Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Banca europeana de investitii

Finante


Banca europeana de investitii a fost infiintat prin tratatul de la Roma, avand ca scop promovarea unei dezvoltari echilibrate a intregului spatiu comunitar prin contribuirea la coeziunea economica , sociala si teritoriala a Uniunii Europene .

BEI, ai carui actionari sunt cele 25 de state membre ale UE, este condusa de Consiliul Guvernatorilor, alcatuit din cei 25 de ministri de finante. BEI are personalitate juridica si autonomie financiara, avānd rolul de a prelua finantarea pe termen lung a unor proiecte concrete, a caror viabilitate economica tehnica, ecologica si financiara este garantata. Resursele necesare pentru acordarea īmprumuturilor provin īn mare parte din obligatiuni plasate pe pietele de capital; BEI dispune īnsa si de resurse proprii. Īn perioada 1994-1999 activitatile BEI s-au axat īn mare parte pe urmatoarele sectoare: transporturi, telecomunicatii, energie, apa, īnvatamānt.Īn urma apelului lansat de Consiliul European la Lisabona pentru sprijinirea mai puternica a IMM-urilor s-a īnfiintat Grupul bancar EIB, alcatuit din EIB si Fondul European de Investitii (FEI), cu scopul cresterii competitivitatii economiei europene. Īn cadrul initiativei "Inovatia 2000" banca promoveaza spiritul antreprenorial si inventiv si dezvoltarea resurselor umane cu credite pe termen mediu acordate IMM-urilor, garantii bancare si disponibilizarea capitalului de risc.

Īn afara UE banca sustine strategiile de aderare ale tarilor candidate si ale celor din vestul peninsulei balcanice.

Banca aplica de asemenea aspectele de natura financiara prevazute īn tratatele īncheiate īn cadrul politicii europene de colaborare cu tarile īn curs de dezvoltare. Īn acest context, banca desfasoara activitati īn spatiul mediteranean si īn tarile din Africa, Caraibe si Pacific (statele ACP).

Eseu realizat de studentii Seriei 2, Grupa 11

Grivase Cristina Gorgan Marius

Gradinaru George Cristian Alexandra Guseila

Dan Grigorean Gurghean Razvan-Crisan

Bibliografie:

www.infoeuropa.ro
www.wikipedia.org
Economie Europeana, Mihaela Lutas, Cluj-Napoca 2005
The European Parliament and the European constitution, Luxembourg-office for official publications of the European communities 2005

darie_ilies@yahoo.com


Document Info


Accesari: 2818
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )