Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Deschiderea de reprezentante de catre banci straine

Finante
Deschiderea de reprezentante de catre banci straine

Procedura deschiderii de reprezentante de catre bancile straine este fundamental diferita de cea a īnfiintarii de sucursale, datorita diferentelor de r 636d310g egim juridic existente īntre cele doua categorii de dezmembraminte ale societatilor bancare straine: sucursala bancii poate desfasura orice activitaati bancare, īn limita autorizatiei B.N.R., īn timp ce reprezentanta bancii straine desfassoara o activitate limitata la acte de informare, de legatura sau de reprezentare.
Potrivit art. 10 din Legea nr. 58/1998, bancile straine au obligatia sa notifice B.N.R. deschiderea de reprezentamtw īn Romānia, īn conformitate cu reglementarile date de aceasta. Īn aplicarea acestei dispozitii, B.N.R a emis Normele nr. 6/1998, privind notificarea deschiderii de reprezentante de catre bancile straine[1].

Art. 1 din aceste norme instituie obligatia bancilor cu sediul īn strainatate de a notifica deschiderea de reprezentante īn Romānia, īn termen de 15 zile de la data deschiderii efective a acestora.

Scrisoarea oficiala de notificare, avānd antetul bancii straine si semnatura unuia dintre conducatorii acesteia, trebuie sa precizeze īn mod explicit ca reprezentanta īsi va limita activitatea la acte de reprezentare si ca nu va efectua nici un fle de operatiuni supuse dispozitiilor Legii bancare nr. 58/1998.

Scrisoarea va fi īnsotita de urmaatoarele documente:

informatii privind banca straina respectiva (denumirea si forma juridica, sediul social, descrierea principalelor activitati);

o atestare din partea autoritatii de supraveghere bancara din tara de origine a bancii straine, care sa confirme existenta sa legala, capitalul social, identitatea conducatorilor sai si faptul ca societatea īn cauza este autorizata ca banca si este supusa supravegherii autoritatii respective;

ultimul raport anual al bancii respective;

informatii cu privire la reprezentanta a carei deschidere e notificata, īntre care obiectul activitatii, sediul, durata de functionare;

īmputernicire autentificata, semnata de unul dintre conducatorii bancii straine, pentru reprezentantii desemnati sa angajeze valabil īn Romānia banca straina;copie legalizata de pe documentul emis de autoritatea competenta din Romānia, prin care se autorizeaza functionarea reprezentantei.

Scrisoarea oficiala de notificare, īnsotita de aceasta documentatie, prezentata īn limba romāna, va fi transmisa B.N.R-Directia generala autorizare, reglementare si supraveghere prudentiala a societatilor bancare.

Pentru o banca exista trei modalitati clasice de a implementa īn afara tarii de origine: sucursale, filiale si birouri de reprezentare.

Birourile de reprezentare sau "reprezentantele" au un rol destul de facil,īn primul rānd, prin intensificare constactelor locale ale bancii-mama, fara a efectua operatiuni care sa le influenteze activitaea proprie. Īn timp ce deschiderea unei sucursale sau filiale risca sa trezeasca "reactii de aparare" din partea tarii gazda, deschiderea de reprezentante nu suscita, de obicei, nici un dubiu .Normele nr. 6/1998 au fost publicate īn M.O. nr. 386/ 12 octombrie 1998.

Aurel Burciu, Petru Sandu, Gheorghe Sandu,, Activitatea bancara internationala, p.14,


Document Info


Accesari: 2001
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )