Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Definirea dreptului bancar si obiectul de reglementare

Finante


Definirea dreptului bancar si obiectul de reglementare

Dreptul bancar cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaza sistemul bancar si activiatea bancara.Īn termenii consacrati de doctrina juridica, el reglementeaza activitatile efectuate cu titlu de profesiune obisnuita de institutiile care alcatuiesc sistemul bancar, denumite generic institutii de credit. Este alcatuit din regulile care alcatuiesc statutul īntreprinderilor care desfasoara "comert cu bani" si din cele aplicabile activitatii acestora. Sau dreptul bancar este dreptul bancherIlor.

Dreptul bancar este un drept profesional: este dreptul comerciantilor care speculeaza asupra monedei si a creditului. Obiectul sau de reglementare priveste activitatea bancara exercitata de banca centrala (Banca Nationala a Romāniei) si institutiile de credit.

Oricāt de eterogene ar fi definitiile date dreptului bancar, acestea nu se pot abate, decāt cu riscul de a fi eronate, da le doua coordonate principale: sistemul bancar si activitatea bancara .

Se poate afirma ca dreptul bancar este, īn acelasi timp, un drept al unor subiecti calificati si un drept al activitatii acestora . Este un drept al unor subiecti calificati pentru ca reglementeaza conditiile de acces la profesiunea bancara si de exercitare a activitatilor bancare de catre banci si de catre celelalte institutii de credit, cu autorizare si sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romāniei, īn calitate de banca centrala a statului romān. Subiectii calificati (bancile, celelalte institutii de credit si banca centrala) alcatuiesc sistemul bancar.

Este un drept al activitatii bancare pentru ca reglementeaza operatiunile care pot fi cuprinse īn obiectul de activitatea al bancilor si al celorlalte institutii de credit si pe care acestea le pot desfasura īn limita autorizatiei emise de Banca Nationala a Romāniei.

Operatiunile principale au ca obiect moneda si creditul. Constituie operatiuni bancare: operatiunile de atragere de depozite, acordare de credite si emitere sau gestiune a instrumentelor de plata asupra carora poarta monopolul bancar[3].

Reglementānd o anumita specie de fapte de comert obiective, dreptul bancar poate fi considerat drept o subdiviziune a dreptului comercial, definit ca ansamblu al normelor juridice care reglementeaza activitatea comerciala[4], din care face parte si activitatea bancara.

Dreptul bancar are puternice legaturi cu dreptul public. Bancile si celelalte institutii de credit desfasoara activitati economice de interes public si, īn considerarea acestui fapt, sunt supuse unui regim de autorizare si supraveghere prudentiala, exercitat de B.NR., īn calitate de autoritate administrativa de specialitate[5].

Dreptul bancar, reglementānd o categorie de fapte de comert obiectivve, constituie o subdiviziune a dreptului comercial. Pentru acelasi motiv, autonomizarea fata de dreptul comercial este, de plano, imposibila. Nu poate fi contestata, īnsa, pozitia juridica sui generis a dreptului bancar: un drept profesional, caracterizat prin tehnicizare si publicizare, ale carui trasaturi si instrumente dundamentale rezista schimburilor politice, economice si tehnologice .Revista de drept comercial, Anul XIII, nr. 6, 2003, p. 130,

Th. Bonneau, Droit bancaire, Editions Montchrestieu, 4 eme edition, 2001, p.5,

Th. Bonneau, Droit bancaire, p.6,

Carpeanru, St. D., Drept comercial romān, Editura All Beck, Bucuresti, 2000, p.2,

Revista de drept comercial, Anul XIII, nr. 6, 2003, p. 134,

Lucian Bercea, Statutul dreptului bancar, īn Revista de drept comercial, Anul XIII, nr. 6, 2003, p.163,


Document Info


Accesari: 4410
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )