Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Tipologia firmelor comerciale

comert
Tipologia firmelor comerciale

Persoanele fizice si juridice care au dreptul legal de a desfasura acte de comert se pot constitui in diverse tipuri de societati comerciale sau regii autonome, diversitatea tipurilor de firme comerciale rezultand din complexitatea activitatii comerciale si din aplicarea riguroasa a principiilor de organizare a activitatii comerciale. Intr-un asemenea context principalele tipuri de firme comerciale sunt urmatoarele: societatile comerciale, regiile autonome, asociatiile familiale, persoanele fizice.Societatile comerciale

Societatile comerciale reprezinta cea mai raspandita forma de organizare a activitatii comerciale, ele putandu-se organiza in mai multe tipuri:

Societati comerciale cu raspundere limitata;

Societati comerciale pe actiuni;

Societati comerciale in nume colectiv;

Societati comerciale in comandita simpla;

Societati comerciale in comandita pe actiuni.

Indiferent de tipul societatilor comerciale, ele pot fi constituite cu capital in intregime autohton, in intregime strain, sau mixt. Legea permite cetatenilor str 747b13h 59;ini sa creeze societati comerciale, filiale sau sucursale cu capital propriu (strain) sau in asociere cu persoane fizice sau juridice autohtone.

Deasemenea legea de organizare a societatilor comerciale legea nr. 31/1990 privind organizarea societatilor comerciale- reglementeaza modul de constituire a societatilor comerciale, de functionare, modalitatile de modificare a contractului de societate si al statutului, asocierea societatilor, excluderea asociatilor, dizolvarea si fuziunea societatilor, lichidarea societatilor etc.. Forma juridica a societatii trebuie sa fie mentionata in orice act, scrisoare sau publicatie a sa impreuna cu denumirea societatii, numarul din Registrul comertului, sediul societatii.

Societatile comerciale cu raspundere limitata se caracterizeaza in primul rand ca asociatii sunt obligati numai la plata partior sociale, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social.

Acest tip de societate ia fiinta pe baza contractului de societate si a unui statut specific. Aspectele specifice ale unui asemenea contract sunt: prestatiile in munca si creantele nu pot constitui aport;bunurile care constituie aportul in natura se transmit in momentul constituirii societatii si pot reprezenta cel mult 60% din capitalul social; partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile si nu pot fi transmise asociatilor, daca nu exista dispozitii legale contrare; fiecare parte sociala da drept la un vot si este transmisibila; operatiunea de transmitere trebuie inregistrata in registrul comertului si in cel de asociati ai societatii.

In legatura cu administrarea unei societati cu raspundere limitata aceasta se face de catre unul sau mai multi administratori, care sunt numiti prin contractul de societate sau de adunarea generala, fie dintre membrii asociati, fie din randul unor specialisti din afara. Ca o conditie restrictiva in ceea ce priveste obtinerea calitatii de administrator este aceea ca acesta nu poate primi mandatul de administrator la alte societati concurente sau avand acelasi obiect, nici sa faca acelasi fel de comert sau altul concurent, pe cont propriu sau in contul altei persoane fizice sau  juridice, fara hotararea adunarii asociatilor.

Adunarea asociatilor alege si cenzorii care asigura controlul gestionar si corectitudinea sistemului de administratie, acestia fiind obligatorii acolo unde numarul asociatilor intreprizatori este mai mare de cincisprezece.

Societatile comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni se constituie prin intocmirea contractului de societate si statut, contractul de societate fiind semnat de toti asociatii, iar in cazul in care societatea comerciala se creaza prin subscriptie publica, contractul se semneaza de membrii fondatori.

Un contract de societate si statutul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni trebuie sa contina:

numele si prenumele sau denumirea actionarilor, domiciliul sau sediul, cetatenia sau nationalitatea acestora;

denumirea si sediul societatii si al sucursalelor sau al filialelor;

forma si obiectul societatii;

capitalul social subscris si cel varsat;

valoarea bunurilor aduse ca aport in natura la constituirea societatii, modul de evaluare si numarul actiunilor acordat pentru acestea;  

numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu precizarea daca sunt nominative sau la purtator si numarul lor pe categorii;numele, prenumele, cetatenia si numarul administratorilor, garantia pe care sunt obligati sa o depuna, puterile lor si drepturile speciale de administrare si de reprezentare acordate unora dintre ei;

conventiile pentru valabilitatea deliberarilor a adunarii generale si modul de exercitare a dreptului de vot;

numele, prenumele, cetatenia si numarul cenzorilor;

durata sau termenul pentru care este constituita societatea;

modul de distribuire a profiturilor;

actiunile comanditarilor, pentru societatile in comandita pe actiuni;

operatiunile incheiate de actionari in contul societatii care se constituie si pe care societatea urmeaza sa le preia, si sumele care trebuie platite pentru aceste actiuni.

Referitor la functionarea societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni, aceasta reflecta modul de constituire a acestora, si prezinta aspecte importante referitoare la actiunile emise, transmiterea dreptului de proprietate, conducerea activitatii, administrarea patrimoniului si controlul gestiunii.

Capitalul social in cadrul acestor societati este reprezentat prin actiunile emise de catre acestea, putand fi actiuni la purtator si actiuni nominale, tipul lor fiind stabilit prin contractul de societate. Toate actiunile unei astfel de societati sunt de valoare egala, ele sunt indivizibile, acorda posesorilor drepturi egale si dau drept de vot in adunarile societatii.

In ceea ce priveste transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor, aceasta se face in mod diferentiat in functie de tipul actiunilor: in cazul actiunilor la purtator tranmiterea dreptului de proprietate se face prin tranzactionarea acestora, in timp ce in cazul actiunilor nominale transmiterea dreptului de proprietate se face printr-o declaratie incrisa in registrul de actiuni al emitentului, subscrisa de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor.

Referitor la conducerea societatilor pe actiuni, aceasta este asigurata de catre adunarile generale ordinare sau extraordinare, aceasta daca in contractul de asociere sau in statut nu se prevad alte organisme cu atributii de conducere. Legislatia in vigoare contine o serie de prevederi procedurale in ceea ce priveste modul de desfasurare  a adunarilor generale ordinare si extraordinare sub aspectul prezentei actionarilor, a hotararilor ce pot fi luate etc.

In legatura cu administrarea societatilor pe actiuni si a celor in comndita pe actiuni, aceasta poate fi realizata fie de catre un singur administrator, fie de catre mai multi, ei putand fi temporari si revocabili. Daca administrarea este realizata de mai multi adminiastratori, acestia formeaza un consiliu de administratie, unul dintre acestia devenind in mod obligatoriu director sau director general, cumuland in acest mod si functiile de presedinte al consiliului de administratie si al comitetului de directie. In legea de organizare a societatilor comerciale sunt continute si alte prevederi legate de numirea si inlocuirea administratorilor, de garantia pe care trebuie sa o depuna administratorii, de modul de participare a membrilor comitetului de directie si a directorilor in conducerea unor societati concurente.

In sfarsit, controlul gestionar al societatilor pe actiuni este realizat de catre o comisie de cenzori formata din trei cenzori si trei supleanti, daca prin contractul de societate sau prin statut nu se prevede un numar mai mare. Cenzorii trebuie sa fie actionari ai societatii, ei avand o indemnizatie fixa stabilita prin statut sau de catre adunarea generala. Evident, controlul efectuat de catre cenzori trebuie sa cuprinda gestiunea societatii, verificarea bilantului, corectitudinea evaluarii patrimoniului si a tinerii registrelor.

Societatile comerciale in nume colectiv si in comandita simpla se infiinteaza pe baza unui contract de societate care trebuie sa cuprinda informatii in legatura cu: asociatii; societatea care urmeaza a fi creata; capitalul si modul de constituire a acestuia; administrarea si reprezentarea societatii; participarea la rezultatele societatii; incetarea existentei societatii.

Referitor la modul de functionare a acestor tipuri de societati pe langa aspectele comune pe care le intalnim si in cazul celorlalte societati comerciale, intalnim si aspecte specifice cum sunt:

in cazul societatilor in nume colectiv, asociatii au obligatia de a nu lua parte la nici o decizie sau operatiune, daca au interese contrare cu ale societatii, au obligatia de a restitui societatii profiturile rezultate si de a plati despagubiri pentru daune cauzate in cazul utilizarii capitalului, bunurilor si creditului societatii fara consimtamantul scris al celorlalti asociati. In plus asociatii au o serie de obligatii care se refera la raspunderea lor fata de societate.In cazul societatilor constituite in comandita simpla particularitatile se refera la structurarea asociatilor in doua categorii: comanditarii, care raspund fata de terti numai in limita aportului la capitalul social; comanditatii, care raspund nelimitat si solidar fata de terti. Referitor la administrarea societatii, aceasta este realizata de unul sau mai multi asociati comanditati.

Legislatia in vigoare face referiri precise si cu privire la drepturile comanditarilor si a comanditatilor, precum si la obligatiile acestora.

Regiile autonome

Potrivit Legii nr. 15/1990 privind organizarea unitatilor economice de stat in regii autonome si societati comerciale, regiile autonome sunt organizate si functioneaza ca persoane juridice in anumite ramuri ale economiei nationale considerate ca domenii strategice (industria extractiva, industria energetica, transporturi etc.).

Infiintarea acestor regii autonome este hotarata fiie de catre guvern, atunci cand este vorba de cele de interes national, fie de catre organele administratiei publice locale prefecturi, primarii cand este vorba de cele de interes local.

Fie ca este vorba de regii autonome de interes national sau de cele de interes local, acestea detin in proprietate bunurile din patrimoniul lor si isi desfasoara activitatea pe baza de gestiune economica proprie si autonomie financiara.

Conducerea regiilor autonome se asigura de catre consiliul de administratie din randul caruia se numeste un director sau director general.

Asociatiile familiale

Ca tip de firma comerciala, asociatiile familiale isi desfasoara activitatea in domeniul comercial, fiind formate din membrii unei familii cu gospodarie comuna.

Asociatiile familiale isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile codului comercial pe baza unei autorizatii emise de catre prefecturi sau primariile municipale.

In ceeea ce priveste mijloacele financiare necesare desfasurarii activitatii, acestea provin fie din resurse proprii, fie din imprumuturi (credite bancare) sau finantari straine.

Persoane fizice cu activitate independenta

In conditiile economiei de piata, in orice tara cu astfel de economie, codul comercial si legislatia in vigoare, prevad posibilitati legale de desfasurare a unor activitati independente in domeniul comercializarii anumitor produse sau prestari de servicii pentru persoanele fizice.

Autorizare unor astfel de activitati prestate de persoane fizice se face de catre organele abilitate, respectiv organele specializate ale primariilor municipale sau ale prefecturii.

Fata de alte situatii referitoare la emiterea de autorizatii se impune obligativitatea ca sa existe o atestare a capacitatii profesionale a comerciantului, atestare eliberata de catre organe specializate in domeniu.

Activitatea comerciala desfasurata de catre o persoana fizica poate fi o activitate de baza sau complementara, ea putand desfasura prin cumul o activitate in alte unitati de stat sau private.

Document Info


Accesari: 3367
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )