Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Felurile si functiile bilantului contabil

Contabilitate
Felurile si functiile bilantului contabil

In practica se intalnesc mai multe feluri de bilant, fapt pentru care se pot clasifica dupa mai multe criterii astfel:

Dupa statutul juridic al unitatii patrimoniale pentru care se intocmesc deosebim:
Bilant initial care se intocmeste la infiintarea unei societati ai carui membrii constituitii intr-o asociatie ii pun l 626d38g a dispozitie mijloacele materiale si banesti necesare in vederea realizarii scopului pentru care a fost creata.

Bilantul cerut care se intocmeste in cursul activitatii unitatii patrimoniale, la termenele impuse de legislatia in vigoare. Acesta se intocmeste pe baza situatiei de conturi, a soldurilor conturilor preluate ca posturi din bilant.

Bilantul final care se intocmeste atunci cand o unitate patrimoniala isi inceteaza activitatea. El se bazeaza pe inventar si pe datele extrase din conturi si cuprinde atat mijloacele economice in dubla reprezentare cat si rezultatele financiare finale ale unitatii.

Dupa marimea unitatii patrimoniale deosebim:

Bilant contabil in sistem de baza intocmit de unitatile patrimoniale mari.

Bilant contabil simplificat intocmit de unitatile patrimoniale mici si mijlocii.

Dupa perioada de timp in care unitatile patrimoniale sunt obligate prin lege sa intocmeasca bilant contabil curent deosebim:

Bilant contabil annual

Bilant contabil intermediar.

Cele doua tipuri de bilanturi curente se deosebesc atat din punct de vedere al perioadei la care se intocmesc si la informatiile la care se refera, cat si sub raportul metodologiei de intocmire.

Din punct de veder al sferei de cuprindere deosebim:

Bilanturi primare care se intalnesc la nivelul unitatilor patrimoniale, fiind intocmite exclusiv pe baza datelor din conturi.

Bilanturi centralizatoare care se intocmesc la nivelul organelor nationale prin preluarea succesiva si centralizarea datelor si informatiilor din bilanturile primare.
Din punct de veder a reglementarilor legale se pot intocmi:

Bilant comercial este intocmit in vederea reflectarii situatiei unitatii patrimoniale pe baza normelor activitatii gestionare, tinand seama de averea consumata, de cea inlocuita si estimarea ei la inventar pentru a nu tine rezultate fictive.

Bilant fiscal este intocmit pe baza dispozitiilor fiscale si serveste ca fundament pentru impozitarea veniturilor.

Bilantul contabil indeplineste mai multe functii a caror cunoastere este necesara tinand seama de rolul deosebit pe care il are in sistemul de informatii al unitatii patrimoniale.

Principalele functii ale bilantului contabil sunt : functia de generalizare, functia de informare si functia de analiza.

Functia de generalizare a bilantului este o manifestare a procedeului generalizarii in cadrul metodei contabilitatii, a procesului cunoasterii contabile si o expresie a momentului final al fluxului de prelucrare a datelor si informatiilor contabile dintr-o unitate patrimoniala.

In bilant se preiau datele individuale din fiecare cont. Aceste date sunt grupate si sistematizate in functie de natura lor cu corelatiile dintre ele, in asa fel incat se obtin date sintetice cu o mare densitate informationala care centralizeaza si generalizeaza intreaga masa a informatiilor economico-financiare care au intrat in sistemul contabilitatii. Functia de generalizare a bilantului se manifesta in primul rand in cadrul fiecarei unitati patrimoniale, generalizarea informatiilor fiind facuta la nivelul acesteia. Prin centralizare se obtin in mod succesiv date si informatii sintetice la nivelul tuturor treptelor organizatorice pana la nivelul economiei nationale.

Functia de informare este asigurata de bilant datorita informatiilor foarte importante pe care le contine, informatii referitoare la mijloacele, sursele si procesele economice si financiare ale unitatii patrimoniale care sunt deosebit de utile managerilor acesteia.

Datele inscrise in bilant ofera informatii referitoare la marimea si felul tuturor mijloacelor economice cu care lucreaza unitatea, daca si in ce masura acestea sunt formate din surse proprii sau surse straine; ponderea diferitelor grupe de mijloace si surse in totalul acestora; daca exercitiul pentru care s-a intocmit bilantul s-a incheiat cu profit sau cu pierdere, etc. Pe baza acestor informatii managerii unitatii patrimoniale pot lua decizii fundamentale pentru inlaturarea deficientelor si pentru impulsionarea actiunilor eficiente constatate. De asemenea, datele inscrise in bilant servesc ca sursa de informatii si pentru alte organisme externe.

Pentru ca bilantul sa-si realizeze functia de informare, datele si informatiile furnizate de el trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cum sunt: realitatea, exactitatea, legalitatea, etc.

Functia de analiza este o aprofundare de informare. Ea se bazeaza pe evidentierea factorilor de influenta a fenomenelor si proceselor prezentate din datele si informatiile din bilant cat si a marimi acestei influente. Ea se exprima si realizeaza prin valorificarea diferitelor corelatii ce trebuie sa existe intre datele si informatiile din bilantul propriu-zis; corelatii intregrupele bilantului, intre capitolele si posturile bilantului, etc.

Aceasta functie este foarte importanta pentru managerii unitatii patrimoniale, ea gasindusi o concretizare mai ales in raportul de gestiune, in care se analizeaza de catre compartimentul financiar contabil toti indicatorii economici si financiari.loading...


Document Info


Accesari: 7957
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )