Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Audit financiar

Finante
Care este def. Audit fin. Data de expertii americani Auditul consta īn colectarea si evaluarea unor probe privind informatiile, īn scopul determinarii si raportarii gradului de conformitate a informatiilor respective cu o serie de criterii prestabilite. Auditul ar trebui efectuat de o persoana competenta si independenta".
Ce intelegeti prin activ de audit: Prin activitatea de audit īntelegem īn sens larg efectuarea operatiunilor de inventariere a activelor si valorificarea acestora, efectuarea unor analize economico-financiare laborioase, utilizarea pe baza rationamentului profesional precum si a unor teste de conformitate īn vederea exprimarii unei opinii, avānd īn vedere politicile contabile adoptate si a Standardelor Internationale de Audit, care se refera la evaluarea activitatii de control intern, a procedurilor de stabilire a pragului de semnificatie luānd īn calcul posibilitatea existentei unor riscuri si stabilirea recomandarilor conducerii, contribuind la īmbunatatirea calitatii misiunii de audit pe de o parte, iar pe de alta parte a īntregii activitati a entitatii auditate.

Care sunt principiile generale de audit pe care tr sa le respecte un auditor la o misiune de audit: Auditorul sa actioneze īn conformitate cu cerintele ,,Codului de etica pentru contabilii profesionisti", emis de Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) Auditorul sa desfasoare misiunea de audit īn conformitate cu Standardele Internationale de Audit (ISA).

Care este aria de aplicabilitate a unui audit: Aria de aplicabilitate a unei misiuni de audit reprezinta o preocupare majora a auditorului īn stabilirea careia trebuie sa aiba īn vedere cerintele ISA, ale organismelor profesionale relevante, cerintele legislative si de reglementare si acolo unde este cazul, cerintele prevazute īn termenii misiunii si cerintele de raportare.

Care este subiectu de audit: Subiectul de audit īl reprezinta īntreprinderea moderna ancorata īn realitatile economiei de piata libere, īncepānd cu examinarea modului de organizare si functionare a activitatii sale, a formarii, divizarii si utilizarii fluxurilor financiare īn vederea asigurarii unei dezvoltari permanente, a utilizarii eficiente a capitalurilor proprii, a dezvoltarii respectului fata de partenerii sai, furnizori si beneficiari, si īn fine situatiile financiare care reprezinta oglinda fidela a tot ceea ce s-a īntāmplat īn interiorul ei īntr-un interval de 18218l1124s timp dat de regula anul financiar.

Ce intelegeti prin rolu audit financiar: Īn ceea ce priveste rolul auditului financiar, acesta consta īn verificarea si examinarea informatiei financiare avānd o utilitate interna (conducerea si gestionarea īntreprinderii) si o alta externa, de informare a tertilor (actionari, investitori, institutii guvernamentale, clienti, furnizori, creditori, institutii bancare si altii), exercitat īn scopul protejarii resurselor si asigurarii credibilitatii acestor informatii.

Care este scopul auditului financiar: Scopul final al auditului īl constituie īnsa verificarea si certificarea situatiilor financiare anuale, concretizat prin īntocmirea raportului de audit, prin intermediul caruia auditorul comunica utilizatorilor concluziile sale.

Care sunt principalele aspecte tratate de cadrul general pt intocmirea si prezent sit financiare: Sprijinirea Consiliului IASC īn promovarea convergentei reglementarilor, standardelor si procedurilor de contabilitate referitoare la prezentarea situatiilor financiare prin realizarea unor concepte de baza care sa limiteze numarul tratamentelor contabile autorizate premise de IAS. Orientarea politicilor nationale de elaborare a standardelor prin sprijinirea normalizatorilor īn domeniu. Sprijinirea Consiliului IASC īn elaborarea viitoarelor Standarde Internationale de Contabilitate (IAS - International Accounting Standards) si revizuirea celor existente.

Care sunt caracteristicile calitative ale sit financiare: inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea, compatibilitatea informatiilor.

Ce intelegeti prin neconformitate si care sunt consecintele lor in sit financiare: Termenul de "neconformitate" īn īntelesul standardului de audit, se refera la producerea unor abateri materializate īn diverse acte sau documente, cu intentie sau fara intentie, de la legile si reglementarile īn vigoare. Nerespectarea prevederilor legale poate avea consecinte grave asupra entitatii, de la amenzi, litigii pāna la falimentare.

Care sunt procedeele la care apeleaza auditorul in realiz misiunii de audit.: Adoptarea, difuzarea si respectarea unui Cod de Conduita al angajatilor, Mentinerea unei evidente a prevederilor legale semnificative pe care entitatea trebuie sa le respecte īn cadrul sectorului sau de activitate, Organizarea si functionarea unui sistem de control intern permanent si eficient.

Care sunt principalele aspecte pe care tr sa le retina atentia auditorului Pune īn evidenta concordanta rezultatelor testelor efectuate cu prevederile reglementarilor care le guverneaza; Verifica la toate structurile organizatorice nivelul de īntelegere corecta de catre toti factorii implicati a normelor si reglementarilor legale, modul cum ele sunt aplicate precum si efectele produse; Transmite constatarile personale celor din conducere si persoanelor īnsarcinate cu guvernanta.

Ce inseamna documentatia de audit? documentatia de audit (documentarea auditului poate fi perceputa ca fiind "povestea" misiunii, trebuind sa permita oricarui utilizator (avizat) al acesteia sa īnteleaga mai usor riscurile existente, afirmatiile testate, procedurile aplicate, modul īn care s-au obtinut probele si respectiv s-a concluzionat asupra situatiilor financiare prin raportul si opinia de audit.

Care sunt principalele aspecte la care se ref documentatia reprezentarea principalelor dovezi (īnregistrari) ale muncii depuse de auditor precum si baza de date si informatii necesare concluziilor, raportului si opiniei de audit; priveste direct planificarea si executarea misiunii de audit reprezentānd materialul de baza pentru revizuirile (supervizarile) necesare, inclusiv pentru controlul calitatii muncii echipei de audit;

Care sunt factorii care au influenta asupra sferei si continut doc de lucru pt a servi scopului: Natura misiunii, Forma raportului auditorului, Natura si gradul de complexitate a afacerii clientului, Necesitatea īndrumarii, supravegherea si revizuirea lucrarilor executate de catre auditori financiari asistenti.

Ce cuprind documentele de lucru,,, date si informatii privind structura organizatorica si juridica, sectorul / mediul de activitate, copii/extrase ale documentelor legale relevante privind tranzactiile efectuate de entitate (procese verbale, acte constatatoare, contracte, acte de proprietate, conturi bancare, conturi/balante contabile, situatii financiare, documente de planificare (programele de audit ale misiunii), de evaluare a sistemului de control (audit) intern si a riscurilor existentei unor erori semnificative īn situatiile financiare, de planificare (programare) a procedurilor de audit (contracarare a riscurilor

Care sunt principalele aspecte pe care tr sa le contina docum de lucru Descrierea controlului intern, Bugetul de timp afectat pentru auditarea diverselor sfere de activitate, Programul de audit, Rezultatul auditului din anul precedent.

Ce sunt foile de lucru? Toate deplasarile la client se vor finaliza cu foi de lucru ce se anexeaza la dosar.

Care sunt principalele dosare folosite in practica de audit Dosarul curent sau dosarul exercitiului cuprinde toate informatiile relevante pentru perioada misiunii de audit; Dosarul permanent contine documente primite sau analizate īn cursul diferitelor etape ale auditorului care se folosesc pe toata durata de realizare a mandatului.

Care este continutul dosarului curent Planificarea misiunii de audit, Informatii cu privire la supervizarea lucrarilor de audit, Aprecierea controlului intern, Informatii cu privire la examinarea elementelor probante.

Care sunt principalele sectiuni ale dosarului permanent: Informatii despre client, Detalii despre misiune, Informatii si contracte sau alte acte cerute de lege.

Care sunt obiectivele probelor pe care le obtine auditorul: Existenta : un activ sau o datorie exista la un moment dat; Drepturi si obligatii : un activ sau o datorie apartine entitatii la o anumita data; Aparitie : o tranzactie sau un eveniment a avut loc īn cursul perioadei si apartine entitatii; Exhaustivitate: nu exista active, obligatii, tranzactii sau evenimente neīnregistrate ori elemente neprezentate; Valoare : un activ sau o datorie este īnregistrata la o valoare contabila corespunzatoare; Comensurare: o tranzactie sau un eveniment este īnregistrat la valoarea adecvata, iar veniturile si cheltuielile sunt alocate perioadei corespunzatoare; Prezentar;

Ce este etica Etica poate fi definita ca fiind o colectie de principii sau valori morale.

Care sunt principalele valori eticefundamentale Credibilitatea, cuprinde onestitatea, integritatea, fiabilitatea si loialitatea, Respectul, cuprinde notiuni valorice precum politete, eticheta, demnitate, toleranta si acceptare. O persoana respectuoasa īi trateaza pe ceilalti cu consideratie si accepta diferentele si convingerile individuale fara prejudecata, Responsabilitatea de a raspunde pentru propriile actiuni si de a da dovada de o anumita moderatie, Echitatea si dreptatea cuprind aspecte precum egalitatea, impartialitatea, proportionalitatea, sinceritatea si rigurozitatea cuvenita. Empatia īnseamna a fi sincer, preocupat de bunastarea celorlalti constānd īn a actiona de maniera altruista si de a da dovada de bunavointa; Spiritul civic consta īn a respecta legile si a face tot ceea ce este īn puterile unei persoane pentru a contribui la buna functionare a societatii.

Care sunt cerintele etice de baza ale auditorilor Credibilitate - īn īntreaga societate se manifesta nevoia de credibilitate īn informatii si sistemele de informatii. Profesionalism - exista o necesitate pentru clientii, angajatorii si alte parti interesate de a fi clar identificate persoanele profesioniste īn cadrul domeniului de audit financiar. Calitatea serviciilor - este necesara asigurarea ca toate serviciile obtinute de la un auditor financiar sunt efectuate la standardul cel mai īnalt de performanta. Īncredere - utilizatorii serviciilor furnizate de auditorii financiari trebuie sa poata avea īncredere ca exista un cadru general al conduitei eticii si profesionale care guverneaza desfasurarea acestora.Care sunt situatiile in care sunt puse in practica cerintele etice Nerespectarea standardelor cerute privind grija profesionala, aptitudinile sau competenta, Nerespectarea regulilor de etica, Conduita discretionara sau dezonoranta.

Care sunt sanctiunile impuse auditorilor financiari: Mustrarea, amenda, sanctionarea, retragerea drept de practica, excluderea.

Ce presupune independenta auditorilor financiari: independenta presupune a adopta un punct de vedere propriu asupra unei situatii, cu ocazia examinarii rapoartelor financiare, īn vederea exprimarii unei opinii prin raportul de audit.

Care sunt factorii ce afecteaza independ auditorilor fin Legaturile financiare ale auditorului cu entitatea, Functii īn cadrul entitatii detinute de catre auditor atāt īn perioada imediat anterioara cāt si īn cea audiata de genul, Alte servicii aduse clientilor de audit

Ce intelegeti prin integritate Prin integritate īntelegem pozitia de impartialitate pe care trebuie sa se situeze un auditor financiar īn prestarea tuturor tipurilor de servicii angajate, ceea ce presupune ca pentru a-si pastra integritatea si obiectivitatea.

Care sunt factorii ce duc la aparitia conflict de interese Exercitarea de presiuni din partea unui supraveghetor, manager, director sau partener sau, īn cazul īn care exista relatii de familie sau personale, acestea pot da nastere la posibile presiuni exercitate asupra auditorilor financiari.

Ce presupune competenta profesionala in audit fin - presupune, initial, un standard ridicat de educatie urmata apoi de o educatie specifica, pregatire si o examinare īn domenii profesionale relevante, si chiar daca e prevazut sau nu, o perioada de experienta īn domeniu.

In ce consta confidentialitatea auditorilor financiari Auditorii financiari au obligatia sa se asigure ca personalul din subordine si persoanele de la care s-a obtinut consultanta sau asistenta respecta principiul confidentialitatii.

In ce consta raspunderea celor insarcinati cu guvernanta entitatea sa tinda pentru a-si atinge obiectivele īn directia fiabilitatii raportarilor financiare, raportarea catre partile interesate.

Ce intelegeti prin atitudine de scepticism profesional scepticism profesional īnseamna ca auditorul realizeaza o evaluare critica, īn mod circumspect, a validitatii unei probe de audit obtinute si este atent la acele probe de audit care contrazic sau pun la īndoiala credibilitatea documentelor sau a declaratiilor conducerii si ale celor īnsarcinati cu guvernanta.

In cazul activitatii de comunicare a aspectelor de audit celor insarcinati cu guvernanta Auditorul comunica celor īnsarcinati cu guvernanta si conducerea problemele legate de controlul intern. Auditorul trebuie sa-i faca pe cei īnsarcinati cu guvernanta sau conducerea constienti, cāt mai curānd posibil si la un nivel adecvat de responsabilitatea precum si deficientele semnificative din modul de concepere sau implementare a controlului intern care a ajuns īn atentia auditorului.

Ce intelegeti prin asociere frauduloasa Asociere frauduloasa - efort de cooperare īntre angajati pentru a deposeda o entitate de mijloace banesti, stocuri sau alte active.

Ce este frauda Act intentionat īntreprins de una sau mai multe persoane din cadrul conducerii, sau de cei īnsarcinati cu guvernanta, angajati sau terte parti, care implica folosirea unor īnselatorii pentru a obtine un avantaj ilegal sau injust.

Care sunt principiile generale ce guverneaza un audit al situatiilor financiare Auditorul sa actioneze īn conformitate cu cerintele ,,Codului de etica pentru contabilii profesionisti", emis de Federatia Internationala a Contabililor (IFAC).Independenta, integritatea, obiectivitatea, competenta profesionala si diligenta cuvenita, confidentialitatea, conduita profesionala si standardele tehnice. Auditorul sa desfasoare misiunea de audit īn conformitate cu Standardele Internationale de Audit (ISA); Auditorul trebuie sa planifice si sa desfasoare o misiune de audit cu o atitudine de scepticism profesional, admitānd ideea ca īn anumite īmprejurari situatiile financiare sa fie denaturate īn mod semnificativ.

Ce actiuni intreprinde auditorul pt intelegerea entitatii si a med sau Intervievarea conducerii si a altor persoane angajate; Proceduri analitice; Observatia si inspectia.

Ce tr sa contina declaratiile scrise ale conducerii Conducerea confirma responsabilitatile sale referitoare la implementarea si operarea sistemelor contabile si de control intern care sunt menite sa previna si sa detecteze fraudele si erorile.

Care sunt responsabilit celor insarcinati cu guvernanta Pentru operatiunile de corectare si ajustare a situatiilor financiare privind denaturarile semnificative de catre persoanele īnsarcinate cu conducerea, acestea īsi asuma īntreaga responsabilitate, dar nu este lipsit de interes ca pentru denaturarile necorectate rezultate fie din fraude, fie din erori care īn opinia conducerii ar avea efecte nesemnificative atāt luate individual cāt si cumulate sa fie aduse la cunostinta auditorului printr-o declaratie scrisa.

Care este responsabilit auditorului de a analiza frauda Prezentarile eronate sunt considerate semnificative daca efectul erorilor si fraudelor necorectate din situatiile financiare ar fi putut schimba sau influenta deciziile unui utilizator al informatiilor continute īn respectivele raportari. Prin asigurarea rezonabila īntelegem masura gradului de certitudine īnsusit de auditor īn timpul misiunii de audit pāna īn momentul īncheierii acesteia.

Cum procedeaza auditorul in cazul comunicarii aspectelor de frauda catre conducere Acest lucru este necesar chiar daca se considera ca problema respectiva ar putea fi lipsita de importanta (de exemplu o delapidare minora facuta de un angajat situat la un nivel scazut īn structura organizatorica a entitatii) presupunāndu-se īn acest caz posibilitatea  existentei unor asocieri ascunse sau a implicarii a unui membru din conducere.

Cum procedeaza auditorul in cazu comunic aspectelor de frauda responsabililor cu guvernanta: Auditorul nu are nici o obligatie ceruta expres de standarde de a proiecta proceduri specifice identificarii problemelor de interes pentru guvernanta, totusi īn efectuarea unei misiuni de audit, apar diverse probleme care īn opinia auditorului sunt importante si relevante pentru cei īnsarcinati cu guvernanta, fiind necesar sa le comunice aspectele respective.

Cum procedeaza auditorul in cazu comunic aspect de frauda catre autorit de reglement si implement De obicei, obligatia profesionala a auditorului de a pastra confidentialitatea fata de informatiile clientului īl īmpiedica sa raporteze fraudele unei alte parti din afara entitatii clientului sau. Totusi, īn anumite circumstante, obligatia de confidentialitate poate fi precedata de statut, lege sau hotarāri judecatoresti.

Care sunt elem pe care tr sa le aiba in vedere auditorul pt a putea intocmi strategia de audit Planificarea unei activitatii nu mai poate fi astazi ignorata de nici o persoana, indiferent de domeniul īn care activeaza. Pentru activitatea de audit financiar planificarea realizarii misiunii de audit are o importanta deosebita. Planificarea unui audit implica stabilirea strategiei generale de audit si elaborarea unui plan de audit īn vederea reducerii riscului de audit la un nivel acceptabil de scazut. .

Ce are in vedere un auditor in cazul in care e in situatia de a accepta un client nou sau sa continue la un client cu care colabora deja Sub acest aspect, auditorul trebuie sa ia decizii rapide, īnainte de a se efectua cheltuieli care īn anumite circumstante nu ar mai putea fi recuperate. Īnainte de a accepta un nou client auditorul trebuie sa faca o analiza a respectivei entitati pentru a evalua daca misiunea poate fi acceptata. La aceasta evaluare se are īn vedere : reputatia entitatii; stabilitatea financiara; care le-a avut cu alti auditori sau experti.

Care sunt principalele tipuri de info necesare pt intelegerea clientului informatii privind ramura (domeniul) īn care activeaza clientul; informatii care particularizeaza clientul respectiv. Ramura de activitate, respectiv domeniul de activitate genereaza particularitati privind sistemul contabil (avem īn vedere sistemul contabil utilizat de agentii economici cu particularitati pe industrie, agricultura, transporturi, constructii, sistemul contabil din banci, societati de asigurari asociatii non-profit etc.).Care este utilitatea vizitelor spatiilor de productie ale clientului de catre auditor observa procesele de productie; īntālneste angajatii care au un rol important; observa cum este asigurata protectia activelor (integritatea lor fizica); poate īntelege si interpreta mai usor datele din contabilitate; cunoaste structura mijloacelor de productie si īn ce constau stocurile de materiale.

In ce consta obt inform despre oblig unui client de audit Statutul sau contractul de societate, document juridic necesar pentru recunoasterea unei entitati. Regulamentele interne; Procesele verbale īntocmite la īntrunirile Consiliului de administratie si ale Adunarii generale a actionarilor.

Care sunt obiectivele procedurilor analitice ajuta auditorul la realizarea unei īntelegeri mai complete a activitatii realizate de entitate; ajuta auditorul īn identificarea sferelor care ar putea prezenta riscuri specifice de aparitie a unor prezentari eronate semnificative care ar necesita o analiza mai aprofundata.

Ce intelegeti prin prag de semnificatie: Cu alte cuvinte, prin prag de semnificatie, īntelegem importanta unei omisiuni sau a unei prezentari eronate a informatiilor contabile care da nastere unei probabilitati ca rationamentul unei persoane rezonabile care se bazeaza pe informatiile respective sa fi fost schimbat sau influentat de omisiunea sau eroarea respectiva

Ce sunt informatiile semnificative Informatiile sunt semnificative daca omisiunea sau declararea lor eronata ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare.

Ce fel de relatie exista intre pragul de semnificatie si nivel risc de audit Exista o relatie inversa īntre pragul de semnificatie si nivelul riscului de audit si anume, cu cāt este mai īnalt nivelul pragului de semnificatie, cu atāt este mai scazut riscul de audit si invers.

Ce este un sistem semnificativ Prin sistem semnificativ, de regula, se īntelege orice sistem adoptat de o entitate care asigura īnregistrarea, producerea si transmiterea operatiilor repetitive, cānd suma cumulata a valorii acestora are ea īnsasi caracteristici semnificative īn raport cu valoarea conturilor anuale.

Care sunt factorii calitativi care afecteaza semnificatia Abaterile, implicānd fraudele, sunt considerate mai importante decāt erorile neintentionate. Erori de prezentare rezultānd din obligatii contractuale. Un indicator de care depinde o conditie dintr-un contract de īmprumut prezentat intentionat eronat;

Care sunt componentele riscului de audit riscul inerent; riscul de control; riscul de nedetectare.

In ce consta riscul economic : Riscul economic este riscul ca auditorul sa fie pagubit din cauza relatiilor cu o entitate, īn ciuda faptului ca raportul de audit īntocmit pentru entitatea respectiva a fost corect.

Auditorul si entitatea sunt interesati in ceea ce priveste un sistem de control eficace fiabilitatea raportarii financiare (raspunderea profesionala si juridica a conducerii);eficienta si efcacitatea operatiunilor;protejarea activelorsi a informatiilor;respectarea legilor si reglementarilor aplicabile.

Ce reprezinta proba de audit Proba de audit reprezinta īntreaga informatie utilizata de catre auditor pentru a ajunge la concluziile pe care se bazeaza opinia sa, continānd atāt informatii preluate din contabilitate si care au stat la baza īntocmirii situatiilor financiare (operatiuni/tranzactii, balantele de verificare) cāt si alte informatii relevante īn legatura cu acestea.

Cum se clasifica probele de audit in functie de natura lor: probe obtinute pe baza documentelor contabile (facturi, contracte, jurnale, documente de calcul al modului de alocare a costurilor, etc.) prin aplicarea diferitelor proceduri de audit. Probe obtinute din alte surse (angajamente de audit anterioare, proceduri impuse de sistemele de control al calitatii, etc.).

Care sunt caracteristicile probelor de audit O buna īntelegere a caracteristicilor probelor de audit (natura, gradul de adecvare, suficienta, evaluarea) reprezinta un important instrument conceptual atāt pentru auditorii financiari cāt si pentru profesionistii contabili īn general.

In ce consta relevanta Relevanta probelor de audit este data de masura īn care acestea sunt īn concordanta cu afirmatiile (regulile contabile) utilizate de conducere la īntocmirea situatiilor financiare.

In ce consta credibilitatea Credibilitatea probelor de audit se refera la faptul daca auditorul se poate baza pe un anumit tip de probe pentru a evalua corect modul de aplicare a unei afirmatii sau a alteia, fiind influentata de sursa si natura acestora si depinde de circumstantele īn care aceste probe sunt obtinute īn mod individual.

Care sunt factorii care influenteaza cantitatea probelor de audit Materialitatea - Riscul de denaturare -, Marimea populatiei -, Omogenitatea populatiei -, Calitatea probelor de audit culese.

Care sunt principalele tehnici de baza privind procedurile de audit? Inspectia, observarea, intervievarea, confirmarea, reefectuarea, recalcularea, revizuirea.

In ce consta inspectia inregistrarilor Inspectia īnregistrarilor/documentelor consta īn examinarea evidentelor contabile (contabilitatea financiara, contabilitatea manageriala) privind tranzactiile si operatiunile efectuate

In ce consta inspectia fizica Inspectia imobilizarilor corporale si a altor active consta īn examinarea (verificarea) fizica a acestora, furnizānd probe de audit credibile mai ales īn ceea ce priveste existenta lor.

In ce consta observarea Observarea consta īn urmarirea unui proces / proceduri ce se efectueaza de catre altii, cum ar fi (de exemplu) observarea inventarierii stocurilor de catre personalul entitatii.

In ce consta inventarierea Intervievarea consta īn culegerea de informatii (financiare, nefinanciare) de la persoane cu experienta (competenta), fie din interiorul, fie din afara entitatii.

In ce consta confirmarea Confirmarea este un tip specific de investigare si reprezinta procesul de obtinere a unei declaratii directe de la o terta parte, cu privire la o informatie sau la o situatie (conditie) existenta.

In ce consta reefectuarea Reefectuarea reprezinta executarea de catre auditor, īn mod independent, a procedurilor sau controalelor pe care entitatea le-a efectuat initial prin sistemul sau de control intern, fie manual, fie utilizānd Tehnici de Audit Asistate de Calculator (CAAT).

In ce consta recalcularea Recalcularea consta īn verificarea acuratetei (matematice) a informatiile din documente sau din īnregistrarile contabile, putānd fi efectuata si prin utilizarea tehnologiei informatice (obtinerea unor fisiere / baze de date, folosirea CAAT).

In ce consta revizuirea Revizuirea reprezinta procesul prin care se analizeaza si verifica datele din contabilitate pentru a identifica situatii (sume / rulaje / solduri / operatiuni) importante sau neobisnuite.

Ce sunt procedurile analitice Procedurile analitice reprezinta de asemenea probe importante si eficiente, colectate pe tot parcursul misiunii de audit, inclusiv īn etapa stabilirii termenilor misiunii si a planificarii, constānd īn evaluari ale informatiilor din situatiile financiare, bazate pe analiza unor indicatori (evolutii, comparatii) si a unor corelatii īntre aceste informatii si/sau īntre acestea si alte date / informatii nefinanciare.Ce aspecte acopera controlul intern Costul controlului intern care nu trebuie sa fie disproportionat īn raport cu pierderea potentiala ocazionata de fraude sau erori tinānd seama de caracteristicile auditului intern; Problemele umane, care presupun īncrederea pe care cei ce gestioneaza activele o au īn personalul din subordine, existānd īnsa: Posibilitatea unor erori umane ocazionate de neglijente, neatentii, erori de rationament sau gresita īntelegere a deciziilor manageriale;

Ce intelegeti prin mediul de control? Mediul de control - constituie esenta unei organizatii eficient controlate si este generat de atitudinea manifestata de managementul acesteia. Mediul controlului este format din actiunile, politicile si procedurile care reflecta atitudinile de ansamblu ale managementului, ale membrilor consiliului de administratie si ale proprietarilor entitatii.

Ce intelegeti prin activitati de control? Activitatile de control - reprezinta o serie de politici si proceduri pe lānga cele incluse īn celelalte patru componente care asigura faptul ca īn urmarirea obiectivelor entitatii se iau masurile necesare pentru a se face fata riscurilor.

Ce intelegeti prin evenimente ulterioare incheierii exercitiului? termenul de "evenimente ulterioare" este utilizat pentru a face referire atāt la evenimentele care apar īntre data situatiilor financiare si data raportului auditorului, cāt si pentru faptele descoperite ulterior datei raportului auditorului.

Care sunt tipurile de evenimente ulterioare incheierii exercitiului Cele care furnizeaza probe cu privire la conditiile care existau la data bilantului (evenimente ce produc modificari dupa data bilantului); si cele care sunt indicative pentru conditiile care au aparut dupa data bilantului (evenimente ce nu produc modificari dupa data bilantului).

Cum trateaza auditorul evenimentele care au loc dupa data emiterii raport de audit Auditorul trebuie sa efectueze proceduri de audit concepute pentru a furniza probe de audit suficiente si adecvate asupra faptului ca au fost identificate toate evenimentele aparute pāna la data raportului auditorului care pot necesita ajustarea situatiilor financiare sau prezentarea īn situatiile financiare.

Cum trateaza auditorul fapte descoperite dupa data emiterii raportului de audit dar inaintea datei de emitere a situatiilor financiare Atunci cānd, dupa data raportului auditorului, dar īnaintea datei de emitere a situatiilor financiare, auditorul descopera fapte care pot afecta semnificativ situatiile financiare, acesta va analiza daca situatiile financiare necesita a fi modificate, va discuta problema cu conducerea si va actiona adecvat circumstantelor.

Cum trateaza auditorul faptele descoperite dupa data emiterii situatiilor financiare Atunci cānd, dupa emiterea situatiilor financiare, auditorul ia la cunostinta un fapt care a existat la data raportului auditorului si care, daca era cunoscut la aceea data, putea determina auditorul sa-si modifice raportul de audit, acesta va hotarī daca situatiile financiare necesita a fi revizuite, va discuta problema cu conducerea entitatii si va lua masurile adecvate īn circumstantele respective.

Care sunt evenimentele sau conditiile care pot ducela aparitia riscului de activitate Elemente financiar, Elemente de exploatare, Neconformitatea cu cerintele referitoare la capital sau cu alte cerinte legale.

Ce sunt partile afiliate? Grupul de societati reprezinta un ansamblu de īntreprinderi, fiecare cu personalitate juridica, dar unite prin participatii cu capital, astfel īncāt una dintre ele, numita societate mama, exercita un control asupra ansamblului.

Care sunt tipurile de control exercitat de o societate asupra alteia sau asupra unui grup direct -indirect

In ce consta controlul direct situatie pe care o īntālnim atunci cānd o societate detine participatii directe la alta societate si prin aceasta exercita implicit controlul asupra acesteia.

In ce consta controlul indirect caz īn care societatea A controleaza direct filiala B care, la rāndul sau detine o participare majoritara la capitalul social al societatii C.

Care sunt formele de consolidare integrarea globala, integrarea proportionala  si punerea īn echivalenta.

In ce consta intelegerea globala Integrarea īn conturile īntreprinderii consolidate a elementelor bilantului si ale contului de rezultate ale īntreprinderii consolidate, cu eventuale retratari care sa asigure armonizarea cu principiile si metodele contabile practicate de grup ;

In ce consta intelegerea proportionala Integrarea īn conturile consolidate a cotei parti corespunzator practicii prin īntreprinderile din cadrul grupului detinatoare de titluri de valoare a elementelor de bilant si a contului de profit si pierdere al īntreprinderii consolidate ;

In ce consta punerea in echivalenta Analiza modului de elaborare a situatiei fluxurilor financiare si utilitatea acesteia la nivelul grupului si la principalele īntreprinderi din zona consolidata.

Prezentati structura raportului de audit si continutul fiecarei parti Partea de identificare care contine titlul raportului si cui de adreseaza respectiv adresantul (destinatarul);  Partea introductiva se mai numeste si partea de deschidere īn care se trateaza probleme legate de identificarea situatiilor financiare supuse auditului precum si declaratiile de asumare a responsabilitatilor ce decurg din aceasta misiune atāt pentru conducerea entitatii cāt si pentru auditor; Partea care se refera la aria misiunii, īn care se prezinta natura auditului, se fac referiri la Standardele Internationale de Audit sau la Standardele Nationale de Audit relevante care au calauzit īntreaga activitate a auditorului precum si o prezentare a raportului de audit efectuat; Partea referitoare la opinie care contine o trimitere la cadrul general de raportare financiara utilizat pentru īntocmirea situatiilor financiare si exprimarea unei opinii asupra situatiilor financiare la care a ajuns auditorul, respectiv: opinie fara rezerve, opinie cu rezerve, imposibilitatea exprimarii unei opinii sau opinie contrara. Partea finala unde se prezinta īn mod obligatoriu data de īntocmire a raportului, adresa completa a auditorului precum si semnatura acestuia.

Care sunt principalele tipuri de opinie Opinie fara rezerve; Opinie cu rezerve; Imposibilitatea de a exprima o opinie; Opinie nefavorabila sau refuz de certificare.

In ce consta tipul de opinie fara rezerve o opinie fara rezerve reprezinta exprimarea cea mai frecventa urmare a realizarii misiunilor de audit. Un astfel de raport īl īntalnim atunci cānd sunt īndeplinite urmatoarele conditii:

Ce sunt rapoartele modificate? poate fi modificat prin adaugarea unui paragraf de evidentiere a unor aspecte, īn cazul īn care exista o incertitudine semnificativa (alta decāt o problema de continuitate a activitatii), a carei abordare depinde de evenimente viitoare si care poate afecta situatiile financiare.

In ce situatii se emite raport de audit cu rezerve? Īntālnim un raport de audit cu rezerve atunci cānd auditorul considera ca situatiile financiare pe ansamblu prezinta o imagine fidela, īnsa fie a aparut o limitare a ariei misiunii de audit, fie datele financiare au dezvaluit o īncalcare a IAS/IFRS-urilor sau a Standardelor Internationale de Audit.

In ce cazuri auditorul se afla in imposibilitatea de a exprima o opinie  Imposibilitate de a exprima o opiniei trebuie declarata atunci cānd efectul posibil al limitarii ariei de cuprindere a misiunii de audit este atāt de semnificativ si cuprinzator, īncāt auditorul nu a putut sa obtina suficiente probe de audit corespunzatoare si, prin urmare, nu poate exprima o opinie asupra situatiilor financiare.

In ce cazuri auditorul emite un raport cu opinie nefavorabila sau refuz de a exprima o opinie? Un refuz de a exprima o opinie īl īntālnim īn toate cazurile īn care auditorul a fost īn imposibilitatea de a se convinge de fidelitatea imaginii prezentate de situatiile financiare.loading...
Document Info


Accesari: 8434
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )