Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Auditul Financiar

Finante


Auditul Financiar

1.Aspecte teoretice



In procesul de fundamentare a deciziilorpe baza carora se realizeaza actul conducerii, orice administrator de activitati economice are interesul sa cunoasca in detaliu si in orice moment starea patrimoniului propriu. Acest deziderat devenit cu timpul o necesitate poate fi realizat prin instituirea unui sistem propriu de contro intern care sa constate eventualele abateri de la prevederi, norme legale, ordine interna.

Desi este de presupus k informatiile rezultate din desfasurarea activitatii de control intern sunt reale si legale si redau cu fidelitate starea patrimoniului entitatii economice la un moment dat pentru o mai marte credibilitate fata de partener este totusi necesar ca aceste informatii sa fie validate si de catre o alta autoritate externa, independenta si echidistanta fata de cele doua entitati (emitatorul si utilizatorul de informatie economica).

Rezulta de aici necesitatea ca activitatile economice sa fie controlate de catre o alta structura de control externa care sa ofere posibilitatea orcarui partener si nu numai de a accede prin intermediul rezultatelor acesteia la informatiile privind stocarea patrimoniala a entitatii economice. Aceasta forma de co 535e414f ntrol este cunoscuta sub denumirea de Audit Financiar si se realizeaza de catre profesionistii independenti sau organizai in structuri distincte ca persoane juridice. Denumirea de audit isi are originea in latinescul audiere= a asculta, a audia, si mai nou din verbul "to audit" in acest caz fiind tradus prin a controla, a verifca a inspecta.

Auditul in sens larg se defineste ca fiind activitatea de examinare de catre o persoana independenta competenta a fidelitatii reprezentarilor in documente a unor activitati umane in scopul emiterii unei opinii.

Auditul financiar contabil se defineste ca fiind actiunea de examinare a reprzentarilor contabile a unei activitati economice efectuate de catre un profesionist competent si independent prin raportarea la un sistem de criterii aprioric stabilit in scopul exprimarii unei opinii.

IFAI ( federatia internationala a contabililor) organizatie ce regrupeaza instantele reprezentative ale profesiei contabile din tarile membre ale U.E, definind auditul financiar ca fiind forma cea mai inalta de asigurari pe car o poate da un profesionist asupra unei informatii in opozitie cu misiunea de examinare limitata care nu presupune decat o asigurare limitata.

Sfera de activitate

Sfera activitatii de audit financiar este formata din totalitatea documentelor care sunt supuse analizei auditorului.

In general categoria de situatii financiare care formeaza sfera de activitate de audit financiar sunt urmatoarele:

  1. Bilantul si contul de profit si pierdere.
  2. Situatiile privind modificari ale pozitiei financiare ale unitatilor patimoniale: situatia fluxurilor de numerar; situatia fluxurilor de conturi;
  3. Note, anexe si alte situatii si documente explicative ( aceasta categorie de documente se ataseaza si fac parte integrala din situatia financiara)
  4. Situatii financiare sintetice.

O mare activitate de audit, o entitate economica poate crea noi situatii sintetice care sa o reprezinte fata de tertii acesteia urmand a fi intocmite conform uneia sau unei comb. ale urmatoarelor variante:

Standardele internationale de contabiltate;

Standerdele nationale de contabilitate;

Un cadru general de raportare financiara cu caracter obilgatoriu conceput pentru a fi utilizat in raportarea financiara.

Principalele obiective ale auditului financiar

  1. de a reflecta imaginea fidela a situatiei patrimoniului si a rezultatelor financiare inscrise in bilantul si contul de profit si pierdere/ de executie. Notiunea de stare a patrimoniului in aceasta acceptie nu trebuie inteleasa in sensul ingust al rezultatul unei inventarieri ci in sens larg de rezultat al exercitiului determinat evident de starea patrimoniului.
  2. de a exprima o opinie in legatura cu imaginea entitatii economice auditate d.p.d.v. al situatiei afacerilor reflectate in bilantul contabil intocmit pt exercitiul financiar incheiat.
  3. de a asigura coerenta si calitate sistemului contabil astfel incat sa asigure un nivel inalt de certitudine asupra informatiei inscrise in situatiia financiara in mod legal, corect complet si sincer informatia care se refera la starea patrimoniului.
  4. de a imbunatati utilizarea informatiei contabile ( informatiile contabile auditate care indeplinesc conditiile de legalitate, realitate sinceritate si corectitudine si atestate ca atare prezinta suficiente grade de siguranta nemaifiind necesar inainte de a servi ca suport de decizii de control preventiv sau de alta natura).
  5. de a aprecia performanta si eficienta sistemelor de orgnizare si informare a fact.

Clasficarea Auditului Financiar

Dupa apartenenta persoanelor la entitatea economica supuse analizei auditului financiar se imparte in:

-audit financiar intern definit ca activitate realizata cu personalul autorizat din cadrul entitatii;

- audit financiar extern definit ca activitate realizata cu persoane fizice/juridice autorizate din afara entitatii.

Caracterisitici/ Trasaturi ale:

AUDITUL INTERN

AUDITUL EXTERN

1. Este exercitat de care o persoana in cadrul unitatii.

Eeste exercitat de care un profesionist independent din afara unitatii.

2.Raspunde necesitatilor de informare a managerilor in actiunea de fundamentare a deciziilor.

Raspunde necesitatilor de informare a tertilor privind gradul de incredere pe care acestia trebuie sa-l aiba in declaratiile agentilor economici.

3.Analizeaza ansamblul operatiunilor desfasurate in cadrul unei unitati ptrimoniale in vederea imbunatatiri activitatii generale a acesteia.

Analizeaza atat operatiunile financiar contabile cat si modul de desf. a controului fin propriu in vederea exprimarii unei opinii in ceea ce priveste fiabilitatea documentelor financiar contabile.

4.Activitatea de examinare a informatiilor este impartita pe departamente functionale ale unitatilor patrimoniale.

Activitatea de examinare a informatiilor este repartizata in functie de costurile din bilant si din contul de cprofit si pierdere/executie.

5.Are in vedere descoperirea si prevenirea fraudelor.

Nu isi propune in mod expicit si prevenirea fraudelor, aceasta activitate fiind doar un accesoriu al Auditului extern.

6.Este independent fata de conducere

( compartimentul financiar contabil) dar este subordonat mamagementului.

Este independent fata de activitatea manageriala constituind o sursa de informare pentru terti parteneri, organele statului, unitatile bancare de asigurari.

7. Analizarea diferitelor activitati ale unitatii patrimoniale au caracter permanent pe toata perioada  anului financiar.

Examinarea documentelor are caracter periodic pe baza de contract de obicei o data pe luna.

Dupa un alt criteriu si anume cel juridic Auditul se clasifica in :

a)      audit legal;

b)    audit contractual

a) Auditul legal se defineste ca fiind activitatea exercitata de catre cenzorii unei entitati economice in baza unui mandat aprobat de catre adunarea generala a actionarilor elaborat potrivit prevederilor legale in vigoare. Calitatea de cenzor poate fi definita de catre expertii contabili sau contabili autorizati cu studii superioare.

Principalele atributii a cenzorului unei unitati economice este ca prin activitatea specifica pe care o desfasoara sa contribuie la pastrarea integritatii patrimoniului si in special la realizarea obiectivelor propuse in vederea obtinerii de profit.

Realizarea acestor sarcini presupune:

obigatii asupra vederii gestiunii unitatii economice;

verificarii si interventii in cazurile in care se constata abateri de la normele si prevederile legale.

Sa asiste si sa contribuie la desfasurarea inventarierii patrimoniului;

Sa verifice si sa constate corectitudinea aplicarii politicilor unitatii in ceea ce priveste reflectarea rezultatelor acestora in evidenta contabila;

Sa vegheze la respectarea normelor si prevederilor pt a fi aplicate astfel incat conturile anuale sa prezinte o imagine fidela a patrimoniului , situatiile financiare a contului de profit si pierdere.

b) Auditul contractual se defineste ca fiind activitatea desfasurata pt o unitate economica de catre persoane autorizate pe baza unui contract de prestari servicii. Exercitarea auditului contractual se realizeaza in baza prevederilor legale conform carora numai anumite persoane fizice/juridice autorizate in acest sens pot realiza aceasta activitate. Aceste persoane fizice/juridice autorizate trebui sa detina calitatea de expert contabil sau sa fie constituite in societati economice de specialitate.


Document Info


Accesari: 1257
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )