Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
NECESITATEA DE A COMBATE SPALAREA BANILOR

Finante
NECESITATEA DE A COMBATE SPALAREA BANILOR

În ultimii ani a survenit o recunoastere din ce în ce mai mare a faptului ca este esential sa se lupte împotriva crimei organizate, ca infractorii trebuie opriti, ori de câte ori este posibil, din a legitimiza rezultatele activitatilor lor criminale prin transformarea fondurilor din "murdare" 343e410d în fonduri "curate".
Abilitatea de a spala rezultatele activitatii criminale prin sistemul financiar este vitala pentru succesul activitatilor infractionale. Cei implicati în astfel de activitati au nevoie sa exploateze facilitatile oferite de sectorul financiar mondial daca vor sa beneficieze de rezultatele activitatilor lor. Utilizarea, în scopul spalarii banilor, a sistemelor financiar-bancare conduce la subminarea institutiilor financiare individuale si, în final, a întregului sistem financiar. În acelasi timp, integrarea crescuta a sistemelor financiare mondiale si îndepartarea barierelor puse în fata miscarii libere a capitalului au crescut usurinta cu care banii negri pot fi spalati si complica procesul de urmarire a banilor. Ultimele tendinte au evidentiat faptul ca spalatorii de bani isi directioneaza din ce in mai mult eforturile pentru angajarea unor intermediari non-bancari si non-financiari. Astfel, lupta impotriva spalarii banilor isi investeste increderea in constientizarea unei game largi de persoane juridice care nu sunt numai cele din sectorul bancar sau financiar.

Succesul si stabilitatea pe termen lung a oricarei institutii financiare depinde de atragerea si pastrarea fondurilor câstigate în mod legitim.

Banii câstigati în mod fraudulos au, invariabil, o natura tranzitorie. Ei strica reputatia si descurajeaza pe investitorul cinstit. Institutia financiara care se implica într-un scandal de spalare a banilor va risca acuzarea în instanta si pierderea bunei reputatii pe piata.

Daca nu este controlat, procesul de spalare a banilor poate submina eforturile depuse pentru existenta unor piete libere si competitive, si afecteaza dezvoltarea unei economii sanatoase.

Spalarea banilor reprezinta un factor major de contaminare a întregii economii: acest fenomen poate eroda integritatea institutiilor financiare ale unei tari prin influentarea cererii de numerar, nivelului ratei dobânzii si ratei de schimb valutar si, în acelasi timp, poate genera inflatie.Prin procedeele lor ilicite, infractorii pot investi în sectoare ale economiei unde activele pot fi utilizate ulterior ca masini de spalare a banilor. În plus, într-o economie în care tehnologia avansata si globalizarea permit transferul rapid de fonduri, lipsa de control asupra spalarii de sume mari de bani poate submina stabilitatea financiara. Mai mult, într-o tara cu o situatie financiara precara, scoaterea a milioane si chiar miliarde de dolari anual din procesul normal de crestere economica reprezinta un real pericol.

Strategiile de spalare a banilor includ tranzactii care, prin volum, sunt foarte profitabile, si deci atractive pentru institutiile financiare legale sau alte persoane juridice folosite ca intermediari de catre persoanele fizice care doresc sa transforme fondurile "murdare" in fonduri "curate". Spalarea banilor orienteaza banii din economia ilegala si îi plaseaza, prin investitii, în economia legala, bazându-se pe capacitatea si performanta sistemului financiar de a transfera capital si active în cantitati mari si în timp scurt.

Experienta acumulata de retelele crimei organizate este redutabila. În consecinta, se impune colaborarea strânsa a organelor si organismelor abilitate sa lupte împotriva acestora, pentru prevenirea generalizarii fenomenului de spalare a banilor. În caz contrar, exista riscul, deloc neglijabil, ca banii spalati sa devina "motorul" economiei si sa-si impuna propriile "reguli", ceea ce înseamna de fapt subminarea sau chiar desfiintarea autoritatii statale si domnia arbitrarului de tip mafiot.


Document Info


Accesari: 2336
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )