Consolidator and Thin Consolidator.

Direct Marketing: O categorie de tranzactii pentru furnizarea de servicii standardizate si proceduri pentru comercianti care ofera marfuri sau servicii via catalog, apeluri telefonice, expedieri postale si/sau reclame.

E-Cash: Numerarul electronic este un mecanism de plata proiectat pentru Internet. Sunt bani electronici care pot fi pasati de la unul la altul ca si numerarul. Sunt anonimi ca si numerarul si au valoare imediata. Plata electronica este o plata de facto,nu o promisiune de plata mai tarziu.

E-Check: Echivalentul electronic al unui cec de hartie.

Electronic Bill Payment (E-pay): O alternativa la cecurile de hartie pentru plata facturilor. Clientii pot sa utilizeze PC-urile, telefoanele, telefoanele cu screen, fax-urile sau ATMs pentru a trimite instructiunile electronice bancilor lor sau platitorului, sa extraga fondurile din conturile lor si sa plateasca marfurile. Platile pot fi facute fie electronic sau prin cecuri de hartie emise de platitor.

Electronic Bill Presentment (EBP): Livrarea electronica a cererilor pentru plata. Vanzatorii trimit clientilor facturile lor prin PC, telefon sau telefoane cu screen.

Electronic Cash Register (ECR): Un sistem care functioneaza mai eficient in cazul afacerilor mari cu inregistrari multiple in locatii unice sau multiple. Furnizeaza o legatura directa de la computer la computer intre hostul First Data si hostul comerciantului.

Electronic Commerce (E-commerce): Tranzactionarea afacerilor prin calculator mai degraba decit via hirtie.

Electronic Data Interchange (EDI): Comunicatiile electronice ale tranzactiilor de afaceri in special schimbul de documente referitoare la comert, ca si ordinele de cumparare, facturile si Transferul de fonduri electronice (EFTs) intr-un format standard. Cu EDI datele transmise electronic inlocuiesc documentele de hartie in cicilul de primire al conturilor de afaceri.

Electronic Funds Transfer at the Point of Sale: Tehnologia si practica de a efectua platile pentru bunuri si servicii prin transferul de fonduri electronic, initiat la locul unde bunurile si serviciile sunt cumparate.

Electronic Point of Sale: Un punct de vanzare comercial cu echipament electronic pentru stabilirea pretului si inregistrarea tranzactiilor, dar care nu incorporeaza neaparat si functiunile necesare pentru transferul electronic de fonduri.

Facsimile Draft: O inregistrare pe hartie care poate fi furnizata de catre un achizitor ca un substitut pentru drafturile de vanzare. Un document inlocuitor.

Factoring/Laundering: Constrangerea/ mituirea unui comerciant ca sa proceseze tranzactiile altui/altor comercianti, (adesea frauduloase) pentru plata.

Financial EDI: Schimburile de plati electronice, informatiile de plata sau documentele relationate financiar in format standard intre partenerii de afaceri.

Funding: Se refera la plata comerciantului pentru depozitele pe care acesta le pune la dispozitie.

Funding Correction: O plata efectuata de First Data catre un comerciant, pentru a rectifica o eroare facuta de First Data, ulterior clearing-ului depozitului/ transmiterii cardului bancar al unui comerciant prin Asociatiile First Data, iar First Data a primit plati pentru a fi declarat ca a depus/ transmis cardul bancar.

Hard Copy: Un document original de tranzactie, cum sunt drafturi de vanzare si credit slips-urile, etc

Imprinter:Un dispozitiv utilizat de catre comercianti pentru amprentarea informatiei inscrise pe card pe drafturile de vanzari pentru tranzactiile cu carduri bancare.

Independent Sales Organization (ISO):Numita si furnizor de servicii pentru membri. O companie exterioara (nemembra VISA sau MasterCard), care este contractata de catre membri, pentru administrarea comerciantilor si/sau serviciile detinatorilor de card.

Industry Server:Un computer care faciliteaza tranzactiile financiare electronice si fluxurile de informatii. Serverele functioneaza fie prin retele de comunicatii private (Intranet), fie publice (Internet). Serverele pot avea trei seturi de capabilitati potential complementare: functiunea gateway/switch administreaza conexiunea intre consumatori si institutia/-iile lor financiare. De asemenea, faciliteaza transferul de informatii intre consumatori si institutii. Procesorul de tranzactii executa cererile de tranzactii ale consumatorilor, prin asamblarea informatiilor intr-o forma adecvata sau efectiv conducand tranzactiile. Factura electronica reprezinta un bun exemplu de tranzactie facilitata de servere. Mijlocitorul de acord capabilizeaza bancile sa stabileasca tranzactiile intre ele. Serverele pot pregati informatiile pentru stabilirea acordului sau pot sa desfasoare ele insele activitatile de stabilire a acordului. Mijlocitorul poate utiliza retele de plata existente (de ex. Fedwire, ACH sau ATM) sau dezvolta o noua abordare a stabilirii acordului.

Interactive Financial Exchange (IFX): Un standard de schimb al datelor financiare si al instructiunilor, independent de o tehnologie particulara de retea sau de o platforma de calculare. Se bazeaza pe experienta anterioara din industrie, inclusiv OFX si GOLD, doua standarde implementate in mod curent de institutiile financiare majore si furnizorii de servicii pentru a capabiliza schimbul electronic de date financiare intre ei insisi si consumatorii lor.

Internet Bill Delivery and Payment (IBDP): Un serviciu bazat pe Internet care livreaza intr-o modalitate sigura si de incredere facturi formatate complex, declaratii, ordine de plata, avize si advertisingul asociat oricarui consumator online sau afacere, si returneaza plata, remite instructiunile si informatiile corelate facturatorului si/ sau furnizorului desemnat.

Internet Check Acceptance: Un sistem de plata care permite consumatorilor sa introduca online informatiile lor de verificare; itemii electronici sunt creati si procesati prin reteaua Casei Automate de Clearing.

Kiting: O schema in cadrul careia un comerciant supune o tranzactie de vanzari contului/ conturilor cardului sau bancar personal, pentru a obtine avansuri in numerar prin afacerea lui.

Merchant: Un comerciant cu amanuntul, sau orice alta persoana, firma sau corporatie care, in conformitate cu Acordul Comercial, accepta carti de credit, carti de debit, sau ambele, cand sunt prezentate in mod corespunzator.

Merchant Account Initiation (MAI): Un sistem de management al creditului, cu ciclu complet, care se ocupa de scorurile de credit, din punct de vedere statistic, afla ratele noilor aplicatii comerciale, urmareste conturile de la momentul semnarii contractului pana la indeplinire, efectueaza analiza de profitabilitate si retine un dosar de credit online fara hartie.

Merchant Acquirer: Un membru care a intrat intr-o tranzactie cu un comerciant, pentru acceptarea depozitelor generate de tranzactiile cu carduri bancare; numit si banca de achizitie sau achizitor.

Merchant Agreement: Contractul scris intre comerciant si achizitor, in care sunt precizate in detaliu drepturile, responsabilitatile si garantiile fiecaruia.

Merchant Category Code (MCC): Codul de clasificare al comerciantului, care il identifica pe acesta, dupa tipul de procesare, autorizare si stabilirea acordului.

Merchant Fraud: Actul de prezentare a drafturilor de vanzare care nu sunt rezultatul vanzarilor legitime, in scopul fraudarii serviciilor, banca care este client sau detinatorii individuali de card. Frauda include si acceptarea cu buna stiinta a cartilor de credit care au fost pierdute, furate sau contrafacute.

Merchant Number: Un numar care identifica numeric pe fiecare comerciant, procesorului comerciantului, in scopuri de contabilitate si facturare.

Merchant Outlet: Premisele fizice ale comerciantului pe baza carora o tranzactie este consumata.

Merchant Sales Agreement: Acordul contractual scris intre un comerciant, First Data si banca membra de clearing sau de finantare. Acordul contine drepturile, indatoririle si garantiile fiecaruia, privitoare la acceptarea cardurilor de credit, debit sau sarcina de plata si procesarea a sistemului de plata.

Merchant Service Charge: Rata de reducere sau alte taxe evaluate de catre achizitor.

Merchant Settlement Amount: Cantitatea neta in dolari pentru fiecare zi de tranzactii procesate prin card, mai putin chargeback-urile debitate comerciantilor si alte debite sau credite pentru comercianti.

Merchant Station Plate: O placa gravata de metal, care este atasata masinii de amprentare si este folosita pentru amprentarea sales slips-urilor si a sumarelor/ headerelor de batch. Datele gravate include numele comerciantului, numarul de cont, orasul, statul si pot contine si numerele de intitulare sau de verificare a contului. Cunoscut si sub denumirea de "slug".

Net Payment: Plata catre comerciant pentru drafturi de vanzare, mai putin creditele minus taxa adecvata de reducere.

Net Revenue: Venitul de reducere mai putin cheltuiala de interschimb.

Network Service Provider: Un sistem centrat pe terminal care permite comerciantului sa obtina autorizarea si/ sau datele capturate prin retea. Un vanzator de terta parte care furnizeaza servicii de autorizare a retelei, cum sunt Banknet, VISANet si NDC.

No Show: O sarcina procesata de un hotel sau un motel cand detinatorul unui card nu reuseste sa ajunga la un moment stabilit sau sa anuleze rezervarea garantata in cadrul unei perioade specificate de timp. Cuvintele "no-show (neprezentare)\" trebuie sa fie trecute pe linia de semnaturi a draftului de vanzare.

Non Delivery Risk (NDX): O tranzactie procesata si cleared incarcata in contul unui detinator de card, pentru plata totala sau partiala unui produs/ serviciu, in avans fata de livrarea/ receptia produsului/ serviciului la detinatorul de card.

Non Face-to-Face Transaction: Orice tranzactie in care nu este prezentat cardul, cum este o cumparare prin comanda pe mail.

Operating Procedures: Manualul curent, pregatit de un processor de achizitie, continand procedurile operationale, instructiunile si alte directive legate de tranzactiile cu carte de credit.

Operating Risk: Suma reprezentand totalul cumulative de risc de expunere la chargeback-uri, la un comerciant dat.

Operating Rules: Reguli si practici de afaceri menite sa creasca consistenta si interoperabilitatea printer diferitii furnizori de servicii financiare, care interactioneaza unul cu altul si cu utilizatorii finali. Exemple de reguli operationale sunt: procedurile de autorizare, solicitarile de stabilire a timpului, regulile de audit si de contabilitate, si limitele de credit.

Pass Through: Tranzactiile care sunt procesate prin First Data pentru scopuri de declaratie, dar care nu sunt finantate de First Data (de ex. American Express).

Payment System: Un set de instructiuni si proceduri utilizate pentru transferul de proprietate si stabilirea obligatiilor care decurg din schimbul de bunuri si servicii.

Presentment: Procesul prin care un achizitor trimite tranzactia emitentului pentru rambursare.

Processing Date: Data cea mai devreme marcata pe rezumatul de transmitere si pe draft de catre membru sau procesorul acestuia. Data de pe dosarul de antete de transmitere pentru tranzactii electronice.

Processor: O organizatie care este conectata prin VISANet sau prin Banknet si care furnizeaza servicii de autorizare si/ sau de clearing si servicii de stabilire in numele unui membru.

Reason Code: Un cod folosit pentru furnizarea de informatii aditionale membrului primitor de clearing referitoare la natura unui "chargeback", prezentarea ulterioara, colectarea de taxe, rambursarea de fonduri, sau solicitarea unui document de sursa.

Receipt: O descriere in hard copy a tranzactiei care a avut loc intr-un punct de vanzare, continand cel putin: data, numele/locatia comerciantului, numarul primar de cont, si un cod de actiune.

Retention Period: Perioada minima in care membrul trebuie sa retina microfilmul sau alta reproducere a hartiei de interschimb si a documentatiei de chargeback.

Retrieval Request: O solicitare a emitentului catre achizitor pentru obtinerea copiei biletului efectiv pentru o tranzactie. Pasul initial pe care il face emitentul in cazul in care fie emitentul, fie detinatorul de carte de credit se disputa asupra unei tranzactii.

Sales Draft: Documentatia pe hartie a unei tranzactii. Numita si sales slip, charge slip sau hard copy.

Settlement Statement: Un document emis catre comerciant, indicand activitatea de vanzari si de credit, informatia de facturare, taxa de discount si chargeback-urile (in cazul in care exista) aparand in timpul unei perioade particulare de timp (o saptamaan, o luna).

Shopping Cart Software: Software-ul de shopping cart permite detinatorului de carte de credit sa selecteze itemii dintr-un magazin online si sa ii plaseze intr-un cos virtual de cumparaturi. Acest cos virtual de cumparaturi retine ceea ce a fost selectat deja, in timp ce detinatorul de carte de credit vede alti itemi in vitrina virtuala a magazinului, efectueaza totalul de plata si poate calcula taxele si transportul. Itemii aflati in cosul virtual de cumparaturi sunt comandati in cele din urma in cazul in care detinatorul de carte de credit alege acest lucru.

Start Up Kit: Furnizari transportate noilor comercianti incluzand sales slips, credit slips, batch header tickets, return envelopes, VISA/MasterCard decals, merchant plastics, imprinter slugs si materialele de instructie.

Status Change: Un schimb non-monetar, cum este schimbul unui cont sau aducerea la zi, spre exemplu; o noua adresa a comerciantului.

Submission: Procesul de trimitere a depozitelor batch la Merchant Services pentru procesare. Aceasta poate fi facuta electronic sau prin mail.

Support Documentation: Formele necesare pentru influentarea unui ciclu de procesare a chargeback-urilor, si orice material aditional pentru a sustine o disputa.

Suspect Transaction: O tranzactie care apare cu o zi inainte sau ulterior dupa listarea numarului de cont in Warning Bulletin-ul combinat sau listat ca pickup card.

T&E CARD: Carte de credit pentru calatorii si divertisment emisa de o companie privata nebancara, care interactioneaza direct cu detinatorul de carte de credit si cu comerciantul si care solicita in general plata integrala, lunar.

T&E MERCHANT: O companie aeriana sau de inchiriere de masini, furnizor de servicii de cazare sau restaurant a carei functiune primara este de a furniza servicii legate de calatorie/ divertisment.

Telephone Bill Payment: Un serviciu care permite unui client sa plateasca facturile electronic. Clientul da unei corporatii autoritatea de a debita contul lui/ ei pentru o cantitate specifica sau in cadrul unei categorii specificate de cantitati.

Third-Party Processing: Procesarea tranzactiilor prin prin intermediul furnizorilor de servicii care actioneaza pe baza unui contract cu emitentii de carduri sau cu achizitorii. First data este un procesator de terta parte.

Ticket: O alta denumire pentru sales slip "sau valoarea monetara a acesteia", care rezulta atunci cand se face o cumparare cu carte de credit.
Transaction: Orice eveniment care determina o schimbare in pozitia financiara a unei organizatii sau valoarea netului, rezultand din activitate normala. Avansul de fonduri, cumpararea de bunuri la un comerciant cu amanuntul sau cand un cumparator activeaza o linie de credit; activitatile care afecteaza un cont de depozit, desfasurate la cererea detinatorului de cont. Un exemplu de tranzactie este procesul care are loc cand un detinator de carte de credit face o cumparare cu o carte de credit.

Transaction Date: Data propriu-zisa la care apare o tranzactie. Este folosita in inregistrarea si urmarirea tranzactiilor.

Transaction Fees: Costurile serviciilor solicitate unui comerciant pe o baza per tranzactie.

Voice Response Unit (VRU): Un sistem automat de suport al autorizatiei pentru telefoanele touch-tone.

Wang: Un sistem independent dezvoltat sa se ocupe de procesarea chargeback-urilor cu First Data. Numit si Sistem de Procesare Chargeback Image (CIPS).

Nota:

dictionarul a fost elaborat in colaborare cu bancile si procesatorii de comert electronic din Romania: RomCard, DotCommerce, Gecad ePayment si C-solution.


Document Info


Accesari: 3832
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )