Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONTABILITATEA ACTIVELOR FIXE

Contabilitate
CONTABILITATEA ACTIVELOR FIXE

4.1. Recunoasterea si evaluarea activelor fixe ale institutiilor publiceActivele fixe detinute în administrare de institutiile publice sunt formate din: active fixe necorporale, necorporale în curs de executie, corporale, corporale în curs de executie si financiare.

Activele fixe necorporale sunt active fixe fara substanta fizica, care se utilizeaza pe o perioada mai mare de un an.

Activele fixe corporale sunt cele care îndeplinesc cumulativ cele doua conditii: au o valoare mai mare decât limita stabilita prin hotarâre a Guvernului si o durata normata de utilizare mai mare de un an.

Activele fixe financiare sunt acele active reprezentate de : depozite, un instrument de capitaluri proprii al unei alte entitati, un drept contractual.

În grupa activelor fixe necorporale se includ:

cheltuielile de dezvoltare care au ca scop aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte în scopul realizarii de produse sau servicii noi sau, care sunt îmbunatatite substantial, înaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii;

concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare, cu exceptia celor create intern de institutie ;

înregistrari ale reprezentatiilor teatrale, programe de radio sau televiziune, lucrari muzicale, evenimente sportive, lucrari literare, artistice ori recreative efectuate pe pelicule, benzi magnetice sau alte suporturi ;

alte active fixe necorporale ;

avansuri si active fixe necorporale în curs de executie

Potrivit prevederilor legale, sunt considerate active fixe corporale obiectul singular sau complexul de obiecte ce se utilizeaza ca atare si îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

au o durata normata de utilizare de un an;

au o valoare contabila de intrare mai mare decât limita stabilita de lege (în prezent limita este de 15.000.000 lei);

participa, de regula, la mai multe cicluri financiare sau de productie;

îsi recupereaza valoarea, în mod treptat, pe calea amortizarii

Activele financiare cuprind :

tiluri de participare ;

alte titluri imobilizate ;

creante imobilizate.Leasing-ul este operatiunea în care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita locator/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa pastreze dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing, ori de a înceta raporturile contractuale.

Sistemul de documente financiar-contabile

Intrarile si iesirile de active fixe sunt consemnate de institutiile publice în urmatoarele documente:

Documente întocmite la intrarea activelor fixe în gestiune :

Documente întocmite la iesirea activelor fixe din gestiune:

Amortizarea activelor fixe - Regimul de amortizare si calculul amortizarii

Institutiile publice din România indiferent de subordonare amortizeaza activele fixe corporale si necorporale utilizând metoda amotizarii liniare.

Amortizarea liniara consta în includerea uniforma în cheltuielile institutiilor publice a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei normale de utilizare a activului fix.

Amortizarea anuala se calculeaza prin aplicarea cotei de amortizare (CA) la valoarea de intrare a activelor fixe corporale si necorporale.

Cota de amortizare (CA) pentru activele fixe corporale se determina ca raport procentual între 100 si durata normala de utilizare din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Duratele normale de utilizare a activelor fixe corporale sunt prevazute în anexa la H.G. nr.2139/2004.

CA = 100/ durata normala de utilizare

4.4. Evidenta operativa a activelor fixe la locurile de folosinta

Contabilitatea activelor fixe se organizeaza, astfel încât, sa corespunda urmatoarelor cerinte importante:

cunoasterea existentei activelor fixe pe locurile de folosinta;

asigurarea controlului gestiunii activelor fixe.

În vederea realizarii acestor cerinte institutiile publice au obligatia sa consemneze în documente toate operatiile privind miscarea activelor fixe, sa înregistreze în contabilitate, în baza documentelor, operatiunile referitoare la activele fixe, sa organizeze evidenta tehnic-operativa a activelor fixe pe locurile de folosinta.

4.5 Contabilitatea operatiilor privind intrarea activelor fixe

Activele fixe necorporale si corporale pot intra în unitatile bugetare prin achizitionare de la furnizori, construire în antrepriza sau regie proprie, obtinerea cu titlu gratuit, prin tranfer, plus constatat cu ocazia inventarierii, etc.

În tara noastra conturile sintetice utilizate pentru reflectarea existentei si miscarii activelor fixe necorporale si corporale, a celor în curs de executie si a avansurilor sunt urmatoarele: - 101 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului" , 102 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului", 103 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al unitatilor administrativ teritoriale", 104 ""Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al unitatilor administrativ teritoriale", 105 "Rezerve din reevaluare", 203 "Cheltuieli de dezvoltare", 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare", 208 "Alte active fixe necorporale", 211 "Terenuri si amenajari de terenuri", 212 "Constructii", 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii", 214 "Mobilier, aparatura, birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale", 215 "Alte active ale statului", 231 "Active fixe corporale în curs", 232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale, 233 "Active fixe necorporale în curs", 234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale".

Conturile sintetice prin care se evidentiaza activele fixe necorporale si corporale se debiteaza cu valoarea activelor fixe intrate pe caile precizate mai sus. În creditul conturilor de active fixe necorporale si corporale se înregistreaza iesirile generate de vânzari, scoateri din functiune, lipsuri la inventar, etc. Soldul conturilor exprima valoarea imobilizarilor corporale existente în unitate.Conturile sintetice care reflecta activele fixe necorporale si corporale în curs de executie se debiteaza cu înregistrarea cheltuielilor aferente investitiilor neterminate la sfârsitul perioadei si se crediteaza cu investitiile terminate, receptionate puse în functiune si înregistrate ca active fixe. Soldul debitor exprima valoarea activelor fixe în curs de executie nereceptionate, în curs de executie (investitii neterminate).

Avansurile spre decontare sunt evidentiate în conturi sintetice care se debiteaza cu avansurile acordate furnizorilor de active fixe si se crediteaza cu decontarea avansurilor acordate. Soldul conturilor reprezinta avansurile acordate si nedecontate.

Conturile sintetice 101, 102, 103, 104 reflecta fondul bunurilor activelor fixe nesupuse amortizarii. Se crediteaza cu bunurile intrate în domeniul public sau privat al statului si se crediteaza cu activele fixe iesite, potrivit legii.

Evidenta activelor fixe intrate prin închiriere sau în custodie de la alte unitati se tine extracontabil cu ajutorul conturilor în afara bilantului : 8031 « Active fixe corporale luate cu chirie » ; 8033 « Valori materiale primite în pastrare sau custodie »  

4.6. Contabilitatea amortizarii activelor fixe

Amortizarea activelor fixe corporale si necorporale supuse amortizarii se înregistreaza în contabilitate utilizând conturile: 280 "Amortizari privind activele fixe necorporale" si 281 "Amortizari privind activele fixe corporale". Ambele conturi sunt conturi de pasiv, rectificative ale valorii de înregistrare în contabilitate a activelor fixe corporale si necorporale.

4.7. Contabilitatea operatiilor privind iesirea activelor fixe

Activele fixe corporale si necorporale pot iesi din patrimoniul unitatii prin: casare, vânzare, lipsuri constatate la inventar, cedari cu titlu gratuit sau alte cauze de forta majora.

Cu ocazia scoaterii din functiune a activelor fixe supuse amortizarii în contabilitatea institutiei trebuie sa fie înregistrate: scaderea din evidenta a activelor fixe, valoarea materialelor obtinute din scoaterea din functiune.

4.8. Contabilitatea activelor fixe financiare

Activele financiare se evalueaza la costul de achizitie sau valoarea determinata prin contractul de dobândire a acestora.

Activele financiare trebuie prezentate în bilant la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate pentru pierderea de valoare.

Conturile utilizate sunt urmatoarele: 260 "Titluri de participare", 265 "Alte titluri imobilizate", 267 " Creante imobilizate" în care se înregistreaza sumele acordate tertilor sub forma de împrumuturi pe termen lung, în baza unor contracte de împrumut, pentru care se percep dobânzi, 269 " Varsaminte de efectuat pentru active fixe financiare" în care se înregistreaza sumele datorate pentru activele fixe ce urmeaza a fi achizitionate

4.9. Contabilitatea operatiunilor de leasing

Evidenta contabila a leasing-ului financiar si operational se tine cu ajutorul contului de pasiv 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate".

4.10 Contabilitatea deprecierii activelor fixe

Unitatile bugetare pot înregistra ajustari pentru deprecierea activelor fixe necorporale, corporale si financiare, la sfârsitul exercitiului financiar, pe seama cheltuielilor, utilizând conturile rectificative ale valorii de intrare ale activelor fixe, de pasiv, "290 Ajustari pentru deprecierea activelor fixe necorporale" si "291 Ajustari pentru deprecierea activelor fixe corporale", 293 "Ajustari pentru deprecierea activelor fixe în curs de executie" si 296 "Ajustari pentru pierderea de valoare a activelor financiare" .Document Info


Accesari: 23395
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )