Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
BANCA NATIONALA A ROMANIEI IN PREAJMA INTRARII ROMANIEI IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL

Finante


BANCA NATIONALĂ A ROMÂNIEI ÎN PREAJMA INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIALDupă 1938, băncile au fost folosite ca instrumente de acumulare a fondurilor pentru înarmare si aservire intereselor hitlerismului inva 17217f523r dator.

În economie, se remarcă o încetinire a activitătii, reflex al economiei mondiale din cauza înarmărilor care s-a concretizat în bugetul României prin sporirea cheltuielilor pentru armată si, ca o consecintă, o sporire a fiscalitătii, prin accentuarea cresterii impozitelor directe: impunerea proprietătilor clădite, sporirea impozitelor pe salarii mai mari si majorarea unor taxe.

" Spre deosebire de primul război mondial când Banca Natională a acordat avansuri direct statului, finantarea apărării nationale s-a făcut prin rescontarea portofoliului industriei de armament si acordarea de avansuri pe bonuri de tezaur furnizorilor statului.

Într-o măsură mai redusă s-a finantat apărarea natională prin produsul noii reevaluări a stocului de aur al Băncii Nationale. Reevaluarea stocului s-a făcut pentru a se corela pretul real cu cel plătit de bancă producătorilor. Noul pret era format din pretul de stabilizare plus prima de 38%, plus o primă suplimentară de 50% care, însumate, dădeau noul pret oficial de 229.999.00 kg / aur fin.

Prin decretul lege din 31 martie 1941, primele, totalizând 107%, au fost reduse la 90% peste pretul de stabilizare al aurului, ca atare, s-a făcut o nouă reevaluare a stocurilor de aur la noul pret de 211.111.10 lei kg de aur fin, diferenta până la pretul anterior constituind o datorie a statului fată de bancă.

În această perioadă grea, banca Natională a intervenit pentru mentinerea cursului leului în perioada de negociabilitate a devizelor, căutând să-si sporească stocul de aur, dând prime pentru cresterea productiei si cumpărând aur aur si din straăinătate. De la 1 septembrie 1939, controlul comertului cu devize a fost trecut în sarcina Ministerului Economiei Nationale."

În toată perioada pregătirii si desfăsurării razboiului, alaturi de Wermacht, bancile, în frunte cu Banca Nationala au finantat atât necesitatile economiei, dar mai ales necesitatile provocate de ducerea operatiunilor militare, ceea ce s-a soldat cu inflatia si devalorizarea leului. Meritul Bancii Nationale, asa cum s-a aratat, a fost ca s-a preocupat sa desfasoare o activitate bancara sănătoasă si, în acelasi timp, s-a luptat pe toate căile să înlăture actiunile de subjugare a economiei de către monopolurile germane.

Evenimentele de după 23 august 1944 au transformat treptat statul într-un instrument al unui singur partid, iar băncile si-au pierdut independenta operatiunilor, reducându-se la un număr minim, ca organe ale statului de centralizare maximă a resurselor si de plasare a acestora în obiective care au agravat problemele economice, sociale si nationale ale României.Alexandru Pintea, Gheorghi Ruscanu, op. citată, pag. 222 - 223


Document Info


Accesari: 1453
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )