Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Contabilitatea imobilizarilor corporale

Contabilitate


GRUP sCOLAR "PETRU MAIOR" REGHIN

Tehnician īn administratieProiectul de Specialitate pentru obtinerea Examenului de Competenta Profesionala

Contabilitatea imobilizarilor corporale

Argument

Am ales tema 'Contabilitatea imobilizarilor corporale', deoarece aceasta reprezinta mereu un subiect de actualitate.

Imobilizarile reprezinta o componenta de baza a activului patrimonial si constituie baza tehnico-materiala a activului agentului economic. Contabilitatea, prin functiile care le īndeplineste īn conducerea activitatii agentului economic, trebuie sa contribuie la o cāt mai deplina folosire a capacitatii activelor imobilizate si prin acestea la cresterea eficientei de utilizare a lor.

Imobilizarile corporale au un continut material si sunt reprezentate prin bunuri fizice concrete sub urmatoarele forme : mijloace fixe, terenuri si imobilizari corporale īn curs.

Mijloacele fixe sunt acele bunuri reprezentate de echipamente si utilaje care constituie dotarea tehnico-materiala ce permite realizarea procesului de productie sau comercializare, īnscrise īn obiectul de activitate al agentilor economici.

Principalele operatiuni economico financiare care pot aparea īn legatura cu mijloacele fixe sunt operatii privind intrarea de active imobilizante, operatii privind amortizarea si operatii de iesire.

La nivelul unei īntreprinderi intrarea imobilizarilor corporale se poate realiza prin aportul īn natura, achizitionate cu titlu oneros, productie proprie etc.

Pentru a arata concret īnregistrarea īn contabilitate a imobilizarilor corporale am introdus īn lucrare o exemplificare a temei la societatea comerciala "Delia".

CUPRINS

Argument ................... 3

Cap. I: Organizarea imobilizarilor corporale: ...... 5

1.1. Notiuni privind imobilizarile corporale.......... ..... ...... 5

1.2. Clasificarea imobilizarilor corporale .......... ..... ...... .. 6

1.3. Evaluarea imobilizarilor corporale .......... ..... ...... 9

1.4. Organizarea documentatiei primare si a evidentei tehnico-operative specifice imobilizarilor corporale.......... ..... ...... ........................... 10

Cap. II: Contabilitatea imobilizarilor corporale: . 16

2.1.Contabilitatea sintetica a intrarii si iesirii imobilizarilor corporale ...... .......... ..... ...... ............................ . 16

2.2. Functionarea conturilor de imobilizari corporale......................... 19

2.3. Amortizarea imobilizarilor corporale.......... ..... ...... . 28

Cap.III: Particularitati privind societatea comerciala "Delia" COM SRL: ................. 31

3.1. Scurt istoric al societatii comerciale ................ 31

3.2. Structura organizatorica a societatii comerciale..............................34

Monografie privind contabilitatea imobilizarilor corporale ale societatii .............................. 36

Concluzii ............................. 41

Anexe

Bibliografie

Cap. I: Organizarea imobilizarilor corporale

1.1. Notiuni privind imobilizarile corporale

(definitii)

Imobilizarile corporale sunt active care:

a)     sunt detinute de o persoana juridica pentru a fi utilizate īn productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi īnchiriate tertilor sau pentru a fi folosite īn scopuri administrative;

b)     sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mare de un an, si

c)      au valoare de intrare mai mare decāt limita prevazuta de reglementarile legale īn vigoare. Aceasta valoare, īn prezent de peste 5000000 lei, va fi actualizata periodic īn functie de indicele de inflatie.

Un activ corporal trebuie recunoscut īn bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica si costul activului poate fi evaluat īn mod credibil.

Amortizarea reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe īntreaga sa durata de viata utila.

Durata de viata utila reprezinta:

- perioada pe parcursul careia se estimeaza ca īntreprinderea va utiliza activul supus amortizarii, sau

numarul unita&# 414y2423e 355;ilor produse sau al unor unitati similare estimate a fi obtinute prin folosirea activului respectiv.

Costul reprezinta suma platita īn numerar sau echivalente de numerar ori valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru achizitionarea unui activ, la data achizitiei sau a constructiei acestuia.

Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o īntreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un activ la sfīrsitul duratei de viata utila a acestuia, dupa reducerea prealabila a costurilor de cesiune previzionate.

Valoarea justa reprezinta suma pe care un activ ar putea fi schimbat de bunavoie īntre doua parti aflate īn cunostinta de cauza, īn cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Pierderea din depreciere reprezinta diferenta dintre valoarea contabila si valoarea recuperabila.

Valoarea contabila reprezinta valoarea la care un activ este recunoscut īn bilant dupa scaderea amortizarii cumulate pīna la acea data, precum si a pierderilor cumulate din depreciere.

Valoarea amortizabila este costul activului sau o alta valoare substituita costului īn situatiile financiare, din care s-a scazut valoarea reziduala.

1.2. Clasificarea imobilizarilor corporale

Contabilitatea sintetica a imobilizarilor corporale se tine pe categorii, iar contabilitatea analitica se tine pe fiecare obiect de evidenta, prin care se īntelege obiectul singular sau complexul de obiecte cu toate dispozitivele si accesoriile acestuia, destinat sa īndeplineasca īn mod independent, īn totalitate, o functie distincta.

Īn structura imobilizarilor corporale se identifica doua mari grupe : terenurile si mijloacele fixe. Īn cadrul imobilizarilor corporale sunt evidentiate īn mod distinct imobilizarile corporale īn curs.

Din punct de vedere al contabilitatii sunt considerate mijloace fixe, obiectul singular sau complexul de obiecte care se utilizeaza ca atare si īndeplineste cumulativ doua conditii: au o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decīt limita stabilita de lege. Cele care īndeplinesc numai una din aceste doua conditii sunt considerate active circulante sub denumirea de obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata.

Pentru organizarea rationala a contabilitatii imobilizarilor corporale din orice īntreprindere este necesara clasificarea acestora dupa mai multe criterii, astfel:

Dupa natura si caracteristicile lor tehnice , mijloacele fixe pot fi grupate astfel:

- constructii;

- echipamente tehnolgice (masini, utilaje si instalatii de lucru);

aparate si instalatii de masurare, control si reglare

mijloace de transport;

animale si plantatii;

- mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

imobilizari corporale īn cursClasificarea respectiva sta la baza codificarii mijloacelor fixe, la organizarea evidentei operative si a contabilitatii analitice. De asemenea este utilizata la elaborarea catalogului duratelor de serviciu normale si a normelor de amortizare.

Dupa apartenenta la patrimoniul īntreprinderii, mijloacele fixe pot fi :

mijloace fixe proprietatea unitatii patrimoniale (mijloace fixe proprii), care fac obiectul conturilor bilantiere ale agentului economic ce le detine si le utilizeaza. Mijloacele fixe proprii apartin de drept proprietarului, fiind proprietate neconditionata a acestuia, evidentiate īn conturi separate, iar amortizarea acestora se face de catre īnteprindere;

mijloace fixe in folosinta temporara īn categoria carora intra: mijloace fixe concesionate , mijloace fixe īnchiriate sau luate īn locatie de gestiune sunt acele mijloace aflate temporar īn gestiunea īntrepriderii spre a fi exploatate, ele apartinīnd altor proprietari. Īntreprinderea are asupra lor numai drepturi limitate. Amortizarea acestora se face de catre īntreprinderea proprietara. Ele fac obiectul conturilor extrapatrimoniale.

Dupa destinatia pe care o au īn cadrul īntreprinderii, mijloacele fixe se clasifica īn :

-mijloace fixe productive;

-mijloace fixe cu destinatie sociala;

-mijloace fixe īn conservare.

Evidenta separata a acestor trei categorii este necesara pentru calcularea unor indicatori de eficienta a folosirii mijloacelor fixe, cum sunt: rata activelor fixe, rata de imobilizare a activelor fixe, rata capitalului fata de activele fixe, amortizarea mijloacelor fixe etc.

Nu sunt considerate mijloace fixe conform legii 15/1994 :

a) Motoarele, aparatele si alte subansambluri ale mijloacelor fixe procurate īn scopul īnlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparatiilor de orice fel, care nu modifica parametrii tehnici initiali ai mijlocului fix;

b) Sculele, instrumentele si dispozitivele speciale care se folosesc fie la fabricarea anumitor produse īn serie, indiferent de valoarea si durata lor de functionare normala;

c) Constructiile si instalatiile provizorii executate din fondurile de investitii;

d) Animalele care nu au īndeplinit conditiile pentru a fi trecute la animale adulte, animale la īngrasat, pasarile si coloniile de albine;

e) Padurile;

f) Investitiile efectuate pentru realizarea lucrarilor miniere din afara perimetrului de exploatare precum si cele pentru foraj executate pentru explotari, prospectiuni geologice si geofizice etc;

g) Prototipurile, atīta timp cīt servesc ca model la executarea productiei de serie, inclusiv seria zero sau sunt supuse īncercarilor, īn vederea omologarii la producator;

h) Echipamentul de protectie si de lucru, īmbracamintea speciala, precum si accesoriile de pat, indiferent de valoarea si durata lor de utilizare.

Terenurile sunt acea parte a imobilizarilor corporale care este legata de sol si care prin natura lor sunt īn totalitate imobile.

Contabilitatea terenurilor este structurata pe doua categorii: terenuri (propiu-zise) si amenajari de terenuri.

Terenurile sunt īntinderi de pamīnt bine delimitate care pot avea diverse destinatii.

Īn contabilitatea analitica, terenurile pot fi evidentiate pe urmatoarele grupe: terenuri agricole, silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu zacaminte, terenuri cu constructii, terenuri cu amenajari si altele.

Terenurile nu se pot deprecia ireversibil si, ca atare, nu pot fi amortizate. O eventuala depreciere temporara este īnregistrata prin sistemul provizioanelor. Īn schimb, investitiile legate de amenajarea terenurilor (lacurilor, baltilor, iazurilor si alte lucrari asimilate) sunt supuse amortizarii. De asemenea, terenurile de natura zacamintelor sunt supuse si ele amortizarii.

Imobilizarile corporale īn curs de executie reprezinta investitiile si mijloacele fixe sau amenajari de terenuri, neterminate la sfarsitul perioadei de gestiune sau exercitiului financiar, efectuate īn regie proprie sau antrepriza, care se evalueaza la costul de productie sau de achizitie, ele urmīnd a fi trecute īn categoria imobilizarilor corporale finalizate, dupa receptia, darea īn folosinta sau punerea īn functiune a acestora, dupa caz.

1.3.Evaluarea imobilizarilor corporale:

Evaluarea imobilizarilor este de trei feluri: evaluarea curenta, evaluarea la sfarsitul exercitiului financiar si evaluarea periodica.

Evaluarea curenta are loc īn timpul exercitiului financiar cu ocazia intrarii si iesirii imobilizarilor īn/din patrimoniul īntreprinderii. Cu ocazia īntrarii īn patrimoniu, imobilizarile se īnregistreaza la urmatoarele costuri sau preturi: costul de achizitie, costul de productie, valoarea de utilitate, valoarea de aport, pretul de cumparare.

Costul de achizitie este utilizat pentru bunurile cumparate de pe piata si cuprinde pretul de cumparare negociat de parti, la care se adauga: cheltuielile de transport, instalare, montaj si punere īn functiune, taxele vamale, primele de asigurare si T.V.A. deductibila.

Costul de productie este folosit la intrarea imobilizarilor obtinute din propriul proces de productie al īntreprinderii, sau cele construite de īntreprindere. El se formeaza din costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumate la care se adauga cheltuielile facute de īntreprindere cu salariile, amortizarile, lucraaile si serviciile executate de terti si alte cheltuieli sau plati.

Valoare de utilitate este utilizata la intrarea īn patrimoniu a bunurilor de natura imobilizarilor primite prin donatii cu titlu gratuit. Valoarea de utilitate reprezinta pretul presupus a fi acceptat la plata de catre un eventual cumparator, tinīnd cont de starea si locul īn care se gaseste bunul respectiv, precum si efectul util pe care l-ar avea pentru īntreprindere.

Valoarea de utilitate mai este cunoscuta si sub denumirea de valoare venala, valoare actuala, valoare curenta si valoare la zi.

Valoarea de aport este folosita īn cazul bunurilor aduse ca aport īn natura la societate cu ocazia asocierii, fuziunii sau comasarii. Ea se stabileste de catre experti si este acceptata de parti conform statutului sau contractului de societate.

Pretul de cumparare este utilizat pentru evidentierea imobilizarilor cumparate. Acesta este egal cu pretul de achizitie.

Cu ocazia iesirii imobilizarilor din patrimoniul īntreprinderii, acestea sunt evidentiate la nivelul valorilor de intrare.

Evaluarea imobilizarilor la sfarsitul exercitiului se face īn doua momente bine precizate: la inventariere si la īntocmirea bilantului anual.

Evaluarea imobilizarilor la inventariere se face īn vederea stabilirii valorilor actuale, reale a imobilizarilor īn scopul punerii de acord a datelor contabilitatii cu datele reale determinate prin constatarea faptica a existentei acestora.

Evaluarea la īntocmirea bilantului se face cu ocazia īnchiderii conturilor si a īntocmirii pe baza lor a bilantului. Evaluarea la bilant consta īn mentinerea īn conturi a valorilor contabile de intrare si apoi compararea acesteia cu cea constatata la inventariere (actuala). Daca valoarea actuala este mai mare decīt valoarea contabila, plusurile de valoare nu se contabilizeaza. Daca valoarea actuala este mai mica decīt valoare contabila, aceasta se analizeaza si se īnregistreaza diferit īn functie de natura si cauzele care au determinat minusurile de valoare.

Astfel, pierderea de valoare constatata se compara cu amortizarea stabilita prin planul de amortizare. Daca pierderea de valoare este egala cu amortizarea calculata, ea se considera normala, definitiva, ireversibila, fiind determinata de uzura fizica si morala la care sunt supuse imobilizarile si se īnregistreaza sub forma amortizarii. Daca pierderea de valoare este mai mare decīt pierderea normala (marimea amortizarii), diferenta constanta se īnregistreaza, astfel: ca amortizare exceptionala, daca deprecierea este definitiva (ireversibila), sau ca provizioane pentru depreciere, daca pierderea este considerata reversibila.

Īn bilant, imobilizarile se evalueaza, astfel: la valoarea contabila de intrare (bruta) si separat valoarea amortizarilor si provizioanelor, care scazute din valoarea contabila rezulta valoarea neta contabila.


Evaluarea periodica are loc īn anumite date stabilite prin lege. Īn cazul cresterilor constatate de valoare a imobilizarilor se impune o reevaluare a valorilor corespunzatoare īn vederea aducerii lor la nivelul valorii actuale. La baza stabilirii valorii actuale stau, de regula, valoarea contabila de intrare, utilitatea bunului, preturile pietei si gradul de uzura a bunului respectiv la data reevaluarii.

O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementari, īn functie de modalitatea de intrare īn unitate.

1.4. Organizarea documentatiei primare si a evidentei tehnico-operative specifice imobilizarilor corporale

Documentele justificative care stau la baza īnregistrarii īn contabilitate a mijloacelor fixe intrate īn patrimoniu sunt :

Procesul verbal de receptie se īntocmeste pentru mijloacele fixe care nu necesita montaj si nici probe tehnologice cum ar fi: utilaje pentru investitii, unelte, accesorii de productie, mijloace de transport, animale etc, care se considera puse īn functiune de la data achizitionarii lor. Procesul verbal de receptie se emite pe baza documentului justificativ, ce difera īn functie de caile de intrare īn gestiune:

intrarea prin cumparare cu titlu oneros este consemnata īn factura īntocmita de furnizor, avizul de insotire a marfii si contractul de vīnzare-cumparare.

aportul īn natura de la asociati si actionari la constituirea capitalului social este relevat īn contractul de societate si documentul de expertiza tehnica ce evidentiaza caracteristicile mijlocului fix, valoarea estimata, gradul de uzura.

valoarea si caracteristicile imobilizarilor din productie proprie sunt reflectate īn proiectele si devizele lucrarilor, fisa de cont analitic pentru costurile efective.

Procesul verbal de receptie provizoriu care se īntocmeste pentru utilaje care necesita montaj, dar nu necesita probe tehnologice precum si pentru cladirile si constructiile speciale care nu deservesc procese tehnologice. Aceste categorii de mijloace fixe se considera puse īn functiune la data terminarii montajului, respectiv la data terminarii constructiei.

Procesul verbal de punere īn functiune care se īntocmeste pentru utilajele si instalatiile care necesita montaj si probe tehnologice, precum si pentru cladirile si constructiile speciale care deservesc procese tehnologice.

Aceste categorii de mijloace fixe se considera puse īn functiune la data terminarii probelor tehnologice.

Procesul verbal de receptie finala care se īntocmeste pentru sondele folosite la extractia titeiului si gazelor, sondele de injectie, precum si pentru sondele provenite din lucrarile geologice care au dat rezultate. Aceste categorii de mijloace fixe se considera puse an functiune la data intrarii lor īn productie.

Aceste documente se ītocmesc de care secretarul comisiei instituite pentru receptia mijloacelor fixe (obiectivelor de investitii), īn prezenta membrilor comisiei formata din presedinte si specialisti consultanti, asistenti la receptie.

Aceste documente, care pot fi numite generic "Proces verbal de receptie a mijloacelor fixe" īndeplinesc urmatoarele functii:

a)         documente de īnregistrare īn evidenta operativa si īn contabilitatea analitica si sintetica a mijloacelor fixe.

b)         documente de consemnare a stadiului īn care se afla realizarea unui obiectiv de investitii.

c)          documente de apreciere a calitatii lucrarilor privind realizarea unui obiectiv de investitii.

d)         documente de aprobare a receptiei mijloacelor fixe.

e)         documente de constatare a īndeplinirii conditiilor si de aprobare a receptiei provizorii a unui obiectiv de investitii

f)            documente de punere īn functiune sau de receptie finala a unui obiectiv de investitii.

Schematic, circulatia documentului generic "Proces verbal de receptie a mijloacelor fixe", este prezentatt īn figura urmatoare :


Proces-verbal de receptie a mijloacelor fixe


Se īntocmeste īn 3 exemplare de:

Comisia de receptie a mijloacelor fixe


Circula la :

-membrii comisiei pentru semnare (toate exemplarele)

-compartimentul care face controlul financiar preventiv (exemplarul2)

-compartimentul financiar-contabil (exemplarul 2 si 3)


Se arhiveaza la:

- antreprenor-compartimentul financiar contabil (exemplarul 2 si 3)

-beneficiar-compartimentul financiar contabil (exemplarul 1)

Documentul justificativ care sta la baza iesirii din patrimoniu a mijloacelor fixe prin casare este "Procesul verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe de declasare a unor bunuri materiale". Acest document se īntocmeste īn baza unei documentatii compusa, dupa caz, din: note privind starea tehnica a mijloacelor fixe propuse a fi scoase din functiune; devize estimative ale reparatiilor capitale; acte constatatoare ale avariilor; avize ale unor organe de specialitate etc si īndeplineste urmatoarele functii:

- document de constatare a īndeplinirii conditiilor scoaterii din functiune a mijloacelor fixe, obiectelor de inventar īn folosinta si de declasare a altor bunuri materiale;

document de consemnare (constatare) a scoaterii efective din functiune a mijloacelor fixe, obiectelor de inventar īn folosinta sau de declasare efectiva a altor bunuri materiale;

document de predare la magazie a ansamblelor, subansamblelor, pieselor si materialelor rezultate din casarea mijloacelor fixe, scoaterea din uz a obiectelor de inventar īn folosinta si din declasarea altor bunuri materiale;

document justificativ de īnregistrare a materialelor rezultate din casarea mijloacelor fixe, scoaterea din uz a obiectelor de inventar īn folosinta si din declasarea altor bunuri materiale īn evidenta operativa a magaziilor (depozitelor) si īn contabilitatea analitica si sintetica.

- specificatia privind mijloacele fixe propuse pentru scoaterea din functiune (casarea) īntocmita la sectiile, laboratoarele sau serviciile care propun casarea prin care acestea se motiveaza.

proces verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe de declansare a unor bunuri materiale elaborat de catre comisia de casare, reprezinta documentul prin care se constata īndeplinirea conditiilor de casare, de aprobare si executare a acesteia , de consemnare a materialelor rezultate din casare si ca document de īnregistrare īn evidenta operativa si īn contabilitate.

Īn cadrul societatilor comerciale scoaterea din functiune se realizeaza cu aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor,

respectiv a Consiliului de Administratte pentru Regiile Autonome.

Formularul se completeaza la īnceputul anului de catre compartimentul contabil-financiar, pe categorii de mijloace fixe, pe baza datelor din contabilitatea analitica a mijloacelor fixe si se preda responsabililor pe locuri de folosinta. Acestea vor aparea īn lista din cursul anului toate miscarile intervenite(intrari, iesiri) pe baza documentului de miscare: bon de miscare, proces-verbal de receptie, de casare etc. La sfīrsitul anului, formularul este predat comisiei de inventariere, care īnscrie datele privind inventarierea si rezultatele ei. Dupa inventariere, formularul se retine la contabilitate, pe baza lui īntocmindu-se un nou formular pentru anul urmator.

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe se tine pe fiecare obiect de evidenta prin care se īntelege obiectul singular sau complexul de obiective cu toate dispozitivele si accesoriile lui, destinat sa īndeplineasaca īn mod independent, īn totalitatea lui o functie distincta.

Pentru urmarirea integritatii mijloacelor fixe la locurile de folosinta (sectii, ateliere, servicii) si asigurarea gestionarii lor prin persoanele responsabile īn acest scop, se utilizeaza "Lista de inventariere si evidenta a mijloacelor fixe". Ea se completeaza la sfarsitul anului de catre compartimentul financiar-contabil, pe categorii de mijloace fixe, pe baza datelor din contabilitatea analitica a acestora si se transmite responsabililor pe locuri de folosinta pentru a īnscrie si a urmarii miscarea mijloacelor fixe pe tot parcursul anului. Ea serveste nu numai gestionarii mijloacelor fixe, ci si inventarierii si regularizarii acestora la perioadele de inventariere.

Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe de declasare a unor bunuri materiale


Se īntocmeste īn doua exemplare de comisia de analiza, avizare sau casare a mijloacelor fixe, obiect de inventar si a bunurilor declasate


Circula la:

-persoana autorizata sa aprobe casarea (ambele exemplare)

-locul de folosinta a bunurilor casate (ambele exemplare)

-magazia (depozitul) primitoare a materialelor rezultate din casare (ambele exemplare)

-compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1)

-compartimentul care a facut propunerea de casare (exemplarul2)


Se arhiveaza la :

-compartimentul financiar-conatbil (exemplarul1)

-compartimentul care a facut propunerea de casare (exemplarul2)

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe se poate realiza cu ajutorul urmatoarelor formulare:

-Registrul numerelor de inventar, care serveste pentru identificarea pe teren a mijloacelor fixe de care dispune unitatea patrimoniala. Īn el se īnscrie fiecare mijloc fix intrat īn unitate, atribuindu-se un numar de inventar īn ordinea succesiva a numerelor.

-Fisa mijlocului fix, care se deschide pentru fiecare mijloc fix sau pe grupe de mijloace fixe similare. Ea cuprinde date de identificare a mijloacelor fixe, codul de clasificare, valoarea de intrare, durata de serviciu normala, norma de amortizare, data punerii īn functiune etc.

-Registrul pentru contabilitatea analitica a mijloacelor fixe folosit de unitatile mici, care cuprinde datele specifice registrului numerelor de inventar si fisei mijlocului fix utilizate de unitatile mari.

Cap.II. Contabilitatea imobilizarilor corporale

2.1. Contabilitatea sintetica a intrarii si iesirii imobilizarilor corporale

La intrarea īn patrimoniu, terenurile se īnregistreaza īn contabilitate:

la valoarea stabilita potrivit legii īn functie de clasele de fertilitate, suprafata, amplasare si alte criterii;

la costul de achizitie;

- la valoarea de aport stabilita prin expertize tehnice.

La intrarea īn patrimoniu, mijloacele fixe se īnregistreaza īn contabilitate la valoarea de intrare, prin care se antelege :

Costul de achizitie al mijloacelor fixe achizitionate cu titlu oneros, format din pretul de cumparare, taxele vamale, alte taxe nerecuperabile, cheltuieli de transport-aprovizionare, precum si toate celelate cheltuieli direct legate de punerea īn functiune a activului. Toate reducerile comerciale sunt scazute pentru a calcula pretul de achizitie.

Costul de productie pentru mijloacele fixe realizate prin activitate proprie, determinat ca suma a costului de achizitie a materiilor prime, materialelor consumabile, cheltuielilor directe de productie, cota cheltuielilor indirecte.

Valoarea actuala pentru mijloacele fixe dobandite cu titlu gratuit, reprezentānd valoarea estimata la īnscrierea lor in activ tinānd seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici tehnice similare sau apropiate .

Valoarea de aport (utilitate) reprezinta valoarea acceptata de parti pentru mijloacele fixe intrate īn patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii, conform statutelor sau contractelor.

Valoarea de reevaluare, rezultata īn urma reevaluarii unor mijloace fixe īn baza unei dispozitii legale exprese.

Valoarea de intrare se mai numeste si valoare contabila sau valoare de inventar, deoarece la aceasta valoare, mijloacele fixe ramān īnregistrate īn patrimoniul īntreprinderii. Aceasta se schimba numai cu ocazia reevaluarilor. Imobilizarile corporale pot fi supuse reevaluarii care se efectueaza potrivit reglementatilor legale, caz īn care sunt prezentate īn bilant la valoarea reevaluata si nu la costul lor istoric.

Reevaluarea acestora se face cu exceptiile prevazute de reglementarile legale, la valoarea justa. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati.

Īn cazul īn care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului īn locul costului de achizitie/costului de productie sau a oricarei alte valori atribuite īnainte acelui activ. Īn astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avānd īn vedere valoarea acestuia, determinata īn urma reevaluarii.

Elementele dintr-o clasa de imobilizari corporale sunt reevaluate simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea īn situatiile financiare anuale simplificate a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.

Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din clasa din care face parte trebuie reevaluate, cu exceptia situatiei cānd nu exista nici o piata activa pentru acel activ.

O clasa de imobilizari corporale este o grupare de active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate īn exploatarea unei persoane juridice.

Exemple de astfel de clase sunt urmatoarele: terenuri; cladiri; masini si echipamente; nave; aeronave etc.

Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel īncāt valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa la data bilantului.

Daca un activ dintr-o clasa de active reevaluate nu poate fi reevaluat din cauza ca nu exista piata activa pentru acel activ, activul trebuie prezentat īn bilant la cost, mai putin amortizarea cumulata si pierderile din deprecierile cumulate.

O piata activa este o piata unde sunt īndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a)         elementele comercializate sunt omogene;

b)         pot fi gasiti īn permanenta cumparatori si vānzatori interesati; si

c)          preturile sunt cunoscute de catre public.

Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale reevaluate nu mai poate fi determinata prin referinta la o piata activa, valoarea activului prezentata īn bilant trebuie sa fie valoarea sa reevaluata la data ultimei reevaluari din care se scad amortizarea si provizioanele pentru depreciere cumulate.

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci acesta se trateaza ca : -o crestere a rezervei din reevaluare din cadrul capitalurilor proprii, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ sau

- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se trateaza ca :

- o cheltuiala cu īntreaga valoare a deprecierii, daca īn rezerva din reevaluare nu este īnregistrata o suma referitoare la acel activ (surplusul din reevaluare) sau - ca o scadere a rezervei din reevaluare din cadrul capitalurilor proprii, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descreserii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se īnregistreaza ca o cheltuiala.

Surplusul din reevaluare este inclus īn rezultatul reportat atunci cand acesta este realizat.

Surplusul din reevaluare este tratat ca realizat īn urmatoarele situatii :

la casarea sau la cedarea activului, sau

pe masura utilizarii activului de catre īntrepridere (prin īnregistrarea īn rezultatul reportat a diferentei dintre amortizarea calculata la valoarea reevaluata si cea calculata la costul istoric).

Orice valoare realizata ca surplus din reevaluare se transfera direct īn rezultatul reportat si nu se recunoaste īn contul de profit si pierdere.

Lichidarea mijloacelor fixe

Mijloacele fixe ajunse la limita maxima de folosinta pot fi scoase din evidenta, respectiv din activul patrimonial, indiferent daca īn perioada de functionare au fost complet sau numai partial amortizate.

Pentru mijloacele fixe complet amortizate, valoarea lor contabila coincide cu amortizarea calculata si īnregistrata īn contabilitate. Īn acest caz īntreaga valoare contabila va fi acoperita din amortizarea mijloacelor fixe scoase din functiune.

Pentru mijloacele fixe amortizate partial, valoarea lor contabila nu coincide cu amortizarea calculata si īnregistrata īn contabilitate. Īn acest caz valoarea contabila va fi acoperita doar partial din amortizarea mijloacelor fixe scoase din functiune. Valoarea neamortizata a mijloacelor fixe īn cauza se acopera, īn primul rānd, din sumele rezultate īn urma valorificarii acestora. Diferenta ramasa neacoperita īn acest mod se include īn cheltuielile exceptionale nedeductibile fiscal pe o perioada de maximum 5 ani sau diminueaza capitalurile proprii.

La scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se urmareste valorificarea la maximum a reperelor ce rezulta din dezmembrare ca piese de schimb sau alte bunuri refolosibile an unitate sau valorificabile īn afara ei.

Īn acelasi timp, scoaterea din functiune a mijloacelor fixe necesita o serie de operatii generatoare de cheltuieli privind: demontarea utilajelor, demolarea cladirilor, dezmembrarea subansamblurilor etc. Astfel de operatii pot fi efectuate de atelierele auxiliare ale unitatii, situatie īn care intervin cheltuieli cu salariile, CAS, fondul de somaj, consumuri de materiale auxiliare etc, sau se apeleaza la terti carora li se va deconta un anumit volum de prestatii.

Operatiile privind lichidarea mijloacelor fixe vor fi īnregistrate īn contabilitate sub forma:

cheltuielilor ocazionate cu casarea, pentru care se vor folosi conturile care reflecta asemenea cheltuieli dupa natura lor, indiferent de locul sau obiectul pentru care se efectueaza;

materialelor rezultate din casare care se īnregistreaza la conturi de stocuri, dupa natura lor, indiferent de modalitatea utilizarii sau valorificarii lor.

Diferentele īn plus rezultate din operatiile de lichidare a mijloacelor fixe se regularizeaza astfel:

īn cazul mijloacelor fixe neamortizate integral, sumele realizate din valorificarea materialelor provenite din casare, diminuate cu cheltuielile efectuate cu casarea, se īnregistreaza īn contabilitate īn contul amortizarii mijloacelor fixe respective, īn limita valorii de intrare ramasa de amortizat. De asemenea, diferentele respective pot fi utilizate pentru acoperirea valorii neamortizate a mijloacelor fixe scoase din functiune;

īn cazul mijloacelor fixe amortizate integral se realizeaza un profit din operatiunile de casare ce reprezinta diferenta īntre materialele recuperate si cheltuielile efectuate pentru casarea mijloacelor fixe. El va fi prelevat pentru constituirea fondului de investitii, sub forma profitului net ramas dupa impozitarea rezultatului favorabil brut.

Diferentele de minus rezultate din opertatiile de lichidare a mijloacelor fixe apar atunci cānd cheltuielile cu casarea lor depasesc recuperarile din operatiile de lichidare. Ele vor majora pierderea totala realizata de unitate cānd rezultatul exercitiului este nagativ ori va micsora profitul total realizat de unitate.

Iesirea mijloacelor fixe din unitatea patrimoniala poate avea loc prin scoaterea din patrimoniu ca urmare a casarii, vānzarii, restituirii catre īntreprinzatorul individual, retragerea īn natura de catre asociati.

Compensatii de la terti

Īn cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii īncasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt operatiuni economice distincte si trebuie īnregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.

Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a īncasa compensatiile se evidentiaza conform contabilitatii de angajamente.

Exemple de asemenea compensatii pot fi īnregistrate īn urmatoarele situatii.

-sume platite de societatile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari corporale, cauzata, de exemplu, de dezastre natuale sau furt.

-īndemnizatii acordate, de guvern, īn schimbul unor imobilizari corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate.

2.2. Functionarea conturilor de imobilizari corporale

Datele din documentele primare dupa ce au fost prelucrate īn sistemul evidentei operative la nivelul gestiunilor, sunt prelucrate īn sistemul conturilor sintetice si analitice, unde se desavārsesc sub forma indicatorilor contabili.

Existenta si miscarea imobilizarilor se evidentiaza cu ajutorul clasei 2 din Planul de conturi general, denumita "CONTURI DE IMOBILIZĂRI". Conturile din aceasta clasa sunt grupate pe categorii mari de imobilizari si cuprind urmatoarele grupe:

20 "Imobilizari necorporale",

21 "Imobilizari corporale",

23 "Imobilizari in curs",

26 "Imobilizari financiare",

28 "Amortizari privind imobilizarile",

29 "Provizioane privind deprecierea imobilizarilor".

Din grupa 21 "Imobilizari corporale" fac parte:


Contul 211 "Terenuri si amenajari de terenuri"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta terenurilor si amenajarilor de terenuri (racordarea lor la sistemul de alimentare cu energie, īmprejmuirile lucrarile de acces etc.).

Contul 211 "Terenuri" este un cont de activ.

Īn debitul contului 211 "Terenuri" se īnregistreaza:

valoarea terenurilor achizitionate, a celor reprezentānd aport la capital, valoarea terenurilor primite cu titlu gratuit si a celor īn regim de leasing financiar (404, 456, 131, 167);

valoarea la cost de productie a amenajarilor de terenuri realizate pe cont propriu (231, 722);

valoarea cresterii rezultate din reevaluarea terenurilor (105).

Īn creditul contului 211 "Terenuri" se īnregistreaza:

valoarea terenurilor respectiv amenajarilor de terenuri cedate, amortizate (281, 658);

valoarea terenurilor aportate, retrase (456);

valoarea descresterii rezultate din reevaluarea terenurilor (105);

valoarea terenurilor care fac obiectul participarii īn natura la capitalul social si al societatii comerciale (261, 262, 263).

Soldul contului reprezinta valoarea terenurilor si costul efectiv al emenajarilor de terenuri.

Contul 212 "Constructii"

Īn cadrul acestui cont se includ cladirile si constructiile speciale.

1.Cladiri.

Fac parte din aceasta grupa si constituie obiect de evidenta, fiecare cladire delimitata spatial si caracterizata printr-o anumita destinatie functionala. Īn cazul unei cladiri cu mai multe destinatii functionale care nu pot fi delimitate īntre ele, īntreaga costructie se considera un obiect de evidenta si se īncadreaza īn grupa cladirilor corespunzatoare destinatiei functionale cu ponderea cea mai mare.

Īn componenta cladirii, īn afara elementelor sale principale de constructie (fundatie, pereti, plansee, acoperi) intra si toate celelalte elemente care alcatuiesc un tot unic īmpreuna cu cladirea propriu-zisa si care concura la realizarea functiei pentru care a fost construita si anume:

a) scari, terase si alte elemente de constructie propriu-zisa

b) instalatii electrice de iluminat

c) instalatii interioare sanitare (apa si canalizare)

Instalatiile interioare sanitare care deservesc procesul tehnologic se includ īn grupa conductelor tehnologice.

d) instalatii interioare de īncalzire inclusiv centrala termica, daca este situata īn interiorul cladirii si satisface numai nevoile functionale ale acesteia fara a deservi si procesul tehnologic sau alte cladiri.

e) instalatii interioare de gaze

f) instalatii interioare de ventilatie si conditionare a aerului, cu toate utilajele ce deservesc aceste instalatii, la cladirile de locuit social-culturale si administrative. Instalatiile interioare de ventilatie si conditionare a aerului la celelalte cladiri se considera instalatii tehnologice.

g) instalatiile interioare de curenti slabi (telefoane, radio)

h) ascensoare destinate transportului de persoane.

2.Constructii speciale

"Constructiile speciale" sunt acele obiecte de constructii care nu īndeplinesc caracteristicile de cladiri si care au drept scop crearea conditiilor pentru desfasurarea proceselor de productie, comert sau servicii ori pentru activitatea institutiilor.

Īn categoria "constructii speciale" se include:

piste si platforme exterioare, sonde, platforme de foraj marin, terenuri de extractie miniera, centrale hidroelectrice, centre termoelectrice, centrale nucleare, cai de rulare, rampe de īncarcare/descarcare, puturi, cosuri de fum, turnuri de racire etc. (industriale)

helestee, iazuri, bazine, ecluze si ascensoare, constructii si īmprejurimi pentru cresterea animalelor si pasarilor, sere, solarii, padocuri etc. (agricole)

baraje, diguri, lacuri artificiale etc. (hidro)

cai ferate, linii de tramvaie, alei, drumuri, autostrazi cu accesoriile (trotuare, borne, parcaje, semne de circulatie) piste pentru aeroporturi, canale pentru navigatie, poduri, viaducte, tuneluri, cabine etc. (transpoturi si telecomunicatii)

depozite, rampe, silozuri, ghetari, patule etc. (depozitare comert)

retele de alimentare sau de iluminat si de forta (energie electrica)

puturi sapate sau forate, prize de apa, conducte pentru canalizare, castele de apa, statii de pompare a apei etc. (alimentare cu apa, canalizare, īmbunatatiri funciare)

conducte de termoficare, conducte si bransamente pentru gaze (transport lichide, gaze etc.)

īmprejmuiri, WC, panouri de afis si reclama , bai publice si baze de tratament, centrale si puncte termice (alte constructii speciale)

Cu ajutorul contului 212 se tine evidenta existentei si miscarii constructiilor.

Contul 212 "Constructii" este un cont de activ.

Īn debitul contului 212 "Constructii" se īnregistreaza:

valoarea constructiilor achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite īn regim de leasing financiar (404, 231, 722, 131, 456, 167);

valoarea cresterii rezultate din reevaluarea constructiilor (105);

valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la constructiile primite cu chirie si restituite proprietarului (281).

Īn creditul contului 212 "Constructii" se īnregistreaza:

valoarea constructiilor cedate sau scoase din evidenta (281, 658);

valoarea constructiilor distruse de calamitati (671);

valoarea constructiilor aportate si retrase (456);

valoarea constructiilor cedate īn regim de leasing financiar (267);

valoarea descresterii rezultate din reevaluarea constructiilor (105);

valoarea cladirilor care fac obiectul participarii īn natura la capitalul social al altei societati comerciale (261, 262, 263).

Soldul contului reprezinta valoarea constructiilor existente.

Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii"

Cu ajutorul contului 213 se tine evidenta existentei si miscarii instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor de reproductie si munca a plantatiilor.

Prin "Masini si instalatii de lucru", se īntelege acele mijloace de munca care actioneaza direct (mecanic, termic, chimic) asupra obiectelor muncii si le modifica īnsusirile materiale (fizice, chimice).

Īn grupa "Masini, utilaje si instalatii de lucru" , obiect de evidenta se considera orice masina, aparat, agregat si instalatii cu toate dispozitivele, accesoriile, motoarele, aparatele de control si masurare, īmprejmuirea individuala si fundatia.

Pentru instalatiile complexe (din industria chimica, de prelucrare a titeiului) obiect de evidenta il constituie fiecare agregat sau utilaj de pe ultima treapta a clasificarii (subclasa, familia sau conditiile speciale de exploatare).

Nu formeaza obiect distinct de evidenta, fiind componente ale acestora :

motoarele, ambreajele etc. īn toate cazurile īn care sunt destinate īn mod permanent punerii īn miscare a partilor mobile ale aceluiasi obiect de evidenta.

Pompele si dispozitivele care asigura vehicularea materiilor prime sau a materialelor auxiliare īn cadrul obiectului de evidenta sau pāna la obiectul de evidenta urmator.

Aparatele de masurare si control montate pe utilaje.

Fundatia, placa de fundatie pe care sunt montate mai multe utilaje.

Īmprejmuirea individuala a unui utilaj.

Prin "Aparate si instalatii de masurare, control si reglare" se īnteleg acele aparate si instalatii care īn mod independent se folosesc pentru operatiuni de masurare, īncercari tehnologice, reglare si comanda automata, analize, probe de laborator.

Din grupa "Aparate si instalatii de masurare , control si reglare" fac parte:

Aparate si instalatii de masurarea marimilor geometrice, mecanice si acustice:

Marimi geometrice:

Lungime: rigle, rulete, panglici, fire, compase, sublere, micrometre, altimetre;

Arie (planimetre, determinari de puncte);

Volum (capacitate) baloane cotate, cilindri gradati, pahare cotate, dozatoare volumetrice;

Unghiuri: echere, raportoare, busole, goniometre, sextante, tachimetre.

Marimi mecanice:

Masa: greutatea, etalon, balante (simple, compuse, automate) bascule (zecimale, romane);

Forta: dinamometre;

Presiuni: manometre, vacuummetre, barometre;

Debit si cantitate de fluide: debit metru, contoare de volum pentru gaze si lichide;

Marimi acustice:

Fonometre, microfoane, surse de zgomot, tuburi acustice, sonometre etc.

Aparate si instalatii de masurarea timpului, frecventei si marimilor cinematice:

Masurarea timpului: orogolii cu cuart, pendule, ceasornice, cronometre, calculografe;

Masurarea frecventei: etaloane de frecventa, frecventmetre;

Masurarea vitezei si acceleratiei: vitezometre, anemometre, anemografe, stroboscoape;

Aparate de numarat rotatii, impulsuri.

Aparate si instalatii de masurarea marimilor electrice, electromagnetice si radiometrice:

Masurarea intensitatii curentului electric: ampermetre, microampermetre

Masurarea tensiunii electrice: volmetre

Masurarea puterii electrice: wattmetre

Masurarea energiei electrice: contoare de energie electrica, coulombmetre.

Aparate si instalatii pentru masurarea marimilor termice si fotometrice:

Marimi termice: termometre, termocupluri, lampi de temperatura, pirometre;

Marimi fotometrice: lampi etalon de intensitate luminoasa, bancuri fotometrice, fotometre, luxmetre, aparate pentru masurarea culorii.

Aparate si instalatii pentru masurarea marimilor analitice de material, de structura si de compozitie:

Aparate pentru masurarea densitatii solidelor si lichidelor (alcoolmetru, zaharimetre)

Aparate si instalatii pentru īncercarea materialelor, elementelor si produselor, dilatometre, refractometre, polarimetre, aparate de conditionare, higrometre, ph-metre (aparate pentru masurarea activitatilor ionilor de hidrogen), masini pentru īncercari la tractiune, soc, duroscopale.

Utilaje si accesorii de laborator:

Aparate optice de vānzare si examinare (microscoape, cuptoare, sutocave), aparate si instalatii termice, acustice, electrice (acumulatoare, transformatoare, redresoare)

Aparate si instalatii pentru cercetare stiintifica.

Instalatii pentru comanda si reglarea automata a proceselor tehnologice pentru semnalizare si telemasurare ( instalatii de comanda si reglare automata si semiautomata de procese tehnologice, statii metrologice automate ).

9. Calculatoare electrice si echipamente periferice.

Prin "Mijloace de transport" se antelege acele mijloace de munca, care prin miscarea lor īndeplinesc functia de deplasare īn spatiu a bunurilor si a persoanelor.

Din cadrul grupei "mijloace de transport" fac parte:

Mijloace de transport feroviar: locomotive, vagoane de marfa si calatori, vagoane subterane;

Mijloace de transport auto: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, autocamioane, autocisterne, motociclete, triciclete pentru transpotul de marfuri, autotrailere;

Mijloace de transport naval: nave maritime de calatori, remorchere, doc plutitor, nave maritime de pescuit, nave fluviale, fery-boat-uri, bacuri de trecere, barci de agrement, barci pescaresti;

Mijloace de transport aerian: avioane pentru transportul de marfuri, calatori, elicoptere, avioane cu destinatie speciala (sanitare);

Mijloace de transport urban de calatori: mijloace de transport electric urban pe sine, mijloace de transport electric orasenesc pe pneuri;

Utilaje si instalatii de transport si ridicat, mecanisme de ridicat, macarale, ascensoare, elevatoare, īncarcatoare, īmpingatoare;

Mijloace de transport cu tractiune animala.

Se considera ca fac parte din subgrupa "animale", ca mijloace fixe, animalele de munca si de reproducere:

Cai de reproducere si de munca;

Boi si bivoli de munca;

Vaci de lapte si tauri pentru reproducere;

Oi pentru reproducere;

Magari si catari.

Nu se include īn aceasta grupa a mijloacelor fixe, animalele tinere si la īngrasat, pasarile si coloniile de albine, animalele din circuri, gradini zoologice.

Obiect de evidenta se considera fiecare animal.

Se considera ca fac parte din subgrupa "plantatii" : plantatiile de pomi fructiferi, plantatiile de vita de vie, plantatiile de hamei, rachitariile.

Obiect de evidenta īn subgrupa "plantatii" se considera fiecare plantatie, pe specii si nu fiecare pom, astfel:

Plantatii de meri, pruni, gutui, duzi, migdali, castani;

Plantatii de ciresi, visini, piersici, aluni, caise;

Plantatii de nuci;

Plantatii de agrisi, coacaze, trandafiri de dulceata;

Plantatii de zmeura si alti arbutti si subarbusti (muri, capsuni, smochini);

Plantatii de hamei;

Plantatii de protectie si de consolidare a terenurilor;

Foioase si rasinoase;

Plopi, salcāmi si salcii;

Rachitarii .

Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" este un cont de activ.

Īn debitul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se īnregistreaza:

valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite īn regim de leasing financiar (404, 446, 231, 722, 131, 456, 167);

valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (281);

valoarea cresterii rezultate din reevaluare (105).

Īn creditul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se īnregistreaza:

valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor cedate sau scoase din evidenta (281, 658);

valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor aportate, retrase (456);

valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor cedate īn regim de leasing financiar (267);

valoarea descresterii rezultate din reevaluare (105).

Soldul contului reprezinta valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, existente.

Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale"

Din aceasta grupa fac parte unelte, dispozitive si instrumente folosite īn industrie, constructii, agricultura, telecomunicatii, circulatia marfurilor, pentru frizerie, coafura, accesorii de productie, mobilier, aparatura birotica (masini de scris, aparate de copiat), inventar gospodaresc (perdele, draperii, covoare).

Cu ajutorul contului 214 se tine evidenta existentei si miscarii mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a valorilor umane si materiale si a altor active corporale.

Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" este un cont de activ.

Īn debitul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se īnregistreaza:

valoarea contului 214 mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a altor active corporale achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite īn regim leasing financiar (404, 446, 231, 722, 131, 456, 167);

valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (281);

valoarea cresterii rezultate din reevaluare (105).

Īn creditul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se īnregistreaza:

valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a altor active corporale cedate sau scoase din evidenta (281, 658);

valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a altor active corporale aportate si retrase (456);

valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a altor active corporale cedate īn regim de leasing financiar (267);

valoarea descresterii rezultate din reevaluare (105).

Soldul contului reprezinta valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a altor active corporale existente.

Grupa 23 "Imobilizari corporale īn curs"

Din grupa 23 "Imobilizari īn curs" fac parte:

Contul 231 "Imobilizari corporale īn curs"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor corporale īn curs.

Contul 231 "Imobilizari corporale īn curs" este un cont de activ.

Īn debitul contului 231 "Imobilizari corporale īn curs" se īnregistreaza:

valoarea imobilizarilor corporale īn curs facturate de furnizori (404);

valoarea imobilizarilor corporale īn curs, realizate pe cont propriu (722);

valoarea imobilizarilor corporale īn curs primite ca aport la capitalul social (456);

Īn creditul contului 231 "Imobilizari corporale īn curs" se īnregistreaza:

valoarea imobilizarilor corporale īn curs, receptionate (212, 213, 214);

valoarea imobilizarilor corporale īn curs cedate (658);

valoarea imobilizarilor corporale īn curs aportate si retrase (456);

valoarea imobilizarilor corporale īn curs distruse de calamitati (671).

Soldul contului reprezinta valoarea imobilizarilor corporale īn curs, nereceptionate.

Contul 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari.

Īn debitul contului 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" se īnregistreaza:

-valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari corporale (512).

Īn creditul contului 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" se īnregistreaza:

-valoarea avansurilor acordate furnizorilor de imobilizari corporale, decontate (404).

Soldul contului reprezinta avansurile acordate furnizorilor de imobilizari corporale, nedecontate.

2.3.Amortizarea imobilizarilor corporale

Valoarea amortizabila a unui element de imobilizari corporale trebuie alocata īn mod sistematic pe parcursul duratei de viata utila a activului.

Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul īn care beneficiile economice aduse de aceste active sunt consumate de catre īntreprindere. Valoarea amortizarii corespunzatoare fiecarei perioade trebuie recunoscuta ca o cheltuiala, cu exceptia cazului īn care ea este inclusa īn valoarea contabila a unui alt activ.

Beneficiile economice aferente unui element de imobilizari corporale sunt consumate de catre īntreprindere īn principal prin utilizarea activului.

Anumiti factori, cum ar fi uzura morala si uzura fizica, pot contribui la diminuarea beneficiilor economice pe care un anumit activ le-ar putea aduce chiar si atunci cand activul nu este utilizat.

Prin urmare, durata de viata utila a unui activ supus amortizarii trebuie stabilita avānd īn vedere urmatorii factori :

nivelul estimat de utilizare pe baza capacitatii de productie sau a productiei fizice estimate a activului;

uzura fizica estimata, care depinde de conditiile concrete de exploatare;

uzura morala aparuta ca urmare a schimbarilor sau a īmbunatatirilor aduse procesului de productie; si

limitele juridice privind posibilitatea folosirii activului.

Durata de viata utila a activelor supuse amortizarii trebuie revizuita periodic iar cotele de amortizare trebuie ajustate pentru perioada curenta sau pentru perioadele viitoare, daca estimarile difera semnificativ fata de cele precedente. Efectul modificarii trebuie prezentat īn perioada contabila īn care acesta a avut loc.

Terenurile si cladirile sunt active individuale si sunt tratate individual din punct de vedere contabil , chiar si atunci cānd sunt achizitionate īmpreuna.

Terenurile au īn mod normal o durata de viata nelimitata si nu sunt supuse amortizarii.

Cladirile au o durata de viata limitata si sunt supuse amortizarii. O crestere a valorii unui teren pe care este situata o cladire, nu afecteaza durata de viata utila a cladirii.

Valoarea amortizabila a unui mijloc fix o reprezinta costul activului (sau valoarea reevaluata) dupa ce s-a scazut valoarea reziduala.

Valoarea reziduala a unui activ este deseori nesemnificativa si poate fi ignorata la calculul amortizarii. Daca valoarea reziduala se apreciaza a fi semnificativa, aceasta se estimeaza la data achizitiei sau la data oricarei reevaluari a activului, īn functie de tratamentul contabil ales, pornindu-se de la estimarile contabile efectuate pentru active similare care au ajuns la sfārsitul duratei de viata si care au fost expoatate īn aceleasi conditii īn care urmeaza sa fie folosit si acest activ. Valoarea realizabila bruta este diminuata īn toate cazurile cu costurile estimate de vānzare a activului la sfarsitul duratei de viata a acelui activ.

Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare de la data punerii acestuia īn functiune si pāna la recuperarea totala a valorii lor de intrare, conform duratelor si conditiilor de utilizare a acestora.

Amortizarea mijloacelor fixe concesionate, īnchiriate sau īn locatie de gestiune se calculeaza si se īnregistreaza īn contabilitate de catre persoana juridica care le are īn proprietate.

Sunt de asemenea mijloace fixe supuse amortizarii:

investitiile efectuate la mijloace fixe luate cu chirie;

capacitatile puse īn functiune partial, pentru care nu s-au īntocmit formele de īnregistrare ca mijloc fix, care se cuprind la grupa care urmeaza a se īnregistra ca mijloace fixe la valoarea rezultata prin īnsumarea cheltuielilor ocazionate de realizarea lor;

investitiile pentru descoperire īn vederea valorificarii de substante minerale utile, de carbuni si alte zacaminte ce se exploateaza la suprafata precum si cele pentru realizarea lucrarilor miniere subterane de deschidere a zacamintelor;

investitiile efectuate la mijloace fixe pentru īmbunatatirea parametrilor tehnici initiali, īn scopul modificarii acestora si care majoreaza valoarea de intrare a mijloacelor fixe.

Cheltuielile efectuate la mijloace fixe īn scopul modernizarii acestora trebuie sa aiba ca efect: īmbunatatirea performantelor fata de parametri functionali initiali si asigurarea obtinerii de venituri suplimentare fata de cele realizate cu mijloace fixe initiale.

Sunt considerate active corporale dar nu se supun amortizarii:

mijloacele fixe apartinānd proprietatii publice (administratiei publice);

lacurile, baltile, iazurile care nu sunt rezultatul unor investitii;

terenurile, inclusiv cele īmpadurite.

Metode de amortizare

Metoda de amortizare aleasa trebuie aplicata īn mod consecvent de la o perioada la alta, īn afara de cazul īn care apare o situatie speciala care necesita schimbarea metodei. Īn perioada īn care se schimba metoda, efectul trebuie prezentat si cuantificat, motivul schimbarii trebuie mentionat.

Exista o serie de metode de amortizare ce pot fi utilizate pentru a aloca īn mod sistematic valoarea amortizabila a unui activ de-a lungul duratei sale de viata utila.

Metoda de amortizare folosita este adoptata īn functie de modul īn care se estimeaza ca activul va aduce beneficii economice si apoi este aplicata consecvent de la o perioada la alta, cu exceptia cazului īn care intervine o schimbare īn modul de estimare a beneficiilor economice generate de activ.

Amortizarea corespunzatoare fiecarei perioade este recunoscuta īn mod normal ca o cheltuiala. Īn unele cazuri, beneficiile economice aduse de un activ sunt consumate de īntreprindere īn procesul de obtinere a altor active, mai degraba decāt īn procesul de generare a altor cheltuieli. Īn acest caz, cheltuiala cu amortizarea, devine o parte a costului celuilalt activ si este inclusa īn valoarea contabila a acelui activ.

Persoanele juridice amortizeaza mijloacele fixe utilizānd unul din urmatoarele regimuri de amortizare:

(a)       amortizarea lineara care consta īn repartizarea uniforma a valorii de intrare a mijloacelor fixe pe toata durata de functionare stabilita a acestora;

(b)       amortizarea degresiva, care presupune multiplicarea cotelor de amortizare lineara cu coeficientii prevazuti de lege;

(c)       amortizarea accelerata, constānd īn calcularea, īn exercitiul financiar īn care mijloacele fixe intra īn activul persoanei juridice, a unei amortizari de pāna la limita prevazuta de lege din valoarea de intrare a acestora. Īn exercitiile urmatoare, amortizarea se calculeaza dupa regimul amortizarii lineare.

Revizuirea duratei de viata utila

Durata de viata utila a unui element de imobilizari corporale trebuie revizuita periodic si, daca estimarile sunt semnificativ diferite de cele efectuate anterior, atunci cheltuiala cu amortizarea corespunzatoare perioadei curente si perioadelor viitoare trebuie ajustata.

Daca pe parcursul duratei de viata a unui activ se constata ca aceasta nu a fost estimata corespunzator atunci atāt durata de viata utila, cāt si rata de amortizare sunt revizuite corespunzator pentru perioada curenta si pentru perioadele urmatoare.

De exemplu, efectuarea de cheltuieli ulterioare care au ca scop īmbunatatirea parametrilor de functionare ai unui activ determina de regula prelungirea duratei de functionare, iar anumiti factori, cum ar fi introducerea īn procesele de fabricatie a unor tehnologii avansate, adaptabilitatea proceselor de fabricatie la schimbarile aparute pe piata de desfacere pot duce la micsorarea duratei de viata utila.

Cheltuieli ulterioare

Cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corprale trebuie recunoscute, de regula, drept cheltuieli īn perioada īn care au fost efectuate.

Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, īn scopul utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala īn perioada īn care este efectuata. Īn situatia unei modernizari care conduce la obtinerea de beneficii economice suplimentare, aceasta se recunoaste ca o componenta a activului.

Revizuirea metodei de amortizare

Metoda de amortizare aplicata trebuie revizuita periodic si daca se constata o modificare semnificativa īn modelul estimat al beneficiilor economice aduse de acele active, atunci metoda trebuie schimbata pentru a reflecta aceasta modificare. Cānd apare necesitatea schimbarii metodei, este necesara si modificarea estimarilor contabile si, deci, cheltuiala cu amortizarea corespunzatoare perioadelor viitoare trebuie ajustata.

Cap.III Particularitati privind societatea comerciala "Delia" COM SRL

3.1.Scurt istoric al societatii comerciale

Societatea comerciala : "Delia" COM SRL

Sediul : strada Ierbus nr.5 , Judetul Mures,

Localitatea Reghin

Nr. Īnregistrare la O.R.C. MUREs: J262065/91

Cod fiscal: 1199514

Capital social varsat: 12 600

Forma juridica : SRL (societate cu raspundere limitata)

Obiectul de activitate al societatii: comercializarea cu amanuntul a produselor alimentare si cosmetice īn conditiile si formalitatile prevazute de lege.

Societatea comerciala "Delia"s-a īnfiintat īn 1991 īn conformitate cu cadrul legal (legea 31/1990).

Societatea a luat fiinta la initiativa domnului Boros Eugen, asociat unic al societatii.

Pe parcursul anilor societatea a īnregistrat profit/pierdere dupa cum urmeaza:

Ani

Profit/Pierdere

Cifra de afaceri

Capital social

Societatea comerciala Delia COM SRL prin asociatul unic, conform Legii 30/1990, adopta bugetul de venituri si cheltuieli, adopta bilantul financiar, hotaraste structura organizatorica si angajeaza personal, decide contractarea de īmprumuturi bancare, poate hotarī fuziunea, dizolvarea sau lichidarea societatii comerciale, decide modificarile statutului si informarea Registrului Comertului si Tribunalului.

Durata societatii: este nelimitata, īncepīnd cu ziua īnmatricularii sale īn Registrul Comertului din judetul Mures.

Modificarea formei juridice, dizolvarea si lichidarea societatii:

Societatea va putea fi transformata īntr-o alta forma de societate numai pe baza deciziei actionarului unic, cu obtinerea autorizatiei necesare.

Dizolvarea societatii poate avea loc numai īn urmatoarele situatii:

-expirarea perioadei pentru care s-a constituit;

-imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii;

-pierderea a 1/3 din capitalul social, dupa epuizarea fondului de rezerva, daca actionarul unic nu este de acord cu completarea capitalului sau reducerea lui pana la concurenta sumei subsistente.

Dizolvarea si lichidarea societatii se efectueaza potrivit Legii nr. 31/1990. Dizolvarea societatii se īnscrie la Registrul Comertului si se publica īn Monitorul Oficial. Lichidarea se va face de un lichidator numit de asociatul unic sau de Tribunal.

Fuziunea societatii cu alte societati, fie private, fie cu capital integral ori partial de stat, se poate hotarī de catre asociatul unic īn conditiile stabilite de legea romīna.

Capital social subscris: 12 600

Capital social varsat : 12 600

3.2. Structura organizatorica a societatii comerciale

Conducerea societatii se realizeaza de catre actionarul unic, domnul BOROs EUGEN, care potrivit legii are drepturile si obligatiile ce revin adunarii generale.

De asemenea, actionarul unic este si administratorul societatii, revenindu-i astfel si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate. Actionarul unic poate īmputernici una sau mai multe persoane care sa exercite atributiile de conducere a societatii īn limitele acordate de actionar.

Activitatea societatii este supusa controlului operativ continuu al actionarului unic care detine si functia de administrator al societatii. Evidenta financiar-contabila se va organiza si conduce conform reglementarilor legale.

Pentru realizarea obiectului de activitate, asociatul unic va putea angaja salariati ,cu contracte de munca conform Codului Muncii.

Contractele colective si individuale de munca cu personalul angajat se vor īncheia cu respectarea actelor normative privind raporturile de munca. Salariatii vor fi asigurati pentru accidente, pensii de invaliditate si limita de vīrsta cu instruirea la locul de munca pentru prevenirea accidentelor, incendiilor si altele.

Unitatea nu prezinta riscuri de īmbolnavire prin activitatea desfasurata īn incinta ei, accidente sau boli profesionale, procesul de lucru este de 8 ore/zi pentru fiecare lucrator, iar personalul are īntocmite fise de protectia muncii.

Litigiile societatii cu persoanele fizice sau juridice romīne sunt de competenta instantelor judecatoresti din Romīnia.

Litigiile personalului romīn angajat de societate, ivite īn raporturile cu aceasta, se vor rezolva īn conformitate cu legislatia romīna a muncii, iar ale personalului strain īn conformitate cu prevederile contractului de munca.

ORGANIGRAMA

Proprietarul asociat unic


Administratorul unitatii


Contabil Vānzatoare

Monografie Contabila

Societatea comerciala "Delia" achizitioneaza, conform facturii nr 28/07.01.1998, o masina de īnghetata la un pret de 2.500 lei + TVA 19%.Factura se achita ulterior conform ordinului de plata nr.367 Durata de utilizare a masinei de īnghetata este de 10 ani. Metoda de amortizare folosita este cea liniara. Aceasta se īncarca īn gestiune si se amortizeaza.

Dupa 10 ani se vinde, conform facturii nr 35/08.01.2008, la pret de

vīnzare 2.000 lei + TVA 19%, factura īncasīndu-se ulterior prin banca.

achizitionarea

% = 404 "Furnizori 2.975

"Echipamente 2131 de imobilizari" 2.500

tehnologice"

"TVA 4426 475

deductibila" 

achitarea obligatiei fata de furnizori

"Furnizori 404 = 5121 "Conturi la 2.975

de imobilizari" banci in lei"

īnregistrarea amortizarii (10 ani)

"Cheltuieli 6811 = 2813 "Amortizarea 250

de exploatare instalatiilor,mijloacelor

privind amortizarea  de transport,animalelor

imobilizarilor" si plantatiilor"

vīnzarea

"Debitori diversi" 461 = % 2.380

7583 "Venituri din 2.000

vīnzarea activelor si alte

operatii de capital"

4427 "TVA 380

colectata"

descarcarea gestiunii

"Amortizarea  2813 = 2131 "Echipamente 2.500

instalatiilor,mijloacelor tehnologice"

de transport,animalelor

si plantatiilor

īncasarea clientilor

"Conturi la 5121=461 "Debitori 2.380

banci īn lei" diversi"

SC Delia COM SRL achizitioneaza o lada frigorifica īn valoare de 1.200 lei + TVA 19%, pe baza Avizului de īnsotire a marfii nr.23/05.06.2007 , factura fiscala nr.62/09.06.2007, sosind peste 4 zile. Durata de utilizare a ladei frigorifice este de 8 ani. Regimul de amortizare este liniar. Dupa 3 ani de utilizare, lada frigorifica se vinde la pretul de 700 lei + TVA 19%, factura īncasīndu-se ulterior prin banca.

Achizitionarea pe baza Avizului de īnsotire a marfii:

% = 408 "Furnizori- 1.428 "Echipamente 2131 facturi nesosite" 1.200

tehnologice"

"TVA neexigibila" 4428 228

primirea facturii

"Furnizori- 408 = 404 "Furnizori 1.428

facturi nesosite" de imobilizari

"TVA 4426 = 4428 "TVA 228

deductibila"  neexigibila"

achitarea obligatiei fata de furnizor

"Furnizori  404 = 5121 "Conturi la 1.428

de imobilizari" banci īn lei"

īnregistrarea amortizarii (3 ani)

"Cheltuieli 6811 = 2813 "Amortizarea 150

de exploatare instalatiilor,mijloacelor

privind amortizarea de transport,animalelor

imobilizarilor" si plantatiilor"

vīnzarea

"Debitori diversi" 461 = % 833

7583 "Venituri din 700

vīnzarea activelor si alte

operattt de capital"

4427 "TVA colectata" 133

descarcarea gestiunii

% = 2131 1.200

"Amortizarea 2813 "Echipamente 450

instalatiilor,mijloacelor tehnologice"

de transport,animalelor

si plantatiilor"

"Cheltuieli privind 6583 750

activele cedate si alte

operatii de capital"

īncasarea clientilor:

"Conturi la 5121 = 461 "Debitori 833

banci īn lei" diversi"

3.Se primeste prin donatie, conform Procesului verbal de predare-primire nr.2, un calculator evaluat la 2.000 lei.

"Aparate 2132 = 131 "Subventii 2.000

si instalatii pentru investitii

de masurare,

control si reglare

4. Receptia unui autoturism,conform Procesului verbal de receptie nr.6, reprezentīnd aport īn natura la constituirea capitalului social evaluat la valoarea de aport de 6.000 lei.

"Mijloace 2133 = 456 "Decontari cu 6.000

de transport" asociatii/actionarii

privind capitalul

Se achizitioneaza conform facturii nr.96/13.04.2006,

un aspirator la pretul de 357 lei inclusiv TVA 19%. Durata de utilizare a aspiratorului este de 5 ani. Regimul de amortizare este liniar. Dupa 5 ani se caseaza.

Achizitionarea

% = 404 "Furnizori 357

"Mobilier, aparatura 214 de imobilizari" 300

birotica,echipamente

de protectia valorilor

umane si materiale si

alte active corporale"

"TVA  4426 57

deductibila"

achitarea obligatiei fata de furnizor:

"Furnizori 404 = 5121 "Conturi la 357

de imobilizari" banci īn lei"

īnregistrarea amortizarii (5 ani)

"Cheltuieli 6811 = 2814 "Amortizarea 60

de exploatare  altor imobilizari

privind amortizarea  corporale"

imobilizarilor"

casarea

"Amortizarea 2814 = 214 "Mobilier 300

altor imobilizari aparatura birotica

corporale echipamente de protectie

a valorilor umane si

materiale si alte active corporale"

Concluzii

Activele imobilizate corporale reprezinta mijloace economice, deci elemente ale activului patrimonial, destinate sa serveasca societatii pe durata īndelungata.

Pentru a reflecta īn contabilitate transmiterea treptata a valorii imobilizarilor asupra produselor si lucrarilor executate, se īnregistreaza amortizarea acestora, calculata liniar, accelerat sau degresiv. De asemenea, imobilizarile corporale se supun reevaluarilor periodice, īnregistrāndu-se diferente din reevaluare.

Daca la sfarsitul anului, imobilizarile sufera deprecieri de valoare, se īnregistreaza provizioane de depreciere.

Imobilizarile corporale reprezinta baza desfasurarii oricarei activitati economice. Existenta acestora, usureaza procesele economice, ofera spatiul si conditiile necesare desfasurarii activitatii economice.

Societatea comerciala "Delia" COM SRL a achizitionat prin eforturi propri imobilizarile corporale aflate īn gestiune. Datorita calitatii ridicate si a eficientei imobilizarilor corporale achizitionate, societatea comerciala si-a marit capitalul social, cifra de afaceri, si-a sporit foarte mult vānzarile.

Imobilizarile corporale sunt unul din elementele "vitale" ale unei īntreprinderi.

Bibliografie

1.Managementul Contabilitatii Romīnesti Vol. II

Contabilitatea practica de la A-Z

Prof. Universitar Doctor Iacob Petru Pantea

Editura Intelcredo SA, Deva - 1999

2.Contabilitatea Romīneasca armonizata cu Directivele Contabile Europene

Prof. Universitar Doctor Iacob Petru Pantea

Profesor Gheorghe Bodea

Editura Intelcredo, Deva -2003

3.Curs complet de contabilitate si fiscalitate vol.I

Lefter Chirica

Editura Economica 1999

4.Tratat de contabilitate financiara

Niculae Feleaga, Ion Ionascu

Editura Economica 1998

5.Ghid practic de aplicare a Standardelor Internationale de contabilitate

Partea I

Editura Economica 2001

6. Statutul si Bilantul contabil al societati comerciale "Delia"


Document Info


Accesari: 90657
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )