Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




BUGETUL PUBLIC

Finante


BUGETUL PUBLIC

1.)BUGETUL CONSOLIDAT AL STATULUI - reflecta fluxurile financiare publice de formare a veniturilor fiscale si nefiscale si de repartizare a acestora pe destinatii potrivit cu nevoia sociala si cu obiectivele de politica financiara si economica a guvernului.



Conform L.72/1996 - legea finantelor publice,bugetul consolidat cuprinde:

bugetul de stat

bugetul asigurarilor sociale de stat

bugetele locale

bugetele fondurilor speciale

bugetul trezoreriei statului

bugetul altor institutii cu caracter autonom in conditiile asigurarii echilibrului financiar

2.)CONTINUTUL BUGETULUI PUBLIC NATIONAL

Bugetul public consolidat al statului - asigura si informatiile necesare organului executiv - Guvernul in cunoasterea modului cum a decurs executia bugetara in exercitiul financiar expirat, mai contribuie si la stabilirea de catre legislativ in concordanta cu programele de guvernare a armonizarii politicilor bugetare cu politicile economice corespunzatoare.

Bugetul public national - reprezinta expresia sintetizata a relatiilor economice ce se manifesta in procesele formarii si utilizarii principalului fond centralizat de mijloace banesti ale statului si a fondurilor unitatilor administrativ teritoriale in vederea finantarii activitatilor social culturale. El se regaseste numai in sfera finantelor publice in care statul este in mod obligatoriu unul dintre subiectii relatiilor respective si se caracterizeaza prin doua laturi esentiale:

latura relatiilor care se nasc in procesul formarii

latura relatiilor ce reies din repartizarea fondurilor bugetare

3.)PARTICIPAREA BUGETULUI PUBLIC NATIONAL LA REPARTITIA PIB

PIB- cuprinde valoarea tuturor bunurilor si a serviciilor produse in interiorul unei tari de toti agentii economici intr-o perioada de timp data, din care se scade consumul intermediar.

Impozitele - reprezinta o prelevare a unei parti din veniturile si din averea persoanelor fizice si juridice , care este obligatorie cu titlu nerambursabil si fara vreo contraprestatie.

Taxele - reprezinta suma platita de o persoana fizica su juridical pentru servicile prestate acesteia de un agent economic,o institutie su un serviciu de utilitate publica.

Contributiile - reprezinta sumele activate de un anume segment al contribuabililor pentru activitatea desfasurata si care beneficiaza de anumite prestatii su utilitati publice.

Functiile bugetului public national-

a) functia de repartitie

b) functia de control

a) Functia de repartitie- constituirea fondurilor bugetare si alocarea acestora pe destinatii potrivit normelor prevzute in legea anuala de aprobare a bugetului public si cuprinde doua faze : - constituirea fondurilor

- distribuirea fondurilor

b) Functia de control - vizeaza pe langa constituirea si repartizarea fondurilor din bugetul public national si modul de utilizare a acestora.

Controlul asupra executiei bugetare se exercita de:

organe ale Curtii de Conturi

organe ale Ministerului Finantelor Publice

organe spacializate ale ministerelor,departamentelor,institutiilor publice centrale, atributii de control avand si Parlamentul 323b11d si Guvernul Romaniei.

SISTEMUL BUGETAR IN ROMANIA

1)STRUCTURA SISTEMULUI BUGETAR - sistemul bugetar al statului cuprinde ansamblul relatiilor si al formelor organizatorice prin care se asigura formarea, repartizarea si utilizarea fondurilor bugetare.

Structura sistemului bugetar public cuprinde:

- Bugetul de stat, Bugetul Parlamentului, BugetulAutoritatii Judecatoresti, Bugetul Curtii de conturi, Bugetul Curtii constitutionale, Bugetul Consiliului Legislativ, Bugetul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Bugetul asigurarilor sociale de stat, Bugetele locale.

2) BUGETUL DE STAT

Continut si caracteristici

Bugetul de stat reprezinta actul juridic in care sunt prevazute si autorizate in forma legislativa veniturile si cheltuielile anuale ale statului , are aprobarea parlamentara sub forma indicatorilor bugetari, ceea ce ii da un caracter obligatoriu si este aprobat prin legea anuala. Se elaboreaza pe o perioada de un an calendaristic dar se poate si rectifica dar numai in cadrul aceluias exercitiu bugetar.

Bugetul de stat cuprinde resurse financiare mobilizate la dispozitia statului si repartizarea acestora. Nivelul resurselor(veniturilor) si dimensionarea cheltuielilor sunt stabilite prin legi bugetare.

Principiile de baza ale elaborarii bugetului de stat sunt:

a)    principiul unicitatii - presupune inscrierea tuturor veniturilor si cheltuielilor statului in sumele lor globale, intr-un singur document.

b)    Principiul universalitatii -universalitatea presupune ca atat veniturile, cat si cheltuielile publice vor fi inscrise in buget in sumele lor totale, fara omisiuni si fara compensari intre cheltuieli si veniturii proprii.

c)     Principiul echilibrului -veniturile prevazute a se realiza trebuie sa asigure acoperirea cheltuielilor propuse a se efectua in perioada de referinta. Bugetul trebuie sa fie echilibrat sub forma unei balante unde veniturile trebuie sa acopere cheltuielile.

d)    Principiul realitatii - presupune evaluarea realista a veniturilor si dimensionarea judicioasa si in conformitate cu prevederile legale a cheltuielilor bugetare.

Metodele clasice ce se pot folosi sunt:

metoda automata

metoda majorarii (diminuarii)

metoda evaluarii directe

Metodele moderne de dimensionare a indicatorilor bugetari :

metoda de analiza cost avantaje

metoda de planificare , programare bugetizare

metoda managementului prin obiective

metoda rationalizarii obtiunilor bugetare

1)Metoda de analiza cost avantaje - presupune utilizarea unui set intreg de tehnici care sa asigure alocarea eficienata a resurselor limitate intre cele 2 sectoare privat si public precum si intre diferitele proiecte din sectorul public

2)Metoda de planificare , programare bugetizare,- se refera la identificarea obiectivelor ce trebuie finantate pe termen lung si cuantificarea valorilor costurilor, cu determinarea marimii creditelor bugetare ce urmeaza a fi inscrise anual in bugetul de stat.

Fazele metodei sunt;

Planificarea obiectivele ce urmeaza a se analiza pe termen lung si caile de realizare a acestora cu integrarea in procesul administrativ de elaborare a bugetului.

Programarea- definirea clara a obiectivelor ce urmeaza a fi realizate, dupa alegerea unuia dintre programele alternative propuse care raspunde cel mai bine obiectivelor de perspectiva si care maximizeaza rezultatele la acelasi efort bugetar si care corespunde politici administrative in domeniu asumat .

Bugetizarea inscrierea in bugetul de stat a transei anuale din creditul bugetar corespunzator realizarii obiectivelor.

3)Metoda managementului prin obiective- se poate utiliza la nivelul ordonatorilor principali de credite , unde pentru fiecare domeniu de activitate cel care gestioneaza resurasele financiare publice isi defineste propiiile sale obiective si contribuie la finalizarea actiunilor.

4)Metoda rationalizarii optiunilor bugetare. - se bazeaza pe o analiza sistematica, ce vizeaza dimensionarea indicatorilor bugetari in contextul gestiunii prin obiective ale resureselor publice.

Principalele faze ale metodei rationalizarii optiunilor bugetare sunt:

a) studiul unde se realizeaza

b) decizia cand se realizeaza

c) executia cand se urmareste

d) controlul care are drept scop:

- verificarea modului cum sa realizat determinarea indicatorilor de gestionare a resurselor si de executie a acestora

- reevaluarea optiunilor in urma cunoasterii rezultatului controlului

- reajustarea programelor in functie de noile informatii detinute

e) principiul anualitatii -

Anualitatea bugetului are 2 semnificatii:

- perioada de timp pentru care se intocmeste si se aproba bugetul

perioada de timp in care se incaseaza veniturile si se efectueaza cheltuielile aferente unui buget

f) principiul publicitatii

Continutul fazelor procesului bugetar

Veniturile bugetare - resurse banesti care se cuvin bugetului in baza unor prevederi legale

Cheltuieli bugetare - alocatii aprobate si effectuate in limita si cu destinatiile stabile prin bugetul aprobat

Clasificatia bugetara- gruparea intr-o ordine obligatorie si dupa criterii unitare précis determinate a veniturilor si cheltuielilor cuprinse in buget

Articol bugetar - subdiviziune a clasificarii bugetare

Ordonator de credite - conducator al administrariei centrale,locale sau al instituitiilor publice din sudordinea acestora

Credit bugetar - suma aprobat prin buget reprezentatnd limita maxima pana la care se pot angaja si efectua cheltuieli.

Echilibru bugetar - egalitatea dintre veniturile bugetare si cheltuielile bugetare in cadrul unui exercitiu bugetar

Exercitiu bugetar - activitatea de incasare a veniturilor bugetare si de efectuare a cheltuielilor aprobate prin buget

Exexcutia de casa a bugetului - complexul de operatiuni care se refera la incasarea pastrarea si eliberarea de resurse financiare pentru efectuarea cheltuielilor publice

Varsamant- plata unei sume efectuata la un agent economic, o institutie in vederea stingerii unei obligatii legale

Impozit - prelevarea unei parti din veniturile si averea persoanelor fizice si juridice.

Taxa - suma platita de o persoana fizica sau juridical pentru servicile prestate acesteia.

Imprumut - suma acordata de un creditor rambursdabila la un anumit termen cu obtinerea unei dobanzi

Dobanda - pretul folosirii temporare a capitalului imprumutat

Trezorerie - totalitatea operatiunilor banesti,finaciare si bugetare effectuate de catre autoritatile executive pentru mobilizarea mijloacelor banesti.

ELABORAREA PROIECTULUI DE BUGET

Ministerul Finantelor are rolul indrumarii metodologice a operatiunilor de elaborare a proiectelor de buget si a centralizarii propunerilor tuturor minsterelor si al altor subiecti bugetari, intocmind o schita de buget cu alocatiile bugetare si veniturile publice propuse.

Echilibrarea si definitivarea proiectului de buget precum si elaborarea finala a textuluicelorlalte documente insotitoare ale proiectului se realizeaza de catre Guvern dupa care toate acestea se inainteaza parlamentului spre dezbatere si aprobare.

Elaborarea proiectului de buget se face in raport de rezultatele obtinute in domeniile economico sociale finantate de la buget, urmarindu-se in special armonizarea alocarii si utilizarea eficienta a resurselor bugetare.

Odata finalizat proiectul de buget acesta se concretizeaza intr-un pachet de documente care consta in :

expunerea de motive si proiectul legii bugetului de stat

anexele la proiectul de lege bugetara in care sunt reflectate veniturile pe diferite categorii de impozite, taxe si alte surse

informatiile documentare privind modul de fundamentare a bugetului

Proiectul de buget se transmite Parlamentului spre aprobare

Aprobarea bugetului - este obligatorie ca aprobarea prevederilor bugetare sa o faca forul legislative, Parlamentul in care sunt reprezentate interesele cetatenilor.

Etapele aprobarii bugetului

prezentarea in planul Parlamentului de catre primul ministru a raportului pe marginea proiectului de buget

examinarea raportului in consiliile permanente ale Parlamentului structurate pe domenii

analiza si aprobarea proiectului de buget in comisia de buget finante, banci

dezbaterea si aprobarea proiectului de buget in Parlament

promulgarea de catre Presedintele Romaniei a Legii bugetului aprobata de Parlament.

Data intrarii in vigoare este cea in care acesta apare in M.O. , moment in care bugetul devine operational.

Exexutia bugetului - consta in incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor aprobate de Parlament.

Responsabilitatea executiei bugetare revine Guvernului.

Urmarirea operative a executiei bugetare se realizeaza de catre MFP, careia ii revine sarcina de a mentine pe tot parcursul executiei raportuil dintre veniturile si cheltuielile in limitele aprobate prin legea bugetara anuala.

Derularea executiei bugetului de stat - se realizeaza prin trezoreria statului si a unitatilor sale teritoriale, ocazie cu care se efectueaza si un control fiscal - bugetar prealabil.

Executia venituilor bugetului de stat -

Asezarea impozitului - reprezinta identificarea si dimensionarea materiei impozabile de care dispune o persoana fizica sau juridical si care este supusa impozitarii

Lichidarea - consta in determinarea cuantumului impozitului datorat in functie de marimea materiei impozabile, de cotele de impozit si alte conditii prevazute de actul normative care reglementeaza fiecare impozit in parte.

Emiterea titlului de percepere a impozitului - operatiune prin care se inscriu intr-un document in baza caruia se autorizeaza perceperea impozitului ca venit si care reprezinta titlu de incasare sau titlu executoriu de incasare.

Perecperea impozitului - consta in incasarea efectiva a acestuia in cuantumul si la termenele stabilite.

BUGETELE LOCALE - reprezinta planurile financiare ale unitatilor administrative teritoriale.

Conform L.215/2001 - republicata prin unitati administrativ teritoriale se intelege organizatia administrative conform constitutiei din 1968 a teritoriului romanesc in judete, municipii, orase si commune.

Judetele au un buget - plan financiar propriu elaborate in conformitate cu prevederile L273/2006 si cifrele definitive prevazute in Legea Bugetului de stat pentru un exercitiu bugetar anume.

Organul legislativ al judetului este reprezentat de consilierii judeteni in numar maxim de 37.Se aleg presedintii de comisii de specialitate cu sarcini exprese,obiective precise ,dar mai ales cu nuanta partidului din care fac parte.

Principiile de elaborare ale bugetului sunt cele desprinse din temeiurile legale cu caracter general si urmeaza urmatorul scenario:

se intocmeste o prima varianta de proiect de buget pe care il discuta in delegatia permanenta a Consiliului Judetean

varianta aprobata il remite serviciului buget si contabilitate publica din cadrul DGFP judetene care il cuprind in proiectul de Buget centralizat al judetului respectiv.

proiectul de buget centralizat se trimite ministerului in vederea luarii lui in calcul si a cunoasterii intr-o anumita faza de resurse din Bugetul de Stat necesare activitatii de finanatre si activitatii de dezvoltare a judetului.

Dupa aprobarea Legii Bugetului de stat si a Legii BASS in cuprinsul Legii Bugetului de stat sunt mentionate in anexe si cotele defalcate din TVA pentru finantarea diferitelor activitati,care trebuiesc prinse in bugetul judetului.

In cadrul delegatiei permanente a Consiliului Judetean cifrele repartizate primesc caracterul de cifre definitive si sunt transmise tot de DGFP judetului, aparatului propriu cat si unitatilor administrativ teritoriale din judet

In baza cifrelor definitive primate judetul si unitatile din judet intocmesc bugetul care este aprobat de catre consilieri si care devine obligatoriu pentru exercitiul bugetar respective.

Bugetele intocmite,aprobate se trimit DGFP judetene care le centralizeaza si le trimit la MEF, un exemplar merge la Trezoreria Operativa si in baza careia se deruleaza executia bugetara respective

Veniturile bugetului Consiliului Judetean pot fi:

venituri proprii : - impozit pe profit,varsaminte din profitul net al SC, venituri din cedarea folosintei bunurilor,taxe din concesiuni,redevente pentru terenuri.

Sponsorizari

Donatii

Venituri din capital

Cota din impozitul pe venit de natura salariala

Bugetul unei unitati administrative teritoriale cuprinde 2 subbugete:

Bugetul functional - utilizarea resurselor bugetare proprii - impozite, taxe, contributii, cote si sume defalcate din impozitul pe venit, subventii activitati organizate de catre aceasta si care deservesc zilnic contribuabilii.

Bugetul de dezvoltare sau investitional - care se doreste a fi organizat si care se finanteaza din cotele TVA,din credite si imprumuturi obligatare,din donatii si sponsorizari, dupa infiintare se trece in categoria serviciilor functionale, se programeaza si se urmareste in cadrul bugetului functional.

Executia bugetelor locale - se realizeaza cu ajutorul unitatilor operative ale trezoreriei statului prin executie,intelegand incasarea veniturilor programate respective efectuarea cheltuielilor bugetare programate.

BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE - face parte din Bugetul Consolidat al statului si are rolul de a acoperii cu resurse financiare necesitatile iscate in societatea romaneasca.Se elaboreaza odata cu bugetul de stat respectand principiile de programare (principiul universalitatii, unicitatii, echilibrului, realitatii, publicitatii), este apanajul exclusiv al Ministerului Muncii si Solidaritatii Familiei , are o necesitate obiectiva si vizeaza acordarea de pensii pentru toate posturile si categoriile existente.

Propunerile de buget le face ministerul ,se aproba ca proiect de Guvern si se supun spre aprobare Parlamentului Romaniei.Dupa dezbatere se trimit presedentiei pentru promulgare.

Veniturile BASS - sunt din contributiile persoanelor fizice si juridice in cote la fondul total de salarii realizat sau la salariul realizat din incasarile de la persoane fizice care utilizeaza biletele de tratament ale MMSF, din alocatii din bugetul de stat.

Cheltuielile BASS - sunt din punct de vedere al clasificatiei functionale adica dupa destinatia lor pentru plati de pensii , asistenta sociala, ajutoare, pe capitole , subcapitole parti, articole si alienate iar din punct de vedere al clasificatiei economice, adica dupa natura lor in cheltuieli curente; materiale; servicii; personal; si cheltuieli de capital.

FONDURILE SPECIALE - au la baza Legi speciale, se constituie in afara bugetului de stat dar sunt prevazute ca anexe la legea bugetara anuala,vizeaza anumite domenii de activitate cu prioritate nationala si au rolul de a completa intr-un fel resursele necesare derivarii activitatii in sectoarele respective.

Ca si process bugetar fondurile speciale parcurg etapele de elaborare , de aprobare, de executie si de raportare a executiei in fata organelor abilitate.

Elaborarea bugetelor speciale - revine exclusiv ordonatorului principal de credite, care genereaza propuneri pentru exercitiul bugetar ulterior.Aceste propuneri avand la baza clasificarea functionala a veniturilor si a cheltuielilor cu semnaturile de rigoare sunt inaintate ministerului economiei si cunoasterii organelor de specialitate in cadrul exercitiului pentru a fi centralizate si apoi inaintate parlamentului spre analiza si aprobare.

Veniturile bugetelor speciale pot sa se constituie din cote procentuale aplicate asupra unora sau totalitatii veniturilor realizate de catre contribuabili persoane fizice si juridice sau in sume absolute adaugate la preturile de livrare ale bunurilor, produselor sau serviciilor foarte des utilizate de catre aceswti contribuabili.

Cheltuielile fondurilor speciale - vizeaza anumite obiective punctuale cum ar fi asigurarile de sanatate, ajutorul de somaj, fondul de garantare a salariilor, de protectia asigurarilor etc.

Caracteristic fondurilor speciale este faptul ca sumele neutilizate(diferenta dintre veniturile constituite si cheltuielile efectuate), se reporteaza pentru exercitiul bugetar urmator.

Bugetele fondurilor speciale nu respecta principiul bugetelor dezechilibrate.

In economia romaneasca intalnim urmatoarele fonduri speciale :

fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

fondul de somaj

fondul de mediu

fondul de garantare sau de protectie a asiguratilor, se mai numeste si fondul de garantare rezulat din contractile de asigurare facultative

1) FNUASS - temei legal L.95/2006 modificata prin mai multe ordonante

- se constituie din contributiile pentru asigurari sociale de sanatate suportata de asigurati,din subventii de la B.S, din donatii si sponsorizari,din dobanzi primate de la Bugetul Trezorerie,din exploatarea patrimoniului CNAS si a CAS judetene.Gestionarea fondurilor se realizeaza prin CASS judetene si amunicipiului Bucuresti.

Veniturile CNAS respective a Fondului National Unic sunt:

contributia angajatorilor -6%

contributia pentru concedii si indemnizatii

contributia asiguratilor - 6,5 %

Din categoria veniturilor nefiscale :

venituri din proprietate

restituiri de fonduri din anii precedenti

venituri din dobanzi

venituri din subventii de la alte nivele ale administratiei publice

Cheltuielile - sunt clasificate conform clasificatiei functionale,acestea sunt impartite pe ca[pitole,subcapitole,titluri articole si alienate si privesc cheltuielile pentru asistenta sociala,

Executia la venituri si cheltuieli a acestui fond special se realizeaza cu ajutorul trezorerie statului prin organelle operative .Disponibilitatile zilnice ale acestuia sunt purtatoare de dobanda, dobanda se acorda lunar de catre trezoreria operativa, disponibilul zilnic contribuie la finantarea deficitului bugetar current al B.S.

2) FONDUL DE SOMAJ - pentru constituirea fondurilor speciale de somaj se vor utilize urmatoarele conditii :

a) contributia datorata de angajator la BASS - 2%

b) contributia individuala - 1%

c) contributia datorata de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurari

- 3,2%

Fondul de somaj face parte din Bugetul Consolidat al Statului

Decontarea sumelor se face prin trezoreria operative a statului.

Soldul excedentar la sfarsitul anului se reporteaza pentru anul urmator.

3)FONDUL DE MEDIU - temei legal OUG 196/2005

Fondul de mediu are ca scop protejarea mediului inconjurator pe teritoriul Romaniei.

Veniturile se constituie din :

a)     contributia 3 % din sumele realizate din vanzarea deseurilor fieroase si nefieroase detinute de persoane fizice sau juridice

b)    taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la surse fixe si mobile incasate de la operatori economici

c)     taxele incasate de le operatorii economici detinatori de terenuri pe care se depoziteaza deseuri

d)    taxe aplicate la kg de ambalaje importate sau produse

e)     contributia 2 % din valoarea substantei clasificate ca fiind periculoase pentru mediu

f)      contributie anuala pentru gestionarea fondurilor de vanatoare

g)     donatii sponsorizari, asistenta financiara

Fondurile se constituie in vederea eliminarii actiunii perturbatoare asupra mediului si pentru realizarea proiectelor prioritare din acest din acest domeniu

Cheltuielile - vizeaza tot in baza clasificatiei economice si functionale urmatoarele activitati :

a)     prevenirea poluarii

b)    reducerea impactului asupra solului,apei,atmosferei

c)     reducerea nivelului de zgomot

d)    utilizarea de tehnologii curate

e)     gestionarea deseurilor inclusive a deseurilor periculoase

f)      protectia resurselor de apa, statii de tratare,epurare

g)     impadurirea terenurilor degradate

h)     inlaturarea efectelor calamitatilor

i)       lucrari de gospodarire a apelor

4) FONDURILE DE GARANTARE LA PLATA CREANTELOR SLARIALE

Fondurile de garantare se constituie din :

a)     contributia angajatorilor

b)    dobanzi, majorari de intarziere pentru neachitarea in termen a contributiei

c)     sume provenite din recuperarea debitelor anterioare

Destinatia acestui fond este aceea pentru finantarea datoriilor salariale precum si pentru finanatrea cheltuielilor de gestionare a fondului

5) FONDUL DE PROTECTIE AL ASIGURATILOR

Scopul constituirii este legat de necesitatea protejarii asiguratilor beneficiarilor asigurarii si tertelor persoane despagubite de societatea de asigurare reasigurare de bunuri si persoane.

Se constituie din aplicarea unei cote asupra sumelor brute incasate de societatea de asigurare - reasigurare care se vireaza lunar pe seama comisiei de supraveghere. Acest fond este administrat in contul trezoreriei, asupra lui se calculeaza dobanda si este unul din finantatorii deficitului bugetar current la sfarsitul fiecarei zile.

6) FONDUL SPECIAL PENTRU SATUL ROMANESC - scopul instituirii este:

- necesitatea asigurarii transparente a finantarii proiectelor de investitii in infrastructura mediului rural

- asigurarea unui mechanism de utilizare in folosul comunitatii rurale a veniturilor bugetului de stat.

Fondul se repartizeaza pe baza de HG pe ordonatori principali de credite ai B.S. sau a Bugetelor Locale.

Sumele ramase neutilizate la sfarsitul exercitiului bugetar majoreaza fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Veniturile fondurilor speciale sunt:

impozitul pe veniturile din pensii

impozitul afferent venitului din transferal proprietatilor imobiliare din patrimonial personal

alte venituri stabilite annual prin legea Bugetului de stat

Cheltuielile - pe care le putem intalni se refera la :

- pietruire, reabilitare, modernizare si/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate, sisteme de alimentare cu apa potabila, canalizare si epurare, platforme de gunoi, poduri, podete si punti pietonale

Acest fond este gestionat de catre trezoreria statului si este purtator de dobanda.

CONCEPTUL DE TREZORERIE PUBLICA. ORIGINILE ACTIVITATII DE TREZORERIE.

Trezoreria a cunoscut trei tendinte principale:

tendinta de identificare

tendinta de unificare

tendinta de diversificare a functiilor.

a)    Referitor la tendinta de identificare - problema cea mai importanta era de a asigura independenta trezoreriei fata de puterea politica.

b)    Cu privire la tendinta unificarii - se caracterizeaza prin faptul ca s-au centralizat "numeroasele case particulare" care dispuneau de fonduri suficiente pentru finantarea unor cheltuieli rezultand o caserie centrala cu reguli precise de drept bugetar si cu instituirea principiului unitatii de casa.

c)     Cu privire la tendinta de diversificare - la inceput toate operatiile din ce in ce mai centralizate erau in mod esential operatii contabile.

Trezoreria - este o creatie progresiva cu origini foarte indepartate, este o institutie care si-a cucerit independenta financiara,a impus separarea fondurilor publice de patrimonial personal al conducatorului(suveranului), s-a separate activitatea de impozitare fiscala de activitatea de administrare a veniturilor de gestionare si fructificare a acestora.

Trezoreria are dreptul de a stabili reguli ale contabilitatii publice, dreptul de a organiza servicii financiare, conducand la cristalizarea celor 5 tipuri de servicii fundamentale ale trezoreriei si care sunt :

a)     incasarea impozitelor

b)    gestiunea datoriilor

c)     gestiunea creantelor

d)    contabilitatea publica

e)     miscarea fondurilor

Evolutia sistemelor financiare publice - are o evolutie istorica ,elementele sunt legate de Egiptul antic si de Babilon,dar reprezentand locul sau tezaurul unde se depozitau banii staului respective.In Romania activitatea de trezorerie incepe sa se faca simtita mai ales dupa aparitia legii privind Finantele Publice di 31 iulie 1939, conform acestei legi ordonantarea platilor privind fondurile publice se face ape cale ierarhica, iar platile se puteau face de catre caseriile publice numai dupa verificarea ordonantelor si a mandatelor de plata.

Trezoreria statului dupa primul razboi mondial

Din arhivele Ministerului de Finante reise faptul ca activitatea desfasurata in perioada interbelica a fost orientata cu precadere inspre initierea masurilor de " redresare" si de functionare a sistemului financiar fiscal,cu numeroase eforturi financiare si umane cu greutati in organizarea si pregatirea personalului de specialitate.

Fiecare unitate financiara avea atributii legate de :

a)     recensamntul contribuabilului care realizeaza venituri

b)    primirea declaratiilor de impunere

c)     evidenta fiscala pe contributii ,surse sip e termene de plata

d)    incasarea taxelor si impozitelor la scadenta

e)     analiza cererilor de contestatii

f)      raportarea la organul ierarhic superior a datelor si informatiilor privind activitatea.

SISTEMUL DE TREZORERIE PRIVIND INCASAREA IMPOZITELOR SI TAXELOR.

Incasarea impozitelor si taxelor ce reprezinta venituri ale bugetului,efectuarea cheltuielilor si finantarea deficitelor bugetare erau concentrate in activitatea Ministerului Finantelor si a unitatilor financiare teritoriale sporadic si in activitatea Bancii Nationale.

Incasarea impozitelor si taxelor se realize prin inspectorii de impzite indirecte si directe si de perceptori la orase si comune.Pentru sumele incasate pe baza de chitante erau inregistrate in evidenta nominala fiscala - rol fiscal dupa care apoi se stabileau debitele curente de plata la termenele urmatoare.

intocmeau jurnalul de casa

erau obligate sa depuna saptamanal si in mod obligatoriu la sfarsitul lunii sumele incasate

conduceau " jurnalul incasarii impozitelor si taxelor"

la commune perceptorii mai conduceau " jurnalul cheltuielilor din B.S in care se inscriau diferite date cu privire la drepturile salariale achitate pe subdiviziuni, clasificatii bugetare functionale, suma platita si data documentelor de plata.

Verificarea prin trezorerie a operatiunilor de incasari si plati - reprezinta apanajul exclusive al Administratiei Financiare si al Perceptiilor fiscale,acestea trebuiau sa completeze lunar urmatoarele documente:

jurnalul incasarii impozitelor si taxelor

jurnalul cheltuielilor din Bugetul de Stat

La nivelul perceptiilor fiscale - avand in vedere si sarcina de efectuare a platii salarilor pentru personalul din invatamantul rural, pe langa jurnalul incasarilor impozitelor si taxelor se completeaza si jurnalul cheltuielilor din Bugetul Statului,diferenta dintre incasari si plati trebuia sa corespunda cu soldul contului de la BN

La nivelul Administratiei Financiare judetene - se organizau urmatoarele operatii:

contabilizarea ssumelor depuse de catre Administratia Financiara municipala si perceptiile rurale

virarea sumelor incasate saptamanal prin contul NB

inchiderea respective intocmirea contului de executie financiara

MECANISMUL TREZORERIE PRIVIND EFECTUAREA CHELTUIELILOR DIN BUGETUL DE STAT.

Executia cheltuielilor trebuia sa aiba in permanenta in vedere echilibrul dintre veniturile incasate si platile effectuate.Pentru a explica mecanismul efectuarii cheltuielilor din bugetul statului trebuie sa avem in vedere conditiile obiective existente in Romania dupa primul razboi mondial astfel :

o perioada de uniformizare a activitatii bugetare

s-au elaborate noi proceduri de lucru cu privire la evaluarea veniturilor si dimensionarea cheltuielilor

s-au armonizat solicitarile ordonatorilor de credite

neclaritatea resurselor financiare

Efectuarea platilor din bugetul statului prin Trezorerie se realize prin deschiderea de credite bugetare de catre ordonatorii de credite.

REFLECTAREA IN CONTABILITATEA TREZORERIEI A OPERATIUNILOR DE PLATI

a)Directia Generala a Contabilitatii din MF inregistra:

- in conturile de cheltuieli a B.S. platile de casa prin virament si numerar atat pe ordonatori de credite cat si pe subdiviziunea clasificatiei bugetare.

- in contul general al B.S in ordine cronologica platile dispuse de catre ordonatorul de credite

b) Ordonatorii principali de credite isi inregistreaza in contabilitatea proprie documentele vizate de catre Directia Generala a Contabilitatii, iar platile erau reflectate pe subdiviziunile clasificatiei bugetare,atat pe activitatea propriuzisa cat si pentru institutiile din subordine.

- lunar se transmitea contul de executie pe toate subdiviziunile clasificatiei bugetare.

Elaborarea contului general de executie a B.S.

reprezinta obligatia exclusive a MF deoarece acesta trebuie sa raporteze Parlamentului contul de executie a B.S.

Ca organ lucrativ in cadrul ministerului era Directia Generala a Contabilitatii care intocmea contul de executie.Contul de executie astfel intocmit cuprinzand pe de o parte veniturile sub forma de impozite sit axe si cheltuielile pe de alta parte, era aprobat de catre conducerea MF si prin grija guvernului se prezenta Parlamentului pentru analiza, aprobare si stabilirea eventualelor sarcini ulterioare.

Trezoreria ca unitate specializata a M.F era elemental si factorul operativ de executie bugetara atat la partea de venituri cat si la partea de cheltuieli.

Organizarea trezoreriei Finantelor publice in Romania dupa anul 1990

1) Necesitatea aparitiei si premizele infiintarii trezorerie.

Trezoreria Finantelor publice are ca temei legal de infiintare HG 78/1992,iar infiintarea efectiva a primelor trezorerii operative romanesti s-a produs incepand cu 1993 - jud. Valcea

Premizele infiintarii trezorerieli

reorganizarea sistemului bancar cu consecinte asupra executiei economiei si finanatelor

se infiinteaza BCR care preia de la BN conturile de venituri si cheltuieli ale B.B. , BASS , B.L. si conturile institutiilor publice

se schimba conceptia privind administrarea si utilizarea resurselor financiare.

se intareste autonomia MEF

se diversifica fondurile extrabugetare

Functiile de baza a trezoreriei

casier al sectorului public

asigurarea executiei de casa a bugetelor

exercitarea operative a controlului financiar preventive

efectuarea operatiilor de decontare in contul institutiilor publice si pastrarea disponibilitatilor

atragerea disponibilului din economie

efectuarea de plasamente financiare pe termen

gestionarea datoriei publice

asigurarea evidentei tehnico operative si a contabilitatii executiei de casa

asigurarea functionarii corespunzatoare a sistemului informational contabil

Functiile moderne :

garant al statului

intermediar financiar si distribuitor de capital

exercitarea rolului de putere publice

administrator al instrumentelor de interventie financiara publica in favoarea unitatilor economice

gardian al noilor echilibre

1) TREZORERIA GARANT AL STATULUI

- reflecta foarte bine vechea denumire a trezoreriei legata de miscarea generala a fondurilor si consta in ajustarea resurselor cu obligatiunile asigurand un intreg ansamblu de cicuite a valorilor finanaciare, intrarile si iesirile de fonduri necesitand un echilibru permanent.

- conform acestei functii trezoreria este chemata sa puna la dispozitia statului resurse superior disponibile pe termen scurt ,capabile sa faca fata oricaror nevoi neprevazute.

Ca si garant al statului impune sa se faca o distinctie intre echilibrul bugetar si echilibrul trezoreriei.

2)INTERMEDIAR FINANCIAR SI DISTRIBUITOR DE CAPITAL

Trezoreria va imprumuta pe unii agenti financiari jucand rolul de intermediary, dar cu atributii ca oricare system bancar.Ea imprumuta pe termen scurt anumite sume sub forma unor avansuri, sau alte imprumuturi pe termen lung pentru a contribui la finantarea unor sectoare prioritare.

Acest rol al trezoreriei va trebui sa fie real obiectiv sis a contribuie la functionarea corespunzatoare a tabloului de finantare al economiei

3)EXERCITAREA ROLULUI DE PUTERE PUBLICA

Trezoreria trebuie sa fie tutore asupra institutiilor de credit si sub acest titlu sa vegheze la buna functionare, la orientarea si functionarea acestora, reprezentand pentru puterea publica un real executant in infaptuirea politicii sale.

Aceasta functie de tutela nu trebuie confundata cu functia de supraveghere si control a sistemului nabcar pe care o are B.N.

4) ADMINISTRATOR AL INSTRUMENTELOR DE INTERVENTIE FINANCIARA PUBLICA IN FAVOAREA UNITATILOR ECONOMICE

Prin asumarea rolului de administrator al unor instrumente de interventie financiara publica in favoarea agentilor economici,trezoreria vizeaza o serie de obiective care pot sa conduca la : - dezvoltarea regionala si amenajarea teritoriului,cresterea "chiriei sociale" si a accesului de proprietate,sustinerea unor ramuri in procesul de restrucurare aflate in decline financiar,finantarea investitiilor din domeniul public,dezvoltarea exporturilor si in general ameliorarea soldului balantei de plati.

5) GARDIAN AL MARILOR ECHILIBRE

Marile echilibre pot fi definite ca raporturi de egalitate intre nevoile sa capacitatile de finantare exprimand obiectul politicii financiare a unui stat:

echilibrul trezoreriei publice va consta in asigurarea unei situatii speciale

echilibrul pietelor de capitaluri presupune ca economia trebuie sa fie capabila pentru finantarea investitiilor

echilibrul circuitelor monetare

echilibrul platilor exterioare

echilibrul pietei de schimb

Toate aceste echilibre trebuie sa fie asigurate de catre trezorerie in conditiile realizarii politcii economice a statului de drept, trezoreria trebuind sa se situeze in centru

" pilotajul macro - economic"

SISTEMUL DE ORGANIZARE A TREZORERIEI

Sistemul de organizare a trezoreriei economiei si Finantelor din tara noastra conform HG 386/2007 - privind Organizarea si Functionarea MEF se prezinta astfel:
* la nivel central

- Trezoreria centrala este organizata in cadrul D.G. Trezo si Contab.Publica si a D.Trezo si Datorie Publica din MEF

* la nivel teritorial


Document Info


Accesari: 18708
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )